fredag 30 april 2010

Vin på PET-flaska

Rocket Bar Wine

Bild: Mr. T in DC

2009 släpptes de första vinerna på plastflaska. De ser ut som ”riktiga” vinflaskor med skruvkork. Fördelen med PET jämfört med en vanlig glasflaska är att den senare är dyrare att producera och framförallt att frakta. PET-flaskan är dessutom helt återvinningsbar och man får en krona i pant.
En av de första importörerna av lansera vin på PET-flaska var Nigab som introducerade tre viner från Paul Sapin. I dagsläget finns det 6 vita viner och 7 röda i PET-flaska. Tyvärr verkar det inte finns några ekoviner på PETflaska när man söker på Systembolagets sida. Jag har klämt på flaskorna i butiken men eftersom jag nästan alltid väljer ekoviner (eller Elvis vin) så har de inte blivit av att vi har köpt något. Men så här i picknicktider hade det varit praktiskt med vin på platsflaska.

Ha en trevlig Valborg!

Inredningsfredag: bredband eller toalett - vad skulle du välja?

Yurt in Moonlight, Kyrgyzstan

Bild: dwrawlinson

Ett "grönt" miniboende som funnits länge är yurtarna även kallade jurtar, ett slags tält som användas som bostad av flera nomadfolk i Sibirien och Mongoliet. Dessa bostäder fungerar praktiskt nog både i varma och kalla klimat

The decision to live in a yurt has forced them to confront the same questions that many people do, but their conclusions have been far different. They decided they could live without running water, shower, bath or a working toilet, but they had to have broadband Internet access.

Det amerikanska paret Bretwood Highman och Erin McKittrick bor tillsammans med sin son Katmai i en yurt i Seldovia (Alaska). De har bredband men däremot ingen inomhustoalett.
Paret möttes i college och tillsammans driver de företaget Ground Truth Trekking. 2007 fick de ett stipendium och genomförde en 9-månader lång resa från Seattle till Berings hav, något man kan läsa om i boken A Long Trek Home: 4,000 Miles by Boot, Raft, and Ski . Se fler bilder från deras yurtliv här

Mer
Is There Such Thing as Too Small?
Vill prova att bo i en yurt kan man besöka York i England.
Fler resetips hittar du här.

torsdag 29 april 2010

Caminos 3-års kalas

Camino 012

Igår firade jag Caminos 3-års dag, (första nummret av Camino lanserades 5 april 2007) med mingel i djungelmiljö på House of Win-Win, Göteborg.

Camino 024

Det bjöds på föreläsning om en brasiliansk ekoby och cykeltrixande.

Camino 031

Jag träffade nya och gamla bekanta (Ivan, Viktor, Johan i bakgrunden)

Camino 046

De första som kom fick en goodiebag!


Camino 041

Flera roliga cyklar stod parkerade utanför.

Fler bilder här och hos Camino.

Gemensam styrka!



Just nu pågår tävlingen Gemensam styrka där man kan rösta på bra idéer. Tävlingen slutar den 1 maj och de 20 idéer som fått flest röster går till final. Fem av dem utses till vinnare av en jury bestående av bland annat Stefan Holm, Nisha Besara, Jens Orback och Jesper Heed. En idé vinner 100 000 kr. Prispengarna för de fyra andra bidragen kommer att anpassas efter idéns ändamål och omfattning. Ingen idé är för liten eller för stor och en massa bra idéer är nominerade, några av mina favoriter är:
Rättviseförmedlingen
Lånegarderoben
Dress on dress off (som jag skrivit om här och här)
Caresumers
Skjutsgruppen

Tävlingen är ett initiativ av Sveriges nya fackförbund GS som organiserar anställda på företag bland annat inom skogsbruk, träindustrin och grafisk bransch.

tisdag 27 april 2010

Cykeltisdag: Cykelsemestra i USA med Google maps

Planerar du att cykelsemestra i USA? Då kan du använda Google Maps för att hitta bästa cykellederna.



I videon ovan kan du se hur det funkar. För tillfället finns funktionen för ca 150 amerikanska städer och förhoppningsvis kommer det snart till andra länder och städer. Det finns även andra Google maps mashups som riktar sig till de som rör sig till fots eller cykel.

Mer
Ride the city (NYC)
Vancouver Cycling Route Planner

måndag 26 april 2010

Matmåndag: "Ät hälsosamt. Tänk ekologiskt"


Den största bristvaran i i vårt moderna samhälle är TID!

Den här boken kommer ursprungligen från Finland vilket inte minst märks på språket. Boken är tvåspråkig, alla texter är på finlandssvenska och finska.
Författaren förespråkar "närmat", dvs närodlat och närproducerat som ett sätt att minska vårt ekologiska fotavtryck såväl som våra matkostnader.
Kokboken är uppdelad i kapitel som handlar om närodlad mat, livsmedel utan mellanhänder, fisk, bär, säd, transport av mat (skippa plastpåsen) etc. Varje avsnitt inleds med författarens tankar kring ämnet och därefter följer recepten. Den här uppdelningen gör tyvärr att samma typ av mat, exmpelvis fisk återkommer på lite olika ställen i boken och det finns inte heller något samlat register. Längst bak hittar man dessutom lite extra recept och instruktioner, t. ex hur man förväller eller blandar plättsmet.
Oker-Blom har tidigare gett ut en kokbok med gäddrecept och även här hittar man recept som "gäddtimbal i grön puré" eller "gädda stekt på saltbädd".
Det som skiljer den här boken från vanliga kokböcker (utöver tvåspråkigheten och den udda uppdelningen) är bredden. Författaren har tagit med lite mer udda recept som flamberad njure och granskottsmarmelad men även nässelsoppa, stekt havregrynsgröt och kokta majskolvar. Han tar upp att man inte skall slänga mat, hur man lagar mat utan att hetta upp den (råkost, gravat, inlagt), råvaror i säsong och hur man saftar och syltar.
Just nu är jag inne på GI mat och de allra flesta recepten (inte friterade potatisskal) passar bra in i en sådan diet. Det bjuds på bär, surdegsbröd, kött och fisk. Men det finns något att hämta även för vegetarianer, vad sägs om karelska piroger (välj mellan nässel-, rönnbärs- eller kålrotsfyllning) eller speltrisotto med kantareller.
Boken är utgiven av bokförlaget Langenskiölds som även har gett ur Manna, en medveten kokbok (recenserad här) och Carolas ekokök (recenserad här). Kokboken är passande nog svanenmärkt och dessutom är Natur och Miljö, den svenskspråkiga riksorganisationen för miljövård i Finlad, medverkat i kokboksprojektet.

Om författaren
Innan Kenneth Oker-Blom inledde sin karriär som kock för bara 6 år sedan var han VD för en reklamfirma i Finland. Efter en hjärtoperation bestämde han sig för att lägga om sin livsstil och ägna sig åt sitt stora intresse - mat. Han har varit chefskock på flera välkända restauranger i Finland och även praktiserat på Edsbacka krog i Stockholm. Idag driver han två skärgårdskrogar. Ät hälsosamt – tänk ekologiskt är hans andra kokbok. Tidigare har han gett ut boken 100 gäddrecept - 100 haukireceptiä.

Kenneth Oker-Blom - Ät hälsosamt. Ät ekologiskt.
Förlag: Bokförlaget Langenskiölds
ISBN: 978-91-977901-9-2


Mer
Tittia har också läst boken!

fredag 23 april 2010

Inredningsfredag: cool compact living i Hong Kong

Nathan Road, Hong Kong

Bild: stevecadman

Gary Chang har lyckats med konststycket att få in 24 rum i ett i sin minilägenhet i Hong Kong. Genom att göra väggar flyttbara får han rum med bland annat sovrum, gästrum, tvrum, hemmabio, kök, badrum med badkar för att bara nämna några rum. Dessutom har han en enorm samling med cd-skivor.
När han växte upp i lägenheten delade han den med sina föräldrar, sina yngre sytrar och en inneboende men när föräldrarna flyttade ihop med några andra släktningar fick han möjlighet att ta över lägenheten. Sedan dess har han renoverat i omgångar för att göra det mesta av utrymmet. Kolla in den här videon som visar alla finesser!

torsdag 22 april 2010

Earth Day 2010

Earth Day

Bild: alicepopkorn

Idag firas jordens dag, Earth Day över hela världen. Jordens dag är en tradition som startade den 22 april 1970 i USA för att uppmärksamma världens miljöproblem. I Sverige verkar inte Earth Day uppmärksammas så mycket vilket är synd. Earth day är ju annars ett utmärkt tillfälle att prata om miljön med barnen. Lillasyster hade miljövecka på förskolan förra veckan så hon har åsikter om allt från bilåkning till ekologisk lax för tillfället. Här kommer några tips på hur man kombinerar nytta med nöje på jordens dag.

  1. Lär barnen att källsortera
  2. Plantera någonting, gärna något som annars skulle hamnat i soporna, som avokadokärnor, en vitlöksklyfta som börjat gro eller något annat.
  3. Läs en bok om miljön
  4. Pyssla med återvinningsmaterial, varför inte göra ett jordklot?
  5. Starta en kompost! har du ingen trädgård kan du starta en maskkompost under diskbänken!

onsdag 21 april 2010

Bokonsdag: CSR, Corporate Social responsability i praktiken

CSR i praktiken

Boken CSR, Corporate Social responsability i praktiken handlar om hur företag kan jobba med hållbarhet för att tjäna pengar. Jag hittade den på jobbet och vi är ett av företagen som omnämns i boken. Boken är skriven för att dels kunna läsas från pärm till pärm men också för att kunna användas som uppslagsverk. I slutet finns olika typer av register där man slå upp termer och företag eller varumärken. Man kan söka på alfabetisk ordning men också regional och branschindelning.

Boken innehåller över 150 konkreta exempel på vad företag har gjort för att ta mer ansvar ur ett miljömässigt, etiskt och socialt perspektiv. Kapitel tre fokuserar på miljömässigt ansvarstagande. Enligt författaren befinner vi oss mitt i den tredje gröna vågen och att företag inte skall glömma att se till de ekonomiska fördelarna när man ser över sitt miljömässiga ansvarstagande eftersom dessa två faktorer oftast hänger ihop. Exempel som tas upp i det här kapitlet är livscykelanalys för att spara resurser, hur en hållbar resursanvändning sparar pengar och gröna transporter( de miljövänligaste transporterna är de som aldrig äger rum). Här kan man läsa om Starbucks kampanj "Grounds for your garden" där de som vill kan hämta kaffesump för at använda i trädgårdar och i balkonglådor.

Femte kapitlet handlar om etiskt ansvarstagande och särskilt intressant tyckte jag att det var att läsa om hur ett företags agerande i kris avslöjar etiken i praktiken. Exemplet som användes var Kalla faktas avslöjande våren 2008 hur dun plockades från levande fåglar, dun som sedan användes i olika svenska produkter. Här får Åhlens och IKEA beröm för sitt agerande medan Hemtex gick miste om Goodwill då kunderna aldrig fick reda på att Hextex redan innan hade stränga kontroller och att de aldrig köpt det ifrågasatta dunet.

10 bra steg på vägenEfter sista kapitlet tipsar författaren om 10 bra steg på vägen:


  1. Börja spara el

  2. Byt till förnyelsebar energi

  3. Anställ funktionshindrade och invandrare (och spegla era kunder på köpet)

  4. Hushålla med resurser (skippa flaskvattnet)

  5. Engagera er i lokalsamhället (men det räcker inte att skriva en check)

  6. Dra ner på resandet

  7. Börj återvinna

  8. Ät mat. Inte så mycket. Mest växter. (byt ut läsken mot vatten och kakor mot frukt i fikarummet)

  9. Ta hand om personalen och hjälp dem att ta hand om sig sälva (köp tjänstecyklar)

  10. Lev som ni lär
Som alltid bör man vara lite kritisk när man läser om företag. I boken används Whole Foods som ett positivt exempel när det gäller hållbarhet (de har återvinningstationer i butikerna och har en lista med oacceptabla livsmedelstillsatser) men ägaren är samtidigt ytterst fackföreningsfientlig så vi lär inte få någon Whole foods butik i Sverige inom överskådlig tid. Converse som nämns i samband med varumärket Red ( där en del av försäljningspriset går till att bekämpa spridningen av HIV i Afrika), ägs numera av Nike och skorna tillverkas inte längre i USA utan i tredje världen under tveksamma arbetsförhållanden. Starbucks är också ett företag som har varit inblandade i en hel del kontroverser, både arbetsrättsliga tvister med fackföreningar liksom hur de dominerar marknaden genom att dumpa priser och agera osjysst mot konkurrenter.

Om författarenPer Grankvist är journalist och ligger bakom CSR i praktiken.se som började som en blogg 2006. Tidigare har han arbetat som internationell marknadschef på Wayne's coffee. Nu när jag har sett bild på författaren kan jag även konstatera att det är en gammal klasskamrat som jag inte träffat sedan lågstadiet - kul!

Mer
Läs ett utdrag ur boken här.

Lästips! Greenwash - grönmålning av svarta miljösamveten

Greenwash Guerillas _MG_6337

Bild: fotdmike, tagen i samband med The Greenwash Guerillas aktion vid the Business Design Centre, London, 16 Juli 2008.

Miljöargument är allt vanligare i reklam - men är allting verkligen så miljövänligt och "grönt" som företagen påstår?

Häromdagen fick jag ett exemplar av Miljöförbundet Jordens Vänner rapport på ämnet där man diskuterar äkta miljöansvar kontra greenwash. Hur kan man se skillnad? Och vad bör vi som konsumenter kräva? I rapporten diskuteras vad som är tillåtet i reklam, vad CSR innebär och hur miljökommunikation kan se ut.
Jag hoppas att den här rapporten används i skolan för jag tror att vi alla behöver bli bättre på att genomskåda reklam, ju tidigare dess bättre. Jag brukar t. ex kommentera när det görs reklam för "miljöbilar" på radion och just exemplet miljöbil diskuteras i den här skriften. "Miljöbil" kallas t.o.m en av de "värre fallen av grönmålning - och en statlig sådan"
Läs rapporten här!

Uppdaterat!
När jag slog upp morgontidningen idag upptöckte jag att GP också skrivit om rapporten.

tisdag 20 april 2010

Gästblogg på Hållplats Hådén

soderqvist-tralau-marie-status-vagen-till-lycka

Idag gästbloggar jag hos Göran med bloggen Hållplats Håden. Det är min recension av boken Status vägen till lycka. Boken diskuterades på p1 i söndags, då handlade det om legitimeringens mat och magi och läkarnas höga status.

Cykeltisdag: min nya cykel

cykel


Med den här kommer jag förhoppningsvis långt men ändå inte...

I helgen fyndande jag den här cykeln för 500 kr. När det blir varmare tänker jag cykla på altanen, tills dess betar jag av inspelade klassiker som Jane Eyre.

måndag 19 april 2010

Matmåndag: godis är inte alltid gott

april 008

Jag försöker att hålla igen på chokladen nu när jag inte rör mig lika mycket som tidigare. Tyvärr blev det en hel del choklad över trots frosseriet under påsken. Bland annat så hittade jag den här chokladkakan som någon i familjen hade köpt och lagt in i skåpet. Currychoklad....

april 010

Gul Vit choklad som luktar och smakar curry... Jag försökte att ge chokladen en chans men jag kunde inte förmå mig att smaka... Jag får hitta något annat sätt att komma ur min "funk". Efter ett missöde i fredags går jag återigen på voltaren och med två kryckor och tycker att livet är lite trist för tillfället.

torsdag 15 april 2010

Tillväxt till döds!

Tillvaxt_till_dods_omslag

Ständig tillväxt på en planet som inte växer. Är det möjligt?

I dagarna kommer boken Tillväxt till döds ut. Boken är skriven av Stellan Tengroth, Som de flesta inser är evig tillväxt varken möjlig eller eftersträvansvärd. Bakgrunden till boken är en artikel av Bengt Hubendick som satte igång funderingar kring frågan om den ständiga ekonomiska tillväxten.


I naturen finns många exempel på tillväxt, men de hejdas alltid på ett eller annat sätt. Varför skulle BNP vara en udda fågel som bryter detta mönster och fortsätter uppåt i det oändliga?
Boken består av 6 delar, "Perspektiv", "Tillväxt", "Begränsande faktorer", "Vägval", "Varför är det så svårt att ändra kurs?" och till sist "Visst finns det hopp". Boken inleds men lite historia kring Påskön och en fundering över paraleller mellan katastrofen på Påskön och vår globala nutida civilisation. Därefter diskuterar författaren faktorer som kan begränsa vår ekonomiska utveckling men även ämnen som klimatforskning och vårt ekologiska fotavtryck.
Författaren menar att det inte räcker med enskilda individer försöker minimera sin resursförbrukning. Inte heller kan vi förlita oss på det privata näringslivet. Istället är det politikerna som skall driva igenom förändring. Författaren menar visserligen att vi väljare måste vara med på noterna men jag är inte helt med på detta. Min personliga åsikt när det gäller sådant här att alla sidorna är viktiga. Givetvis behövs det övergripande lagar och regler men personliga initiativ kan visa vägen och inspirera! Vi kan genom våra konsumtion (eller icke-konsumtion) även påverka företagen i den riktning vi önskar. Författaren uppmanar också oss läsare att bilda oss vår egen uppfattning, genom att exempelvis läsa boktipsen, länktipsen eller författarens källor.
I övrigt måste jag säga att boken är välskriven och lättläst. Den är förhållandevis filosofiskt lagd med många olika typer av liknelser. Jag gillar även ramhistorien om schackbrädets uppkomst!

Om författaren
Stellan Tengroth är civilingenjör till vardags, det här är hans första bok.
Här kan du tjuvläsa några avsnitt ut boken! Boken finns att köpa från de stora nätbokhandlarna men kan också beställas direkt från författaren via hans blogg.

Mer
Ivan och Jonas har också skrivit om boken
Samlingssida med resurser som diskuterar tillväxtens gränser

tisdag 13 april 2010

Cykeltisdag: Att cykla är en livsstil

Västerås ASEA-strömmen

Bild: Eva the Weaver som har fler fina cykelbilder här

I helgens Två dagar (GP.s helgbilaga) handlade det om cyklar. Tyvärr verkar inte artiklarna vara tillgängliga online men bland annat intervjuades cykelfantasten Susanne som är gift med en kompis till mig. Och på resesidorna kunde man läsa om vägen till Santiago de Compostela [per cykel].
Själv har jag inte fått klartecken att börja cykla än. Träningscykel går bra eftersom trampandet i sig inte är något problem men det finns en risk om jag cyklar utomhus och trillar av. Dessutom kan det bli svårt att ta sig upp och ner från sadeln... Vi får se, just nu är jag på jakt efter en motionscykel på Blocket. Jag kan ju alltid ställa den på altanen och cykla lite utomhus om cykelabstinensen sätter in.

måndag 12 april 2010

Matmåndag: Schyssta bananer

bananer

Vi svenskar äter mest bananer av i världen, undantaget de med egen bananproduktion. Bortåt tjugo kilo per person och år vilket motsvarar en bananlåda. I boken Schyssta bananer - den krokiga vägen till Rättvisemärkt får man följa Harriet Lamb och historien om hur Fairtrade Foundation växte fram i Storbritannien.
Det är en personligt skriven och engagerande bok, full av fakta men även olika anekdoter om hur enskilda personer kan vara med och göra skillnad. I boken får man träffa personerna bakom Rättvisemärkt, bananodlare i Sydamerika, druvodlare i Sydafrika men också följa idealisterna inom Fairtraderörelsen. Vi får följa med till de viktiga styrelserummen i London där avgörande beslut om . Lamb lyfter fram det som är unikt för Fairtrade, att förändring inte kan ske över en natt utan att det krävs tålamod, engagemang och många många små myrsteg
Det var roligt att läsa om min favoritchoklad, Divine, dels om Christian Aids kampanj "Stock the chock" som gjorde att chokladen började säljas över hela landet men även om kooperativet bakom chokladen.
Boken är full av sådana här historier om hur människors övertygelse och envishet lett till att odlare och producenter fått bättre livsvillkor. För det är det här som Rättvisemärkt handlar om - att det finns en människa bakom varje banan, chokladkaka och kopp kaffe. Varför skall någon annan lida för att du skall få billiga matvaror? Skall inte bananodlaren har samma möjlighet som du att leva på sitt arbete, att ha rätt till en arbetsmiljö utan gifter och möjlighet att låta sina barn gå i skola? Rättvisemärkt gör skillnad! Jag tror att det här är det viktigaste syftet med rättvisemärkningen, att sätta fokus på exploateringen av fattiga människor och miljön i utvecklingsländerna och visa på att det finns positiva alternativ.
För kalenderbitare finns det en kort historik i slutet av boken liksom källhänvisningar och mycket annan fakta.
Om författaren
Harriet Lamb har länge arbetet med Fairtrade. Hon var en av de första Rättvisemärktpionjärerna i Storbritannien. Hon har bland annat arbetat på paraplyorganisationen FLO, Fairtrade Labelling Organisations International. Sedan 2001 leder hon brittiska Fairtrade Foundation.
Den svenska utgåvan kom ut i samband med Bokmässan 2009 och innehåller ett förord av Helena Marktstedt, generalsekreterare för Föreningen för Rättvisemärkt, och ett slutkapitel med praktiska tips om hur du kan vara med och göra skillnad här i Sverige.
Jag lånade boken från biblioteket men den kan även köpas från Rättvisemärkt. En annan bra bok som du kan kolla upp om du ändå är på bibblan är Handla: om konsumenternas makt och ansvar. Och i maj är det dags för World fairtrade day!

söndag 11 april 2010

Ta makten över tiden



De som inte har tid har heller inget annat av värde.

Stig Johansson (1936-)

Idag Caminobloggar jag om boken Ta makten över tiden av Nina Jansdotter.Vilken typ av tidspersonlighet som beskrivs i boken är du?
  1. Tidskontrollanten som tycker om att planera och ha ordning och kontroll.
  2. Tidsoptimisten som alltid tror att allting ska gå snabbare än det i själva verket gör.
  3. Tidsnjutaren som tar dagen som den kommer.
  4. Tidsoffret som oftast är en tidskontrollant som pressat sig till det yttersta.
  5. Tidsbalansören (idealet)
Boken innehåller en ingående beskrivning av de tidstjuvar och tidsfällor som finns och hur man undviker dem, liksom skräddarsydda råd, coachande frågeställningar och reflektioner som är anpassade för de olika tidspersonligheterna. Det är klassiska mindfullnessövningar men också mer praktiskt inriktade som livshjulet, och att skriva ner affirmationer. I stycket om pengar och tid får man t. ex tipset om att räkna på vad saker och ting kostar i tid snarare än pengar. Hur stor del av dygnet måste du jobba för att betala dina levnadskostnader?
Nina Jansdotter är beteendevetare, coach, författare, krönikör och föreläsare. Hon har tidigare skrivit Ta makten över dina pengar : pengar och psykologi. Hon har även skapat en gratis e-kurs, tidsbalans, där man kan få mer tips, verktyg och inspiration. (update 2018 - kursen verkar inte vara tillgänglig längre)

Har du makten över din tid?

Massor på G i Göteborg

Västerås 080306

Bild: Eva the Weaver

Nu när jag går på kryckor håller jag mig mest hemma på kvällarna. Dels är det inte helt enkelt att ta sig runt kollektivt och dels är rätt fullt upp ändå med sådant som barnens aktiviteter (fotbollsssäsongen har dragit igång för Storebror t. ex) och annat. Som tur är finns det andra som tar sig iväg och kan rapportera. Camino lägger också ut klipp från sina föreläsningar. För den som är mer mobil kan jag rekommendera följande aktiviteter:

Sopor för hela slanten 14-15/4
Camino och Studieförbundet Vuxenskolans seminarieserie har varit populär över all förväntan. Nästa vecka blir det två seminarier på House of Win-Win i Göteborg på temat sopor!
Under två intensiva kvällar träffar vi fyra personer som har tänkt till kring detta med sopor, skräp och avfall. På onsdagen kommer Mattias Hagberg, författare till boken Skräp. Han berättar om hur boken kom till och en hel del om hur sophanteringen fungerar. Därefter pratar Erik Thorstensson, vars företag Creatables , skapar produkter av spillmaterial från industrin.
På Timbros webb kan du se en Bambuser-inspelning på ett intressant samtal mellan Jonas Fryklund på Timbro och Mattias Hagberg. Se klippet här!
Under torsdagen kommer Eva Askulf från företaget Klättermusen i Åre, på besök för att prata om hur företaget arbetat med att återvinna kläder. Jenny Lundgren är designer med miljötänk. Hennes klistermärken som ska sättas på gamla plastförpackningar så de blir till leksaker, är ett sätt att återanvända förpackningar. Något som var populärt förr, men som försvunnit i och med att mängden förpackningar ökat enormt.
House of Win-Win, Tredje långgatan 13 B Göteborg
14 & 15 april kl 18.30 -20

Det goda livet i framtidens städer – utmaningar och visioner för en hållbar stadsutveckling 14/4
Onsdagsföredrag på Ekocentrum 14 april kl 18.00:
Världens städer växer allt snabbare och om femtio år kommer två tredjedelar av jordens befolkning bo i urbana miljöer. Men hur ska framtidens städer se ut för att vi ska trivas i dem? Hör två forskare från det nystartade Mistra Urban Futures, ett centrum för hållbar stadsutveckling.

Kollektivhusutställning på Stadsbiblioteket 14-18/4
För första gången görs en utställning i Göteborg för boendeformen kollektivhus/bogemenskap. Det är de tre göteborgsbaserade husen Majbacken, Trädet och Stacken som under några dagar bjuder ”hem” på stadsbiblioteket.
I utställningen får du hälsa på i vart och ett av husen och du får chansen att lyssna på miniföreläsningar kring en kollektiv/gemensam boendeform. Stacken i Bergsjön firar 30 år, Trädet i Kortedala firar 25 år. Majbacken i Majorna har funnits sedan 2004.
Arrangörer är de tre husen tillsammans med Boihop, Coompanion, GIL och KollektivhusNu.

Guerilla Gardening 14/4
Onsdagsföredrag påEkocentrum 14 april kl 18.00:
Hör Silvia Gonzalez berätta om fenomenet Guerilla Gardening, där aktivister ger sig ut nattetid för att plantera i stadsmiljön. Rörelsen arbetar för mer grönska, färre bilar, lokal produktion m.m.

Tips och trix för en hållbar livsstil 21/4
Hur ska vi leva hållbart? Här får du massor av goda exempel på hur du kan göra. En pedagog tar dig med på en vandrande föreläsning i Ekocentrums utställning.
Samling i Ekocentrums café.
Arrangemanget ingår i Vetenskapsfestivalens program.
Fritt inträde! Ingen föranmälan krävs. Begränsat antal platse

lördag 10 april 2010

Lördagssfilm - Feeding your F*&#ing Families


Klicka här om videon inte funkar
Jag har tidigare bloggat om Sara Haskins och hennes inslag "Target Women" som sänds på torsdagar i programmet "infoMania" på Current TV. Haskins driver med könsstereoptyer i amerikansk reklam. För vad är det egenligen reklamen säger oss? Själv har jag äntligen lyckats hitta Hemmalivs ett företag som levererar mat hem till oss och skall testa om det underlättar matplaneringen och framför allt om det är värt pengarna.

torsdag 8 april 2010

Ett Lucky loan gör ingen lycklig

The West Philly Credit Crunch

Bild: favorit i repris från TravisTruman

I februari skrev jag om hur allt fler har svårt att betala sina räkningar och många tar till SMS-lån som i princip fungerar som rena rama motorvägen rakti in i skuldfällan. Enligt ett nytt lagförslag skall det göras kreditprövningar även för smålån via SMS och nyligen skrev E24/pengar och SvD att konsumentverket har anmält HTO Finansiering, som driver internetsajten Luckyloan, för ocker eller försök till ocker.

För ett 30-dagarslån på 500 kronor tar HTO Finansiering ut en effektiv ränta på 75 862 procent, enligt Konsumentverket. Konkret innebär det att en låntagare inom 30 dagar måste betala tillbaka 869 kronor för den lånade femhundringen.
Utöver räntan, som sjunker till 58 990 procent om man lånar maximala 3 000 kronor i 30 dagar tillkommer minst 60 kronor i avgifter för två sms som måste skickas för att få lånet. 65 procent i årsränta vid dröjsmål med betalningen. Särskild förseningsavgift på 200 kronor. Aviavgift för påminnelse på 50 kronor. Utredningsarbete vid fel i ansökan på 500 kronor per timme.

Några räkneexempel:

Lånebelopp: 500

Avgift: 369

Att återbetala: 869

Effektiv ränta: 75 862 procent


Lånebelopp: 1 000

Avgift: 702

Att återbetala: 1 702

Effektiv ränta: 58 990 procent


Lånebelopp: 2 000

Avgift: 1 314

Att återbetala: 3 314

Effektiv ränta: 42 742 procent

För ocker döms också den som vid kreditgivning i näringsverksamhet eller i annan verksamhet, som bedrivs vanemässigt eller annars i större omfattning, bereder sig ränta eller annan ekonomisk förmån, som står i uppenbart missförhållande till motprestationen. källa Brottsbalken

Enligt LuckyLoans hemsida, är deras lånesystem stängt tills vidare...
Det skall bli intressant att följa dels lagförslaget och dels Konsumentverkets anmälan...

onsdag 7 april 2010

Bokonsdag: Röj och rensa

ninastrandberg

Under påskhelgen passade jag på att röja och rensa lite, bland annat i klädkammaren och bland mina papper. Mellan varven bläddrade jag i Nina Strandbergs bok Röj och rensa - förändra och förbättra rum för rum, steg för steg (den fanns med på bokrean i år men mitt exemplar kommer från biblioteket).

Boken börjar med lite resonerande om varför vissa har svårt att hålla ordning på sina saker (uppfostran, gammal vana eller kanske rädsla) Därefter handlar det om hur man skapar grundordning genom att sortera, spara , ge bort, sälja, lämna tillbaka och slänga. Författaren går igenom rum för rum och tipsar om vad man skall tänka på (cykelutrustning kan med fördel placeras i en särskild korg...) och hur man får barnen att hjälpa till ( lär barnen var sakerna bor och att sga god natt till dem när det är dags att plocka undan).
I slutet av boken finns tips för ordning när man är på resande fot eller när man flyttar men också det viktigaste hur man lyckas med sin framtida ordning.
Det är här man hittar det bästa tipset i hela boken, ett tips som också är det mest självklara, "Minska flödet av saker in i ditt hem" (sid 81). Men redan på sidan 11 tipsar författaren om att se över inköpen; Köp bara det du verkligen behöver och kom ihåg att det inte är något fynd om du inte behöver det.
Jag gillar den här boken för att den känns lagom hurtig och svensk. Många bilder i inredningsböcker känns känns annars inte speciellt relevanta för svenska förhållanden. Om boken är bra ur rensningssynpunkt vet jag inte, jag är nog rätt bra på att rensa av mig själv men för den som behöver lite hjälp och råd på vägen kan det här nog vara en bra bok att låna på biblioteket. Gillar du den kan du ju sedan investera i ett eget exemplar.

Om författaren Nina Strandberg är ordningskonsult och driver företaget Iordning , som hjälper såväl privatpersoner som företag att rensa ut och organisera i röran.

Mer
Från kaos till ordning och redaSkapa ordning i hallenVad skall bort?

tisdag 6 april 2010

11/4 Säsongsfinal för Bruka (Göteborg)

bruka

Bruka eko designmarknad, eller"göteborgs snyggaste marknad" som den också kallar sig - är en marknad för design och hantverk i hög kvalitet, där de medverkande tagit ställning och vill arbeta så miljövänligt som det är möjligt i deras fält. Det som säljs på marknaden är exempelvis återvunnet, ekologiskt och/eller närproducerat.
Den 11 april är det dags för säsongsfinal på The yoga place, Kastellgatan 22, i Göteborg. Då bjuds det bland annat på live-uppträdande med Annielle och workshop i att göra lapptäckeskort av överblivna pappersbitar!

Jag besökte Bruka marknad i november förra året, se mina bilder här!

Dags att förnya vårgarderoben?



Klänning ur H&M Garden collection. En kollektion av helt återvunna eller ekologiska material som släpptes den 25:e mars. Läs mer här.

Jag köper inte så mycket kläder (om man tittar på foton ser jag ut att ha samma kläder för det mesta) men det är klart att man blir lite sugen på nya vårkläder när nu snön äntligen är borta.Så hur skapar man en hållbar vårgarderob?

  1. Rensa garderoben. Börja med att gå igenom det du har. Släng det allra slitnaste eller ge till någon som väver trasmattor. Lägg undan fräscha kläder som du har tröttnat på (gå vidare till punkt 3.)
  2. Shoppa på hemmaplan - kan du färga eller sy om?
  3. Ordna en klädbyteskväll med kompisar eller gå på någon organiserad swap
  4. Blev det några kläder över från klädbytet så kan du försöka att sälja på Tradera eller kommission alternativt ge till Myrorna eller liknande.
  5. Handla i första hand 2nd hand eller vintage
  6. Handla ekologiskt eller återvinningsmode från klädkedjorna .

Beware of activities that require new clothes.
– Henry David Thoreau

Mer om mode
Eko är den nya glamouren

Spring/summer wardrobe experiment recap

måndag 5 april 2010

Matmåndag: hur smakade din choklad?

påskpresent

Påskpresent

Min målsättning den här påsken var att ta det lugnt, vila mitt knä, umgås med familjen och att äta massor med godis. Men all choklad kan lämna en bitter eftersmak i munnen. Enligt SwedWatchs rapport ”Chokladens mörka hemlighet” som kom 2006 arbetar 200 000 barn på kakaofälten. Chokladen smakar inte lika gott när man vet att kakaon många gånger är odlad av arbetare som lever under mycket svåra förhållanden och hanterar bekämpningsmedel utan skydd.

Det kan även vara svårt att hitta påskgodis utan konstgjorda färg- och smakämnen eller syntetiska sötnings- och konserveringsmedel. Jag brukar köpa mitt godis på Ekostore i Göteborg och ett annat tips är Ekodirekt som säljer ekologiskt godis utan tillsatser, t. ex gelégodis, marshmallows, karameller, kolor, ekologiskt tuggummi, lakrits, och choklad. Mina barn älskar smågodis så ett stort plus för mig är att det dessutom finns en hel del sorter som inte innehåller gelatin.

Vissa bloggläsare minns kanske att jag skulle ha sockerstopp i mars och det funkade hyfsat ända tills jag skadade knäet. Då tyckte jag så synd om mig själv att jag började äta godis igen. Men fr.o.m imorgon skall det bli bot och bättring, nu väntar godisstopp igen och ett allmänt hälsosamt leverna för att kompensera mitt påtvingande stillasittande liv.

Mer
Is There a Chocolate "Conspiracy"?

Rensningen fortsätter

Under hösten inspirerades jag av David med bloggarna med bloggarna Simple Organized Life & the Good Human och hängde på "the 10 things challenge". Varje vecka försöker jag att rensa ut minst 10 saker och när jag kommer ihåg det lägger jag ut resultatet på bloggen och på Flickr. Tanken är att jag skall bli inspirerad och ta tag i alla de där sakerna som bara ligger där hemma utan att användas eller lagas.
Under påsken passade jag på städa och organisera om klädkammaren och rensa bland familjens kläder när jag ändå skulle kolla igenom vår- och sommarkläderna.

Rensat

Jag städade även bland våra kort.

Jag försöker även kontinuerligt att rensa bland mina böcker. Det är inte så att jag strävar mot ett helminimalistiskt hem utan mer att försöker hålla någon sorts balans. Jag tror också att man måste lämna lite utrymme för bra saker att komma in. Den här veckan kommer jag att fokusera på vårstädning i allmänhet, på onsdag recenserar jag t. ex boken Röj och rensa.

Tillbaka till tramptiden? 7/4 (Göteborg)

WHAT ARE YOU HONKING ABOUT? #HDR #photog

Bild: mescon

Innan bilen på 1950-talet slog igenom användes ofta cykeln för kortare och ibland längre resor. Idag kan vi också se cyklar på våra gator, men hur kan vi drastiskt öka denna fordonstyp när vi nu börjar se slutet på den petroleum baserade massbilismen?

På onsdag är det dags för en caféträff med cykeltema på Ekocentrum från kl 17.30. Arrangörer är Ingenjörer för Miljön,

Under kvällen kommer Jonas Åker Zeander, Projektledare Kommunikation Cykel, Göteborgs Stad, pratat om att det behövs bättre stöd för daglig cykling.
Karl Isaksson från Re-cykel berättar om hur man kanske kan få inbitna bilister att börja cykla med hjälp av en El-cykel.
Iva Liljegren berättar mer om hur det funkar att ratta vardagen på cykel.
Stefan Bükk berättar om KICKBIKE, en ny typ av sparkcykel.

Anmäl er senast 6 april till Stefan Bükk, Stefanbukk@gmail.com. Begränsat antal platser, först till kvarn gäller!

lördag 3 april 2010

Miljöbloggforum 2010

mars 010

Fikasugna miljöbloggare
Sista helgen i mars gick Miljöbloggforum 2010 av stapeln i Alingsås. Sveriges miljöbloggare samlades för att mingla, diskutera olika frågor och inte minst provköra elmoppar och elcyklar. Jag och kryckorna fick skjuts med Johanna Stål och det var kul att dels återse deltagarna från MBF2009 igen men även andra vänner och bekanta i miljöbloggosfären. Extra kul var det att få vara på Passivhusforum och höra Anders Linde berätta både om tekniken bakom passivhus och om lite olika projekt. Själv pratade jag om bloggar och bilder, dvs vad som är tillåtet ur upphovsrättslig perspektiv. Se mina bilder från MBF2010 här, ( de är Creative commons licensierade och får användas fritt under vissa förutsättningar .
Medverkande bloggar
Köpstoppsbloggen
Efter oljan
Ecoprofile
, läs Johans inlägg om MBF här
Miljöjulkalendern
Erik’s Rail News

Miljöinnovation och EU
kallar MBF2010 en organisatorisk succé!
Ecolo du jour
Hållplats Hådén
- läs hans inlägg om MBF här
Cykel idag - läs Ivans inlägg om hur kul det var på MBF här
Camino
Energikris

Jonas hållbara blogg

Koldioxidexperiment
- läs vad Lotta fick ut av MBF här
Terranova, läs intrycken från MBF2010 här
TaggaNer
Miljöutmaningen

Tillväxt-reflektera
Christer med Ljungbergs blogg fick stanna hemma pga av sjukdom men följde evenemanget via Twitter, likaså Sven som var kvar i Bryssel.

Lördagsfilm: Stay hungry, stay foolish



Här är ett tal som Steve Jobs höll på Stanford 2005. Det 15 minuter långa talet handlar om livet, döden och allting där emellan men framför allt att man skall leva sitt liv som om varje dag vore den sista.

Glad påsk!
Mer
Läs själva talet här!
Läs en analys av talet (på svenska) här

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin