fredag 24 oktober 2014

Sparetik

Rosor


Det här med sparetik är något som jag har grunnat på länge. Hur snål får man egentligen lov att vara? När Frivid42 tidigare i höstas frågade sina bloggläsare och undrade var gränsen gick för dem skrev Snålcoachen bland annat att  att hon lämnat kyrkan för att spara pengar. Själv skulle jag aldrig komma på tanken att dra in på just det. Under mitt köpstoppsår bloggade jag följande:


Jag är inte speciellt aktiv i kyrkan, för några år sedan funderade jag till och med på att gå ur. Det gick så långt att jag fyllde i ett papper om utträde men av någon anledning blev det aldrig att jag skickade in det. När jag fick Lillasyster, mitt andra barn, var kyrkans öppna förskola en räddning. Min stadsdelsnämnd var en av de stadsdelsnämnder som beslöt för några år sedan att lägga ner alla öppna förskolor, bland annat en som låg 5 minuters promenadväg härifrån. Nu har man öppnat en enda öppen förskola igen (Spira) medan kyrkorna hela tiden behållit sin öppna verksamhet. Jag sponsrar gärna sådan social verksamhet genom min kyrkoskatt!

Jag har dessutom genom åren stött kyrkans engagemang för papperslösa flyktingar och Masthuggskyrkans initiativ där de upplåter plats åt EU-migranter gillar jag också. Eller gillar är väl kanske inte rätt ord, allra helst skulle människor inte behöva tigga på våra gator men jag tycker att initiativet är något som väl ligger i linje med vad jag uppfattar som den kristna kyrkans värderingar.

Däremot tar jag gärna med överbliven mat, dryck, fika efter möten och konferenser (fast jag frågar förstås först) och återanvänder ostämplade frimärken. Och så letar jag helst upp gratistoaletter. Men jag skulle aldrig komma på tanken att sno toalettpapper från mitt jobb eller ketchup från någon snabbmatsrestaurang. Det handlar ju inte bara om spartetik utan om dumsnålhet också.


14 kommentarer:

 1. Hahaa! Jag har sparat och tjänat mycket pengar på toapapper från jobbet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Urdumt! Tvätta dej istället... så slipper du pappret.

   Radera
 2. Jag har väldigt lite inkomst och små utgifter. Matbudget på 800kr, som du Ann-Christine undrade om jag kunde blogga om, vet inte om jag vill skriva om mitt ibland något torftiga liv som jag delvis är tvingad till men också är självvalt..För mig hägrar friheten mer lockande än pengar. Men inte skulle jag sjunka så lågt att jag skulle stjäla skithusrullar på jobbet eller stjäla överhuvudtaget. En sådan grej ger en indikation på att personen inte är okej i övrigt och parasiterar på sin omgivning för att den förmodligen är snål. Vilket är en av de tristaste egenskaper som finns. Eller enormt slösaktig så att det inte finns pengar till papper att torka sig i ändan med, vilket inte är ett dugg bättre. Parasitbeteende är inte roligt i någon form
  Jag har inte heller gått ur kyrkan även om jag har haft tankar åt det hållet. Inga barn har jag haft att gå dit med, men känner att jag vill främja en av de få mötesplatser som inte är kommersiell och kostar massa pengar att gå till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som du skriver är det viktigt att det finns samlingsplatser som inte är kommersiella och där alla är välkomna. Jag tror att det finns många som skulle vara intresserade av ett gästinlägg från dig. Det är alltid intressant att höra om hur andra människor lever. Jag vet också att det finns önskemål om inlägg hur man lever på lite pengar vare sig det är självvalt eller inte. Många som köpstoppar gör det ju inte för att de vill utan för att de måste av ekonomiska skäl.

   Radera
 3. jo, kyrkans öppna förskola har vi haft mycket glädje av.

  SvaraRadera
 4. Jag gick ur kyrkan för några år sedan. Nu funderar jag på att gå med i kyrkan igen. Just för att jag stöder värderingarna om alla människors lika värde, att man ska ge till de fattiga etc. När politikerna inte räcker till tror jag att fler kommer att vända sig till kyrkan, inte bara på grund av fattigdom utan på grund av att vi saknar godhet och att politiken unde många år mest handlat om att få mer i den egna plånboken.

  SvaraRadera
 5. Det paradoxala med Svenska kyrkan är att folk vill vara med för kyrkans sociala- och "charity" aktiviteter dvs inte det religiösa.
  Men jag håller med att det saknas öppna förskolor och liknande aktivitet. Samtidigt som kommuner kan ha god samvete då "det finns stor och liten" så det är ingen problem. Jag frågade min tidigare kommun om det fanns religionsfri öppna förskolor och fick aldrig något svar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast att känna empati, värna den "lilla människan", hjälpa till, alltid ha en öppen famn och tid för ett samtal och själavård.... Det är ju det som är själva essensen av kyrkans arbete så visst är sociala och hjälpande sysslor en viktig del av det kyrkan är och står för å det oavsett om man väljer att tro/utöva tro eller ej.

   Radera
 6. Att vara snål med sig själv är helt ok. Stöld inte och inte heller att vara snål på andras bekostnad. Jag är med i kyrkan då jag tycker att kyrkan ofta betyder mycket för människor med litet nätverk och i kriser som vid dödsfall är de ovärderliga. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kyrkans betydelse som samlingspunkt är också en bra anledning.

   Radera
 7. Nu hade jag iofs funderingar på att gå ur kyrkan av lite fler skäl än bara snålhet men jag tyckte att det var ett lägligt tillfälle under snålmånaden då jag försökte lista alla kostnader jag kunde kapa.

  Hittills har jag fortfarande inte kommit mig för att skriva en begäran om utträde till min församling så jag är fortfarande kvar i kyrkan. Jag får se hur jag gör med den saken. Jag håller med om att kyrkans verksamhet är en bra anledning att vara kvar men samtidigt har jag skäl att vilja lämna.

  Att stjäla något kommer däremot aldrig att bli ett sparalternativ för min del. Det är under min värdighet och jag trivs väldigt bra med att hålla mig inom lagens ramar. Toalettpapper känns för övrigt inte som någon större utgiftspost?

  SvaraRadera
 8. I mitt fall ändrades inställningen till kyrkan när vi flyttade från en större ort till en mindre. Där vi bor nu är kyrkan en av några få organisationer som anordnar aktiviteter för barn, ungdomar och gamla och som dessutom fungerar som en samlingsplats där människor kommer samman i både glädje och sorg. Då jag har en hög inkomst skulle det vara en stor besparing att gå ur kyrkan men det kommer inte ens på fråga. Förstår dock om man t ex går ur av starka ideologiska skäl eller går med i en annan kyrka eller trossamfund...men för att spara pengar...njaaa?

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin