onsdag 15 oktober 2008

Fair Trade Forum i Göteborg


I helgen är det dags för årets Fair Trade Forum här i Göteborg. På årets Rättvis handelsforum (Fair Trade Forum) kommer politiker som Maria Wetterstrand (mp) med internationella gäster och svenska forskare. Forumet är en mötesplats för allmänheten samt aktörer inom etisk och rättvis handel - en unik världsomspännande rörelse som syftar till att förbättra villkoren i producentländerna. Arrangemanget äger rum på Pedagogen fredag 17/10 och lördag 18/10 och bjuder på flera spännande seminarieserier.

Rörelsens globalisering
Det som gör forumet och rörelsen så spännande är att de sammanlänkar de krafter som arbetar lokalt i producentländerna med rörelsen i Sverige och Europa. Från Sri Lanka kommer fackföreningsledaren Anton Marcus (FTZGSEU), känd från UR:s tv-serie om globalisering. Från Schweiz, ett land där Fairtrade-certifierade varor står för en mycket stor andel av den totala konsumtionen, kommer bl.a. Tobias Meier från Helvetas. Dessutom medverkar studenter och forskare för att presentera sina studier i ämnet.

Etik i offentlig upphandling
Representanter från de svenska riksdagspartierna debatterar vad som kan göras politiskt. Vissa kommuner och landsting har nu påbörjat arbetet med att ställa krav på att ILO:s kärnkonventioner ska respekteras i produktionen av de varor och tjänster som man upphandlar. Hur ska man arbeta för att dessa krav inte bara ska bli vackra ord i ett dokument? Hur kan högskolor och universitet arbeta? Forumet samlar juridisk och praktisk expertis som ska diskutera frågan.

För allmänheten bjuds det på flera spännande seminariespår: Vad kan göras inom klädindustrin? Hur ser det ut för dem som tillverkar mobiltelefoner? Hur kan våra sparpengar användas för att göra gott? Man kan också botanisera i nya Rättvisemärkt-certifierade och andra rättvist handlade produkter. Bland utställarna återfinns Rättvisemärkt, Alingsås Fairtrade City, Sackeus, The House of Fair Trade, Världsbutikerna för Rättvis Handel, A better Choice (ABC) , Amnesty Business Group Göteborg, Camino, Dagsmeja, Emosa, Fair Monkey och I M Göteborg.

Tid: 9.00 - 18.00, fredag och lördag, 17-18 oktober
Plats: Nya Pedagogen, Västra Hamngatan 25, Göteborg (hållplats Grönsakstorget)
Pris: Gratis inträde

Hela programmet hittar du här.

Forumet arrangeras av Nätverket rättvis handel och Röda korsets folkhögskola. Samarbetspartners är Göteborgs Universitet, Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet och Svenska kyrkan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin