onsdag 11 november 2009

Bokonsdag - spara pengar och hjälp miljön

saSpararDuPengarOHjalperMiljon


Idag är det plånboksfria dagen och här kommer ett boktips som fokuserar på både pengar och miljö! Sophie Hedenstierna har skrivit boken med titeln "Så sparar du pengar och hjälper miljön!"Författaren gick ut gymnasiet i somras (juni 2009) och boken är hennes specialarbete. Boken innehåller 70 konkreta tips på hur man sparar pengar och samtidigt gör en insats för att hejda den globala uppvärmningen. Tanken med tipsen är att de ska vara vardagliga och inte innebära någon större uppoffring, tanken att det inte behöver kosta ett öre att hjälpa miljön, snarare tvärtom.

Mina 5 favorittips ur boken
 1. Släng mindre mat (spara 8900 kr/år)
 2. Baka ditt eget bröd (spara 1325 kr/år)
 3. Tillämpa ecodriving när du kör bil (spara 2130 kr/år)
 4. Se över alla dörr- och fönsterlister (spara 2360 kr/år)
 5. Källsortera soporna ordentligt (spara 2865 kr /år)
Det finns sedan tidigare många miljötips-böcker, men i Sophies bok redogörs tydligt för både hur mycket pengar man sparar OCH hur mycket utsläppen av koldioxid minskar varje år.
Boken är dessutom tryckt på papper från ekologiskt skogsbruk med inriktning på hållbar skötsel av världens skogar. Boken säljs via förlagets hemsida som du hittar här.
På Ecoprofile hittar du en intressant diskussion om boken och dess tips och om det är uppoffringar som behövs.

Vinn boken!
Vill du vinna en bok? Kanske ge bort den i julklapp till någon? Jag lottar ut mitt signerade recensionsex och allt du behöver göra för att delta i utlottningen är att lämna en kommentar med ditt bästa miljötips - som även sparar pengar! Vinnaren utses på lördag (14/11)! Lycka till!
Glöm inte att lämna e-postadress vare sig du lämnar en "anonym" kommentar eller länkar till din blogg.

Utlottningen är avslutad!

16 kommentarer:

 1. Mitt bästa miljötips som även sparar pengar är ROTFRUKTER!
  Byt ut ett par köttmåltider i veckan mot tex en gräddig mixad rotfruktssoppa, en rotfruktsgratäng, smörfrästa rivna rotfrukter eller varför inte rotfrukter i ugn med fetaost. Gårdagens middag för en hel barnfamilj plus två lunchlådor (just en gräddig rotfruktssoppa på palsternacka, potatis och en liten skärva kålrot) kostade ungefär 40 kronor för sex portioner, och då ingick en hembakt limpa. En färdiglunch i restaurangen nere på gatan kostar dubbelt så mycket, för en enda portion...

  SvaraRadera
 2. Cykla!!! Det är som ett kinderägg :), tre i ett liksom!
  Bra för miljön, bra för din plånbok och bra för din hälsa!

  SvaraRadera
 3. Drick kranvatten istället för flaskvatten. Om man inte gillar smaken kan man lägga i en citronskiva eller gurkskiva i en tillbringare med vatten.

  SvaraRadera
 4. Mitt tips är att veckohandla eller ännu bättre månadshandla. Det spar pengar i plånboken då det blir mindre impulsköp och samtidigt slipper bilen spotta ut så mycket avgaser.
  Bor själv på landet o har ca 1 mil till affären enkel väg. Att göra som många gör , att fara på affären, kiosken och tvärhandla grädde eller något annat som fattas är ohållbart. Man kan alltid byta ut med ngt man har hemma.
  Kraam Maria

  SvaraRadera
 5. Låter som en inspirerande bok! :-)

  Personligen så är mitt "bästa" miljötips att lägga om sin livsstil - att leva "med" naturen istället för "på" den. Det har hjälpt mig mycket - både med val av bostad, arbete, transport, elleverantör, mat, kläder... etc. Och det har samtidigt gett mig en billigare livsstil :-)

  SvaraRadera
 6. Att inte äga en bil är mitt miljötips. Då tar den inte upp en parkeringsplats i staden som blir dåligt utnyttjad yta, den trängs inte på vägarna och avger inga avgaser. De gånger jag behöver åka bil hyr jag eller åker taxi.

  Hälsningar
  Cecilia

  SvaraRadera
 7. Lunchlåda spar massor av pengar!

  SvaraRadera
 8. Eftersom animalieindustrin står för ca 20% av vår klimatpåverkan tipsar jag om att försöka minska konsumtionen av kött, mjölk och ägg. Låna några vegoreceptböcker på biblan och låt dig inspireras! Och ett ännu bättre tips är att kika in på några veganmatsbloggar. Där finns de riktigt bra recepten och tipsen :)

  SvaraRadera
 9. Denne boken er vel nesten et "must":-)
  Her i huset er vi veganere(jeg raw...de andre 50/50)..Og kutte ut det animalske er både klima,dyre...og menneskevennlig..
  Kildesorterer og har kompost..
  Hønene våre legger nok dyre egg,men de har det godt da:-)I tilegg til korn og hvetegresset(etter at vi har kuttet til vår drikk)får
  de restemat,og det de ikke spiser går i komposten..
  Fy meg! Kjører for mye bil,og kan nok shoppe litt mindre..
  Du er en inspirasjon.. Takk:-)
  Deilig dag fra Randi

  SvaraRadera
 10. Som småbarnsmamma så måste jag säga att mitt bästa tips är att köpa barnkläder och barnsaker begagnade. Vi har köpt de flesta av dotterns kläder plus skötbord, barnvagn m.m. begagnat och jämfört med att köpa nytt så har vi verkligen sparat pengar. Vi har själva också sålt de saker vi inte velat spara. Det finns så mycket loppisar nu för tiden och även Tradera som är en guldgruva, så det finns stora möjligheter till att shoppa second hand.

  carola_lindstrom@hotmail.com

  SvaraRadera
 11. Glömde att skriva att vegomat alltsom oftast är billigare än blandkost.. :)

  Mvh
  Liv
  livl@home.se

  SvaraRadera
 12. Laga mat av vad säsongen ger, köp närodlat och ta vara på "leftovers". Det är både gott, billigare och bra för miljön.

  elinor.magnusson@bostream.nu

  SvaraRadera
 13. Hade varit kul att vinna boken då jag länge funderat på att läsa den. Mitt bästa tips som spar miljö och plånbok är att, när man känner att "måste" köra bil av olika anledningar, verkligen medvetet köra miljövänligt. Blggade häromdagen om den utmärkta EcoSafe driving kursen jag gick hos Volvo. Rekommenderas varmt!

  http://mimmismammaliv.blogspot.com/2009/11/lilla-ekoreko-vecka-44.html

  SvaraRadera
 14. Mitt bästa miljö och ekonomitips är att alltid ta med tygkassar till mataffären. Du både sparar pengar samt slipper drunkna i plastpåsar. Källsorterar och komposterar du går det nästan inga plastpåsar alls heller!

  Mvh Michaela

  michaelasjostrom@hotmail.com

  SvaraRadera
 15. Mitt favvotips just nu för att vara miljövänlig och samtidigt spara pengar, OCH bli smartare: Utnyttja biblioteket nära dig! Istället för att impulsköpa böcker och tidningar etc som lockar, uppsök biblioteket, där finns det mesta och massor man aldrig tänkt på innan! Läs många böcker - lev många liv!
  Hälsningar Alinda
  alindalindblom@hotmail.com

  SvaraRadera
 16. Återvinning är bra, återanvändning är bättre. Sedan är cykling roligt och nyttigt, både för ben och plånbok;-)
  mrtn.liberg@gmail.com
  http://blandgiganterochsmakryp.blogspot.com/

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin