tisdag 18 maj 2010

Cykeltisdag: Släpp cyklarna loss, det är vår!

Cykeldag

Ingen kö till cykelservice

I helgen var det cykeldag på Torslanda torg. Tyvärr var inte vädergudarna särskilt välvilligt inställda, regner fullkomligt öste ner. Men vi tog oss dit och kunde bland annat titta på Peter Bäckgren, europamästare i cykeltrial (som även visade upp sina konster när Camino firade 3 år), lämna in våra dåliga ursäkter för att inte cykla till jobbet och lite annat smått och gott. Maken testade bland annat en elcykel, en sk. lifebike. Själv får jag ju inte cykla förrän gruset är bortsopat - det är min ursäkt och en riktigt bra sådan om jag får säga det själv. Jag hyser inget större hopp om att kunna ta mig en tur innan det är dags för knäoperation.

Naturskyddsföreningen har publicerat fem goda skäl att välja cykeln:

  1. Den är extremt klimatsmart. Att resa med cykel ger inga koldioxidutsläpp. Det finns få andra sätt att resa som är bättre för miljön. Visst, tillverkningen av cyklar påverkar miljön, så vill du vara en supermiljöhjälte kan du förstås köpa din cykel begagnad.

  2. Den är snabb. Flera undersökningar har visat att cykeln är snabbast för resor inom tätorter. För en bilist i Lund går halva restiden åt till att hitta parkering och promenera sträckan från bilen till målpunkten.

  3. Den är billig. Om du har en fem kilometer till jobbet och cyklar istället för att köra bil sparar du ett par tusen per år - bara i bränslekostnader!

  4. Du lever längre. En person som inte brukar motionera halverar risken för hjärt- och kärlsjukdomar genom att cykla fem kilometer varje dag.

  5. Du blir pigg. Kom till arbetet pigg som en lärka. En dos frisk luft och lite motion gör susen för den morgontrötta.

    1 kommentar:

    Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin