fredag 23 mars 2018

Har du skogsbadat på sistone?

Skogen

Skogsbad är ett av de utvalda orden som tog sig in på Språkrådets nyordslista för 2017. Att skogsbada är en terapiform som går ut på att vistas i skogen. Metoden som ska minska stress växte fram i Japan på 80-talet. På japanska kallas företeelsen shinrin-yoku, vilket kan översättas med eller ”skogsbad”. Enligt organisationen The Shinrin-Yoku Forest Medicine Coalition märks effekter redan efter femton minuter i skogen. Puls och blodtryck sjunker, halten av stresshormoner minskar vilket gör att man blir både mer utvilad men ändå piggare.


Redan 2014 skrevs det om skogsbad i tidningen Turist och numera lanseras det som en mindfullnessaktivitet bland andra. Själv bloggade jag om att barns brist på natur kan vara ett hälsohot  för många år sedan. Jag tänker att det på sätt och vis är synd att vi behöver göra en promenad i skogen till en organiserad aktivitet istället för att bara sätta på oss våra ytterkläder och gå ut. Jag är lyckligt lottad som bor i förorten och har skogen runt knuten medan många stadsbor får ta sig en bit bort för att komma till skog. Det kanske är en klen tröst men undersökningar visar faktiskt att även träd i en urban miljö har en stressnedsättande effekt och att människor inte ens behöver vistas ute i naturen för att lägga märke till, uppleva och påverkas av träden - det räcker med att se träd utanför sitt fönster (enligt denna uppsatsen).

Om du vill ta ett skogsbad enligt konstens alla regler bjuder Dalsblandsmagasinet på några enkla tips på hur du bäst går tillväga:

 • Besök ett skogsområde som du tycker om, där du kan vandra långsamt, fritt och ostört.
 • Lämna mobiltelefonen hemma eller stäng av den. Lämna också dina mål bakom dig.
 • Stanna upp då och då och känn efter om kroppen vill gå i någon särskild riktning.
 • Var tyst och stilla. Lägg märke till hur fåglar och annat levande ändrar beteende när de vänjer sig vid att du är där. Sitt gärna ner en stund på en sten eller stubbe och var alldeles tyst och stilla. Fokusera på andningen.
 • Om du går tillsammans med andra – kom överens om att inte prata. Men dela gärna era upplevelser efter promenaden.
Läs mer!
Skogsbad - ett sätt att varva ned

”Skogsbad” för att minska stress allt populärare i USA

2 kommentarer:

 1. Ett fullkomligt onödigt ord eftersom det förvirrar mer än det förklarar. Att bada i en tjärn är mer i linje med ordets bokstavliga innebörd.
  Istället kan man med fördel använda andra uttryck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad föreslår du för andra uttryck. Jag kan tycka att skogsbada är ett rätt fint uttryck. Att verkligen ta in skogen istälelt för att använda den som kuliss.

   Radera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin