torsdag 15 mars 2018

Money week 2018, fokus på privatekonomi för barn och unga

Pay Day

Den här veckan är det internationella "Money Week", en temavecka då utbildning i privatekonomi för barn och unga står i fokus.
I Sverige har man valt att slå samman Global Money Week och European Money Week eftersom båda eventen genomförs samtidigt. Global Money Week är en global årlig temavecka som syftar till att sätta fokus på vikten av ökade kunskaper i privatekonomi för barn och unga. Initiativet samordnas av Finansinspektionen i Sverige.
European Money Week har samma syfte som Global Money Week och är ett gemensamt initiativ av Europeiska Bankföreningen. Aktiviteter för barn och unga genomförs i flera EU-länder. Under Money Week 2017 fick minst 5 577 unga som deltog på olika aktiviteter ökade kunskaper i privatekonomi och dessutom nåddes många fler genom sociala medier..

Aktiviteter
Årets tema är "Money Matters Matter" och under veckan genomförs en rad olika aktiviteter med syfte att lägga fokus på privatekonomi. Flera av aktiviteterna riktar sig till skolvärlden och på flera orter håller de lokala biblioteken i olika aktiviteter men det finns även en hel del som man kan göra med barnen hemma.

  • Pengalabbet  är ett spel om budget för barn som riktar sig till mellanstadieåldern. Spelet är gratis och finns som app. Appen bygger på den interaktiva utställningen Pengalabbet som producerades under 2016 av Kungl. Myntkabinettet och finns att besöka på Motala bibliotek till och med maj 2018.
  • Money Quiz är en tävling för unga mellan 13 och 15 år för att förbättra kunskaperna i privatekonomi, matematik, cybersäkerhet och samhällskunskap. Den anordnas av Svenska bankföreningen och riktar sig till högstadieklasser. Det finn övningsfrågor att prova hemma.
  • Ung Ekonomi(Swedbanks och Sparbankerna), Ung Privatekonomi  (stiftelsen Aktiefrämjande) och Ekonomipejl  (drivs av Nordea) besöker högstadie- och gymnasieklasser och pratar privatekonomi. Särskilt Ung ekonomi och Ung privatekonomis webbplatser finns det massor av material som filmer och digital utbildning att ta del av.
  • Kronofogden arrangerar tävlingen Skuldkollen, en digital tävling om pengar och skulder. Den riktar sig till gymnasieklasser och efter att ha läst gårdagens Metros artikel om snabblån känns det som ett viktigt fokus för ungdomar.
  • Unga Aktiesparare släpper ett specialavsnitt av sin pod Aktiekompisar under Money Week.
  • Barn och ungdomar kan även chatta med en privatekonom på Expressen/Dina Pengar varje dag under veckan kl 10.00 och kl 14.00. När jag tittade igenom frågorna var det visserligen en del som handlade OM barn men minst lika många om pension.
Själv känner jag att det kanske är dags att prata pengar med kidsen igen - jag återkommer om hur det gick!

1 kommentar:

  1. svårt, såg igår på busshållplatsen högstadieungdomar rökandes och drickandes energi-dryck... betalar föräldrarna?? Och alla bullar och läsk de köper på lunchrasten... (jag sa till mina barn att passa på att äta i skolan)

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin