måndag 27 oktober 2014

Köttfri måndag: grönkålsrecept

Brassica oleracea acephala - cow cabbage- grönkål

Bild: Anja Jonsson


Efter att i många år ha stött på ordet "kale" i olika bloggar bemödade jag mig äntligen om att slå upp det - kale är alltså grönkål (Brassica oleracea ssp. acephala). Tyvärr är det svårt att få tag på färsk grönkål annat än vid jultid men det brukar finnas i hackad form i frysdisken - brevid spenaten. Jag har tidigare gjort grönkålspesto och även grönkålspaj men blev återigen påmind om att grönkål är ett billigt och nyttigt alternativ till basilikabaserad pesto. I senaste numret av Hunger tipsade gästkocken till exempel om att mixa ner grönkål i smoothies.
Jag har ju ett pågående projekt att utvidga barnens smakhorisoner men tänkte att det egentligen inte bara borde handla om utländsk mat utan även svensk mat som man inte äter så ofta så förra veckan fick de smaka på stuvad grönkål serverad med ugnsbakad lax. Jag tyckte att det var helt ok, sonen lika så medan Lillasyster gick med på att äta två matskedar... Men det är ju som de säger - Rom byggdes inte på en dag...

12 kommentarer:

 1. bara de smakar så... 3-åringen säger att hon inte gillar innan smakar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan ibland krävas ganska så mycket övertalning innan de smakar...

   Radera
 2. Grönkål är oerhört god nyttig och lättodlad. Tål frost så man kan ha den kvar ute långt fram på hösten. Stadsodling kanske vore något istället för att leta i grönsaksdisken.

  SvaraRadera
 3. Lidl har haft jättefin svensk grönkål nu några veckor ;). Det gör mig lycklig för då blir det grönkålssallat hemma. Strimlad färsk grönkål som jag blandar med hackad rödlök, apelsin eller äpplen i bitar och dressar med pressad citron och Kung Markattas örtsalt. Mums!

  SvaraRadera
 4. Man kan göra chips... av grönkål! Jättegott!
  Strimla kålen.. Lägg i oljad långpanna. Ringla lite olja över. Salta. I ugn 150 grader i ca 30 min. Vänd några gånger under tiden.
  Serveras som snacks!
  Då finns genast något att prata om på festen/middagen om snacket går trögt i början...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket supertips! Det måste jag prova som snckas till jul också :-)

   Radera
 5. Ica Maxi brukar ha färsk svensk grönkål nästan året om, den brukar ligga bland påsarna med färdigsskuren sallad. Jag har gärna grönkål i Smoothies, det 'är jättegott ihop med bla banan och avokado (lätt till lite vanilj och det blir ljuuuuvligt), passar fint med apelsin också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset om ICA! Att ha det i smoothies låter också smart!

   Radera
 6. Hos oss gör vi paj med grönkål, ost och rostade nötter. Även soppa blir gott nu i höstrusket! Och odla den själv är busenkelt ;)

  SvaraRadera
 7. Jag brukar göra en grön smoothie på äppeljuice, hackad fryst grönkål, banan, kiwi och ingefära, blir en riktig anti-oxidant-bomb! =)

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin