onsdag 11 november 2009

Bokonsdag - Bottlemania

bottlemania

"We can live without oil, but we can't live without water."


För ett år sedan recenserade jag Garbageland som jag hade lånat av Jonas. Den boken, liksom den svenska versionen Skräp fick mig att se på vårt avfall med nya ögon. 2008 kom författaren till Garbageland, Elisabeth Royte ut med boken Bottlemania - how water went on sale and why we bought it.

Eftersom jag varken dricker öl eller läsk och dessutom har gått igenom "vita" graviditets- och amningsperioder har jag druckit en hel del flaskvatten i mina dagar. Jag tycker dessutom att
flaskvatten är gott, gärna utländska varianter i fina flaskor som Perrier, San Pellegrino eller SPA. Men efter att ha läst Bottlemania kommer jag nog inte att kunna njuta av vatten på samma sätt i fortsättningen.

Varför betalar vi för vatten i flaska när det är så mycket billigare att ta det ur kranen? Och hur påverkar trenden med vatten på flaska våra samhällen, våra ekosystem och i förlängningen hur vi ser på vatten som en grundläggande mänsklig rättighet. I Bottlemania utgår Royte från staden Fryeburg i Maine och kontroversen kring Nestléägda Poland Spring water som tjänar multum på stadens vatten. Hon träffar flaskvattenkonnessörer, hydrologer och människorna bakom flaskvattenföretagen. Hon provar även olika typer av vatten allt från Bling H2O, lyxvatten i flaskor klädda med Swarovski-kristaller till NEWater, renat avloppsvatten från Singapore. Hon reder ut skillnaderna mellan mineralvatten, källsvatten m.m och vi får följa företaget Perriers historia.
Allt detta är intressant men det som verkligen får en att haja till är resonemangen kring hur flaskvattenindustrin påverkar miljön, exempelvis de undejordiska vattenreservoaren som töms i allt snabbare takt men även alla transporter och bergen av kasserade plastflaskor.


We want convinience, cheap food, a drug for every mood, bigger houses, and faster gadgets. Wether it's building a second home or manufacturing meat, magazines, or mopeds. It all takes a toll on our water.

Flaskvattenindustrin och dess framgångsrika kommersialisering av vattentillgången i USA bygger i princip på två faktorer, petflaskan och marknadsföring. På allmänna platser som skolor och idrottsarenor finns det inte alltid längre tillgång till gratis vatten vilket är en alarmerande utveckling. Och folk som har råd att och kan välja - väljer också bort kranvatten i all större utsträckning - i alla fall när det gäller dricksvatten.

Läs den boken och fundera på om det inte är dags för en Nestlébojkott igen...

Läs mer!
Kan man få människor att betala för vanligt dricksvatten?
Vad andra svenska bloggar skriver om
Kostnaden av vatten (missa inte filmen på slutet)

Lyssna!
Podcast där Royte intervjuas (efter Jackie Collins)

5 kommentarer:

 1. Slutade köpa flaskvatten för ett antal år sen till förmån för en kolsyreapparat hemma. Tar med en fylld vattenflaska i väskan när jag ska ut på stan.
  Den gamla bybrunnen vore väl en idé att återuppliva? Kanske kunde man frivilligt eller genom tvingande regler få köpcentra att sätta upp fria vattenkranar?
  Eller ett avtal om fritt vatten med vissa restauranger ungefär som det arrangemang som finns i centrala Göteborg med allmänna toaletter?

  SvaraRadera
 2. Ett kul komplement är Bullshit-avsnittet om vatten (av penn and teller) Med en obehagligt amerikansk superliberalism blandat med fula argumentationskner tar de sig ann olika företeelser i vårt samhälle. Bland annat säljer de olika fina vatten från olika platser i världen (tex. vatten från Amazonas och Polarvatten)

  Gästerna uppskattar starkt de olika tonerna i vattnen och tycker det är delikat. Saken är bara att allt vatten fylls på från en slang på bakgården.

  Förresten, vem skulle vilja dricka vattnet i Amazonfloden?

  SvaraRadera
 3. Jag tycker inte heller att man ska köpa flaskvatten istället för att dricka vatten från kranen, men vem gör så i Sverige? I den här diskussionen tycker jag alltid att man missar att folk inte köper kolsyrat vatten som alternativ till just kranvatten, utan som ett festligt alternativ till t.ex. läsk. Så gör i alla fall jag och jag tror faktiskt inte att flaskvatten är en mycket större miljöbov än just läsk, även om man naturligtvis inte bör dricka det dagligen.

  SvaraRadera
 4. Sen jag flyttade ifrån Sverige har jag svårt att förstå varför man skulle vilja dricka flaskvatten, vårt kranvatten är ju så himla gott! Jag bor just nu i en by på Irland och vattnet här är inte trevligt att dricka, fullt med kalk och klor. Vi har en vattenrenare, men inte ens den får bort alla kemikalier. Jag vägrar dock fortfarande att köpa flaskvatten, så mitt vattendrickande är nu endast av överlevnadsskäl!

  SvaraRadera
 5. På Irland lever man väl efter devisen, att "vatten, det har man till att tvätta sig med". Törsten släcker man med mörkare, fylligare drycker. ;-)

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin