Jag kollar alltid in bokhyllorna när jag besöker Emmaus på Hisingen. För ett tag sedan gjorde jag ett riktigt fynd, Cranks bästa recept för bara 20 kr.
Cranks är en legendarisk vegetarisk restaurang som funnits sedan början av 60-talet. Londonrestaurangen som jag själv besökt ett flertal gånger stängde tyvärr 2001 men det finns en restaurang i Devon kvar.
I den här kokboken hittar man klassiska recept som t. ex Cranks brödbullar och Cranks citrondricka. Ingredienterna är ovolaktovegetariska men istället för choklad används nästan uteslutande carob och i de flesta fall har vanligt socker ersatts av brunt råsocker, melass eller liknande. Enkla men bra råvaror och hantverksskicklighet har alltid stått i fokus för Cranks. Det är en bra grundkokbok somm innehåller allt från salladsdressingar till soppor, bröd och olika drycker.
Mitt absoluta favoritrecept är Cranks nötstek (nutroast) som vi har lagat vid födelsedaga roch liknande sedan jag var tonåring (jag blev vegetarian när jag i 10-års åldern). Jag föredrar att använda cashewnötter men det går bra med alla sorters nötter. Receptet är även uppskattat av personer som inte vanligvis äter så mycket vegetariskt ;-)
Originalutgåvan gavs ut 1982, året efter att David Canter, en av grundarna oväntat gått bort. Min bok är från 1984 och har du tur kan du hitta ett ex på Bokbörsen eller i något antikvariat.
måndag 30 november 2009
Matmåndag - Cranks bästa recept
Matmåndag: Klimatvänligt julbord på stan (Stockholm)
"Det bästa man som privatperson kan göra för att minska sina egna utsläpp är att ställa om till en vegetarisk kost. Många människor är villiga att byta ut sina glödlampor, köra mindre bil eller sopsortera men maten på din tallrik är fortfarande ett känsligt ämne. Därför vill vi genom detta julbord visa att en omställning av matvanorna inte behöver vara något jobbigt, utan faktiskt kanAtt gå ut och äta julbord kan vara ett sätt att unmgås med vänner och familj i december. Själv kommer jag att äta julbord i Stockholms skärgård med några kollegor och i Skansen Kronan i Göteborg med mina närmaste arbetskamrater. Jag äter själv gärna sill vilket finns på de flesta julbord men det är inte alltid så lätt att hitta klimatvänliga och vegovänliga julbord, här kommer några alternativ i Stockholm.
vara väldigt gott!" Sophy Elevall - Klimatvänlig.nu
Familjen bakom Klimatvänlig.nu, arrangerar i samarbete med Seyhmus Vegetariska Restaurang, ett klimatvänligt och ekologiskt julbord den 7-8 dec i Stockholm. Det blir dessutom underhållning med jazzmusikern och skådespelaren Anders Linder som gör cabarén "Full fart mot jorden...!". Julbordet kommer innehålla både sill, julskinka, köttbullar och Janssons frestelse, men gjorda av ekologiska och vegetabiliska produkter. Det kommer även finnas ett stort utbud av nya rätter, som t.ex spenat- och hirsbiffar, paprikadolmar, börek och fylld aubergine.
Färgfabriken
Färgfabrikens Kafé på Liljeholmen serverar ett traditionstygt men ändå vegovänligt julbord. Deblir närodlat och närproducerat för hela slanten.
Hermans
Hermans satsat på julbuffé och utlovar matupplevelse, nya smaker, massor av mat, massor av julstämning, Stockholms bästa utsikt och förmodligen Sveriges prisvärdaste julbord.
Längre fram kommerjag att blogga om hur lagar ett eget klimatvänligt julbord
lördag 28 november 2009
fredag 27 november 2009
Tema jul: julklappstips från Unicef!
Välj en julklapp som ger mer! I Unicefs webshop hittar du massor av fina julklappstips, exempelvis bilmodellerna som jag tipsat om tidigare, brickor till barnens mellanmål (se ovan), fina koppar och stilrena ljusstakar (Barbro i rött nedan). Minst 32 % av försäljningspriset i webbshopen går vidare till Unicefs verksamhet för utsatta barn (på vissa produkter är det mer).
Inredningsfredag - udda bo
Bild: Free Spirit Spheres via Avi_Abrams
Via Unclutterer fick jag tips om ett udda sätt att bo. Free Spirit Spheres. De är jättevackra små bon men jag som har lite höjdskräck är inte helt säker på att jag skulle trivas. Men det skulle vara kul att hälsa på! Både trädhusen och trapporna är upphängda genom avancerade repkonstruktioner vilket gör att husen rör sig lätt. Fler bilder hittar du på på Free Spirit Spheres webbsida.
torsdag 26 november 2009
Debatt 26/11 handlar om konsumtion och miljö
Kan vi konsumera bort klimatproblemen? Stefan Fölster menar att vi behöver mer ekonomisk tillväxt och att "Vägen till växthushelvetet kantad av goda avsikter". Tillsammans med Göran Greider och Ullareds pantertanter skall jag debattera dessa frågor i SVTs Debatt.
Vad tycker du?
onsdag 25 november 2009
Film: The Power of Less
The Power of Less Video from Leo Babauta on Vimeo.
Just nu ser jag en streamad föreläsning med Leo Babauta, här kommer en försmak på vad jag kommer att blogga om senare.
Bokonsdag: Status vägen till lycka
Jakten på status är en medfödd, biologisk drift enligt författaren. Den är inte något dåligt utan snarare en positiv drivkraft för att förbättra både den egna situationen och samhället i stort. Den här boken bygger även på tanken att eftersom det som ger oss status ofta är samma sak som gör oss lyckliga blir vi lyckliga av hög status...
Vad är status
I Sverige ger följande saker status, för att nå maximal status ska man lyckas med allt samtidigt (känn ingen press...):
1. Vara allmänbildad
2. Vara duktig på sitt arbete
3. Ha en egen hoparbetad förmögenhet
4. Vara en engagerad och duktig förälder
5. Att flytande kunna tala många språk
6. Lägga tid och pengar på att hjälpa behövande människor
7. Kunna bestämma över sin egen arbetstid
8. Ha en klar och tydlig livsåskådning
9. Ha möjlighet att vara ledig en längre, sammanhängande period
10. Vara underhållande och rolig
11. Ha ett långt och stabilt äktenskap
12. Vara en duktig talare
13. Ha en egen stil
14. Ha en examen från ett toppuniversitet
15. Ha många vänner
Det är dessutom upp till en själv att skapa sig förutsättningar för status. Vi har inget att skylla på längre - kan en svart man med en frånvarande far blir president i USA kan vi göra vad som helst. Socialdarwinism på hög nivå...
Shopping och antikonsumister
Ett kaptiel ägnas åt sk. antikonsumister, vilseförda stackare som Katarina Bjärvall eller Carl Honoré (och jag själv antar jag) som inte alls förstår att konsumtion och ständig tillväxt är vägen till status och i längden lycka. Författaren beskriver ett storstadsliv som den ultimata livsstilen , medelklassmänniskor med urbana värderingar som uppskattar konsumtion i form av krogar, nyskapande mat etc. Shoppingintresserade storstadsbor är även mer toleranta, öppna för andra kulturer och värderingar...
Författaren citerar Zygmunt Baumans tankar om hur människor skapar sig själva genom konsumtion men håller inte med. Enligt henne handlar medelklassens shopping "snarare om ett självvalt, selektivt väljande av produkter som tillfredsställer de egna intressena . Konsumtion handlar om att visa upp sin självständighet, sin egenhet och individualitet."
Visst kanske vi handlar en del prylar av de anledningarna men det mesta slinker nog ner i shoppingvagnen eller korgen för att det finns där, vi blir sugna och vi har (förhoppningsvis) råd.
Det förutsätter också att vi är fria individer som kan fatta logiska beslut och inte alls påverkas av butiksinredning, reklam osv...
Författaren skriver vidare att Sverige har en låg konsumtion av tjänster vilket ger mer pengar över för konsumtion av prylar. Anledning att män t. ex inte köper tjänster ex. hantverkshjälp är att det ger statur att göra hantverksjobbet själv.
Författaren har också intressanta teorier om varför det har blivit så populärt med vintage. Eftersom vintage, till skillnad mot vilket begagnat plagg som helst. Det kräver tid och kunskap att fynda designerplagg på second hand. Genom att bära moderiktiga vintageplagg signalerar vi därmed att vi kan disponera vår tid, att vi är modehistoriskt kunniga och även har en personlig stil - alla saker som ger status...
Mina slutsatser
För det första köper jag inte författarens koppling mellan status, lycka och livslängd. För det andra är det här är en bok som utgår från medelklassens preferenser, och medelklassen är visserligen stor men alla delar inte de här uppfattningarna. Även om det finns ett kapitel som handlar om status i fängelser och vissa internationella utblicker (främst inriktad på utländsk medelklass) så står för medelklassen socialt och kulturellt kapital i fokus. Jag är övertygad om att listan ovan är sådant som ger status för många men man skall inte glömma att det kan vara helt andra saker som ger statuspoäng i olika grupper.
Jag hade gärna sett mer historiska tillbakablickar, hur vi har sett på status genom tiderna. Författaren berör bara som hastigast ämnet när hon kommenterar en historisk skildring av Arbogas dignitärer på 1700-talet.
Det som även stör mig när det gäller boken är att det skall handla om hur man skaffar sig status men det författaren egentligen skriver om är hur man kommunicerar status. Det spelar egentligen ingen roll om du satsar tid och engagemang på familj och vänner - så länge som du (på ett icke skrytsamt sätt) låter omvärlden tror att du gör det.
Men boken är ändå högst läsvärd och intressant och jag kommer mig på mig själv att läsa intervjuer med människor och analysera statusmarkörer i texten (exempelvis den här artikeln som även diskuteras i boken).
Om författaren
Marie Söderqvist är krönikör och debattör i bland annat Expressen och är en av grundarna av United Minds.
MerProvläs boken här
Status bland kvinnor
Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Status - vägen till lycka av Marie Söderqvist Tralau
tisdag 24 november 2009
Bra cykelstäder i USA
Det är inte första gången jag bloggar om cykelstäder. Idag handlar det om städerna i USA där flest människor cykelpendlar. Jag undrar hur en sådan här sammanställning skulle se ut i Sverige? Någon som vet?
måndag 23 november 2009
Sevärt(?) Kvällsöppet med Ekdahl om konsumtion
Kvällsöppet den 18/11 handlade om konsumtion. Jag fick frågan om jag kunde vara med men eftersom framförhållningen inte var den allra bästa (de ringde 17/11) så stod jag över. Debatten om Viktorias handväska kändes lite pseudoaktig eftersom ingen med säkrhet kan säga om handväskan är en gåva eller bekostad av skattepengar...
Den övriga debatten utgick mycket ifrån Ullaredssåpan, vem som tittar, varför man tittar, vad är folklighet osv.. Medverkade gjorde Charlotta Flinkenberg, Ann-Britt Aldeman och Boris Lennerhov.
Lästips! I FOKUS: God jul för vem?
Bild: Kamal H.
Norra Wermlands tidning skriver om konsumtion: Julhandeln har börjat. Vi förväntas shoppa för 6 500 kronor var innan Kalle Anka och hans vänner önskar oss alla en riktigt god jul. Vad gör du? Shoppar du loss eller äcklas du av konsumtionshetsen
När Linda Blom i Storfors shoppar följs det med intresse av minst 30 000 människor.
Hon har skapat en av Sveriges största modebloggar.
– Jag gör mitt ändå genom att ge pengar till olika saker. Jag tycker inte att man ska sluta leva själv för att gynna tredje världen. Det fungerar inte så.
Hon är främmande för Martin Oscarssons resonemang om konsumtionshets och politisk shopping i artikeln nedan.
Pengarna eller livet? För Martin Oscarsson, 27 år, i Karlstad är det enkelt. Han väljer lågbudget och vinner egen tid.– Om vi kan styra om vi konsumtion kan vi fokusera på att få mer tid med varandra. Det är ju någonting jag köper genom att inte jobba så mycket. Tiden kan jag lägga på demokratiarbete, vilket gör mig lycklig eftersom jag känner att jag är med och påverkar på ett positivt sätt.
Upplagd av Ann-Christin kl. 16:43 5 kommentarer
Etiketter: Kläder och mode, Livskvalitet, Shopping, Tid
Matmåndag: Intressant bloggprojekt
Bild: atomicjeep
När jag fyllde 39 år den 8 oktober 2008 lovade jag mig själv att tillbringa mitt nästa år på världens bästa restauranger och jag har ett mål. Före min 40-års dag ska jag avnjuta 100 Michelinstjärnor runt om i världen.Under ett år, från oktober 2008 till oktober 2009, åt sig Pär Bergkvist genom "100 Michelin stjärnor", genom att äta på olika krogar som fått sjärnor i Guide Rouge. Ett dyrt men gott nöje!
“Pappa, du kan väl prova vår skolmat istället för att åka omkring och äta på alla lyxkrogar.”
Hans senaste projekt är att testa 100 skolkök på ett år, ett förslag som kom från hans döttrar. Hittills har han klarat av 16 skolor sedan projektet inleddes i oktober. Det här är ett minst lika intressant och än mer aktuellt projekt än att testa lyxkrogar. Skolmaten har ju länge dragits med dåligt rykte även om mina barn alltid har varit nöjda med maten i skolor och förskolor.
söndag 22 november 2009
10 saker 141-150
Rejäl rensning i klädkammaren den här gången. Mycket är kläder som jag fått eller köpt på loppis och som jag nu lämnar vidare. Exempelvis den rödrutiga skjortan som jag aldrig provade innan jag köpte den till Storebrors cowboykalas. Jag har haft den några gånger men gillar inte riktigt hur den sitter. Av de övriga kläderna är en del för stort, en del för litet och en del är redan omfärgat minst 1 gång och åker nu i soptunnan. Sen är det en trasig dong som åker till elskjulet på tippen, en tvål som luktar alldeles för starkt, en leksak jag vann en gång men som inte lämpar sig för barn under 6 år och lite böcker som åker till Bookmooch och bytesvagnen på jobbet. Den sistnämnda börjar bli ganska full snart så jag planerar att köra lite Bookcrossing med dubletterna.
Inspirerad av David med bloggarna med bloggarna Simple Organized Life & the Good Human har jag hängt på "the 10 things challenge".
Mindre än en vecka kvar!
Nu på lördag den 28 november 2009 är det en köpfri dag. Varje år i november firas En Köpfri Dag (Buy Nothing Day) världen över av miljoner människor som har fått nog av shopping- och konsumtionshets. Det är en internationell kampanj med mer än 20 år på nacken som syftar till att väcka medvetenhet om konsumtionsmönster världen över, och visa på alternativ. Häng på du med!
lördag 21 november 2009
fredag 20 november 2009
Fredagsfilm: Power shift
Flashmobs som dansar har ju fått mycket uppmärksamhet det senaste året, inte minst genom dansgruppen Bounce hyllning till Michael Jackson. Videon ovan visar en "flash dance" från juli 2009 som genomfördes av AYCC, Australian Youth Climate Coalition för att skapa uppmärksamhet kring Power Shift och förnyelsebara energikällor.
Videon hittade jag på Get in the hotspots 6 Inspiring Dance Videos To Rock Your World
torsdag 19 november 2009
10 saker - 131-140
Rensning av barnens garderober - ett projekt som aldrig tar slut. Vi har provat lusselinnen, juklänningar och vinterkängor. Helt plötsligt har Lillaysters fötter vuxit rejält så ett flertal nästan nya skor har rensats ut. Dessutom verkar hon ha breda fötter så nu är det väl slut med Traderafyndadet eftersom hon måste prova skorna. Själv har jag fått sålt lite på Tradera men också tyvärr råkat ut för min första riktigt oseriösa köpare, sånt är trist.
Jag har köpt lite "nytt" till barnen på Tradera, men jag tänkte försöka att inte köpa för mer än vad jag säljer...
Sen städade jag kökslådorna men jag har mest saker som jag behöver. Men den här typen av temått gillar jag inte så eftersom jag har 3 andra jag gillar bättre får den här skickas vidare..
Grön omställning i praktiken - sista webinaret
Bild: Downing Street
Ikväll var det sista omgången i webinarserien Grön omställning i praktiken. Den här gången handlade det om egenodling och näringskretslopp. Medverkande gästföreläsare var Lena Israelsson, vinnare av Allt om Trädgårds Stora Pris 2009. Hon är journalist, kolonist och har skrivit flera böcker om trädgård och odling.
Varför skall vi stadsodla?Det finns en rad miljömässiga anledningar till att odla i staden; det är bra med grönområden i stan, det innebär även vissa ekosystemmässiga fördelar exemplevis pollinering. Dessutom ger stadsodling ett bättre klimat i stan, det sänker temperaturen och ger bättre luftkvalitet
Små städer kan teoretiskt bli helt självförsörjande medan storstäder kan uppnå en försörjningsgrad på 10-15%. 800-1550 m2 odlingsyta krävs för att försörja en person med vegankost. Alla Sveriges trädgårdar skulle kunna försörja halva Sveriges befolkning med vegankost
Gunnar Lindstedt har sagt att "en miljon svenskar måste bli bönder för att vi skall undvika svält"
Kuba är ett exempel där man odlar mycket av tvång eftersom man inte
Och om Kuba kan - kan vi? Detta var en fråga som gick ut bland deltagarna. Den allmänna konsensusen var väl att vi visserligen skulle kunna men att människor nog inte är villiga så till vida vi inte skulle vara tvugna att odla eller svälta.
Lena berättade att klimatförändringarna verkligen märks i trädgårdarna. Säsongen har blivit längre och man kan numera få två till tre skördar. Man kan därmedodla mer intensivt, på mindre yta vilket också ger mindre ogräs. Det gäller att odla matjord.
Man kan förbättra en jord genom att öka jordens mullhalt. Det innebär att man fyller på med kompost, tång, gräsklipp och stadsgödsel. Det är viktigt att kompostera!
Marktäckning är också bra. Är man rädd för sniglar så kan man marktäcka endast på vintern.
Gräva eller inte gräva är också den fråga som många funderar på . Lenas tips var att gräva på hösten.
Gödsling
Gödsla på kinesiska! Gödsla lite i taget och inte på hösten. 3-4 kg/m2 stallgödsel (brunnen eller komposterad) skall det vara. Även sådan som är köpt i säck funkar.
Odlar man intensivt kan man gödselvattna på sommaren. Guldvatten är bäst, 1 del urin och 9 delar vatten (vattna inte på växtdelarn). Gräsklipp (färskt) kan ersätta både stallgödsel och guldvatten. Lägg på 2-5 cm gräsklipp två gånger per säsong - det ger bra jord och allsidig gödsling.
Mer att tänka på
Krossa skorporna, luckra. Marktäcker man så behöver man inte krossa skorpan.
Vindskydd i form av häck eller staket är viktigt. Kompaktodling är praktiskt. Det är bra att kombinera snabba och långsamma växter.
Växhuseffekt på flaska kan man få genom att trä petflaskor utan botten över plantorna.
Använd fiberväv eller plast. Fiberväv är fullt men bra, ger en bra start. Får grönsakerna en bra start blir det bra och mer grönsaker.
Pallkragar är också praktiskt. 1 pallkrage bra för bladväxter och 2 pallkragar kan du odla vad du vill. Pallkragar med gammla fönster ovanpå funkar bra som växthus
Odlingslimpor, ca 120 breda, är en smart odlingsmodell.
Är du nybörjare - satsa på bladväxter! Välj sådant som skördas länge, t. ex plocksallad, slätbladig persilja, portlak och mangold.
Över lag var det här en otroligt inspirerande föreläsning! Lena hade många fina bilder från olika trädgårdar. Jag har redan börjat planera inför våren och det trädgårdsland som jag skall anlägga.
Miljöjulkalendern tjuvstartar 19 november!
onsdag 18 november 2009
Nu är det jul igen
Bild: with permission from Dan Wiklund
Förra fredagen invigdes jul på Liseberg så nu passar det bra att köra igång med julinläggen här på bloggen. Även julstaden Göteborg drog igång så smått med vita ljusgranar den 13 november. I år ljussätts hela staden "i kärlekens tecken".
Den 11 december ökar värmen ytterligare. Då tänds hela vägen mellan hamnen och Liseberg upp och förvandlas till ett passionerat kärleksstråk med röda fasader och rosa ljusupplevelser. Samtidigt har julens stora kärleksfilm premiär på Götaplatsen. Den 31 december avslutas festligheterna med nyårsfirande på Götaplatsen.
Själv ser jag och barnen som alltid fram emot ljud- och ljusspelet vid Götaplatsen som drar igång den 5 december. Som så många andra upplevelser i julstaden Göteborg är den dessutom gratis. Andra roliga saker som passar om man vill hålla julbudgeten är den sjungande julgranen i Bältesspännarparken (11-30/12), Multimediashowen i 360 grader på Harry Hjörnes Plats (11-30/12) och den levande julkrubban vid domkyrkan (11-14/12). Julträngseln i Nordstan med omnejd kan jag däremot gott vara utan...
Ny miljötidskrift the Plant
tisdag 17 november 2009
Efterlysning!
I'm so sad to say that I woke up this morning to find that my faithful old green
rickshaw had been stolen from outside our apartment building.
This was the rickshaw built for me nearly three years ago by the amazing New York bike genius George Bliss. Because it was during the No Impact Man year, I could buy nothing new, so George built my rickshaw--the No Impact SUV--from entirely second-hand parts. The plywood that made the seat was taken out of a dumpster.
The rickshaw, and biking in general, made New York City a way better place for me and my family. We get all over town more pleasantly and more quickly than by any other means.
For nearly three years, my little girl Isabella and I rode in the rickshaw around the City. Often, I'd ask Bella what she wanted to do and she would say, "Let's see what happens." That meant let's just ride around on the rickshaw and see what the day brought.
Used with permission from Blind Robert
It's said that a major reason people don't turn to biking as their commuter option is fear of getting their bike stolen. But let me say that, even though my rickshaw is gone, the purchase cost means that I rode it for three years for way less than the cost of two daily subway tokens.
Even though it's gone, I'm still financially better off than if I'd never bought it. But I'm really sad that it's gone. If you happen to see it, can you let me know? I'd love to have it back. Stranger things have happened.
Promenera mera!
Walk Score™ är en fiffig tjänst som talar om hur pass promenadvänlig ett område eller en stad är. Jag testade lite amerikanska städer som jag har besökt, New Orleans fick Walk Score: 97 av 100 — Walkers' Paradise medan Little Rock fick Walk Score: 75 av 00 — Very Walkable och Memphis Walk Score: 94 av 100 — Walkers' Paradise. New Orleans kan jag hålla med om, Memphis likaså , i alla fall downtown men Little Rock är inte speciellt promenadvänligt med undantag av downtown kring River Market.
Här provkör jag en fin amerikansk Oldsmobile Regency Brougham...
Amerikanska städer är generellt väldigt utspridda och få bor i centrum, där är det mest kontor och eventuellt hotell, butiker och restauranger. Utan bil är man mer eller mindre strandsatt eftersom många stadsdelar är avskurna från varandra på grund av motorvägar. Ofta saknas dessutom trottoarer och övergångsställen. Tittar man närmare på t. ex New Orlenas så visar det sig att french quarter t. ex är väldigt promenadvänligt medan en adress i närheten av Tulane, ett av stadens universitet, bara fick 58 av 100.
Alla tre städerna ovan har dock spårvagnar även om den i Litte Rock mest är för turister.
Läs mer om de 10 mest promenadvänliga städerna
Walk score blog
måndag 16 november 2009
Köpstopp i Mölnlycke
Ikväll var jag på kulturhuset i Mölnlycke och pratade om mitt köpstoppsår. Efter föredraget blev det "cafésamtal" och diskussion om vad besökarna hade tagit till sig av det jag berättat. Det var extra kul att få lite feedback, och tankar kring det här med miljö och konsumtion. Har du vägarna förbi så missa inte Hulebäcksgymnasiets IT-Mediatreors utställning om Konsumtion och hållbar utveckling (Hulebäcksgymnasiets inomhusgata)
söndag 15 november 2009
Kretsloppsparken
Idag besökte vi Kretsloppsparken i Alelyckan. På handlingslistan stod låga hyllor, badrumslampa, en kökslåda och en hatthylla med 58 cm mellan hålen. Vi hittade en bra låg vit bokhylla för 100 kr och impulsköpte en toalettsits för 40 kr. Vår vita toalettsits (den enda som fortfarande är hel hemma hos oss) blev gul av det smink vi använde på Halloween och det går inte att få bort.
Efteråt blev det fika på Returhuset. De borde ha kakbuffé eller Afternoon tea med återbruksworkshop där. Lokalen är jättefin.
Sedan tog vi en sväng på Hornbach där vi köpte en ny badrumslampa som uppfyller alla säkerhetskrav och så hittade vi en hatthylla med de rätt måtten så att vi slipper borra nya hål.
lördag 14 november 2009
Grattis Mimmi!
Mamma Mimmi vann Sophie Hedenstiernas "Så sparar du pengar och hjälper miljön!", grattis!
Hör av dig till mig på antianki@gmail.com så skickar jag boken!
En kul sak i sammanhanget var att min man fick dra vinnaren och han googlade snabbt upp Mamma Mimmi. Han kom till den här bloggen och fnissade åt att familjen hade impulsköpt det här. Jag fick rätta honom och peka honom mot den rätta Mamma Mimmibloggen...
Tema vatten - gröna flaskåtervinningstips
Våren kan kännas långt borta men idag bjuder jag ändå på lite trädgårdsrelaterade plastflaskeåtervinningstips. På bilden ovan används flaskorna som krukor. Eftersom de är förhållandevis lätta kan man som här hänga upp dem på husväggen. Hittar du flaskor som saknar etikett och som inte går att få pant för kanske några av idéerna ovan och nedan kan funka.
Flaskor kan också användas för att hålla fåglar borta från trädgården. Det här bord ejag testa vid vårt körsbärsträd, jag tror att vi fick en handfull bär sen hade fåglarna snott dem. Bilden är tagen av Kaptain Kobold
Upplagd av Ann-Christin kl. 08:46 2 kommentarer
Etiketter: Plast, Sopor, Vatten, Återvinning och återanvändning
Favorit i repris! Solidarisk varumässa (Göteborg)
Bild: Eva the Weaver
Eko
är
logiskt
och
rätt
vist
I år blir det återigen Solidarisk Varumässa i Haga Församling. Det hela går av stapeln i församlingshuset, Haga Östergata 30.
lördag 5 december kl. 10 - 16
söndag 6 december kl. 11 - 16
Passa på att handla juklappar från en mängd olika handlare säljer. Det kommer att finnas kläder, textilier, skor, blommor, tidskrifter, böcker, banktjänster, mat, godis, trädplantering, heminredning getleasing och presentartiklar. Det blir även solidariskt kafé.
Upplagd av Ann-Christin kl. 06:58 0 kommentarer
Etiketter: Göteborg, Jul, Julklappar och presenter, Rättvisemärkt, Shopping
fredag 13 november 2009
"Det går inte att handla för ett år framåt"
Bild på nöjd Ullaredsbesökare (?) tagen av hannaka
"Jag hoppas att folk får sig en tankeställare kring sin egen
konsumtion".
Mycket pengar
2008 besöktes Gekås av nästan fyra miljoner kunder. Det senaste försäljningsrekordet på Gekås Ullared sattes den fredagen den 30 oktober 2009 med en dagsförsäljning på 22,2 miljoner kronor! Bästa enskilda försäljningsmånaden genom tiderna blev oktober 2009 med fantastiska 500 miljoner kronor! Samma period förra året sålde man för 433 miljoner kronor.
Många besökare
Det senaste besöksrekordet slogs måndagen den 23 juli 2007 då 26 200 kunder besökte Gekås Ullared. Det betyder 1 500 fler kunder än den gamla rekorddagen från 2005! Varuhuset har 5 000 kundvagnar att låna ut, och 4000 kundkorgar.
På Gekås Ullared säljs en halv miljon jultomtar årligen liksom ca 100 miljoner bullformar, 12 miljoner bakplåtspapper, 1 miljon flaskor schampo, 12 miljoner sockar, 2.000 ton godis varav 325 396 påsar Ahlgrens bilar.
Sammanlagt lämnar 25 000 gula Gekåskassar i plast vårt varuhus - varje dag...
Jag undrar hur det är med tygkassar
Läs mer
Gekås har naturligtvis både en webbplats och en blogg
Finanskrisen bra affär för Ullared
Fredagsfilm: Tapped
Tapped är en ny dokumentär som undersöker flaskvattenindustrin och dess effekt på människors hälsa, klimatet och miljön. Filmen är gjord av Stephanie Soechtig och producenterna bakom filmer som Who Killed The Electric Car och I.O.U.S.A. Dokumentären tar med tittarna in till de företag som vill privatisera och sälja tillbaka vårt vatten, en gemensam resurs som inte borde bli en handelsvara. Förhoppningsvis får vi se filmen i Sverige snart!
En annan film om vatten
Dokumentärfilmen Heligt vatten handlar om vår globala vattensituation, och de fattigas kamp för att få tillräckligt med dricksvatten. I Indien protesterar bönderna mot Coca-Cola, eftersom deras grundvatten sjunker och förgiftas på grund av Coca Colas läskproduktion. ”Heligt vatten” är också en film om starka indiska kvinnor som vågar protestera och hävda allas mänskliga rätt till vatten. Filmen visades på TV förra året. Mer info om filmen här
onsdag 11 november 2009
Bokonsdag - Bottlemania
Eftersom jag varken dricker öl eller läsk och dessutom har gått igenom "vita" graviditets- och amningsperioder har jag druckit en hel del flaskvatten i mina dagar. Jag tycker dessutom att
Varför betalar vi för vatten i flaska när det är så mycket billigare att ta det ur kranen? Och hur påverkar trenden med vatten på flaska våra samhällen, våra ekosystem och i förlängningen hur vi ser på vatten som en grundläggande mänsklig rättighet. I Bottlemania utgår Royte från staden Fryeburg i Maine och kontroversen kring Nestléägda Poland Spring water som tjänar multum på stadens vatten. Hon träffar flaskvattenkonnessörer, hydrologer och människorna bakom flaskvattenföretagen. Hon provar även olika typer av vatten allt från Bling H2O, lyxvatten i flaskor klädda med Swarovski-kristaller till NEWater, renat avloppsvatten från Singapore. Hon reder ut skillnaderna mellan mineralvatten, källsvatten m.m och vi får följa företaget Perriers historia.
Allt detta är intressant men det som verkligen får en att haja till är resonemangen kring hur flaskvattenindustrin påverkar miljön, exempelvis de undejordiska vattenreservoaren som töms i allt snabbare takt men även alla transporter och bergen av kasserade plastflaskor.
We want convinience, cheap food, a drug for every mood, bigger houses, and faster gadgets. Wether it's building a second home or manufacturing meat, magazines, or mopeds. It all takes a toll on our water.
Läs den boken och fundera på om det inte är dags för en Nestlébojkott igen...
Kan man få människor att betala för vanligt dricksvatten?
Vad andra svenska bloggar skriver om Elizabeth Royte & Bottlemania
Kostnaden av vatten (missa inte filmen på slutet)
Lyssna!
Podcast där Royte intervjuas (efter Jackie Collins)
Bokonsdag - spara pengar och hjälp miljön
Idag är det plånboksfria dagen och här kommer ett boktips som fokuserar på både pengar och miljö! Sophie Hedenstierna har skrivit boken med titeln "Så sparar du pengar och hjälper miljön!"Författaren gick ut gymnasiet i somras (juni 2009) och boken är hennes specialarbete. Boken innehåller 70 konkreta tips på hur man sparar pengar och samtidigt gör en insats för att hejda den globala uppvärmningen. Tanken med tipsen är att de ska vara vardagliga och inte innebära någon större uppoffring, tanken att det inte behöver kosta ett öre att hjälpa miljön, snarare tvärtom.
Mina 5 favorittips ur boken
- Släng mindre mat (spara 8900 kr/år)
- Baka ditt eget bröd (spara 1325 kr/år)
- Tillämpa ecodriving när du kör bil (spara 2130 kr/år)
- Se över alla dörr- och fönsterlister (spara 2360 kr/år)
- Källsortera soporna ordentligt (spara 2865 kr /år)
Boken är dessutom tryckt på papper från ekologiskt skogsbruk med inriktning på hållbar skötsel av världens skogar. Boken säljs via förlagets hemsida som du hittar här.
På Ecoprofile hittar du en intressant diskussion om boken och dess tips och om det är uppoffringar som behövs.
Vill du vinna en bok? Kanske ge bort den i julklapp till någon? Jag lottar ut mitt signerade recensionsex och allt du behöver göra för att delta i utlottningen är att lämna en kommentar med ditt bästa miljötips - som även sparar pengar! Vinnaren utses på lördag (14/11)! Lycka till!
Utlottningen är avslutad!
Upplagd av Ann-Christin kl. 07:39 16 kommentarer
Etiketter: Bokrecension, Ekonomi, Miljö, Utlottning
Idag firar jag den plånboksfria dagen...
Idag onsdagen den 11 november hålls den första Plånboksfria-dagen, ett initiativ från Sus med bloggen Strumpan & co.
Lämna plånboken hemma, och upptäck att man faktiskt inte behöver den där kanelbullen på Pressbyrån i väntan på bussen, och man behöver inte köpa den där snygga tröjan just idag utan kan ta det imorgon eller nästa vecka (om det fortfarande är intressant då). Du sparar alldeles garanterat pengar under dagen och du blir medveten om hur mycket smågrejer man köper om dagen, som egentligen är helt onödiga.Läs om hur idén kom till under en knaper månad här.
Själv lämnar plånboken hemma men tar med mig lunchlåda och mitt busskort! Eftersom jag inte shoppar så mycket annars skall det nog inte vara så svårt att avstå för en dag.
tisdag 10 november 2009
Tema Vatten - Hoten mot våra hav
Bild: Marty.FM
Hoten mot våra hav är många, enligt Naturvårdsverket är övergödningen det allvarligaste hotet mot våra hav (jag antar att de menar de hav som ligger nära oss geografiskt). Därefter kommer utfiskning, kommande klimatförändringar, organiska miljögifter och spridning av främmande arter. Jag skulle vilja lägga till hot som nedskräpning, försurning, och oljeutsläpp. När man ser en sån här lista känns det ganska hopplöst men det finns saker man kan göra.
Övergödning
Överflödet av näring skadar havsmiljön på flera sätt. Genom att bidra till svår syrebrist utarmar övergödningen den biologiska mångfalden i exempelvis de djupare delarna av Kattegatt och Östersjön. Längs stränder och på grunda bottnar leder den till igenväxning och sämre bad- och fiskemöjligheter. Genom att medverka till de intensiva algblomningarna under senare år påverkar den också människans hälsa, eftersom en del av algerna är giftiga.
Försurning
Havens sjunkande pH har uppmärksammats stort det senaste året och kommer ges särskild uppmärksamhet vid FN:s kommande klimatkonferens i Köpenhamn. Enligt vissa studier riskerar haven att bli tre gånger surare under det kommande århundradet. Särskilt hårt riskerar skalbildande djur att drabbas, exempelvis koraller och sjöborrar.
Oljeutsläpp
Östersjön är ett av världens hårdast trafikerade och mest förorenade hav. De senaste tio åren har fartygstrafiken i Östersjön stadigt ökat och många av fartygen är bristfälliga vilket innebär en ökad risk för fartygsolyckor som kan förorsaka katastrofala oljeutsläpp. Efter Exxon Valdez förlisning utanför Alaska i mars 1989 läckte 38 800 ton olja ut, något som orsakade den värsta oljekatastrofen i USA:s historia. Trots saneringen som kostat över 2,1 miljarder dollar finns det fortfarande olja kvar längs stränderna 20 år senare. Flera djurarter har också kraftigt decimerats.
Klimatförändringar - även i Sverige
Vattnet har blivit varmare under sommarmånaderna i alla Sveriges kustområden. Detta har påverkat kustfiskbeståndens utveckling. Förekomst, tillväxt och täthet av arter som föredrar varmt vatten ökar, samtidigt som kallvattenarterna minskar. Klimatförändringen kommer även att innebära bland annat fler och värre översvämningar. Då är de tnog ingen som vill söka dispens från strandskydd...
Utfiskning
Utfiskningen av haven är vår tids mest upprörande miljökatastrof, faktiskt mer än utsläppen av växthusgaser, eftersom utfiskningen skulle kunna stoppas redan i morgon dag, om politikerna bara vågade fatta de självklara besluten. Kortsiktigt skulle det förstås reta upp fiskenäringen, men i det långa loppet skulle det vara bäst för alla.För att avsluta det här inlägget någorlunda positivt tipsar jag om 4 enkla saker man kan göra som konsument för att välja rätt fisk;
- Skaffa guiden ”Fisk till middag” (Fiskguiden (42 sid) ,
- Ät mer sill, skarpsill och strömming - det är både nyttig och miljövänlig fisk.
- Ät mer sej!
- Skippa ålen!
Mer
Kemisk cocktail förorenar havet
Här dör haven
Ekovin ökar
Bild: Tammy Stroebel
I Dagens DI (artikeln finns ännu inte tillgänglig på nätet) kan man läsa att Sverige numera är det land som importerar mest ekologiska viner i Europa. Det säljs upp till 5 miljoner liter ekologiskt vin per år i Sverige vilket bara är 2% av allt vin som säljs. Enligt Systembolaget som säljer 90% av allt vin i Sverige har försäljningen av ekoviner ökat med 340% på 4 år - inte dåligt. Sen tillkommer alla viner som är producerade efter ekologiska eller biodynamiska principer men som inte har en officiell märkning.
Jag skulle tro att 95% av allt vin jag/vi köper är ekologiskt. Till nyår skall jag nog satsa på ekoskumpa, kanske en Leclerc Briant eller Baron Fuentés.
måndag 9 november 2009
Ullared - nu i en TV nära dig!
Bild: hagwall
"Här handlar man allt man inte behöver"Ikväll kollade jag på del två av programmet om Ullared. Första avsnittet har ju fått en del kritik men det handlar ju om att göra underhållande TV så man skall nog inte ta de skruvade karaktärerna så allvarligt. En av huvudkaraktärerna är Rosmarie med familj som varje år campar vid Ullared och sätter sprätt på 50000 kr. Maken skulle hellre ta en semestervecka på Kanarieöarna... och det går väl unefär lika mycket pengar kulle jag tro
Madde och hennes boyfriend shoppade saker till bröllopet "mest skit" enligt den blivande maken, "sånt som hamnar i en låda och som man sen slänger efter 10 år".
Peter Wahlbeck var på plats för att sälja sin Ullaredspåse med Bok für alle men han verkade inte göra så bra business. Filosofen Morgan ser jag gärna mer av, han verkar vara en skön kille.
Själv har jag besökt Ullared en gång 2006. Det var en intressant upplevelse men det är inte så att jag längtar tillbaka. JR och jag som var Ullaredsoskulder hade tack och lov en väldig bra guide med oss som detaljplanerade besöket inklusive fikapauser och återhämtningspauser.Visst gjorde jag en del fynd men mycket annat åkte ner i vagnen av bara farten. Och julklappspapper har jag så att det räcker de närmaste åren.
En korttemavecka om vatten
Bild: Snap®
Den här veckan handlar det om vatten!
Tisdag: Våra hav
Onsdag: Recension av boken Bottlemania
Torsdag: Flaskvatten
Fredag: En liten film om att spara vatten
Vatten är väl ingen bristvara i Sverige? Nej, även om vissa delar av landet ibland har problem med torka, särskilt sommartid så har vi ingen brist på vatten. Men all vattenanvändning innebär energiförbrukning. När du tar en snabbdusch sparar du vatten men också den energi som skulle gått åt för att värma upp vattnet. Dessutom krävs energi för att driva pumpar som transporterar vattnet från vattentäkterna till hushållen, energi- och resursanvändningen för att rena och transportera avloppsvatten. Genom att spara vatten och i förlängningen energi, minskar du på de utsläpp som orsakas av energiframställningen.
Hur kan du spara vatten?
- Stoppa läckage. En droppande kran kan förbruka ca 15 kubikmeter vatten per år. En strilande kran (som en grov synål) kan förbruka ungefär 300 kubikmeter. En toalett som smårinner kan betyda ett slöseri på 700 kubikmeter per år.
- Diska och tvätta med fulla maskiner. Undvik att diska för hand och att skölja disken under rinnande kran.
- Om du ändå skall köpa nytt se till att byta ut toaletter och kranar byt till eller bygg om, till snålspolande och energieffektiva varianter.
- Gamla kranar och duschmunstycken kan bytas ut mot snålspolande.
- Duscha i stället för att bada i badkar eller bada två stycken på en gång!
- Undvik att låta kranen i handfatet rinna när du rakar dig eller borstar tänderna.
- Duscha snabbt och håll duschhandtaget i handen i stället för att fästa det på väggen.
- Du kan också spara på energi och resurser genom att spola ut rätt saker i avloppet såtänk på vad du spolar ner!
Bild: Denver Water
I Denver driver Denver Water en kampanj för att få folk att spara vatten, kampanjen heter "Use only what you need". Reklambyrån bakom kampanjen som till stora delar bygger på sk. "guerilla marketing" heter Sukle Advertising + Design.
Mer
Spara vatten med bättre vanor och moderna armaturer
Grey Water Waste System for your home
söndag 8 november 2009
Bruka designmarknad
Idag lämnade jag Hisinge Island och tog mig in till stan för att bland annat besöka Bruka Designmarknad.
Dem Collective var där
Kul lokal med många prång
Fina kottkuddar och dockor från Plingsulli
Blandat från Bamsekram
Kakbank fanns på plats och sålde fika
Den 6 december är det dags för Bruka julmarknad. Camino Sveriges första och bredaste magasin för hållbar livsstil gästar marknaden och det blir givetvis en kreativa workshop! Övriga kreatörer på plats är bamsekram, beundra, The Pink Armadillo, Enas Lilla Sy, Spooon, Knätofs, Rethink Design, Johanna Johansson, Jenny Hong, Ingeborg Design, Jonna Jansson m.fl.
Bullfest
Jag köpte med mig bullar från surdegsbageriet Alvar & Ivar. Snart börjar de med julbaket berättade de! Helgen den första advent har de öppet lördag och söndag. Det kommer att finnas vörtbröd, skurna pepparkakor m.m till försäljning. Bageriet har en egen blogg!
På vägen hem hämtade jag upp ett nattduksbord som jag fyndat på Freecycle Göteborg. Det skall bli ett dockskåpsbord till Lillasyster.