onsdag 5 mars 2014

Bokonsdag: Lev mer på mindre


En dag vaknade vi upp och märkte att världen basunerade ut budskap om miljömedvetenhet, hållbarhet, ekologi och hela grejen med att klara sig själv. Saker som med tanke på vårt österbottniska arv borde sitta i vår ryggmärg. Förfärat märker vi att så inte är fallet. Vi vet inte hur vi bakar vårt eget bröd, odlar våra egna morötter, matar våra egna hönor eller kokar vår egen pastasås. Allt för länge har vi förlitat oss på att någon annan tar hand om allt det här och vi känner att vi inte längre har kontroll över vad vi äter eller hur vi påverkar världen.
För ett tag sedan fick jag ett mail med frågan var man hittar böcker och bloggar för den som vill bo kvar i stan men ändå leva enkelt. Vare sig man vill leva ett enklare liv i stan eller på landet så börjar det som så många andra livstilsförändringar med ett litet steg, en ny vana. Så var det också för Maria och hennes familj, i Österbotten i Finland, som bestämde sig för att prova att leva en månad på sådant som de själva odlat. Och trots minimalt med förberedelser överlevde de faktiskt den där månaden. Dessutom hade de svårt att gå tillbaka till sitt "vanliga" liv, nu hade de ju fått upp ögonen för att det fanns alternativ!
Några år senare hade självförsörjningsprojektet växt från odlingslådor till växthus, får och höns. Men allt är inte bara lantlig idyll - som när fåren rymmer och äter upp köksträdgården...

Tillsammans drömde vi oss bort till en situation där vi båda jobbade mindre, hade mera tid för varandra, för barnen och för oss själva. En situation där vi kunde välja tid istället för pengar. För vi hade kommit till en punkt när det inte egentligen var mera pengar vi behövde. Det var mera tid. 

Men det handlade inte bara om att odla sin egen mat.  Projekt självförsörjning handlar egentligen om en helhetssyn på livet och jorden, en hållbar vardag med barn- och familjeliv. Om att skapa sig ett meningsfullt liv. Ett konkret resultat som även vi andra kan ta del av är den här boken med recept och inspiration men också praktiska tips kring matlagning, trädgårdsodling och djurhållning. Jag har en ganska oromantisk syn på livet på landet och att vara självförsörjande lockar inte speciellt mycket men Maria visar att det inte behöver vara allt eller inget. Ett steg på vägen kan vara att odla på balkongen eller att skaffa sig en odlingslott. Eller att göra sitt eget äppelmos..
Marias humor och självdistans, de fina bilderna i boken och de goda recepten bidrar också till att jag varmt kan rekommendera den här boken till alla som är nyfiken på hur man leva mer på mindre.

Mer
Maria och hennes familj bloggar
Här kan ni läsa ett smakprov av boken innan ni lånar den på biblioteket eller köper den
____

2 kommentarer:

  1. jo, det kostar att skaffa saker, sköta dem, förvara och låsa in dem... i stora hus.

    SvaraRadera
  2. Bra tips! Följer hennes blogg men ska passa på att läsa boken nu under ekofastan!

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin