fredag 15 mars 2013

Inredningsfredag: renoveringshysterin tar över Sverige...

Enligt ett nyhetsbrev från Servicefinder, ett av alla offertbolag,  tycker 6 av 10  att ett snyggt hem ger dem högre status.  Hemmet är till och med en viktigare statussymbol än ett bra jobb. Att vår bostad har blivit så viktig har medfört en veritabel renoveringshysteri i hela landet.  Det målas, slipas, och snickras som aldrig förr. Under bara 3 månader förra året jobbades det 61 miljoner timmar inom byggindustriin (källa: Skatteverket). ServiceFinder har sammanställt statistik om vad och varför svenskarna renoverar om sina bostäder till vansinne.

6 av 10 tycker som sagt att ett snyggt hem ger dem högre status och det absolut viktigaste för att få en snygg bostad är ljuset (54%). Att få in mycket ljus och ha öppna ytorna gör att bostaden ser större ut. Det är förmodligen därför som vi målar både väggar, golv och tak vita, river väggar och monterar panoramafönster. Det har till skrivits böcker om jakten på det perfekta boendet, exempelvis Hög på Hus av Alexander Norén eller Ljust och fräscht som även blivit en succéshow av och med Fredrik Lindström och Henrik Schyffert.

Drömrenoveringen: KöketVad man vill renovera och vad man väljer att renovera skiljer sig dock. 17 % drömmer om att göra en köksrenovering men de erkänner att det är troligare att de istället tapetserar eller målar om.
Detta beror med stor sannolikhet på kostnaden, att renovera ett kök är ju betydligt mer kostsamt än att måla om. 40 % av de som renoverar har en budget på 5.000-20.000 kr för sitt renoveringsprojekt i bostaden. När många renoverar samtidigt köpts det ändå mycket material: 2011 estimerade man att villaägare skulle lägga 800 miljoner kronor bara på tapeter det närmaste året.

Jag är kluven til ldet här med renovering. Dels har jag renoverat flera bostäder ofta med fokus på funktion, typ elen måste verkligen bytas eller vi måste renovera öppna spisen så att vi slipper eldningsförbud men en hel del blir naturligtvis kosmetiskt också. Däremot skulle jag ha svårt för att byta ut ett golv för att det inte var rätt färg. Måla om en vägg - inga problem men de där stora grejerna skjuter jag gärna på. 
Oskar har tidigare skrivit ett tänkvärt inlägg om renoveringshetsens påverkan på plånbok, miljö och samhälle


Hur ser ni på det här med renovering?


3 kommentarer:

  1. Synd när man slänger bort bra saker, allt ser så opersonligt ut... Värst är när folk renoverar före försäljning, och den nya renoverar om direkt efter inflyttning efter SIN smak... Suck.

    SvaraRadera
  2. Håller mig till någotsånär,sisådär eller helt ok och det duger som det är.Vill inte ha mitt liv knöck- fullt av diverse praktiska projekt som gör att jag inte hinner med mötet och samvaron med andra människor. Att ta vara på det jag har och underhålla det är ok. Att se människor byta ut köksinredning som är helt igenom trä mot laminat från Ikea kan ju få en att undra hur folk tänker! Me

    SvaraRadera
  3. Jag fattar inte riktigt varför man väljer att lägga svinmycket pengar på kosmetiska köksrenoveringar när man kan resa för pengarna! /Maria

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin