onsdag 21 november 2007

Säg tack

Give Thanks

Bilden är tagen av daveparker

Imorgon torsdag firas Thanksgiving, tacksägelsedagen i USA. Enligt traditionen var det en grupp puritanska pilgrimer som utvandrade till Nederländerna efter förföljelser i England. De fanns sig dock inte tillrätta där utan de chartrade ett skepp att åka med från Plymouth i England. Skeppet, Mayflower, anlände till USA i december 1620. Efter svårigheter med skördarna fick man hjälp av indianer, och när det äntligen blev en god skörd ordnade man en tacksägelsefest till Guds ära. Thanksgiving är en viktig familjehögtid och innebär i USA även en fyra dagars helg (viktigt när man kanske bara har 2 veckors betald semester varje år). Med Thanksgiving inleds även julsäsongen, the Holiday Season som den kallas, och så klart julhandeln. Fredagen efter Thanksgiving kallas Black Friday och är årets största shoppingdag i USA.
Det jag gillar med Thanksgiving (förutom pumpapaj) är att man fokuserar på vad man är tacksam för. Vi ha visserligen Tacksägelsedagen i Sverige med (firas andra söndagen i oktober.)

Just nu är jag tacksam för:
min familj och mina barn (trots att de lyckas stänka vattenfärg på både väggarna och taket i köket)
att vi faktiskt får betalt av staten för att vårda våra sjuka barn

att vi är friska (för det mesta)
att jag har en snäll mamma som har hjälpt mig att hämta & lämna Storebror på dagis samt lämnat mat att värma när jag varit sjuk


Vad är du tacksam för?

Läs mer!
Count Your Blessings
And Above All Else, I am Thankful For Nancy Pelosi & Dark Carpeting
Thanksgiving i USA
Save a turkey

5 kommentarer:

 1. patetiskt nog är jag i denna sekund mest tacksam för att jag för första gången valde att gå med i jobbets spel och dobbel innan kvalmatcherna i kväll.... eftersom jag slutade som ensam vinnare av några tusen spänn så här lagom till jul.... *jippie*

  Men GIVETVIS är jag väldigt tacksam för min familj, mitt boende, vår hälsa, mina vänner och mitt jobb... och för dig Anki, utan dig hade livet allt varit en smula tristare! Kram!

  SvaraRadera
 2. Man ska då och då fundera över bra saker, oftast har man mer att vara tacksam över än att gnälla.

  SvaraRadera
 3. Jag är, som alltid, tacksam för att jag bor i en röd liten stuga i skogen med goda grannar, två katter och en värmande Roslagsspis, som jag just nu torkar min tvätt framför.

  Jag är också tacksam för inspirerande bloggare som du. Jag tittar in varje kväll och blir alltid glad när det finns en ny text.

  SvaraRadera
 4. Att ha min familj, att bo i vårt härliga hus, att ha jobb jag gillar och som ger mig tillåtelse att få hitta på en massa saker ...
  Mest tacksam är jag nog för hälsan, den kan inte köpas för pengar.

  SvaraRadera
 5. Jag visste inte vi hade Tacksägelsedag i Sverige, men jag hade själv som mål att komma på en bra egen tradition som uppmuntrar till tacksamhet. Förra året skickade jag e-kort till dem som hjälpt mig under året. I år så funderade jag mycket på en middag, men kunde inte komma på något sätt att få in "tacksamheten" i den utan att det blev krystat. Så om inte du har någon idé, så får jag fundera vidare.

  Själv är jag tacksam för att min treåring äntligen låter mig pussa henne godnatt varje kväll. Och för att hon är i en sån rolig ålder. "Jag vill läsa boken om julafton", sa hon igår. Efter mycket gråt och nobbade böcker, så kom pappan på att hon menade leksakskatalogen vi tog med hem.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin