fredag 28 maj 2010

Inredningsfredag: Minibo vid Gunnebo slott och trädgårdarBild: My newsdesk

Tidigare har jag bloggat om eremitkojan på Gotland och nu har Gunnebo Slott och Trädgårdar skapat en liknande friggebod. Bodens utformning och egenskaper hämtar inspiration från de park- och trädgårdsbyggnader som under 1700-talet kallades för just eremitage, byggnader som var tänkta som primitiva och rustika små hus för avskildhet och eftertanke. Användningsområdet kan i dag mycket väl vara det samma, men också lämnas helt upp till brukarens behov och fantasi.

Bodens anspråkslösa yttre kontrasteras med en vackert bemålad interiör. Skönheten och kraften genereras således även här ur det inre. Byggnadsmaterialen är lokalproducerade och valda med hänsyn tagen till traditionellt preindustriellt hållbart byggande.
Projektet GunneBod är huvudsakligen tänkt som ett manifest med målsättning att återerövra en kvalitativ byggnadskultur och boden premiärvisas under utställningen Bod 2010 vid Nääs slott som invigs imorgon lördag den 29 maj. I höst flyttas boden vidare och kommer därefter att ställas ut på ett flertal platser i Västsverige. Turnén arrangeras av Röhsska Gunnebo Akademien.

Passa på att besök Gunnebo Slott i helgen. På söndag är det dessutom invigning av naturlekplatsen och den omtalade trojanska kossan Maj-Ros.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin