tisdag 27 november 2007

En närmare titt på klädtvätt

Laundry Day

Bilden är tagen av minwoo

Jag hade varit tillbaka på kontoret i knappt en och en halvdag när dagis ringde och bad mig komma och hämta sonen som inte mådde bra. Nu har vi en febrig Storebror hemma och en hektisk vecka framför oss. Torsdag och fredag är jag på konferens Skåne och på fredag kväll är det den hett efterlängtade "Mothers Night" när vi skall dricka skumpa medan papporna och barnen roar sig någon annanstans. På lördag är det sagoteater på biblioteket (något som barnen verkligen sett fram emot) och på söndag är det traditionsenlig glöggbjudning med provsmakning av klädkammarglöggen. Någonstans i veckan skall jag klämma in lite lussekattsbakning också. 1. Ta reda på hur hårt ditt vatten är. Göteborgs vatten är mjukt, därför kan vi dosera tvättmedel sparsamt och ändå få en ren tvätt samt en renare miljö. Skriv upp hårdheten på en post-it och sätt på insidan av ditt tvättmedelsskåp.

 2. Välj ett miljövänligt tvättmedel och utan fosfater om du har eget avlopp. Till exempel Hemköps egna märke, Skona eller Fauna som alla klarar sig bra i tvättester.

 3. Kolla hur mycket tvättmedel du ska använda. Läs på ditt tvättmedelspaket hur mycket tvättmedel som behövs. Kolla även hur mycket tvätt som går in i din tvättmaskin så att du kan dosera efter tvättmängd. Lita inte på ditt ögonmått.

 4. Skaffa rätt doseringsmått (matsked, halvdeciliter eller från tvättmedelsfabrikanten). Om du byter tvättmedel, kanske du behöver byta mått också.

 5. Tvätta i låga temperaturer. En 60-tvätt drar dubbelt så mycket el som en 40-tvätt. Vissa tvättmedel funkar även i 30 grader.
Några tips
Skippa sköljmedel
Någon deciliter ättikssprit i sköljvattnet tar bort dålig lukt från kläderna (t. ex kisslukt vid potträning/sängvätning)
Lämna alltid luckan och tvättmedelsfacket öppna när maskinen inte används för att motverka dålig lukt.

Läs mer!
Det är även bra att förbehandla fläckar etc på ett miljövänligt sätt. Här hittar du tips från Grumme.
Bett R World tar sig en närmare titt på klädtvätten

No Impact man klarar sig utan tvättmaskin

2 kommentarer:

 1. Tvättnötter kanske kan vara nåt? http://www.tvaleriet.se/sidor/notter.htm

  Har precis fått hem en laddning och ska prova.

  SvaraRadera
 2. Min mor hade knappt en tvättmaskin, hon jobbade heltid, även på lördagar, 1960-talet, vi ska inte tillbaka till stenåldern.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin