tisdag 27 mars 2018

Kajodlingen - årets eldsjälar 2018


Kajodlingen på Youtube 

Under matmässan Passion för Mat tidigare i år (se mitt inlägg om mässan här) utnämndes William Bailey och Jonas Lindh, som driver företaget Kajodlingen, till Årets Eldsjälar för deras satsning på urban stadsodling.

Årets Eldsjäl är ett pris som delas ut till personer som arbetar målmedvetet för att utveckla matupplevelsen genom att verka för smak och råvarornas kvalitet, både i privat verksamhet och offentlig verksamhet. Priset delades ut första gången 2015 på Passion för Mat i Göteborg.

Kajodlingen startade 2015 av Jonas Lindh, humanekolog och beteendevetare och William Bailey,
humanekolog och trädgårdsmästare. Inspirationen kom bland annat från takodlingar i New York. Idag har de 600 kvadratmeter odlingar på Lindholmspiren, Masthuggskajen och på taket av Clarion Hotel Post i Göteborg. Odlingen består främst av småblad som sallat och kål som säljs till restauranger och privatpersoner. 

"Vi vill på sikt använda stadens hela kretslopp genom att använda matsvinn, avfall och
organiskt material för att skapa högkvalitativ jord för stadsodling".
De vill ha konkurrens! Efterfrågan på närodlade grödor är omättlig är deras erfarenhet. Ska man sluta kretsloppet behöver antalet stadsbönder och odlingar bli fler. Att odla i stadsmiljö är mycket enklare än många tror. Det enda som behövs är en bit asfalt, ett tak eller en gräsplätt, lite jord och en påse frön – sen är det bara att sätta igång. Kajodlingen vill utbilda, engagera och skapa förutsättningar för fler stadsbönder och lokala odlingar med ekonomisk bärkraft.

Läs mer!
www.kajodlingen.se
Artikel i GP
Följ Kajodlingen på instagram 

1 kommentar:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin