tisdag 14 oktober 2014

Fairtrade i fokus

World fair trade day 2008

Bild: saralparker

Just nu befinner vi oss mitt uppe i Fairtrade Fokus 2014 som äger rum mellan den 6-19 oktober. Fairtrade fokus innebär att dagligvarukedjor, butiker, leverantörer, Fairtrade City-styrgrupper, politiker, medlemsorganisationer, ambassadörer och konsumenter gemensamt sätta fokus på Fairtrade under två veckor. Huvudskap för årets Fairtrade Fokus är ”Hej då fattigdom!” och det ska fungera som en plattform för diskussioner kring global handel, fattigdomsbekämpning och konsumentens möjlighet att göra skillnad genom medvetna val i butiken. Kampanjen har som målsättning att öka försäljningen av Fairtrade-märkta varor med hela 50 procent under vecka 41-42 (jämfört med veckorna före). Dessutom är årets kampanj ett led i strävan mot att varannan banan ska vara Fairtrade-märkt i slutet av 2014.

Under Fairtrade Fokus  kommer merparten av Sveriges dagligvarukedjor och butiker att lyfta fram sitt utbud av Fairtrade-märkta varor på kampanjplats, samtidigt som det även pågår fler än 250 lokala events för Fairtrade runt om i landet.
En av de butikskedjor som deltar är Lidl (en butik som vi har diskuterat tidigare). Sedan 2007 erbjuder man Fairtrade-märkta produkter under sitt eget märke Fairglobe. Lidl blev den första livsmedelskedjan i Sverige som införde ett Fairtrade-märkt sortiment under eget namn. Fairglobe-sortimentet består av bland annat te, kaffe, bananer, chokladkakor, apelsinjuice, råsocker och kakor. Dessutom kan även köpa Fairtrade-märkta rosor att förgylla bordet med efter säsong.

På torsdag är det dessutom dags för den stora fikadagen, Fairtrade Challenge, då en halv miljon svenskar fikar Fairtrade-märkt på en och samma dag! Jag tror att vi satsar på att äta upp det sista av våra hembakta Kärleksmums som bland annat innehåller kakao från Kung Markatta - den i mitt tycke absolut godaste kakon som dessutom är väldigt eko-reko och Rättvisemärkt vaniljsocker från Dansukker. Blir du sugen på att baka själv så kommer receptet här, tänk bara på att använda Rättvisemärkt kaffe, socker och kakao.

Receptet gäller för 20-30 bitar beroende på hur generös man är :-)

Ingredienser

 • 150 g smör (mjölkfritt funkar fint)
 • 1 12 dl mjölk (även laktosfritt el havremjölk går bra)
 • 3 st ägg
 • 3 dl strösocker
 • 1 msk vaniljsocker
 • 34 dl kakao
 • 2 tsk bakpulver
 • 4 dl vetemjöl
Glasyr:
 • 75 g smör
 • 34 dl starkt kaffe - beroende på hur tydlig mockasmak du vill ha
 • 12 dl kakao
 • 1 12 msk vaniljsocker
 • 5 dl florsocker
Garnering: 1 dl kokosflingor
Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en långpanna ca 30x40 cm eller lägg i ett bakplåtspapper (enklare tycker jag). Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt, enklast med elvisp. Sikta ner vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl genom en sil eller vad man nu har hemma. Tillsätt smör och mjölk och blanda allt till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Glasyr: Smält smöret i en kastrull, tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker och rör ihop. Tag ut kakan ur ugnen, låt den svalnad. Bred glasyren över den varma kakan (får inte vara för varm),  och strö över kokosflingorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin