fredag 17 oktober 2014

Vem tittar på "TVTV" nu för tiden?

Livro ou TV?

Böcker eller TV?

Bild: Lubs Mary.

 

Jag har skrivit en hel del om TV-tittande genom åren. Bland annat om att lyckliga människor umgås med vänner och familj, går i kyrkan och läser dagstidningar men att de däremot inte tittar så mycket på TV. En undersökning på Universitetet i Maryland visar att det är det enda som egentligen skiljer lyckliga och olyckliga människor. Om det är så att man blir olycklig av att titta på TV eller om det är tvärtom har man dock inte kunna lista ut. Allt enligt en artikel New York Times. 

I Det nya svarta, ett nyhetsbrev om trender, prylar, design, mode, kultur och allt annat läste jag att TV-tittandet minskade 2013 med 3 % och under de första fyra månaderna det här året minskade tittandet ytterligare 5 % trots Melodifestivalen och OS. Däremot så är det allt fler som tittar på streamad TV. Själv tittar jag så gott som aldrig på TVTV nu för tiden. Kollar jag på TV så är det via tjänster som SVT Play eller Netflix. Detsamma gäller mina barn.

När jag var ute med kompisar förra helgen diskuterade vi just att det är ingen som orkar anpassa sitt liv efter TV-tablåer eller stå ut med en massa reklam nu för tiden. Vi tittar helt enkelt inte på TVTV längre. Sen enades vi också om att vi inte riktigt har tid att titta på TV heller - det är är barn och kvällsjobb och studier och hemmafix och mycket annat som går före.

Hur är det med er därute. TVTV eller streaming? Eller inget TV-tittande alls?

16 kommentarer:

 1. Vi diskuterade detta härom kvällen, några kollegor och jag, och en synpunkt var att det är bra med TVTV för då blir det av att titta på den där TV-serien "Det här är min tid och min kväll". Annars riskerar man att skjuta upp det man vill se. Det kan också hänga ihop med konkurrens om dator/platta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har absolut en poäng. Det händer att jag tänker att jag ska se en sak och sen blir det aldrig riktigt av. Jag ser gärna film i och för sig - jag gillar att de tär ett tydligt slut - då blir det lättare att komma i säng :-)

   Radera
 2. Jag tittade mycket på tv innan jag fick barn, även när jag ammade etc. Jag hade tv:n på som sällskap liksom. Men sen när jag insåg att jag varken lyssnade (kunde ha tv:n på utan ljud?;) så stängde jag av. Min son brukar titta på morgontv/ emtv nån halvtimma-timma så jag hinner duscha, laga frukost/middag etc. men han väljer hellre att titta på ipaden. Själv har jag mer eller mindre slutat slötitta både på ipaden/tv och bestämmer mig att nu ska jag se en film/serie och så tittar jag på den o sen stänger jag av. Så mycket mer tid det känns som jag har... Men jag har fortfarande kvar min stora gamla tv mitt i vardagsrummet - undrar ibland varför jag behåller den egentligen? Skulle man ses som konstigt om man inte har tv? I trendstudier om framtidens boende ses det som ett stort skifte när lägenheterna inte längre behöver planeras för soffa-tv vardagsrum...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig vant mig att ha TV som sällskap och numera uppskattar jag tystnaden där hemma allt mer... Vi har också TVn mitt i vardagsrummet för vi ser ändå en del på film och Netflix men jag hade hellre haft en duk att dra ner vid de tillfällena.

   Radera
  2. iPad i sängen är bättre än tv-soffa :)
   Tidningar och böcker finns också i iPad...

   Radera
 3. i Finland hade vi en reklamkanal från början på 1960-talet svartvitt. När jag gjorde en dyr resa till New York på 1970-talet så satt mina svenska vänner hellre på hotellrummet och såg på reklam-tv istället för att uppleva USA live... Jag tittar inte på tv förrän jag läst om något intressant i tidningen först.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är hopplöst med TV i USA - så mycket reklam hela tiden...

   Radera
 4. Vi har inte kopplat in vår tv-box så när vi häromdagen upptäckte att det faktiskt var en bra film på tv på kvällen så kunde vi inte kolla för att vi fick inte igång den. :-) Själva apparaten används bara för att spela dvd:er med barnfilm eller att spela tv-spel. Jag föredrar att låta barnen titta på dvd eller på filmer eftersom då kan vi välja vad de tittar på (men så är de bara 1,5 och 3,5) och så är det lättare att stänga av när det inte bara kommer nya program hela tiden som på barnkanalen som de ibland kollar på hos kusinerna.

  Jag och maken kollar på tv-serier ibland, just nu ser vi Six Feet Under, men vi kör alltid streamat på playkanalerna eller ser dvd-boxar. Vi måste anpassa våra tittartider efter barnens läggningstider så det skulle inte funka annorlunda än att vi själva kan styra när vi ska kolla.

  Med ovan i beaktande skulle jag gärna slänga ut tv:n. Barnen tittar lika gärna på ipaden och vi vuxnar kollar oftast våra tv-serier och filmer på datorn. Men det var det här med att vi gillar tv-spel i vår familj och det har jag liksom inte hittat någon lösning på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vi måste anpassa våra tittartider efter barnens läggningstider" - det känner jag har varit och faktiskt fortfarande är den stora anledningen till varför mitt TV-tittande ser ut som det gör. Mina barn har aldrig anpassat sig efter TV-tablåerna ;-)

   Radera
 5. Inte mycket TVTV här heller. Jag tittar på Rapport på svtplay nästan dagligen och ett par gånger i veckan på något annat program på play. I övrigt gör jag annat, slösurfar till exempel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kollar extremt sällan nyheterna nu för tiden. Det har blivit en vana jag helt har tappat. Jag får nog mitt nyhetsbehov täckt av dagstidningarnas webbplatser.

   Radera
 6. Knappt något tv-tittande alls för min del... Barnen tittar såklart på barnprogram, maken ligger i soffan och flippar mellan kanalerna på kvällarna när barnen somnat... Själv använder jag datorn, läser en bok eller virkar den där stunden på kvällen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är intressant med det där flippandet. Många anser att det är väldigt avkopplande men jag blir själv bara stressad av sånt.

   Radera
 7. Jag tittar mindre och mindre på TV. Det jag fortfarande uppskattar är Nyhetsmorgon på morgnarna (i mån av tid) samt kvällsnyheterna. Det bevisar väl att jag börjar bli gammal, det här att jag uppskattar nyhetssändningar utöver alla snabba uppdateringar på nätet...

  Sedan gillar jag att titta på program som Uppdrag granskning, Kalla Fakta och Debatt i realtid eftersom jag då följer åsikter och kommentarer på Twitter. Vill jag se underhållningsprogram eller liknande blir det nästan uteslutande via Playtjänster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant synpunkt det där med att kombinera twitter och Tv-tittande, de tär absolut ett argument för att titta i realtid. jag skulle heller aldrig kunna tänka mig att titta på Melodifestivalen och liknande i efterhand.

   Radera
 8. Tänkte mer på t.ex Skavlan när jag skrev underhållningsprogram. Program där jag känner att sändningstiden krockar med familjelivet. Melodifestivalen är givetvis ett sådant program som måste ses i realtid för att fylla sin funktion.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin