tisdag 26 mars 2013

Earth hour 2013

DAY 1 of COP15 003

Bild: Earth Hour Global

Från Kaknästornet till Sydneys Operahus, Turning Torso till Taffelberget, Kungsportsavenyn i Göteborg till Empire State Building i New York – och Stockholms slott till Buckingham Palace. En lång rad av världens mest välkända landmärken deltog tillsammans med en miljard människor i WWF Earth Hour 2013.
I lördags firade jag Earth hour i Köpenhamn med högläsning och ett glas vin i skenet från tända stearinljus. Det råder delade meningar om hur pass effektivt Earth hour är men jag tycker att det handlar om mer än att bara släcka ljuset. Det är ett utmärkt tillfälle att vara tillsammans med familj och vänner och umgås utan TV eller datorer. Det är också ett bra tillfälle att diskutera klimatfrågor med barn. För barn hört och vet mer än vad vi tror och ibland kan det vara bra att med lite  time-out i lördagsmyset med godis framför Tvn och prata om viktigare saker än vem som kommer att vinna fångarna på fortet.

Earth Hour är en global manifestation för klimatet som startade 2007 på initiativ av WWF i Australien. Idén är att människor över hela världen kan förenas i en enkel handling vid samma tid, tidszon efter tidszon. Cirka 150 länder deltar liksom tusentals städer och kommuner. WWF är initiativtagare till Earth Hour, globalt och i Sverige. Årets kampanj handlade också om mer än att bara släcka ljuset i en timme. WWF uppmanade  privatpersoner, företag och politiker att i sin tur utmana varandra till grönare och mer klimatsmarta vanor på utmaningssajten I will if you will. Det kan handla om att åka kollektivtrafik istället för att ta bilen, äta mer vegetariskt, slänga mindre mat, källsortera och leva energismart både hemma och på jobbet – och om att köpa vindkraftsandelar.

Earth Hour City Challenge
Stadsutmaningen Earth Hour City Challenge startades av WWF 2010. Målet är att få städer att bli mer drivande i den globala omställningen från fossilt till förnybart och juryn lägger stor vikt vid hur städerna planerar för behov av bostäder, transporter och energi. Den kanadensiska staden Vancouver korades till Global Earth Hour Capital 2013 för sina innovativa klimatåtgärder och engagemang för att skapa en hållbar och attraktiv stadsmiljö för invånarna. Vancouver, som ligger mellan Stilla havet och Klippiga Bergen har trots fördubblad folkmängd de senaste 25 åren klarat tillväxten smidigt, bland annat genom att inte satsa på bilen som det självklara transportmedlet. Exempelvis har staden byggt 245 km cykelvägar och mängden cyklister i staden ökade med 35 procent mellan 2008 och 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin