Vår flytt närmar sig med stormsteg. Om en knapp månad kommer flyttlastbilen. Jag intalar mig att det kommer bli bra i vårt nya hus och skingrar tankarna med att rensa ut böcker jag inte läst de senaste 5 åren. Några som inte kan samla på sig olästa böcker eller andra onödiga prylar är familjerna i denna artikeln. NY times (registrering kan behövas) skriver i “Move Up? Move Out? Families Squeeze In”om hur fler och fler barnfamiljer väljer frivillig trångboddhet i städerna istället för att flytta till hus i förorten. Hellre bo trångt i stan än att kratta löv eller städa stora hus på helgerna är deras devis.
Gröna inredningstips
Ekoinredningsgurun Danny Seo (vars bok Consious style home jag har skrivit om tidigare) skall sälja sitt lilla "river cottage" vid Delaware floden (igen) och istället koncentrera sig på sitt permanentboende i Pennsylvania. Det lilla huset vid floden säljs fullt möblerat och inredningen består mestadels av loppisfynd och återvunnet/återanvänt material. Fler bilder att inspireras av finns här och har inredningen av huset har även dokumenterats i DVDn Simple Steps To A Greener Home.
Läs mer!
Är det hem till byn eller blingbling som lockar?
fredag 31 oktober 2008
Hus & hem fredag
torsdag 30 oktober 2008
Målmedveten
Bild: St0rmz
Själv har jag anmält mig till Göteborgsvarvet, mycket för att komma igång med min träning. Jag sprang visserligen varvet för 5 år sedan (innan barnen) men det kommer nog inte att hjälpa mig nu. Dessutom har jag ännu inte köpt några joggingskor. Ett annat mål är att laga sufflé. Notera att målet inte är att lyckas med en sufflé utan att helt enkelt prova att tillaga sufflé - något jag aldrig tidigare har gett mig ikast med.
Vilket är ditt eller dina mål?
Hos Mat & Politik hittade jag följande recept på ostsufflé för två personer:
30 g ekologiskt smör
22 g ekologiskt vetemjöl
1,5 dl ekologisk mjölk2 ekologiska äggulor
3 ekologiska äggvitor
1,5 dl riven ost, typ Bergkäse, Comté, Gruyere, Parmesan, eller en blandning av goda inte för milda ostar
2 skivor Brie de Meaux eller annan god vitmögelost
salt
god svartpeppar
en nypa ekologiskt starkt paprikapulver
en nypa muskot
- Smöra två portionsformar med raka kanter och strö i lite riven ost
- Sätt ugnen på 200 grader
- Värm mjölken i en kastrull och smält smöret i en annan.
- Blanda mjölet i det smälta smöret och låt det skumma utan att ta färg i två minuter
- Ta kastrullen med smör och mjöl från värmen och slå i den kokande mjölken och vispa ordentligt så att det blandas jämnt
- Rör ner två nypor vardera av salt och peppar, samt en nypa vardera av paprikapulver och muskot
- Sätt kastrullen på värmen och låt den tjocka smeten koka under omrörning i en minut
- Ta kastrullen från värmen
- Rör ner äggulorna
- Smaka av för att kontrollera salt och kryddor
- Vispa de tre äggvitorna med en nypa salt till ett ganska hårt skum
- Klicka i en stor sked äggvita i smeten och rör om så att den blir tunnare och lättare
- Rör ner nästan all riven ost
- Vänd försiktigt ned resten av äggvitan i smeten med hjälp av en slickepott så att så mycket som möjligt av luften behålls
- Fyll portionsformarna med smeten, strö över lite riven ost och ställ in mitt i ugnen
- Sänk värmen till 175 grader och grädda i 18 minuter
- Lyft upp ett lock på varje sufflé med en kniv och lägg in en skiva brie
Går att förbereda till och med punkt 11. Enligt Mat & Politik är det "punkt 18 som gör det hela extra läckert".Serveringsförslag: en sallad med en dressing gjord på den överblivna äggulan, fransk senap, vinäger, olivolja, örtkryddor, salt och peppar.
onsdag 29 oktober 2008
Dags att rensa - igen!
Bild: Anyhoo
Idag har jag släpat ner ett antal banankartonger meds böcker från vinden. Det är mina Bookmoochböcker som åker ut (skynda att fynda om du vill moocha). Tungt och jobbigt. Just nu vill jag bara göra mig av med så mycket som möjligt innan flytten så det kommer nog att gallras mer i hyllorna i helgen. Ju mindre prylar - ju lättare flytt intalar jag mig!
J.D med bloggen the Simple Dollar har under större delen av sitt liv samlat på sig olika typer av prylar (Possessed: People Who are Ruled by Stuff). I inlägget The Tyranny of Stuff skriver han om hur han kom till insikt om problemet när han var på resande fot i 3 veckor och insåg hu mycket han kunde klara sig utan. Han har testat olika metoder för att rensa. Ett bra tips läste han om i Your Money och Your life (som jag måste börja läsa om igen), simplify Your Life with a Stuff Replacement Fund. Sälj dina prylar ochspara dem på ett speciellt konto så att du kan köpa nytt ifall du någonsin behöver.
Mera inspiration
Förra hösten skrev jag också en rensaserie:
Tema rensa - när man behöver hjälp
Tema rensa - på jobbet
Tema rensa - Före & Efter i Badrummet
Tema rensa - minska pappersmängden
men släng inte dina viktiga papper
Tema rensa - böcker
Tema rensa - höststäda garderoben (vilket jag faktiskt själv gjorde och dokumenterade i bilder)
tisdag 28 oktober 2008
Kassettask
Bild Daily Danny
När vi för några år sedan provkörde en amerikansk bil (som vi inte köpte) hade den radio med kassettspelare. Det kändes rätt ålderdomligt. Själv har jag slängt de flesta av mina gamla blandband. Danny Seo hittade ett gäng gamla kassetter och funderade på hur man kunde använda dessa, han kom på att man kunde bygga en ask. Tja, varför inte? Tidigare har han även gjort hantlar av gamla cd och och skålar av gamla LP-skivor. Det sistnämnda återkommer jag till. jag är nämligen väldigt sugen på att svänga ihop några skålar själv.
Upplagd av Ann-Christin kl. 07:04 2 kommentarer
Etiketter: Inredning, Miljö, Återvinning och återanvändning
måndag 27 oktober 2008
Matmåndag Hela Sveriges Husman
Ingen har väl missat att ICA har samlat de 100 bästa husmansrecepten i en kokbok, Hela Sveriges husman. De flesta recepten innehåller närodlade råvaror och är klassiker men lite modern touch. Som ärtsoppa med pannkaksbakelse och annorlunda potatisbullar som nog kan bli tvåfavoriter här hemma.
Upplagd av Ann-Christin kl. 08:42 3 kommentarer
Etiketter: Boktips, Kokbok, Mat, Närodlat och närproducerat
söndag 26 oktober 2008
Pumpatider
Bild: minipixel, våra pumpor blir nog inte riktigt så fräcka
Idag har det varit studiedag på dagis så det är tredje dagen i rad (fast med helg mellan) som jag är hemma med barnen. Tack och lov är Lillasyster lite piggare och solen skiner. På agendan står besök 2nd hand affärer och Naturhistoriska museét där vi skall titta på valen. I kväll blir det nallepicknick för att fira internationella Nalledagen och vi skall även skära ut våra Halloweenpunpor. Maken köpte en gigantisk pumpa till mig och två mindre till barnen. Jättepumpan får huser på balkongen men till nästa Halloween har vi en altan! Mindre än 4 veckor kvar till flytten så nu börjar det verkligen bli dags att rensa i röran! Jag kommer att köra lite rensa special på bloggen med blogg och boktips!
Läs mer!
Förra året tipsade jag om Halloweenpyssel för barn
På sidan Pumkin carving 101 hittar du det mesta om pumpor
ICA har bra idéer för Halloweenkalas
Internationella Nalledagen 10 år den 27:e oktober
Bild: Darkmere
Internationella Nalledagen firas sedan 1998, på Theodore Roosevelts födelsedag den 27 oktober varje år och i år är det 10-års jubileum. Bakgrunden till nalledagen är att president Theodore "Teddy" Roosevelt åkte till Mississippi för att avgöra en gränsdispyt mellan Mississippi och Louisiana, den 14 november 1902. Väl där åkte gick han på en jakttur. De andra medlemmarna i jaktlaget hittade en övergiven björnunge och band den vid ett träd så att presidenten skulle kunna skjuta den, men Roosevelt vägrade att skjuta den försvarslösa björnen. Nästa dag ritade politiska tecknaren Cliffors Berryman en skämtteckning som föreställde Presidenten och björnungen. Teckningen tände fantasin hos butiksägaren, Morris Michtom i New York som bad sin fru, Rose, att tillverka två stoppade plyschbjörnar för att hedra presidentens agerande. Paret Michtoms döpte nallarna till "Teddy's Bear" och placerade nallarna i skyltfönstret i deras butik. Samtidigt som Michtom's tillverkade deras "Teddy's Bear" producerade det tyska företaget Stieff från Giengen i Tyskland sin ledade björn. 1903 introducerade Steiff sin ledade björn på Leipzig Trade Fair och en amerikansk köpare lade en order på 3.000 björnar. Resten är nallehistoria.
Källa: Marianne Clay, TeddyBear and Friends
Nalledagen på biblioteket
Många bibliotek firar nalledagen med olika aktiviteter vilket passar bra eftersom det är höstlov. På stadsbiblioteket i Göteborg blir det nallesagor mellan kl. 13-14. Ta med din favoritnalle och kryp upp i deras nallesagostol. Irene som läser nallesagor för dig från 2 år. I Kävlinge är alla barn välkomna att ta med sina nallar till sagostunden och på Sjöbo bibliotek invigs en utställning med nallar. Linköpings stadsbibliotek säljer varje år en speciell Biblioteksnalle.
Fler nalleaktiviteter
Skansen har ett omfattande program med allt från nalleparad till berättelser vid björnberget. Firandet är ett samarbete mellan Skansen, Junibacken och SOS-Barnbyar. Från och med 1 oktober kan alla barn som vill lämna sina gamla nallar och gosedjur till nalleinsamligen på Junibacken. Då får de ett diplom som tack och får följa med i den stora nalleparaden till Skansen tillsammans med nallar, cirkusartister, cyklar, häst o vagn mm. Efter firandet i Bragehallen på Skansen kommer alla nallarna att resa vidare till små hussar och mattar i SOS-Barnbyar.
fredag 24 oktober 2008
Inredningsfredag Bambu
Bild: Artek
Bambu är ett vackert, naturligt och ekologiskt hållbart material. Bambun, som egentligen är ett gräs, är avverkningsbart redan efter 2-5 år. Till skillnad från andra hårda träslag är bambun dessutom självgenererande - den återplanterar sig självt med en betydligt kortare livscykel än andra hårda träslag. Jag har ju tidigare skrivit om kläder i bambu men det börjar även komma fler och fler inredningsdetaljer i bambu. Rusta har sk. pinnvävsjalusier i bambu för den som vill ha 70-tals nostalgi hemma (jag minns fortfarande hur de luktade), Jysk säljer mattor och Minh har allt från lampor till soffbord (+ en hel del Rättvisemärkt) i sitt sortiment.
Snyggaste möblerna kommer från finska Artek. De har gjort en serie möbler i bambufanér som bland annat säljs av Svenssons i Lammhult. Men smakar det så kostar det ...
Tävlingtips!
Ta chansen att vinna fina salladsskålar i bambu! Salladsskålarna som säljs hos Cosas är tillverkade av företaget Ekobo ecology & design enligt Fair trade-principe i Vietnam. Allt i hemmet lottar ut 6 salladsskålar Riso, värda 329 kr/st. Skicka ett mail med ordet ”Riso” i ämnesraden till tavla@aih.bonnier.se, senast 29 oktober. Glöm inte skriva ditt namn och adress.
Mer inspiration!
Asienskandinavisk mix
DIS har en hel del fint
Asia furniture säljer östasiatiska möbler
Asian Koncept satsar på asiatiska detaljer som passar i ett modernt hem
torsdag 23 oktober 2008
Frågor kring frivillig enkelhet
Bilden är tagen av 1Sock
I sin blogg My simpler life har Beth Dargis listat ett antal frågor som kan vara bra att fundera över om man vill leva ett enklare liv.
- How do you feel about simple living?
Vad är frivilligt enkelhet för dig, är det ett positivt eller negativt laddat begrepp? - Why do you want to simplify your life?
Är det för din egen skull eller enbart för din familjs skull? - What parts of your life feel simplified?
Vad är det som känns bra i dagsläget? - What parts of your life are overly complicated?
Är det jobbet eller åtaganden utanför jobbet som är problemet? Kräver huset och trädgården för mycket energi? - If you keep doing what you are doing will your life become simpler or harder?
Om man inte reflekterar över vad man gör kan man inte göra några förändringar. - Will this decision lead me to a simpler life?
Det är här nog en fråga man borde ha i bakhuvudet oftare, exemplevis när man tackar ja till saker, bokar upp alla helgerna eller funderar över något annat större eller mindre beslut.
Läs mer!
When Less is More
onsdag 22 oktober 2008
Nominerade till årets miljöjournalist
Bild: NASA / Goddard Space Flight Center via woodleywonderworks /Flickr
Uppdatering: Med TV-reportaget ”Kärnkraftens bakgård”, visat i SVT:s serie Uppdrag Granskning,vann Andreas Rocksén och Johan Zachrisson Winberg priset Årets Miljöjournalist 2008. Den 28 november kunde de ta emot priset på Miljöjournalisternas förenings julfest som hölls på Etnografiska museet i Stockholm.
Igår kom nomineringarna till tävlingen Årets miljöjournalist. Av 30 nomineringar har följande åtta gått vidare:
- Mattias Hagberg, boken ”Skräp”, Bokförlaget Atlas
- Jonas Fröberg och Susanna Baltscheffsky, serien ”Dina frågor om etanol”, Svenska Dagbladet
- Johan Winberg och Jonas Olsson, programmet ”Klimatdebattens heliga ko”, Uppdrag granskning, SVT.
- Karin Bojs, Jan Malmborg och Annika Nilsson, serien ”Klimathotet”, Dagens Nyheter
- Gustav Fridolin, Staffan Ahlström och Kalle Segerbäck, programmet ”Flyg till varje pris”, Kalla Fakta, TV 4
- Camilla Widebeck och Sven Börjesson, programserien ”Klimatkritiken i fokus”, Vetenskapsredaktionen, Sveriges Radio
- Andreas Rocksén och Johan Zackrisson Wiberg, programmet ”Kärnkraftens bakgård”, Uppdrag granskning, SVT
- Pär Fjällström och Marianne Spanner, programmet ”Mat för planeten”, Dokument inifrån, SVT2
Juryn består bland anant av: Bo Landin, ordförande i Edbergstiftelsen, filmproducent, Pär Holmgren, meteorolog och författare, Pontus Schultz, chefredadaktör Veckans Affärer och Isabella Lövin, Årets miljöjournalist 2007 med boken ”Tyst hav”.
Bokonsdag: Goodreads
Jag hittade bland annat en intressant diskussion om Joan Didions bok, A Year of Magical Thinking, som är en av mina favoritböcker. Det som diskuterades (topic: The money and privilege of Didion's life is a turnoff ) fick mig att se boken på ett helt nytt sätt och jag blev genast sugen på att läsa om den och det är ju precis så det skall vara tycker jag!
Läs mer!
LibraryThing and Shelfari, som nyligen köptes upp av Amazon.com, är liknande tjänster.
tisdag 21 oktober 2008
Återanvänd din gamla skjorta
Bild från ReadyMade
Jag är svag för fiffiga säg att återvinna och återanvända saker. Här är det en gammal utsliten skjorta som har fått bli sko/reseförvaring istället. Det verkar dessutom vara ett hyfsat enkelt projekt.
Lägg skjortan på en plan yta och klipp ut 2 rektanglar (en från framstycket och en från ryggen) som är 10,2 cm längre och 7,5 cm bredare än skornas bredd.
Lägg bitarna med rätsidorna mot varandra och sy runt alla fyra sidor.
Knäpp upp knapparna och vräng påsen rätt.
Lägg skorna inuti påsen och vips har du en fiffig skopåse så att du slipper smutsa ner resten av dina kläder i resväskan
Upplagd av Ann-Christin kl. 06:15 2 kommentarer
Etiketter: Kläder och mode, Återvinning och återanvändning
lördag 18 oktober 2008
I love to hate you
Bilden på Allum är tagen av Nouna Andersson
...är inte bara låttiteln på en av gruppen Erasures stora hits, det beskriver även min inställning till köpcentrum. Idag var vi ute i Partille och eftersom vi hade en halvtimma över och dessutom behövde köpa vinterkläder till barnen tog vi en sväng på Allum. Ja, det är jättepraktiskt att kunna handla allt under ett tak, sann powershopping, men så trist, tråkigt och fruktansvärt mycket folk det är. Jag fick ont i huvudet efter 5 minuter och jag insåg att min toleransnivå för sådana här aktiviteter ligger på noll numera efter mitt köpstoppsår. I vilket fall fick vi gjort våra ärenden, alltid nåt, men jag insåg också hur lätt det är att shoppa för mycket vilket ju själva idén med shoppingcenter. Det är så enkelt att "bara gå in i en affär till" på väg ut till bussen eller bilen. Som alltid hittar man ju nåt bra att köpa. Och det är ju därför som det finns mataffär och olika caféer också - du skall inte behöva lämna köpcentret förrän du är mätt, belåten och slutahoppad!
Relaterade inlägg:
Efter köpfesten
Att shoppa ekomode från klädjättarna online och i butik
fredag 17 oktober 2008
Snart jul
Bild från Villahemmet
Åhlens har tagit fram julpyntet och det ringer journalister som vill ha tips på bra och billiga julklappar så här i kristider. Julstämningen sprider sig på allt fler bloggar, inte minst på Hanneles julblogg, utan även hos inredningsbloggarna som t. ex Villahemmet där det lottas ut julbokstäver (jag är med och tävlar...). Förra året hittade jag inte lådan med julgransdekorationer men i år har jag noggrant märkt upp mina jullådor och dessutom ställt dem åt sidan så att de inte skall försvinna i det allmänna flyttkaoset som väntar om en dryg månad. Det börjar bli dags att sätta glöggen också men hur flyttar man glöggsats? Lock på hinken kanske? Men i helgen skall vi ut njuta av det vackra höstvädret!
torsdag 16 oktober 2008
Wellnessexpertens tio tips för ett enklare liv.
1. Ge bort allt du inte använder eller som någon annan har större nytta av
än du. Sikta på att ha max en extra av allt du äger.
2. Släng ut teven och använd tiden till att bygga på en meningsfull vision.
3. Köp aldrig något som inte känns 100 procent rätt.
4. Rensa din kalender, ditt skrivbord och ditt liv och välj kvalitet framför kvantitet.
5. Gå upp en timme tidigare på morgonen och använd tiden till meditation eller träning.
6. Boka in en stund varje kväll för stillhet och reflektion och fundera på hur du kan göra klokare val och prioriteringar under morgondagen.
7. Säg nej till reklam, telefonförsäljare, nyhetsbrev och så vidare – allt som du inte aktivt väljer och som inte gynnar dig och världen.
8. Välj varje morgon de tre viktigaste ingredienserna under dagen och håll dig till dem no matter what.
9. Be alltid om att få fundera när du står inför valmöjligheter och sov på saken om du har möjlighet.
10. Fokusera bara på det som är allra viktigast för dig och lita på att om du gör det så kommer du att kunna bidra mer till andra.
Upplagd av Ann-Christin kl. 07:05 3 kommentarer
Etiketter: Frivillig enkelhet, Hälsa, Livskvalitet, Livsstil
onsdag 15 oktober 2008
Fair Trade Forum i Göteborg
I helgen är det dags för årets Fair Trade Forum här i Göteborg. På årets Rättvis handelsforum (Fair Trade Forum) kommer politiker som Maria Wetterstrand (mp) med internationella gäster och svenska forskare. Forumet är en mötesplats för allmänheten samt aktörer inom etisk och rättvis handel - en unik världsomspännande rörelse som syftar till att förbättra villkoren i producentländerna. Arrangemanget äger rum på Pedagogen fredag 17/10 och lördag 18/10 och bjuder på flera spännande seminarieserier.
Rörelsens globalisering
Det som gör forumet och rörelsen så spännande är att de sammanlänkar de krafter som arbetar lokalt i producentländerna med rörelsen i Sverige och Europa. Från Sri Lanka kommer fackföreningsledaren Anton Marcus (FTZGSEU), känd från UR:s tv-serie om globalisering. Från Schweiz, ett land där Fairtrade-certifierade varor står för en mycket stor andel av den totala konsumtionen, kommer bl.a. Tobias Meier från Helvetas. Dessutom medverkar studenter och forskare för att presentera sina studier i ämnet.
Etik i offentlig upphandling
Representanter från de svenska riksdagspartierna debatterar vad som kan göras politiskt. Vissa kommuner och landsting har nu påbörjat arbetet med att ställa krav på att ILO:s kärnkonventioner ska respekteras i produktionen av de varor och tjänster som man upphandlar. Hur ska man arbeta för att dessa krav inte bara ska bli vackra ord i ett dokument? Hur kan högskolor och universitet arbeta? Forumet samlar juridisk och praktisk expertis som ska diskutera frågan.
För allmänheten bjuds det på flera spännande seminariespår: Vad kan göras inom klädindustrin? Hur ser det ut för dem som tillverkar mobiltelefoner? Hur kan våra sparpengar användas för att göra gott? Man kan också botanisera i nya Rättvisemärkt-certifierade och andra rättvist handlade produkter. Bland utställarna återfinns Rättvisemärkt, Alingsås Fairtrade City, Sackeus, The House of Fair Trade, Världsbutikerna för Rättvis Handel, A better Choice (ABC) , Amnesty Business Group Göteborg, Camino, Dagsmeja, Emosa, Fair Monkey och I M Göteborg.
Tid: 9.00 - 18.00, fredag och lördag, 17-18 oktober
Plats: Nya Pedagogen, Västra Hamngatan 25, Göteborg (hållplats Grönsakstorget)
Pris: Gratis inträde
Hela programmet hittar du här.
Forumet arrangeras av Nätverket rättvis handel och Röda korsets folkhögskola. Samarbetspartners är Göteborgs Universitet, Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet och Svenska kyrkan.
Blog Action Day 2008
Årets tema för Blog Action Day är fattigdom. På FN:s millennietoppmöte år 2000 enades världens ledare om att bekämpa fattigdomen. Ur deras millenniedeklaration föddes åtta konkreta mål som ska uppnås till år 2015.
- Utplåna extrem fattigdom och hunger
- Grundutbildning för alla
- Förbättra jämställdheten och öka kvinnors makt
- Minska barnadödligheten
- Förbättra mödrahälsan
- Bekämpa hiv/aids, malaria och andra sjukdomar
- Säkra en miljövänlig och hållbar utveckling
- Utveckla ett globalt partnerskap för utveckling
Skuldavskrivning
Många framhåller en avskrivning och rättvis hantering av fattiga länders skulder som en av de viktigaste verktygen när det gäller att bekämpa fattigdomen. Världsbanken, IMF och andra givare har under årens lopp lånat ut stora belopp till odemokratiska ledare och projekt som inte gynnat utvecklingen i mottagarlandet. Norge är ett land som har beslutat sig för att avskriva å kallade illegetima skulder.
Bistånd
Mer och framförallt bättre bistånd krävs. Den smått revolutionerande Parisdeklarationen som antogs i mars 2005 är ett steg på vägen. Genom deklarationen åtar sig mottagarländerna ett större ansvar för sin egen utveckling genom ekonomiska och politiska reformer, och biståndsgivarna lovar att förändra attityder och metoder för att anpassa sitt bistånd bättre till varje enskilt samarbetsland. Deklarationens mål ska vara uppfyllda år 2010.
Rättvis handel
Rättvisemärkt är en etisk och social märkning med fokus på mänskliga rättigheter. När du väljer Rättvisemärkt bidrar du till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer.
Mikrolån
Jag tror personligen på hjälp till självhjälp som en viktig del i fattigdomsbekämpningen. Ett exempel är mikrokrediter där man lånar ut mindre summor pengar till entreprenörer i utvecklingsländer och på detta sätt ger dem en chans att försörja sig själva och sina familjer genom olika affärsverksamheter. Kiva är ett USA-baserat nätverk av mikrolåneorganisationer över hela världen, och det går på individbasis att låna ut några hundralappar för att stödja nyföretagande och ge hjälp till självhjälp. Det finns även flera Kakbanker i Sverige om man är sugen på att kombinera nytta med nöje.
tisdag 14 oktober 2008
Panta mera!
Bild: kingdesmond1337
För några dagar sedan läste jag om paret som finansierade en del av sin bröllopsresa genom att panta burkar och flaskor. John och Ann Till i engelska Petersfield upptäckte att Tesco, deras lokala matvaruaffär, satte in 1 poäng på kundkortet för var 4:e återvunnen flaska eller burk. Poängen på deras kundkortet kunde de sedan konvertera till flygmil och efter 3 månaders slit kunde de flyga Atlanta-London i business class. Inte illa.
När jag var 15-16 år pantade jag ihop till en Hultsfredsbiljett. Detta var i början på 90-talet och biljetterna kostade ungefär 600 kronor vilket var rätt mycket pengar. En hel del av pantpengarna fick jag ihop genom att städa upp efter så kallade "stubbafester". En stubbafest är helt enkelt en utomhusfest på någon äng eller så ett alternativ till de klassiska bygdegårdsfesterna under sommarhalvåret. Det funkade rätt bra. Man tog med sig så mycket man kunde bära när man gick hem och resten tog man nästa morgon när det var ljust ute. Fast de var en gång som jag sprang på ett helt gäng som skulle fira gökotta ute på Ryds ängar, ett - de måste nog ha undrat vad jag höll på med.
Läs mer!
E24 plockade också upp storyn.
Upplagd av Ann-Christin kl. 07:59 1 kommentarer
Etiketter: Miljö, Städning, Återvinning och återanvändning
lördag 11 oktober 2008
Bookmooch vinnarna är...
Vardera tre Bookooch poäng går till
1. ciasundberg
2. mariamosh
3. pinkunicorn
Dessutom blir det 1 tröstpoäng vardera till de två övriga deltagarna Fiffolina och Venusdoom.
Grattis och börja moocha!
P.S Jag har inte för avseende att flytta med mig mina Bookmoochböcker så de böcker som är kvar den 20/11 kommer att gå till Saronkyrkan eller nåt. Dessutom två för en på svenska pocket. Mooch away!
fredag 10 oktober 2008
Vardagen är viktigast
Bild: "Frukost" tagen av Wsobchak
Fredrik Warberg från Tidsverkstaden har varit i Karlskoga och inspirerat. Det var Miljöpartiet som hade bjudit in till dialog och diskussion på Karlskoga folkhögskola.
Vardagsmotion
På jobbet har vi börjat med en stegtävling för att sätta fokus på vardagsmotionen. Att ta trapporna istället för hissen och att hoppa av en hållplats för tidigt ger mer steg än man kan tro. Utmaningen blir nu att inte slå av på takten i helgen utan röra på sig minst lika mycket som vanligt.
Trevlig helg!
Upplagd av Ann-Christin kl. 18:46 3 kommentarer
Etiketter: Boktips, Fredrik Warberg, Jörgen Larsson, Livskvalitet, Livsstil
torsdag 9 oktober 2008
Bloggtips
Jag har hittat en ny läsvärd blogg, Simple Sapien, som fokuserar på frivillig enkelhet. Just nu är bloggförfattaren mitt uppe i en flytt men det finns ett antal läsvärda inlägg att läsa så länge.
Några av mina favoriter är What Is The Definition Of “Simple”? I 80 Ways To Simplify Your Life hittade jag både självklara och oväntade sätt att förenkla sitt liv;
- Spend less than what I make.
- Spend more time with my family.
- Enjoy fresh air and nature for a good amount of time everyday.
- Recycle or reuse as much as possible.
- Stare at the moon and stars.
- Donate.
- Learn more about politics.
Upplagd av Ann-Christin kl. 08:42 2 kommentarer
Etiketter: Frivillig enkelhet, Livskvalitet, Livsstil
onsdag 8 oktober 2008
Tävla om Bookmooch poäng!
Jag har tidigare bloggat en hel del om bokbytesnätverket Bookmooch. Det finns för närvarande 86 Bookmoochare i Sverige men alla är inte aktiva. För att vi skall få lite fler Bookmoochers i Sverige lottar jag ut 3x3 Bookmooch poäng. Det räcker till 3 inrikes böcker eller en utrikes och en inrikes bok.
För att delta i i tävlingen måste du registrera dig på Bookmooch och skapa ett konto. Lämna en kommentar där du anger ditt användarnamn. Du får gärna blogga om Bookmooch också!
På lördag drar jag 3 vinnare.
Redan Bookmoochare?
Har du redan ett Bookmoochkonto? Inför min stundande flytt måste jag tömma förråden och erbjuder 2 för 1 på svenska pocket. Bor du i Sverige kan du moocha 2 böcker och få 1 poäng tillbaka! Här hittar du mina böcker, det finns allt från Sun Axelsson till John Connolly.
Annonskartan
Genom att samla annonser från Blocket, Tradera och Eniro har han gjort alla prylar som säljs sökbara via en karta. Enligt en intervju i Internetworld innehåller Annonskartan över 1,2 miljoner lokala annonser. Internetbrus har skrivit mer om tjänsten.
tisdag 7 oktober 2008
Blog Action Day...
närmar sig med stormsteg? Förra året skrev jag om hur mitt köpstopp gjorde att jag började reflektera mer över konsumtion, miljö och klimat. Jag skrev lite om de förändringar som jag gjort under året, och som jag fortsatt med. I år är temat fattigdom och jag funderar på att skriva om världens köttkonsumtion.Vad skall du skriva om? Läs mer om Blog Action Day här.
CSR och Sveriges VD:ar
CSR betyder Corporate Social Responsibility, vilket kan översättas med "företagens samhällsansvar" eller "företagens medborgaransvar" på miljö-, etik- och det sociala området. En som bedriver ett ett aktivt CSR arbete är Richard Lium. Just nu håller han på med en informationskampanj som syftar till att få flera företag att arbeta med CSR. Hans säljkår ringer runt till alla VD:s i Sverige som ansvarar för mer än 10 anställda. Även om många företag redan i dagsläget insett nyttan av CSR finns det fortfarande de som är ointresserade.
När jag sen frågade vad han gjorde inom CSR området sa han ungefär följande: ”Det där skiten kan inte jag hålla på med. CSR är för kärringar, barn och bögar”. Jag kände mig ungefär så här då [illustrerat med bilden nedan]:
Bild på Christian Bale som min favoritpsykopat Bateman i American Psycho
Läs mer!
Vill du veta mer om CSR kan jag rekomendera CSR i Praktiken.se. Vad som startade som en traditionell blogg är idag en affärstidning på nätet med lika höga journalistiska ambitioner som deras papperskollegor. Ett bra inlägg är Första CSR-bloggarna på svenska företag.
Varannan svensk ägnar sig åt ideellt arbete och allt fler gör det numera på arbetstid enligt en artikel i Veckans affärer.
måndag 6 oktober 2008
Matmåndag: Kakbank - liten men naggande god
Förra veckan besökte jag Kakbank i Göteborg för att berätta lite om mitt köpstopp. Kakbank, som jag skrivit om tidigare här och här, är ett gäng vänner och bekanta som umgås en gång i månaden hemma hos Peter som drog igång Kakbank. Tillsammans äter de kakor och investerar i mikrokrediter i utvecklingsländer via Kiva. Kiva samarbetar med lokala organisationer som väljer ut affärsidkare som de tror har kommersiellt bärande projekt och finansieras genom frivilliga donationer samt företagssponsring. Denna typen av mikrolån blev väldigt uppmärksammat när Muhammad Yanus & Grameen Bank fick Nobels frespris 2006.
Jag hade fantastiskt trevligt på hos Peter och de andra i Kakbank. Dessutom fick jag smaka på flera goda kakor, inte minst choklad och apelsinvarianten ur kokboken Vego Paradiso.
Jag har redan intresserat flera personer för idén och hoppas få med mig några av dem till nästa Kakbanksträff.
Lite reklam
Missa inte onsdagens blogginlägg! Du kan vinna Bokmoochpoäng!
Mer intressanta föreläsningar
Isabella Lövin har tilldelats Stora Journalistpriset i klassen "Årets berättare" för boken Tyst hav. Hon fick priset med motiveringen: "För hennes chockerande berättelse om vad människan gör med havet, och till vilket pris."
Jorid Hammersland från Naturvårdsverket berättar om skydd av kust och hav mm
Vet du att vi snart får vår första marina nationalpark i Sverige?
Kosterhavet myllrar av liv.
I de salta, kalla havsdjupen finns skygga havsborstmaskar, gigantiska svampdjur, böljande havsanemoner, kosterpiprensare, fotbollssvampar och armfotingar. Här finns också Sveriges enda korallrev. Vet du varför man bör hålla kolla på främmande arter i våra hav???
Agualiens vet. Malin Werner kommer och berättar om det.
Var: Naturvårdsverket, Valhallavägen 195 T-bana Karlaplan
fredag 3 oktober 2008
Fredagsfilm: Städa städa varje fredag
torsdag 2 oktober 2008
Hela ditt liv 8 resväskor?
Bild: malias
Skulle du kunna få plats med dina och din familjs samlade tillhörigheter i bara 8 resväskor? Jag hittade en artikel om familjen som flyttade från Kalifornien till Hawaii och som hade som målsättning att bara flytta med sig 8 resväskor. De rensade hårt, sålde av prylar och magasinerade de som de inte ville göra sig av med. Under sina år på Hawaii strävade de efter att inte samla på sig mer prylar än nödvändigt, inte minst för att allt måste flygas in eller fraktas dit med båt.
När de efter några år återvände till fastlandet och packade upp sina magasinerade prylar trodde de inte sina ögon, hade de verkligen lagt pengar på att bevara dessa saker. De fortsatte att rensa bland sina prylar eftersom de hade upptäckt hur mycket lättare det var att leva utan en massa extra baggage.
Själv skall jag flytta från lägenhet till hus om några månader trots att vi kommer ha betydligt mer bostadsyta i huset vill jag inte flytta med mig mer än nödvändigt. Så fort vi har sålt lägenheten skall vi börja att gå igenom våra tillhörigheter. Blocket - here I come!