torsdag 16 oktober 2014

Ingen otroligt ordningssam oktober här inte

Rensa papper

Frivid42 har lanserat Otroligt ordningsam oktober som månadens utmaning. Jag har valt att inte hoppa på utmaningen dels för att jag har fullt upp med annat men främst för att jag efter många års rensande (inklusive en skilsmässa + efterföljande flytt) har rätt bra ordning på prylarna. Framför allt så så konsumerar jag inte så mycket onödigt. För att använda ett exempel så använder jag helt enkelt upp allt schampoo INNAN köper jag nytt. Jag har helt enkelt inte fyra olika halvfulla flaskor stående på badkarskanten. De enda tomma schampooflaskorna är de som dottern använder som leksaker i badkaret... Detsamma gäller andra hygienprodukter - jag har en tandkräm, en ansiktskräm - inte hela badrumsskåpet fullt...

Jag har byggt in mina rensningsrutiner i vardagen mest för att det inte finns plats att lägga saker på hög i lägenheten. På tisdagar är grovsoprummet öppet i vår bostadsrättsföreningen så om jag under veckan hittar något som inte kan återvinnas eller ges vidare etc så läggs det åt sidan och slängs kommande tisdag. Loppisen som ligger i vårt hus har öppet onsdagar och lördagar vilket gör att om jag hittar något som ska dit så tar jag en sväng dit när det är öppet i samband med andra ärenden. Barnen växer så det knakar just nu och deras urvuxna kläder slussas vidare till vänner och bekanta. Mycket är dock så pass slitet att det åker i soporna förutom jeans som sparas för lappning eller för att bli shorts.
På samma sätt har jag sällan gamla matvaror eller liknande i kylskåpet. De veckor jag inte har barnen äts resterna från de mer matlagningsintensiva barnveckorna upp. När jag är själv köper jag heller inte hem så mycket som kan bli gammalt eller "gå ut". Jag äter knäckebröd istället för mjukt bröd och äter det varma huvudmålet (oftast rester) mitt på dagen. Till kvällsmat blir det rester eller något snabbt och enkelt som äggröra, omelett, stekt torskrom eller liknande.
Ibland får jag tidningar och när de är utlästa läggs de på hög tills det är dags för tvättstugetid, då tar jag med dem och eventuella böcker som jag inte vill ha till tvättstugans bytesbänk.

Jag skulle säkert kunna rensa ut onödiga prylar om jag verkligen gav mig den på det men det finns inget behov av det just nu - och tiden lägger jag hellre på annat. En förebild när det gäller minimalistiskt med prylar är annars Irene som bloggar på Wangborgs hem. Hon är extremt konsekvent och gör sig av med allt som inte används maximalt.

Är du i behov av lite rensningsinspiration kan du läsa mer här Areas in your home to declutter eller något av mina gamla resningsinlägg:
Tema rensa - före och efter i badrummet
Tema rensa - höststäda garderoben (vilket jag faktiskt själv gjorde och dokumenterade i bilder)

13 kommentarer:

 1. Det är så härligt att gå in här och läsa dina kloka inlägg, jag blir inspirerad och har börjat rensa mer än någonsin, då jag tröttnat på alla "bra att ha saker" som fyllt hemmet.

  Tack för en bra blogg!

  Kram Victoria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Bra att ha saker kan också vara i vägen...

   Radera
 2. Ungefär så försöker jag också (skulle inte åka till Ullared och hamstra shampoo och annat), sagt nej till reklam, e-räkningar, slutat köpa veckotidningar, försöker minska högar papper. Fast böcker får jag lov att ha, ingen är perfekt ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. P-P-S.
   (ringde till en firma att de ska stoppa och spärra direktreklam till oss, nu kommer det nytt från en annan källa :(

   Radera
 3. Du behöver inte köpa såpa den närmaste tiden :-)

  SvaraRadera
 4. Mm, imponerande :-). Som det är nu så har vi fullt sjå med det levande livet för att röja allt för mycket så vi skulle nog behöva en flytt ;-). Tids nog kommer det. Dock skaffar vi inte hem så mycket saker och det är skönt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror man kommer längst på att inte skaffa hem saker till att börja med.

   Radera
 5. Min erfarenhet är tyvärr att tre veckor och sju timmar efter att jag sgjort mig av med en sak så behöver jag den......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant... det är ganska få saker jag saknar men å andra sidan gör jag mig inte av med sakerna bara för att, jag rensar inte i onödan numera.

   Radera
 6. Såg lite smått ut som du varit inne och tagit en bild på mitt kontor.. :o

  God lycka med dina fortsatta rensningar! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha :-) Nej, det är en bild från gamla lägenheten vid något "nu ska jag sortera papper" tillfälle

   Radera
 7. Kul att läsa plus alla tidigare rensa-inlägg som du länkat till! Jag försöker på liknande sätt göra mig av med kläder etc så fort de inte används längre. Nu när man kan skänka nötta textilier till H&M gör jag det också. Något blir trasor. Sedan vi flyttade för ett par år sedan skänker eller säljer vi alla hyllor, lampor etc vi inte har behov av på Blocket. Och så köper vi oftast nytt på Blocket. Allt från frys till soffbord. Hade nu en diskussion med en vän vars familj istället sparar allt. Där t ex barnkläder går i arv i generationer. Personligen har jag inte använt mycket av det min mor sparat till sina barnbarn. Istället har arven gått mellan syskon, vänner och kusiner. Jag vill att det vi i vår familj inte använder går vidare direkt så att vi slipper ha hand om mängder av saker "utifallatt". Samtidigt tilltalas jag av spara-tanken för återbruk. Hur tänker du och andra som rensar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det är många faktorer som spelar in, allt ifrån om man har utrymme att spara allt till hur man ställer sig till att använda omoderna kläder etc. Jag tror att jag själv ligger någonstans mitt emellan. Tidigare sparade jag mer men nu gör jag mig av med saker för att jag inte har plats att spara. Jag har sparat lite gamla barnkläder till eventuella barnbarn men det är en liten låda var eller liknande. Mest för att jag tyckte att det var kul när jag själv fick barn. Men jag sparar inte alla gamla leksaker och sånt. Visst kan man spara till syskonbarn men de kanske inte alls resonerar på samma sätt när de får barn, de kanske hellre vill ha märkeskläder - sånt kan man aldrig veta heller.

   Radera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin