torsdag 19 november 2009

Grön omställning i praktiken - sista webinaret

Vegetables in the Number 10 garden

Bild: Downing Street

Ikväll var det sista omgången i webinarserien Grön omställning i praktiken. Den här gången handlade det om egenodling och näringskretslopp. Medverkande gästföreläsare var Lena Israelsson, vinnare av Allt om Trädgårds Stora Pris 2009. Hon är journalist, kolonist och har skrivit flera böcker om trädgård och odling.

Varför skall vi stadsodla?
Det finns en rad miljömässiga anledningar till att odla i staden; det är bra med grönområden i stan, det innebär även vissa ekosystemmässiga fördelar exemplevis pollinering. Dessutom ger stadsodling ett bättre klimat i stan, det sänker temperaturen och ger bättre luftkvalitet

Små städer kan teoretiskt bli helt självförsörjande medan storstäder kan uppnå en försörjningsgrad på 10-15%. 800-1550 m2 odlingsyta krävs för att försörja en person med vegankost. Alla Sveriges trädgårdar skulle kunna försörja halva Sveriges befolkning med vegankost

Gunnar Lindstedt har sagt att "en miljon svenskar måste bli bönder för att vi skall undvika svält"

Kuba är ett exempel där man odlar mycket av tvång eftersom man inte
Och om Kuba kan - kan vi? Detta var en fråga som gick ut bland deltagarna. Den allmänna konsensusen var väl att vi visserligen skulle kunna men att människor nog inte är villiga så till vida vi inte skulle vara tvugna att odla eller svälta.

Lena berättade att klimatförändringarna verkligen märks i trädgårdarna. Säsongen har blivit längre och man kan numera få två till tre skördar. Man kan därmedodla mer intensivt, på mindre yta vilket också ger mindre ogräs. Det gäller att odla matjord.
Man kan förbättra en jord genom att öka jordens mullhalt. Det innebär att man fyller på med kompost, tång, gräsklipp och stadsgödsel. Det är viktigt att kompostera!

Marktäckning är också bra. Är man rädd för sniglar så kan man marktäcka endast på vintern.
Gräva eller inte gräva är också den fråga som många funderar på . Lenas tips var att gräva på hösten.

Gödsling
Gödsla på kinesiska! Gödsla lite i taget och inte på hösten. 3-4 kg/m2 stallgödsel (brunnen eller komposterad) skall det vara. Även sådan som är köpt i säck funkar.
Odlar man intensivt kan man gödselvattna på sommaren. Guldvatten är bäst, 1 del urin och 9 delar vatten (vattna inte på växtdelarn). Gräsklipp (färskt) kan ersätta både stallgödsel och guldvatten. Lägg på 2-5 cm gräsklipp två gånger per säsong - det ger bra jord och allsidig gödsling.

Mer att tänka på
Krossa skorporna, luckra. Marktäcker man så behöver man inte krossa skorpan.
Vindskydd i form av häck eller staket är viktigt. Kompaktodling är praktiskt. Det är bra att kombinera snabba och långsamma växter.
Växhuseffekt på flaska kan man få genom att trä petflaskor utan botten över plantorna.
Använd fiberväv eller plast. Fiberväv är fullt men bra, ger en bra start. Får grönsakerna en bra start blir det bra och mer grönsaker.
Pallkragar är också praktiskt. 1 pallkrage bra för bladväxter och 2 pallkragar kan du odla vad du vill. Pallkragar med gammla fönster ovanpå funkar bra som växthus
Odlingslimpor, ca 120 breda, är en smart odlingsmodell.
Är du nybörjare - satsa på bladväxter! Välj sådant som skördas länge, t. ex plocksallad, slätbladig persilja, portlak och mangold.

Över lag var det här en otroligt inspirerande föreläsning! Lena hade många fina bilder från olika trädgårdar. Jag har redan börjat planera inför våren och det trädgårdsland som jag skall anlägga.

2 kommentarer:

  1. Ja, visst var det inspirerande! Vill sätta spaden i jorden med en gång.

    SvaraRadera
  2. Det här var riktigt kul läsning! Israelssons bok Köksträdgården är mitt bästa bokköp någonsin, och även om det du skriver nu inte var nytt för mig så var det en himla bra sammanfattning.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin