måndag 17 maj 2010

Matmåndag: lite om Slow food

Slow food

Bild från Slow Food, tagen av daniel.julia

På sistone har jag fått ta det lite lugnare pga av mitt knäproblem så jag har passat på att födjupa mig lite i Slow filosofin. Under den senaste långhelgen läste jag om Carl Honorés bok Slow (som jag recenserade sommaren 2008) och jag har lagt in en reservation på böckerna Slow gardening samt Carlo Borsottis böcker Ät o njut med Slow Food och Slow food : gott, rent & rättvist : principer för en ny gastronomi.
Slow food-filosofin kan sammanfattas som lugn och långsam njutning samt uppskattning av goda råvaror, ekologiskt producerad mat, och de lokala kökens rikedomar och traditioner. Slow Food rörelsen startade i Italien 1989 som en reaktion mot snabbmaten, särskilt Mc Donalds etablering på den italienska marknaden.
Slow Food vill framhålla och värna om den rena och oförfalskade maten och den genuina matkulturen. Grundidén kan sammanfattas i devisen Gott, Rent och Rättvist. Idag är rörelsen världsomspännande och har 80 000 medlemmar i 650 avdelningar, convivia. Huvudsätet för Slow Food ligger i Bra i den italienska regionen Piemonte. Slow food-rörelsen ordnar mässor, har en egen tidning, ett eget universitet i Italien, och upprätthåller nätverket Terra Madre som främjar och för samman matkulturer från olika håll i världen.

Slow food i Sverige
Tidigare i år bildades föreningen Slow Food Sverige, en sammanslutning av de 15 svenska lokalföreningarna (exempelvis Slow food Skåne och Slow food Stockholm). I år har Slow Food Sápmi bjudit in Slow Foods internationella råd att hålla sitt årsmöte i Hemavan i juni i år. Förutom Slow Foods ordförande Carlo Petrini och vice ordförande Vandana Shiva kommer en delegationen på ett 60-tal personer att närvara.


Slow food i Göteborg
I Västra Götalandsregionen finns det fyra Slow Food-föreningar: Göteborg, Falköping, Götene/Kinnekulle och Tanum/Norra Bohuslän. Nyligen diplomerades två lokala bagerier i Göteborg, Cum Pane ekologisk bakverkstad och Alvar & Ivar surdegsbageri.

6 kommentarer:

 1. Kan tipsa om Islana, www.islanna.com, som är ett mycket trevligt ställe - café, restuarang och boende i lantlig miljö...och slow food certifierade. De har sin verksamhet mellan Falköping och Skara. Fint och mysigt :)

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset! Jag har tänk att testa det någon gång när jag är i Skövde.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att slow food-grejjen verkar otroligt vettig och intressant, både att förhålla sig till som konsument/enskild matlagare och som t ex restaurangägare, kokboksförfattare, matskribent och inom dagligvarubranschen!

  SvaraRadera
 4. Kan tipsa om slow food resor till Italien, Piemonte - där rörelsen startade!På www.candianibertolani.se kan man hitta slow food resor.. Man får lära sig lite matlagning, gå på ost och vinprovningar, besöka biodlingar etc. etc.. Kan rekommenderas!

  SvaraRadera
 5. Tack för tipset Hanna! Verkar ju supertrevligt!

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin