onsdag 5 maj 2010

Bokonsdag: Har klimatet ett kön?Kan man egentligen anlägga ett genusperspektiv på frågor om miljö och klimat? Den ambitionen har den här boken utgiven av Miljöförbundet Jordens vänner.
Boken undersöker klimatfrågan utifrån ett könsperspektiv för det är ju så att män kör bil och flyger mer än kvinnor som istället åker kollektivt. Samtidigt drabbas fattiga kvinnor i utvecklingsländer hårdast av klimatförändringarna. Särskilt natukatastrofer slår hårdast mot kvinnor eftersom de av olika skäl är mer utsatta än män på grund av en rad olika faktorer. De tär allt från att kvinnor generellt har ett större ansvar från hus och hem till att kvinnor i vissa kulturer inte får vustas i det offentliga utan en bror eller make som ledsagare.
I boken intervjuas hållbarhetsforskaren Sara Gabrielsson som forskar på området kring Viktoriasjön och hur klimtaförändringar påverkar de boende där . Annika Carlsson-Kanyama, forskare på Totalförsvarets forskninsinstitut har tittat på energianvändning i förhållande till kön och bland annat kommit fram till att ensamstående män utan barn gör av med 20 procent mer energi än kvinnor i samma situation, och att män lägger avsevärt mer energi på transporter än vad kvinnor gör.
Andra som intervjuas i skriften är Tora Friber, professor i trafik och kön, journalisten och författaren Lisa Gålmark (om män och kött), Gerd Johnsson Latham, jämställdhetsexpert på UD och June Budhooram, gender focal point på FN:s klimatsekretariat.

Det här är mer ett häfte än en bok men väl så fullmatad med intressant fakta och resonemang. Det finns även en mängd olika litteratur för den som vill veta mer om genus, miljö och klimat.
Boken finns att köpa via MJV eller via internetbokhandlarna.

För den som vill fördjupa sig i de här frågorna har jag tidigare tipsat om NIKK, en tidskrift utgiven av Nordiskt institut för kunskap om kön och som handlar om genusforskning. Förra året gav de ut ett temanummer som handlade om klimat och jämställdhet. Läs pdfversionen av numret här!
Ett annat lästips är Genus, en populärvetenskaplig tidning som presenterar aktuell genusforskning, och som ges ut av Nationella sekretariatet för genusforskning. Där kan man också läsa mer om genus och klimat, Genus och klimat från tidningen Genus 2/09 (pdf).

Om författarna
Kajsa Lindqvist och Tina Nyfors heter författarna till skriften. Kajsa är organisationsutvecklare på Miljöförbundet Jordens vänner. Jag kan tyvärr inte hitta så mycket information om författarna.

Mer
Läs recensionen i Effekt!

Uppdaterat! Jag har lagt ut mitt ex på Bookmooch! Först till kvarn!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin