torsdag 29 januari 2015

En helt annan typ av mål


My real self against my burning one

Bild: Seth Rader

I januari bloggade jag om mina ekonomiska mål för 2015 men jag har även helt andra typ av mål för året. När jag har för mycket omkring mig så har jag en tendens att leva mer i huvudet  än i kroppen så i år har jag några mål som fokuserar mer på kroppen än knoppen.

Efter ett längre träningsuppehåll har jag hittat tillbaka till gymmet men framför allt till yogan igen. Jag tränar bland annat hemma framför youtube (där Yoga with Adriene är en favorit) men också fritt. Det känns fantastiskt att vara tillbaka på mattan även om det ofta är en utmaning att fokusera på vad som händer "på mattan" och inte låta tankarna fladdra iväg.

Jag försöker också att utmana mig lite själv så jag har satt som mål att kunna gå på händer om några månader! Just nu lägger jag mellan 5-10 minuter varje dag på olika yogapositioner som bygger upp samt genom stå på händer mot en vägg på olika sätt.  Det går bättre och bättre även om jag har träningsvärk i ryggen för det mesta. Det är häftigt att känna hur jag blir lite starkare för varje dag, att jag orkar stå några fler andetag varje dag.

Har du något annorlunda mål för i år?


tisdag 27 januari 2015

Gästinlägg: Köpstopp för andra gången




Här kommer årets andra gästinlägg. Förra veckan gästbloggade Karin om skärp och idag skriver Jeanette som köpstoppar för andra gången! Hon har tidigare gästbloggat om sitt första köpstopp.

Varför köpstopp? För att det är roligt, utmanande och kräver kreativitet. Miljön är en stark motivation, liksom ett sparprojekt som ligger ute på facebook och som heter "Spara 12 000 kr på ett år".
Jag hade ett köpstopp under år 2010 och kände att nu var det dags igen. Så jag kan nästan kalla mig lite rutinerad.
Om jag börjar där det slutade då så blev summan inköp: ett par gummistövlar eftersom vi flyttade ut på landet och skaffade höns, samt två st behåar.
Jag förberedde mig då under flera månader genom att läsa om Judith Levins köpstopp liksom just A-C Grammings. Blev tipsad om att räkna mina strumpor och det gjorde jag och köpte på mig några par i förväg. 
Denna gången har jag missat att köpa på mig behåar, men då jag samtidigt håller på med mitt livs största vikt- och hälsoprojekt, så räknar jag med att krympa ner i de behåar som finns sparade här hemma. Mina utmaningar blir om löpardojjorna ger upp och träningskläderna blir för stora.
Det finaste med köpstopp är att väcka andra människors nyfikenhet och att ens miljötänk får sig ett rejält uppsving. Köpstopp genererar ringar på vattnet och genomsyrar det mesta i ens leverne.  T ex så blir i alla fall jag ännu mer sparsam med mat och tar tillvara varenda sak som blir över. Jag köper de flesta matvaror med kort datum och på extrapris. och jag låter bilen stå oftare.
På facebook finns en gratis-sida i min kommun och där kan man nästan dagligen hitta prylar och kläder. På så sätt samlar jag på mig presenter t ex. 
Vad som är annorlunda från år 2010 är att jag nu lever ensam med mina döttrar och är arbetslös.  Flickorna är inte involverade i mitt köpstopp men naturligtvis hör de mig resonera med mig själv understundom och förstår min passion för detta.  I december har jag 12 000 kr och då ska vi unna oss att bo på hotell, gå på bio, museum, köpa julklappar och äta gott.
Jag tycker att det är viktigt att man inför sina barn visar att det går att spara, leva billigt, tänka miljö och att det blir en belöning i slutänden. Som sagt blir det ringar på vattnet och om mina barn inte bryr sig så där alldeles jättemycket just nu så kommer de minnas mammas köpstopp framgent. Och tänk er själva - vad kan man inte göra för 12 000 kr?

Jeanette Sandelin, Ödeborg sö Dalsland,http://thejeanettishway.blogspot.se
Jag tycker att det är jätteroligt att Jeanette köpstoppar ännu en gång och det ska bli roligt att följa henne på vägen!

måndag 26 januari 2015

En matnyttig present

Framtiden

Den senaste tiden har jag bloggat en del om krisberedskap, bland annat i samband med att jag recenserade boken Stjärnklart. I helgen var jag på en fantastiskt rolig 50-årsfest med tema "Framtiden" och jag bestämde mig naturligtvis för att gå som "prepper". Jag lånade min sons röda fina Keep calm and carry on tröja, drog på mig ettt par m90 byxor, hängde min id-bricka om halsen och fyllde en väska med allt från silvertejp till vätskeersättning och läppcerat.

Framtiden

I present fick födelsedagsbarnet en korg fyllt med sådant som skulle kunna komma till användning i framtiden, särskilt om man skulle vilja ha det lite festligt! Korgen fyllde jag med stearinljus, värmeljus, ett litet fältkök, tändstickor, energidryck, lyxig torrmat (risotto), en kokbok om hur man lagar mat i det fria och inte minst en instruktion om hur man ska göra om "ditt samhälle drabbas av en atombomb"!

Ungefär hälften av gänget hade anammat temat med den ena mer fantasifulla utstyrseln efter den ena. Själv gillade jag killen som kom i en stilig kostym med kamoflagemönster - i framtiden är det viktigt att kunna kamoflera sig :-)

fredag 23 januari 2015

Så sant som det är sagt!



När jag flyttade in i min lägenhet för två år sedan i samband med min skilsmässa satsade jag på att bara omge mig med mina favoritsaker. Men med tiden har det flutit in lite av varje, bra att ha saker och en hel del annat så jag bestämde mig för att göra en punktinsats och rensa järnet under 30 min. Det här är vad jag fick ihop:

Köket
2 udda glas (egentligen yogurtförpackningar som följde med från Frankrikeresan i somras)
2 glasburkar (som det nog har varit senap i)
1 plastburk utan lock
1 trasig timer
1 halvfullt paket med flingor som ingen gillade
1 dvd (utan fodral) med en film som jag inte vill se om
1 stor kakburk som aldrig används
1 påse öppnade och stenhårda marshmallows
1 tomt godishus i kartong
1 oöppnad kartong kosttilskott som jag fick i gåva men aldrig åt upp då det var gelating i dem
1 tub torkat spackel (den ska nog inte skramla när man skakar på den...)

Sovrum
1 bok jag inte tänker läsa om
1 trasig ballong (delar rum med min dotter...)


Vardagsrum
1 "tom" flaska portvin, bara bottenskyla kvar
1 trasig gipsfigur
2 dvd filmer jag sett och inte tänker se om
ca 1 kg kursmaterial för en kurs som är slut

Övrigt
2 trasiga mobilfodral
1 reklamplastarmband
en tom chokladkartong
14 torkade kastanjer
1 trasig flirtkulegubbe


Rensningen var egentligen inte speciellt betungande och det finns säkert massor kvar att rensa ut men det känss lite lättare att andas här hemma och dessutom fick jag gjort lite annat som jag skjutit upp som att putsa bort saltresterna efter senaste stormen från vardagsrumsfönstret... Nu kan jag se ut igen!

Mer
Ekoenkelt bjuder på en lista som hjälp för att kickstarta årets utrensning

torsdag 22 januari 2015

Klarar du 72 timmar?

2012-06-27 08.47.36

Sylt är bra mat både att ha i sin krislåda och när man är ute och campar

 I höstar pågick kampanjen 72h runt om i Göteborg. Syftet med den och liknande kampanjer är att öka beredskapen för kriser och försöka höja medvetandet kring vad man som individ kan göra om viktiga samhällsfunktioner slutar fungera. Målet är att de flesta ska klara sig någorlunda på egen hand och i just tre dygn (72h) om olyckan nu skulle vara framme.

Efter att ha läst boken Stjärnklart har jag funderat på hur pass väl förberedd jag själv är egentligen. För mig handlar det bland annat om att jag och min familj ska klara sig själv så att myndigheterna kan ägna sig åt sådana som verkligen behöver hjälp, som äldre och sjuka.

Jag har tidigare bloggat om hur jag ser mitt skafferi och min matkällare som en trygghet ifall krisen kommer men jag borde fundera på att ställa dit lite vatten också. Eftersom vi bor i lägenhet är vi beroende av att vattnet pumpas upp i huset. Tack vare att barnen är scouter har vi i alla fall varma sovsäckar, liggunderlag och trangiakök och allt sånt. På min handlingslista hamnar stearinljus och en ny batteridriven radio.


En krislåda bör innehålla:

  •  Vatten och mat: vattendunkar, mat som klarar rumstemperatur, campingkök med bränsle eller för utomhusbruk en grill.
  •  Värme och ljus: alternativ värmekälla, ficklampa med extra batterier, stearinljus, värmeljus och tändstickor, varma kläder och filtar.
  • Information: radio med batteri, telefonlista på papper med viktiga nummer.
  • Övrigt: husapotek med det allra viktigaste, hygienartiklar, kontanter. Om elförsörjningen försvinner fungerar inte bankomaterna - därför är kontanter bra. Utan el går det inte heller att söka telefonnummer via internet – då är det bra att ha en telefonlista på papper.
 Källa: Vårt Göteborg 



Hur tänker du kring krisberedskap?


Mer
Matgeek tipsar om maten som man kan ha i sin krislåda
Dinsakerhet.se är MSBs webbplats om risker och säkerhet och riktar sig till privatpersoner

tisdag 20 januari 2015

Gästinlägg: tankar om skräp

Trash Recycling with Disposal Containers

Bild: epSos .de


Här kommer årets första gästinlägg. Det är Karin som gästbloggat tidigare och som nu kommer med lite funderingar kring skräp.

Jag bor ensam i en liten lägenhet, har ett "miljöhus"/återvinningshus nära och begränsade möjligheter att lagra saker som skall kastas. Var och varannan dag travar jag iväg till miljöhuset med mina sopor; glas, plast, papper, kompost i en liten papperspåse och så restavfall - det som inte delas upp. Jag är helt förundrad över hur jag som bara är en person och måttlig i mina köpvanor kan producera så mycket skräp!

Jag är 51 år och mina levnadsförhållanden har varit olika. När hushållet bestod av 5 personer och vi bodde i en stor villa, klarade vi oss på varannanveckas-tömning av soptunnan även när vi hade blöjbarn. Vi använde tygblöjor, komposterade på tomten men körde också regelbundet till återvinningen med bilen fullastad med sorterat skräp. Då tänkte jag mindre på hur mycket skräp vi skapade än vad jag gör nu. Nu är det så tydligt att jag ensam är ansvarig för min påse, mina burkar eller vad det nu kan vara.

No Impact Man, Colin Beavan, gjorde ett experiment där han under ett år skulle stå för så lite negativ påverkan på miljön och världen som möjligt. Han bloggade om detta, om svårigheter och nya insikter och glädjeämnen. Nu har han initierat projektet No Impact Week  där vi alla via nätet kan utmana oss själva. Det kanske är dags för mig att göra det nu?!

Karin

Jag har bloggat om Colin Beavan och hans projekt tidigare. Han var bland annat en stor inspiration undermitt köpstoppsår. För drygt ett år sedan recenserade jag filmen No Impact Man.

fredag 16 januari 2015

Inredningsfredag: husbåt

Förra sommaren var jag på semester i södra Frankrike. Där vimlade det av mer eller mindre lyxiga yachts. Själv är jag ju mer förtjust i olika typer av miniboenden och blev inspirerad att skriva om lite mer modesta husbåtar. Den som har vandrat längs drömmarnas kaj här i Göteborg kanske inte tycker att det verkar vara något vidare att bo i husbåt men jag har hittat en del båtar som i alla fall jag blir sugen på.

The houseboat

Bild: Caroline

Man kan fortfarande ha blommor även om man bor på en båt! Dessutom borde det gå att odla kompakt med hjälp av olika statdodlingstips a la the secret gardener.

Amsterdam

Houseboat entrance

Bild: Roger 

Bor man i cykelstaden Amsterdam har man naturligtvis cyklar på däck

amsterdam-houseboat-ark16-interior-zeiss-distagon-18mm-f35-5d2-cr-2543

Bild: alcuin lai

Bild från en annan husbåt i Amsterdam. Jag gillar den smarta (platsbyggda?) bäddsoffan och kartan på väggen!

Frankrike

Houseboat with Statue of Liberty

Bild: Tor Lillqvist

Har man ingen trädgård får man ställa sin skulptur på ute på däck

PICT1393

Bild: Graham and Sheila

Bilden ska också få plats!

Paris, hausboot an der Seine | 2013-09

Bild: Klasse im garten

Den här husbåten har ett smart grönt tak med sedum, ett sk. vegetationstak. Med ett sådant är huset svalt på sommaren och tar hand om regnvatten. Till familjen sedum hör olika typer av örter och suckulenter som dels klarar sig med ett tunt lager jord och som även tål torka bra. Även i Sverige har vi en lång tradition av gröna tak. Gräs och torv har länge använts för att skydda och täta taken och samtidigt isolera mot kyla. Jag har tidigare bloggat om ekohuset i Portland med ett liknande tak.

England

310114_208#365

Bild: plw1053 Mer hus med båt än husbåt...

Houseboat on the Thames

Bild: Sandra


Man kan också hyra husbåt i form av en pråm och fara upp och ner för Themsen på semestern. Enligt de som vet så är det en perfekt avvägning av avkoppling och aktiv semester. Man träffar - och umgås med främlingar i slussarna, glider fram i makliga 10 km / tim i natursköna omgivningar och det är aldrig långt till nästa pub...

Norge

Levebåten "Marie"

Bild:Redningsselskapet

I Norge finns "levebåten" Marie som i princip är en villa fast ändå båt.

USA

Interior

Bill Zimmerman har ett helt fotoalbum med bilder av sin husbåt i Seattle, extra kul är det att se inredningen!

Mer
Här är en annan fin husbåt i Paris
Res på kanaler genom Europa

Vill man provbo för en natt eller två kan man boka husbåtar via air bnb i såväl Amsterdam som i Paris men också i andra delar av Frankrike som Somme.
Herbert bor på en husbåt

torsdag 15 januari 2015

Ny variant på veckopeng

Motorcross  

En gång om året den lokala motorklubben gratis prova på dag

 Jag har skrivit om veckopeng/månadspeng tidigare. Nu när det är nytt år får 10-åringen 40 kr i veckan och 11-åringen 45 kr i veckan.Vi har tidigare förhandlat lite om att de ska få extra pengar mot att de avstår godis men intresset har inte varit jättestort. Trots det bestämde jag mig för att öka på deras veckopeng med 20 kr i veckan mot att de får köpa eventuellt godis och chips själva. Sonen som bara gillar vissa sorters godis har inga större problem att vara utan men dottern är mer av en gottegris. Det ska bli väldigt intressant att se hur godispengexperimentet faller ut. En helg med en extra 20 kr var har det blivit hitills i alla fall.

Sedan en tid tillbaka får dessutom inte ut kontanter utan deras respektive veckopeng (den del som de får av mig) ligger som en budgetpost i YNAB.På så sätt kan jag visa dem hur mycket de har att röra sig med utan att behöva ta ut kontanter.

Vad förväntas de då göra för pengarna? Inget speciellt faktiskt. Deras hushållssysslor är inte knutna till veckopengen. De förväntas hjälpa till med tvätt,diskplock, matlagning och liknande ändå. Nytt för i år är att det kommer att ansvara för matlagningen en vardagskväll var .
Däremot får de använda sina sparade pengar för att matcha större inköp som datorer och liknande. De har på detta sätt tidigare finansierat sina mini iPads och dessförinnan Nintendo DS. De fick helt enkelt lägga till hälften så betalade vi hälften.I höstas kunde dottern köpa ett Nintendo DS 3d för helt egna ihopsparade pengar och sonen siktar på att få ihop till en häftig speldator

Barnen har också ganska bra insyn i familjens ekonomi. De vet att jag använder mitt budgetprogram YNAB och att sportlovet i fjällen och framför allt sommarens resa till Afrika innebär att vi måste avstå en hel del nöjen och bekvämligheter.

Mer
Inspirationen till extra godispeng kommer från z2036 som även använder sig av en intressant sparoption.

Swedbank har ett bra budgetblad för barn

onsdag 14 januari 2015

Bokonsdag: Stjärnklart



Idag blir det en recension av boken Stjärnklart, första delen i en planerad triologi.  Det är en spännande och tankeväckande bok som pendlar mellan att vara science fiction och dystopi.

För vad händer i ett samhälle där alla elektronik plötsligt slutar att fungera? Det börjar med smartphones som lägger av och att ett fabrikationsfel i bilarnas mikrochip förvandlar vägarna till igenkorkade bilkyrkogårdar. Strömavbrotten avlöser varandra och utan el stannar tågen och hyllorna i affärerna gapar eftersom det inte längre levereras några varor. Vad händer med människor som står utan regelbunden tillgång till mat, rent vatten och värme? Vem går under och vem överlever - och till vilket pris?

I boken får man följa ett antal olika personer. Några av dem man möter är småbarnsfamiljen bestående av Magnus och Lena med sina tre barn, som kämpar med livspusslet i form av bilpendling in till Göteborg för jobb i kombination med hämtningar på förskolan och bestyr med matsäckar och gympapåsar. Baristan Filip på Södermalm lever ett ensamt liv där det mesta kretsar kring prepping, förberedelser för den dag samhället hotar att falla samman. En riktigt otrevlig bekantskap är den korrumperade polisen Peter som för en högst okonventionell kamp mot det sk buset. En mer sympatisk karaktär (och en av de få starka kvinnliga karaktärerna i boken) är programmeraren Anna som också är en av de första som inser vad som håller på att ske. Sen har vi bokens hjälte, den rättrådige elitsoldaten Gustaf Silverbane som precis är på väg att flyga ner för en insats i Afghanistan när helvetet bryter loss i Karlsborg. Alla är de mer eller mindre oförberedda  på den nya vardagen där plundring, mord och svält blir vardag och man inte längre vet vem man kan lita på.

Varje person får ett eget kapitel och ett intressant grepp är att författaren verkar under devisen "Kill your darlings" så att man som läsare inte vet vem som går säker. Det är ingen idé att fästa sig vid någon av karaktärerna för han eller hon kan lika gärna få en kula i pannan i nästa kapitel...
Jag ska försöka att inte avslöja för mycket av den dramatiska handlingen men det är som sagt en spännande och tankeväckande bok. Jag har funderat mycket på hur jag själv skulle reagera. Det blir också tydligt hur mycket av vår trygghet i välfärdssamhället som förmodligen bara är en illusion. Något som illustreras av nedanstående bild.

Jag gillar också att den i mycket utspelar sig i Västra Götaland, mina hemtrakter. Allt i från lastgatorna under Nordstan till fästningen i Karlsborg (där jag för många år sen fick prova att skjuta AK5 i skogen...) Wilderäng skriver med en torr humor, något som behövs för att väga upp all "militärterminologin" och staplandet av exempelvis prepping varumärken:
"Kortbyxorna bytte han mott ett par rejäla svart M90-kopior med fickor och satte fast Fällkniven F1, Leatherman Xti och Maxpedition M2 med diverse småprylar i bältet som också var ett dolt penningbälte med tvåtusen kronor i diverse sedlar och fyra små brittiska sovereign-guldmynt dolda innanför dragkedjan på insidan"
Men det är ju alltid bra att veta vad man behöver för att klara sig när katastrofen kommer eller om man är sugen på en ny murse (man purse) där en iPad eller två kan få plats :-)


Den enda kritik jag har är att persongalleriet kanske är en smula yvigt men de flesta fyller en funktion för att föra handlingen framåt eller beskriva något av vikt för intrigen. Jag ser verkligen fram emot nästa del i serien och kommer tyvärr att få vänta redan till nästa höst. Jag skulle också kunna tänka mig Stjärnklart som film eller kanske ännu hellre som miniserie på TV.


Om författaren
Lars Wilderäng är även känd under sitt bloggalias Cornucopia. Han har tidigare skrivit  böckerna Midvintermörker och Midsommargryning som är militära thrillers och det militära temat är framträdande även i Stjärnklart.

tisdag 13 januari 2015

Det går bra nu eller? eller vådan av att äta ur kylen...

Kantareller

Skörd som ska avnjutas med måtta... annar skan det hända att man sitter på bussen och bara har matlådor att ta till när illamåendet kommer pltösligt

Januari är en bra månad att äta ur kyl, frys och skafferi. Jag har exempelvis fortfarande svamp kvar i frysen sedan i somras, efter min matförgifting (som kan ha berott på egenplockad svamp..) har jag inte varit så sugen på att göra något med svamp i men det kanske är dags nu? För övrigt sade giftcentralen att bara för att man kan så ska man inte frossa i svamp, det är mer tänkt som en krydda... Tänk på det om det blir ett lika bra svampår i år....

Annars kan det ju ibland kännas som om man har flyt  i tillvaron,  allting känns bra, sparkontona växer, barnen gillar maten som man lagar och man är allmänt nöjd. Sen händer saker som påminner en om att man inte ska klappa sig på axeln. Som jag skrev i inledningen är januari en bra rensa månad. Förra veckan tänkte jag använda den halvvissna grönkålen i kylen och de lite skrumpna palsternackorna till kvällens middag. Tji fick jag när grönkålen visade sig inte bara ha blivit rejält brun utan dessutom luktade pyton när de togs ur plastpåsen. Palsternackorna såg helt ok ut (om än lite skrumpna) men som tur var smakade jag på dem innan jag serverade dem till barnen för de smakade verkligen bittert. Panikartat googlade jag recept och fastnade för ett recept på vita bönbiffar. Till middag serverades alltså bönbiffar á  la mode (varken purjo eller potatismjöl hemma)  - är det här något med fisk undrade sonen?, överkokt mathavre - jag vill inte ha havregrynsgröt till middag sa dottern . Det hjälpte inte ens att jag hällde tacosås över...något som är ett bra husmorsknep är man har matkinkiga barn, det är i alla fall mindre socker än ketchup....

Nej som sagt, ibland går det mindre bra... När jag ändå är inne på Real Life Hisingen så kom jag på att jag måste recensera Orka torka - den nya boken från Lotta Sjöberg som tagit initiativ till Family Living, the true story också!

måndag 12 januari 2015

Matmåndag: Min farm






När jag bloggade om den finska reko-ringen i höstas tipsade bloggläsaren KR om svenska "Min farm". Historien om MinFarm började i Jämtland 2013 och fortsatte 2014 i Västerbotten. Fokus ligger på äkta, lokala säsongsråvaror, att man vet precis varifrån maten kommer och under vilka förhållanden den producerats. Genom att handla direkt från bonden utan onödiga mellanhänder kan man försäkra sig om att man stöttar lokala gårdar, hållbar odling, god djurhållning och ett levande svenskt jordbruk. Det finns också möjlighet att lära känna bönderna genom gårdsbesök och uppdateringar på Facebook och i nyhetsbrev.

För att undvika onödiga transporter sker alla leveranser vid centralt belägen upphämtningsplats.


Stockholm är på gång
Än så länge går det bara att välja Jämtland eller Västerbotten som region men enligt webbsidan ska Stockholm vara på gång under våren 2015 och det går att anmäla sitt intresse redan nu.

Mer
Klara tipsar om hur man får plats med matvarorna  när man bor i lägenhet

torsdag 8 januari 2015

Ekonomiska mål 2015


African safari, Aug 2014 - 061

Min målbild  - en stereotyp bild av en kontinent....

Mina ekonomiska mål för 2015 är nästan samma som de som jag bloggade om i januari 2014 men samtidigt inte. Under 2014 fortsatte jag att arbeta med budgetprogrammet YNAB (You need a budget). Det gjorde verkligen skillnad i min ekonomi. Jag blev mycket bättre på att spara "för en regnig dag", bland annat sparade jag några hundralappar varje månad för att användas till julens utsvävningar.

I slutet av förra sommaren bestämde jag mig dessutom för två saker som skulle påverka min ekonomi på både kort (de kommande 18 månaderna) och lång sikt. Dels bestämde jag mig för att börja spara 10% av min inkomst med sikte på att investera dem långsiktigt. Det var egentligen ingen större uppoffring då jag tidigare lagt en budget på ca 80-90% av min inkomst för att ta höjd med tanke på VAB och liknande.  Mellanskillnaden använde jag för att spara ihop till en "fully funded månad" a la YNAB men även till ett mindre överskott som jag använt för en del oförutsedda utgifter som att betala låssmed etc. På så sätt har jag sluppit att nagga av min buffert (emergency fund). Nu är barnen dessutom så pass stora att de kan vara hemma själva när de är sjuka eller har studiedag - det sparar man både pengar och semesterdagar på.

Mitt andra stora beslut var att tidigarelägga min och barnens resa till Afrika. Anledningen till detta var att det skulle bli väsentligt dyrare att vänta med att åka efter att de fyllt 12 år eftersom de då skulle räknas som vuxna. Istället bestämde jag mig för att snåla som satan under en kortare tid.
För att spara pengar till resan och exempelvis få ihop till anmälningsavgift och flygbiljetter som skulle betalas redan i september arbetade jag extra på mitt vanlig jobb, minskade mina extra CSN amorteringar samt snålade rent allmänt. Man kan säga det blev supersparmånad varje månad. Inte alltid så roligt men det är mycket lättare att snåla när man har ett tydligt mål framför sig, ett klart fokus. Eftersom barnen också är motiverade så är det lättare att gemensamt komma fram till att vi gör andra val eller avstår från vissa saker (köpa hämtpizza, gå på Disney on ice etc...) eftersom vi sparar till vår resa. Afrikaresan dominerar våra mål det här året!

Kortsiktiga mål 2015

  1. Finansiera sportlov 2015 (har sparat 2000 kr i månaden sedan i somras)
  2. Fortsätta spara löpande till Afrikaresan - slutbetalning i början juni
  3. Parisresa (?)
  4. Småspara till höstens NYC resa med mamma (men har det mesta sparat sedan tidigare på låst konto )
  5. Göra extra amorteringar på mitt bolån så att jag kan komma ner ytterligare 3% i belåningsgrad. Avsätter samma summa som tidigare men ökar den inte som jag egentligen hade planerat att göra.  
  6. Amortera av 6% på mitt studielån
Vad gäller sportlovsresan så fick jag under hösten använda större delen av mina ihopsparade pengar till handpenningen på Afrikaresan men tack vare flitigt extrajobbande under hösten har jag kunnat fylla på det kontot igen. Eftersom vi bor gratis i släktings stuga ser det ändå ut som att vi ska kunna komma iväg. Jag semestrar dessutom tillsammans med familjemedlemmar så vi delar på alla gemensamma kostnader i form av mat, hyrbil och bensin etc.

Dessutom fick jag en Parisresa i julklapp (resa och boende för mig och barnen). En fantastisk present naturligtvis men jag måste fundera några varv på hur jag löser det finansiellt... Vi ska inte åka förrän i slutet av juni så förhoppningsvis kan jag jobba lite extra.

"Mellanmål" 1,5-5 år
  1. 40-års resan Transsibiriska/transmongoliska järnvägen 2016
  2. Betala av CSN innan 2020
Nästa år fyller jag 40 och då var planen ursprungligen att åka tåg till Kina. Visserligen har jag sparat en del men med tanke på Afrikaresan får vi se hur det blir med den resan. Eftersom det bara är jag själv som ska resa (förhoppningsvis tillsammans med en kompis men utan barnen) så behövs det heller inte lika mycket pengar som till Afrika)

Jag har som mål att bli av med mitt CSN i lagom takt men helst innan 2020. Detta målet har dock nedprioriterats i förhållande till resorna. I år kommer jag ändå att betala av minst 6% (är nere på ca 64% belåning). Av någon anledning har jag inte tidigare räknat på hur stort lån jag har kvar i förhållande till originalskulden (till skillnad mot bolånet som jag har örnkoll på) men nu har jag börjat även med det.CSN var väldigt hjälpsamma med att ta fram den exakta summan på mitt lån när det var som störst, dryg 2630000... himmel! Men det är ett fantastiskt lån med tanke på vad man får för det!

Mål på längre sikt
Jag har egentligen bara ett större ekonomiskt mål på längre sikt och det är att betala av mitt bolån om ca 5-7 år (är nere i 29% belåning). Just nu amorterar jag lite extra varje månad ISTÄLLET för att spara ihop en räntebuffert. Eftersom jag är ensamstående så måste jag vara beredd på räntehöjningar men jag satsar på att kontinuerligt säkra mig genom att amortera ner lånet. I vår är det dags att lägga om lånet och det ska bli intressant att se vilka villkor jag får. Liksom Per Penning glädjer jag mig till billiga lån i år.

Hur nå de ekonomiska målen?
Jag har enormt stor nytta av YNAB, mitt budgetprogram (jag kommer att blogga mer ingående om det senare i januari). Både genom att jag håller koll på mina utgifter men också för att jag enkelt kan se alla framsteg. Jag strävar efter att leva en bra bit under mina tillgångar genom att ha billiga vanor över lag. Jag har fortfarande ingen bil och snålar med hyrbil/bilpool. Jag dricker förhållandevis lite alkohol och har långa sammanhängande vita perioder varje år.  Jag äter billig men bra och nyttig mat (veckomenyplanering och vego är tricket - inte att leva på nudlar). Dessutom har jag med mig matlåda (rester) i princip alla dagar.
Naturligtvis gör en bra inkomst, låga räntor på CSN och en lågt belånad lägenhet (och låga räntor på boånet) sitt också.

Jag sparar dessutom alla extra pengar som jag får in - extrajobb, pantpengar, löneförhöjning eller när/om jag får tillbaka på skatten. Det är inte alltid jättekul att skicka in de pengarna rätt på ett konto men mina mål sporrar mig. Det hjälper också att jag inte är så intresserad av sådant som smycken eller märkeshandväskor och onödig konsumtion. I sann köpstoppsanda nöjesshoppar jag aldrig - jag unnar mig helt enkelt inte onödiga prylar. Och den här våren blir det att dra åt svångremmen ytterligare - det blir som ett köpstoppsår igen. Fördelen är man tycker att det är extremt lyxigt när man får två gratismånader på Viaplay (tack SJ prio) - det är ett under att jag inte har fyrkantiga ögon vid det här laget :-)

onsdag 7 januari 2015

Hur gick det med 2014 års mål?


Goals

Just nu är det många som bloggar om sina mål för 2015 (mitt inlägg kommer imorgon) och hur det gick med deras mål för 2014. Själv gjorde jag en uppföljning "i halvlek" i slutet av juni men mycket har hänt sedan dess.

Kortsiktiga mål 2014
Överlag har det gått bra med mina kortsiktiga mål.


1. Finansiera Sportlov 2014 (har sparat 2000 kr i månaden sedan i somras)
Kommentar: Jag sparade ihop runt 12 000 till sportlovet, vilket gott och väl täckte bilhyra, skidhyra och mat m.m.

2. Finansiera Sommarsemester 2014 utland + hemester (började spara till detta efter sportlovet)
Kommentar: Efter sportlovet fortsatte mina automatiska överföringar till semesterkontot så barnen och jag spenderade bland annat en vecka i Frankrike vilket var väldigt mysigt.  Vi hade även en fantastisk semestervecka på hemmaplan (svårt att ha annat med den fina sommaren) och en helg med dop och släktträff på Öland. Min vanliga semesterbudget ligger på runt 12000 (vi fick flygbiljetter och boende i Frankrike i julklapp) och den räckte bra.

3. Spara till sportlov / semester 2015 (börjar spara till detta efter sommarsemestern)Kommentar: Det här började jag spara till efter sommarsemestern och jag ser fram emot en sportlovsvecka i Kläppen även i år.

4. YNAB - fully buffered (en månadslön på banken)
Ända sedan jag drog  igång YNAB så har målet varit att uppnå steg 4 - fully buffered den 1:a i månaden. Efter nyår hade jag sparat ihop ungefär 1/3 av en månadslön och sen snålade jag i kombination med att jag tog  ut gammal semester i pengar och den första april blev jag som det heter "fully funded". Hurra!

5. Göra extra amorteringar på bolån så att jag kan komma ner ytterligare 2% i belåningsgrad.
Målet var 2% men jag kom upp i mer än 3% i år tack vare låga räntor. Dessutom minskade min allmänna skuldkvot - win win!

6. Jag har lagt till några delmål för göra mina "mellanmål" mer konkreta. Ett delmål  för 2014 var att finansiera själva tågresedelen + transfer etc inför min resa till Kina 2016. Efter att ha kollat runt bland lite olika researrangörer satte jag ett mål på 12000 för 2014. 
Kommentar: Jag fick nästan ihop till tågresan, jag bör nå målet nu i januari 2015

"Mellanmål" 2-5 år

  1. NYC tillsammans med min mamma när hon fyller 65 (nästa år)
  2. Två stora resor (Afrika 2017 och Transsibiriska/transmongoliska järnvägen + Kina och Korea 2016)
  3. Betala av CSN innan 2020
Här blev det ändrade planer. Visserligen har mitt sparande puttrat på (en del står på låst konto sedan några år tillbaka), när det gäller NYC så började vi ju spara redan 2010...
I slutet av förra sommaren bestämde jag mig för att tidigarelägga Afrikaresan av ekonomiska skäl . Det visade sig att det skulle bli väsentligt dyrare att åka efter att barnen fyllt 12 (de fyller 11 & 12 i år) så jag bestämde mig för att supersnåla under en kortare period istället för att spara i långsammare takt. Det har inte alltid varit jättekul att snåla men jag har haft stor hjälp av dels mitt YNAB, budgetprogram (barnen fick julklappar även i år) och av att faktiskt ha bokat resan. När jag för tredje dagen sitter med min medhavda grönsakssoppa till lunch på jobbet så tänker jag på hur fantastiskt det ska bli när vi är på safari... Jag har även satt upp bilder på Zanzibar på kylskåpet som en extra påminnelse.

Vad gäller resan till Kina så ligger den fortfarande högt på önskelistan men vi får se. Jag fortsätter att spara några hundralapper i fonder till den .

Även CSN skulden minskar stadigt om än långsamt. Det känns lite seg om jag ska vara ärlig för jag vill också bli av med den. I början på året så ökade jag min extraamortering något och det gör lite skillnad i alla fall. Jag har dock bestämt mig för att köra sköldpaddestrategin  - slow and steady wins the race.


Även om jag kanske inte har uppnått några fantastiska sparmål i jämförelse med andra bloggare så är jag nöjd med att ha uppnått MINA mål. Mina prioriteringar  (resor med familjen och skuldfri på sikt) utgår ju ifrån hur jag vill leva mitt liv och då är det kanske irrelevant att jämföra sig med andra som har helt olika förutsättningar.

Imorgon bloggar jag om målen för 2015!

måndag 5 januari 2015

Same procedure as every year

Untitled

Tango i Montpellier, sommaren 2014 

Jag planerar inga större förändringar vad gäller köpstoppsbloggen det kommande året. Eftersom jag hellre lägger fokus på själva innehållet än att tänka ut ämnen så följer jag samma bloggplan som tidigare även om jag kanske inte bloggar alla dagar.

Måndagar
Matmåndagarna fortsätter. Ett av mina bästa tips för att spara pengar/finansiera mina resor är att fortsätta att ta med matlåda, dessutom är det bra ur miljösynpunkt.

Tisdagar
På tisdagar skriver jag oftast om något som har med miljö, transport, resor, återvinning eller liknande att göra. Det kan handla om allt från avfallshantering till cykling.  Det har blivit allt mer av det sistnämnda på bloggen. Sedan 2011 då jag cyklade mellan  Köpenhamn och Berlin har jag varje sommar ägnat en dryg vecka åt Cycling for libraries och i år sker cykelturen på hemmaplan (Oslo-Göteborg-Aarhus). Jag hoppas också kunna göra lite kortare och längre cykelutflykter på hemmaplan.


Bokonsdag
På onsdagar recenserar jag olika böcker med fokus på miljö, mat, ekonomi och konsumtion. Nu närmast väntar Wilderängs Stjärnklart, en bok som gjorde ett starkt intryck på mig. Jag har dessutom en hel hög andra intressanta böcker i min "att läsa hög". Kom gärna med fler förslag på böcker att recensera

Torsdag
På torsdagar skriver jag ofta om ekonomi (budget, mål, spartips), frivillig enkelhet, tidsanvändning och liknande.

Fredag
Här kommer det tips om intressanta boendeformer och lite inredning med fokus på miniboenden och återanvändning. En och annan filmrecension dyker också upp.

Lite nytt och lite gammalt också
Jag kommer självklart att skriva om mina resor under året! Andra saker jag vill skriva om är gröna appar och gästinläggen fortsätter förhoppningsvis också. Vill du vara med och gästblogga så maila på antianki@gmail.com. Är du en person som har köpstopp 2015 vill jag gärna ha ett gästinlägg från dig!



Vad vill du läsa om i år?

lördag 3 januari 2015

2015 blir ett bra år!


New Years Eve 2011 London

Bild: Sean MacEntee  Nästan som vår nyårsafton!

Julen firades traditionsenligt med barnen och deras pappa (trots att vi inte längre är gifta) Jag fick både julklappar som jag önskat mig (en varmvattensflaska) men också överraskningar i form av årets julklapp , ett aktivitetsarmband.

Jag kan se tillbaka på ett roligt mend hektiskt och innehållsrikt 2014 med resor till Frankrike, Danmark (där jag bland annat bodde i en trädkoja) och Umeå. Dessutom följde jag utmaningar som snålmånad i april och supersparmånad i september. Jag har även läst en massa bra böcker och sett mycket bra film!

Vad väntar under 2015?
Det har varit en hel del studier de senaste åren men nu ser jag ljuset i tunneln och i mars kommer jag att vara klar (för den här gången)! Dessutom blir det ett mycket intensivt reseår då barnen och jag äntligen ska iväg på vår drömresa till Afrika. Dessutom väntar jobbresor till bland annat Rom och Bergen (jag kom ju aldrig iväg dit 2010) och där har jag aldrig varit förut så det ska bli spännande. Framförallt ser jag fram emot en tur på Bergensbanen, en av världens vackraste tågresor. Rent ekonomiskt fortsätter snålandet för att att finansiera framför allt resorna men även mina andra ekonomiska mål (som jag skriver om nästa vecka).


Och bloggen då?
Det är många som har köpstopp som nyårslöfte så i januari kommer jag att fokusera lite extra på sånt som jag funderade på, upplevde och lärde mig under mitt köpstoppsår. Dessutom kommer bloggandet med all sannolikhet att präglas av mina snäva ekonomiska ramar.

Nyårslöften
Ett av mina nyårslöften är att ta upp yogan igen men också att ha kul rent allmänt och att dansa mycket! 

Hur har ditt år varit? Är du nöjd med ditt år? Vad skulle du vilja förändra inför kommande år?

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin