onsdag 13 mars 2013

Bokonsdag: Konsten att leva billigt
Den här boken fick jag tips om genom boken Konsten att leva billigt och må bättre som jag recenserade i januari.

Boken innehåller massor av tips för att leva billigare, allt från hur man semesterar billigt till hur man lägger upp en budget och vilken utrustning en baby egentligen behöver. Boken är baserad på författarens egna erfarenheter av att leva snålt (eller resursbevarande som hon föredrar att kalla det) som ensamstående småbarnsförälder, en livsstil som hon även hade nytta av vid krisåren på 90-talet. Målet är att få ut så mycket som möjligt av varje enskild krona.
De flesta av råden utgår från vardagen. Det handlar om att jämföra priser i livsmedelsbutiken och ta med egen lunch till jobbet. Det bjuds på recept på allt från billig cheesecake (använda avrunnen filmjölk istället för cream cheese) till dajm i micro. För boendet får man veta hur man fixar enkla reparationer och underhåll och hur man sparar på energi.
Tyvärr har boken åldrats. Även om många tips och viss information i grunden håller än i dag så är siffrorna och omständigheterna helt inaktuella. Det är visserligen intressant att läsa om räntor på 12-14% men få använder väl idag checkhäften eller postgiro för att betala räkningar. Det finns dock ett stort nostalgivärde i att läsa om när Yves Rocher fortfarande var en postorderfirma, om Konsums blå-vita sortiment och tipset om undvika rikssamtal. Minns ni förresten Gula tidningen? Den lever tydligen kvar i form av Gulans, någon sort konkurrent till Blocket.

Bästa tipset i boken:
Ha alltid en vatten- eller saftflaska med på resor. Det blir dyrt att köpa läsk i kiosker. Särskilt barn har en benägenhet att bli väldigt törstiga när man passerar en kiosk.


Om författaren Mirjam Tapper är författare och kulturvetare (etnolog). Efter en examen från kulturvetarlinjen vid Stockholms universitet har hon arbetat som allt från pianist och pianolärare till mäklare. Hon har i många år bedrivit självstudier i psykologi och esoteriska men har under de senaste åren främst arbetat med forskning om svenska och utländska kulturpersonligheter. Hon har skrivit om Ellen Keys kärlekshistoria med litteraturkritikern, lantbrukaren och löjtnanten Urban von Feilitzen och en bok om den tyska författarinnan och psykoanalytikern Lou Salomé som var väninna till Ellen Key. Sedan 2003 driver hon Mita Bokförlag och håller föreläsningar om sina böcker över hela landet.

3 kommentarer:

  1. Det är en konst att leva ett rikt liv, billigt.

    SvaraRadera
  2. Kanske är en bok man ska studera :) så att man kan leva ännu billigare!

    SvaraRadera
  3. Kom just på en grej när jag läste senaste inlägget.Jag gillar inredning och förr köpte jag inredningstidningar. Men sen kom jag på att Pinterest finns och började samla bilder jag gillade där istället. Kostar inget (dator hade jag ju redan). Nu har jag mer plats i bokhyllan...Maria

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin