torsdag 15 november 2007

Handla ekologiskt

Organic Beans from Saltå kvarn in Järna.

I måndagens reklamblad från vårt ICA Maxi kunde man läsa att man numera kan köpa ekologiska hudvårdsartiklar från Urtekram samt rondeller, bomullsbollar och tops av märket Simply Gentle Organic. Man har även börjat sälja Natracares hygienprodukter (bindor, tamponger och våtservietter) av ekologisk bomull.

För ett tag sedan skrev Bett R World att hon hade funderar över vad som fick henne att börja köpa ekologiskt. Enligt SvD frågade Coop 61 000 av sina kunder om deras köpvanor. Det visade sig att tre av fyra kunder ville köpa ekologiska livsmedel trots att den verkliga försäljningen bara låg på omkring tre procent.
Kan det ha med kostnaderna att göra? Enligt Aftonbladet blir en kasse med ekologiska varor 33% dyrare. Jag tycker inte att våra matkostnade rhar gått upp så mycket, en veckohandling på ICA Maxi brukar ligga på mellan 600 - 1200 kr. Då köper vi å andra sidan inte godis eller läsk och ganska lite halvfabrikat.
Eller beror det på att man gärna köper samma gamla varumärken som man alltid gjort? JAg har vid flera tillfällen varit inne på Ecostore och handlar men jag skulle inte göra min vanliga veckohandling där. En anledning är att de huvudsakligen säljer tyska varumärken som ja ginte känner igen. Jag är beredd att prova en eller annan ny sak men i huvudsak köper jag samma saker/märken varje vecka. Inköpen är givetvis säsongsbetonade. På vintern På sommaren köper vi t. ex oftare ekologiska korvbröd & Heintz ekoketchup
10 typiska ekolivsmedel som vi brukar köpa året runt är
 1. Fryst Lax
 2. Kaffe
 3. Bregott
 4. Frukt, beroende på vad som är i säsong
 5. mjukt bröd och knäckebröd
 6. havregryn
 7. Strösocker
 8. naturell yogurt
 9. Potatis
 10. Morötter

Produkter där vi saknar ekologiska alternativ

 1. Laktosfria/Låglaktosprodukter
 2. Frukostflingor av typen Havrefras
 3. Vegetarisk korv
 4. Vaniljyogurt


Organic sun flower seeds and lentils from Saltå Kvarn.

E24 rapporterar att det är ett stort sug efter ekologisk mat men att det finns "ekologiska hål på butikshyllan". Man har även jämfört priser på ekologisk mat i sju butiker runt om i Stockholm och det skiljer en 20-30 kronor mellan en konventionell och en ekologisk kasse livsmedel..


Bilderna är tagna av mismisimos med Creative Commons Licens.

7 kommentarer:

 1. Jag tror det är priset. Jag tror man jämför vara för vara, OJ, fem kronor mer, och då tar man den billiga. Sen att man kanske köper några helt onödiga grejer som gör att det man 'sparat' äts upp med råge, det känns nog inte så, utan man tycker man har 'fått något' för sina kronor. När jag började handla mycket ekologiskt, då tänkte jag om t.ex. kaffet att okej, det här är ju en lyxvara till att börja med, har jag inte råd kan jag avstå, har jag råd, då köper jag ekologiskt. Men man kanske måste vara lite asketiskt inriktad för att tänka så. Vi är så uppfostrade med att 'få ut mesta möjliga' ur allt.

  SvaraRadera
 2. Dottern köper mycket ekologiskt, speciellt kött, men jag låter priset avgöra ganska ofta..

  SvaraRadera
 3. Jag har missat att det finns ekologiskt Bregott. Och håller med dig om att kravmärkt vaniljyoughurt hade gott hem. Lillan äter mängder! Bra länkar som vanligt, Anki, speciellt metrolistan. Nu får du krya på dig!

  SvaraRadera
 4. Frågar man gemene man så kommer de allra flesta svara att det är priset som avgör. En del kommer skylla på att butikerna inte gör det enklare att handla, andra kommer motivera det med att en person inte kan göra skillnad, osv. Tyvärr står ekologiska/KRAV-märkta/rättvisemärkta livsmedelsvaror för en otroligt liten del av konsumptionen.

  Varför? Ja beror det egentligen på priset? Antagligen inte.. men vi använder gärna det som ursäkt för att medvetet eller undermedvetet rättfärdiga våra mer själviska beteende. Är verkligen ett par kronor stor skillnad när det kommer till ett 6-pack ägg? Är det något som de flesta inte har råd med? Såklart inte..

  Forskning inom området undersöker just nu rollen som neutralisering har på just vårt själviska beteende och det är även inom detta område som jag studerar inom just nu.

  SvaraRadera
 5. Det finns vego ekokorv på Ekostore, i kyldisken...

  SvaraRadera
 6. Gården Direkt www.gardendirekt.se har ett stort utbud av ekologiska, småskaligt och regionalt producerade livsmedel. Här hittar du t.ex KRAV-märkt färskt nötkött, ekologisk frukt och grönt, fågel, chark, fisk, ost, ägg m.m. Väl värt ett besök.

  SvaraRadera
 7. Om det skulle förklaras varför det är dyrare kanske man förstår det hela bättre.
  Istället för statens subventioner till kött/mjölk-industri kunde de ge stöd till de som odlar ekologiskt och till de som vill ta in ekologiskt till sina butiker. Och på så sätt sänka kostnaderna?
  Tips! Astrid & apornas egna kravmärkta Hot Chorizo (vegetarisk korv)! Supergod!!

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin