onsdag 28 mars 2018

Bokonsdag: Smaka på Sverige!

Untitled

Så här inför påsk ser jag fram emot svenska primörer och då passar det bra att blogga om en kokbok som tar oss land och rike runt för att utforska och återupptäcka våra förstaklassiska svenska råvaror.

Intresset för lokal mat som tillverkas av duktiga mathantverkare är stort och det bara växer. Man vill helt enkelt veta var maten kommer ifrån. I boken får man möta eldsjälarna som odlar grönsakerna, föder upp djuren, fiskar fisken, driver restauranger, kokar sylt, bakar, odlar kryddor och/eller driver gårdsbutiker. Fokus ligger på småskaligt, lokalodlat och ekologisk. Det blir en matresa från Pajala i norr till Trelleborg i söder där man får stifta bekantskap med ett 50-tal gårdar. Blir man så inspirerad att man själv vill besöka gårdsbutiken eller restaurangen så erbjuder boken vägbeskrivningar, öppettider och kontaktuppgifter. Det är bara att inspireras av kartan i boken!

Boken innehåller ett 60-tal recept på allt från varmrätter till sallader, pajer, drycker, matbröd och kakor. Det bjuds exempelvis på Öländska kroppkakor, en klassisk maträtt som jag har smakat på även om jag inte är någon entusiast.

Även om boken bara har några år på nacken så verkar den varken finnas på Adlibris eller Bokus, däremot kan man köpa den begagnat på bokbörsen (eller göra som jag och låna den på biblioteket). Det kan även finnas att köpa hos gårdsbutikerna som är med i boken, t. ex Gunnarshögs gård och Dala Floda värdshus.


Om författarenLillemor Hvitfeldt har skrivit flera matböcker (Kloka kokboken, Lillemors bästa mat m. fl.) och jobbat som matskribent på tidningen Land i över 25 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin