torsdag 29 mars 2018

Vem har bäst koll på den gemensamma ekonomin?


"Vem har bäst koll på den gemensamma ekonomin i din relation?" På den frågan svarade knappt hälften av männen att de har bäst koll. Motsvarande siffra bland kvinnor var 28 procent. Det visar en ny undersökning som Pensionsmyndigheten låtit göra och som blev offentlig lagom till internationella kvinnodagen.

Resultatet visar att det både finns stora skillnader mellan könen – men också att det råder oenighet om vem som har koll. Att båda har koll på den gemensamma ekonomin är extremt viktigt. Det är ju endast om man har koll som man kan fatta medvetna beslut. Detta gäller inte bara pensionen, utan även andra områden


 Störst skillnad mellan könen återfinns intressant nog i min egen åldersgrup, 35-44 år.


Just det här med hur man delar upp ekonomin i en familj eller ett par är en känslig fråga. Inte spelar det roll hur ens egna föräldrar gjorde med den gemensamma ekonomin och om man har en positiv eller negativ upplevelse kring det. Även hur det har sett ut i tidigare förhållanden påverkar på gott och ont.

Om jag bara ska utgå till mig själv så hade jag inte 100% koll när jag var gift. När jag skiljde mig var det något jag verkligen uppskattade - att jag var tvungen att bli den med superkoll på hela ekonomin. För kvinnor/tjejer som vill lära sig mer om ekonomi kan jag rekommendera Economistagruppen
på Facebook. Jag har också blogga om många böcker inom ämnet, exempelvis Mamma, pappa, pengar, Pengarna är dina och Hjärnkoll på pengarna.

2 kommentarer:

  1. här är det frun - beroende på att jag var mammaledig och hade tid att köa på posten för räkningar. Fortfarande är det jag som ser till att maken har lite ”fickpengar” på sitt konto :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. (köper maken något som kostar över tusen kronor, ringer han och frågar om det är ok?)

      Radera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin