tisdag 25 mars 2014

Earth hour 2014Nu på lördag den 29 mars 2014 inträffar Earth Hour, världens största miljömanifestation.Earth Hour-budskapen i år handlar om att politiker, städer och företag måste göra det enklare för människor att resa och äta klimatsmart. För det krävs fler goda, prisvärda och klimatsmarta alternativ som bland annat leder till halverad köttkonsumtion. WWF vill också få politikerna att satsa på förnybar energi och energieffektivisering. Ett annat krav är att AP-fonderna slutar placera våra pensionspengar i olja, kol och gas och investerar mer i förnybar energi.
Under våren har WWF drivit stadsutmaningen Earth Hour City Challenge där tre svenska finalister – Stockholm, Eskilstuna och Växjö – tävlade om titeln årets bästa svenska klimatstad. Vinnare blev Stockholm som nu Stockholm går nu vidare i urvalet till titeln Global Earth Hour Capital i konkurrens mellan 14 städer från olika delar av världen. Earth Hour City Challenge avgörs på internationell nivå den 27 mars i Vancouver, förra årets internationella klimathuvudstad.

Här får du tips på hur du kan göra Earth Hour till en mysig, kul och minnesvärd kväll.
 • Släck belysningen hemma och tänd några levande ljus. Bivaxljus är bäst ur miljöhänsyn. Annars är stearinljus bättre än paraffin.
 • Bjud in till fest. Samla ihop ett gäng vänner till en mörkerfest. Laga klimatsmart buffé. Tänk grönt och säsong. Men framför allt: Se till att ha riktigt kul!
 • Candle light dinner. Bjud vänner, familj eller din käresta på en mysig middag med tända ljus.
 • Mindfulness. Var en stund för dig själv. Meditera om du känner för det.
 • Hitta en date. Det sägs vara klimatsmart att bo ihop.
 • Stjärnskådning. Kontakta ett observatorium nära dig för att höra om de har öppet eller skåda på egen hand med en stjärnkarta.
 • Berättarkväll framför brasan. Samla familj och vänner framför brasan och berätta historier.
 • Bor du i en stad som släcker? Kolla upp vilka byggnader som din stad planerar att släcka ner, ta med dig kameran, en vän och gå ut och ta före-och-efterbilder. I vissa kommuner anordnas konserter, fackeltåg och annat den 29 mars. Mer information om vilka aktiviteter som anordnas runtom i landet hittar du i WWFs kalendarium.
 • Skapa ljusgraffiti. Du behöver en kamera där du kan ändra slutartiden, och någonting som lyser. Kanske ett par vänner eller bara dig själv. Och du kan skapa din egen ljusgraffiti. Här finns en Youtube-video som förklarar hur man gör. På Flickr finns en massa spännande ljusgraffiti från Earth Hour 2009 i England att titta på för inspiration.


Tidigare år har jag tipsat om No Impact Man's "Top Ten Eco-Lifestyle Changes"för den som inte nöjer sig med en timmes förändring.

Själv kommer jag nog att mysa med familjen som vanligt och i "vinnarstaden" Stockholm den här gången.

2 kommentarer:

 1. Skönt att slappa men jag saknar kunna läsa...

  SvaraRadera
 2. Vi kommer delta, inget mer avancerat än ett glas rött och några tända ljus...medan barnen sover:-)

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin