torsdag 28 mars 2013

Flytt - och ekonomisk utvärdering för mars

Moving Cupcakes

Bild: clevercupcakes

Jag har äntligen flyttat till en egen lägenhet, flytten gick lättare än väntat och jag trivs jättebra! En fördel med bodelning är att man har mindre saker att flytta och packa upp så det gick snabbt att komma i ordning. Jag har flyttat till en trea inom gångavstånd från barnens pappa vilket funkar bra.
Flytten medförde en hel del extra kostnader men det hade jag planerat för. Jag "lyxade" till det och köpte både flyttstäd och flytthjälp, något som för mig var värt varenda krona (särskilt som lägenheten ligger tre trappor upp utan hiss)! Flyttkillarna var både trevliga och effektiva och höll dessutom stämningen uppe. En sådan här flytt kan annars bli rätt jobbig rent emotionellt.


Matkostnader
På grund av flytten och en hel del resor har månadens matkostnader varit högre än tidigare. De första dagarna efter flytten blev det en hel del fryspizza och liknande och sen behövdes frys och skafferi fyllas på igen. Ett tag kändes det som om jag var i affären varenda dag men nu har jag kommit tillbaka i rutinerna igen. Jag saknar faktiskt min stora frys. För mig som gillar att baka bröd och göra storkok krävs det planering och precision när man ska få plats in mindre än en halv frys.

Nöje
Månaden har inneburit lite uteätande och after work med vänner och kollegor men totalt blev det en bit under 1000 kr i alla fall. Jag provade bland annat Ålandspannkaka när jag var i Mariehamn och åt fish&chips på mitt favoritställe i Umeå.

Kläder
Jag har äntligen köpt lite "nya" kläder, nya för mig ialla fall. I samband med skilsmässan och stressen kring flytten har jag gått ner en hel del i vikt men nu har jag köpt två par jeans som sitter upp. Jag fyndade även till barnen när jag var i Köpenhamn i helgen. Frälsis reade ut alla barnkläder för 5 Dkr så jag passade på att handla till alla barnen.

Övrigt konsumtion och begagnatutmaningen
Mer nytt än begagnat har det blivit den här månaden. När jag väl flyttat in tillkom kostnader för färg och penslar m.m och småplock som glödlampor, förlängningssladdar, strömbrytare m.m. Det blev några turer till IKEA (taklampa, skärbrädor, bokhyllor och TV-bänk m.m) och jag har dessutom köpt mitt livs första TV. Mer för att glädja barnen för själv tittar jag sällan.
Det finns inte så mycket kvar på min Blocket/loppisönskelista för tillfället. Min mamma har lånat ut en trasmatta och en hallspegel. Dessutom har snälla läsare hört av sig om andra saker. Jag har fortfarande en del saker som ska införskaffas till hemmet (elvisp, skohorn, fler kuddar och täcken m.m,) men det är ingen brådska.



Att förbättra/tänka på för kommande månad
Månadens kostnader fördelade sig på följande sätt jämfört med 50/30/20 modellen
needs 66.85 (50)
wants 51.67 (30)
savings 16.33 (20)

Även någon som inte är ett mattesnille kan se att det blir mer än 100% och det är ju här de sparade pengarna kommer in. Mars blev som sagt en lite extrem månad med mer utgifter än normalt och vissa flyttrelaterade kostnader kommer även att komma i april (hyrbil m.m).

onsdag 27 mars 2013

Bokonsdag: Skit i räntorna

Idag blir det en recension av en ekonomibok med den kanske lite provocerande titeln Skit i räntorna - 343 konkreta sätt att spara pengar. Filosofin bakom titeln är att man ska sluta oroa dig för vad Riksbanken bestämmer och istället lägga sin energi på det man själv kan påverka.
Boken som kom ut 2010 är en lång sammanställning av olika tips och tricks för att spara pengar inom olika områden. Den riktar sig till "vardagssparare" och innehåller egentligen inga nyheter även om några udda tips sticker ut (lägg stearinljusen i frysen så brinner de långsammare).
Boken är uppdelad på områden som hus & hem, spara energi, mat, internet och telefoni, försäkring och bank, bil, fritid & hobby, hälsa och skönhet och fest. I slutet av boken finns ett kapitel om budget liksom ett som fokuserar på rabatter.

Roligaste tipset tycker jag, är att lansera en spartävling i familjen.

Lite reflektioner kring det här med att spara pengar
På sistone har jag recenserat flera leva billigt böcker men efter att ha läst bloggar som Mr Moneymustache eller om Trent på Simple dollar som lever på en inkomst och spara den andra har jag börjat fundera på om det har någon större effekt att spara lite här och där...
Dels ska man väl fråga sig varför man vill spara pengar, för att man måste (på grund av arbetslöshet, sjukpension) eller för att man har ett visst mål (en önskan om att downshifta eller exempelvis sluta jobba innan man når regeringens idé om lämplig pensionsålder).
För visst kan man se över alla små kostnader men frågan är om det inte är att sätta ribban för lågt? Är det inte lätt så att alla små besparingar lätt försvinner eller man skulle kunna använda sin tid mer effektivt? Och hur ofta gör folk något med pengarna de spara in här och där? Används det till att amortera eller till en buffert?

Jag har inget svar på den här frågorna och det är en pågående diskussion ute i bloggosfären om vad man ska satsa på:
Saving money: big and little wins
Little Steps: 100 Great Tips For Saving Money For Those Just Getting Started
Keep Trying New Frugal Tactics (363/365)
Living on (a Lot) Less
Make More Money: How to Supercharge Your Income

 Jag kommer att fortsätta recensera böcker om att leva sparsamt, bland annat the Tightwad Gazette som anses som en av biblarna inom området. Det blir även en recension av boken Miserly Moms som stått i hyllan i många år. Den har samma utågångspunkt som Tightwadgazette men ett helt annat angrepssätt. Recension kommer i april!

Peter%20Wiklund:%20%22Skit%20i%20r%C3%A4ntorna%22

Om författaren
Boken är skriven av Peter Wiklund, journalist och författare som tidigare har skrivit böcker om bland annat marknadsundersökningar och hur du får smartare möten på jobbet. I Peters familj ingår enligt uppgift bland annat sju barn, så han har enligt egen utsago god erfarenhet av att vända på kronorna. Och det är det här jag saknar  i boken, det personliga anslaget. Jag vill ha mer info om författaren och hans sparstrategier - vad har varit svårt - vad har varit lätt? Vad började han med och vad har han och hans familj gjort med pengarna?

Mer
Spara? Han har 343 tips

tisdag 26 mars 2013

Earth hour 2013

DAY 1 of COP15 003

Bild: Earth Hour Global

Från Kaknästornet till Sydneys Operahus, Turning Torso till Taffelberget, Kungsportsavenyn i Göteborg till Empire State Building i New York – och Stockholms slott till Buckingham Palace. En lång rad av världens mest välkända landmärken deltog tillsammans med en miljard människor i WWF Earth Hour 2013.
I lördags firade jag Earth hour i Köpenhamn med högläsning och ett glas vin i skenet från tända stearinljus. Det råder delade meningar om hur pass effektivt Earth hour är men jag tycker att det handlar om mer än att bara släcka ljuset. Det är ett utmärkt tillfälle att vara tillsammans med familj och vänner och umgås utan TV eller datorer. Det är också ett bra tillfälle att diskutera klimatfrågor med barn. För barn hört och vet mer än vad vi tror och ibland kan det vara bra att med lite  time-out i lördagsmyset med godis framför Tvn och prata om viktigare saker än vem som kommer att vinna fångarna på fortet.

Earth Hour är en global manifestation för klimatet som startade 2007 på initiativ av WWF i Australien. Idén är att människor över hela världen kan förenas i en enkel handling vid samma tid, tidszon efter tidszon. Cirka 150 länder deltar liksom tusentals städer och kommuner. WWF är initiativtagare till Earth Hour, globalt och i Sverige. Årets kampanj handlade också om mer än att bara släcka ljuset i en timme. WWF uppmanade  privatpersoner, företag och politiker att i sin tur utmana varandra till grönare och mer klimatsmarta vanor på utmaningssajten I will if you will. Det kan handla om att åka kollektivtrafik istället för att ta bilen, äta mer vegetariskt, slänga mindre mat, källsortera och leva energismart både hemma och på jobbet – och om att köpa vindkraftsandelar.

Earth Hour City Challenge
Stadsutmaningen Earth Hour City Challenge startades av WWF 2010. Målet är att få städer att bli mer drivande i den globala omställningen från fossilt till förnybart och juryn lägger stor vikt vid hur städerna planerar för behov av bostäder, transporter och energi. Den kanadensiska staden Vancouver korades till Global Earth Hour Capital 2013 för sina innovativa klimatåtgärder och engagemang för att skapa en hållbar och attraktiv stadsmiljö för invånarna. Vancouver, som ligger mellan Stilla havet och Klippiga Bergen har trots fördubblad folkmängd de senaste 25 åren klarat tillväxten smidigt, bland annat genom att inte satsa på bilen som det självklara transportmedlet. Exempelvis har staden byggt 245 km cykelvägar och mängden cyklister i staden ökade med 35 procent mellan 2008 och 2011.

torsdag 21 mars 2013

60% solution budget

Budgeting

Bild: 401(K) 2013

"If the problem is having champagne tastes on a beer budget, you'll need to take a long, hard look at where the money is going and why. Perhaps you're using money and things to fill a void in your life. Often, the steps needed to fill that void have little to do with money".
 Förra veckan skrev jag om the balanced money formula. Jag hade personligen svårt att få ihop min budget som ensamstående och samtidigt komma under 50% för mina behov. Istället hittade jag "the 60% solution" i inlägget Budgeting for Non-Budgeters: The 60% Solution på Get rich slowly. Även här handlar det om bredare kategorier. Det är Richard Jenkins på MSN Money som står bakom modellen. Här beskriver han sin modell:

Looking at my own spending history, I realized that it wasn't the little luxuries here and there that got me in trouble. It was the large, irregular expenses -- like vacations, major repairs and the holidays -- that did all the damage. To avoid overspending, I had to do a better job of planning for those.

Jag har gjort en vanlig budget men delat upp de olika kategorierna i 3 områden motsvarande 60% för behov, 10% för skapade behov och 30% uppdelat på 3 olika typer av sparande á 10% vardera. Sen räknade jag helt enkelt baklänges utfrån min nettoinkomst (enligt Jenkins ska man egentligen räkna utifrån brutto och räkna med skatt som "behov"men det är för krångligt tycker jag).

Säg att jag får ut 21 000 kr netto då blir modellen så här:
12600 kr ska täcka behovskategorin
2100 kr för skapade behov/wants
6300 kr sparande


Jag är visserligen inte helt i mål än, framför allt inte vad gäller sparandet men kategoritänkandet
gör att jag har något att sikta mot. När jag t. ex har tittat på lägenheter vet jag var mina begränsningar går även om banken säger att jag kan låna mer pengar.

Min 60% budget för januari var:

50.40% (60)
14.45% (10)
36.82%  (30)


Men utfallet blev:
43.54% (60)
35.26% (10
21.03% (30)


Bland annat var det decembers utgifter som  gjorde att det blev mindre sparat än vad jag hade tänkt i januari. Något att tänka på inför det här året... Men så länge behovskategorin håller sig under 60% kan jag känna mig lugn. Det ska bli väldigt intressant att följa utfallet under året. Jag inser att jag kommer att få räkna om när jag köper mig en lägenhet. Då kommer mina fasta utgifter att öka. Så snart skilsmässan går igenom kommer jag också att behöva lägga mer pengar på försäkringar etc.

En annan stor fördel med 60% budgeten är att det öppnar upp för diskussioner om privatekonomi utan att man för den delen behöver gå in på exakt vad man tjänar vilket oftast kan vara lite känsligt. En familj som har två inkomster har naturligtvis helt andra förutsättningar än vad en sjukpensionär eller en studerande har men det är fortfarande en budget som kan anpassas för olika förhållanden. Ett bra tips är att göra en 60% budget utifrån den ekonomi man skulle få om man blev arbetslös. Jag har t. ex valt att lägga min budget utifrån en månadslön inkl en vabvecka för att skapa lite marginal. Skulle barnen hålla sig friska har jag istället extra pengar att lägga på sparande, amortering och/eller konsumtion.

Hur ser er ekonomi ut  - går den in under 60% budgeten?

onsdag 20 mars 2013

Bokonsdag: Remake


Släng inte grejerna bara för att du tröttnat på dem för stunden eller för att de bär lite spår av tidens tand, gör något nytt, fint och personligt av dem istället

Idag blir det en recension av boken Remake av Stockholms stadsmission. Boken är ett samarbete med Stockholms Stadsmission, och varumärket Remake är en del av deras projekt Arbete & Sysselsättning. Remake samarbetar med etablerade designers och unga lovande designstudenter, som designar om möbler, saker och textilier som Stadsmissionen fått till skänks till helt nya produkter. Produkterna tillverkas sedan av Stockholms Stadsmissions medarbetare i samarbete med människor på väg in i arbetslivet och säljs i egna butiker. Genom Remake skapas nya förutsättningar för både människor och material.

Boken är full av tips på hur man återanvänder allt från gamla kökshanddukar (blir en fin klänning) till t-shirts (gör ett överkast) eller stickade tröjor (kan bli torgvantar eller varför inte en lampskärm). Med hjälp av inspirerande bilder och tydliga beskrivningar får man lära sig hur man går till väga för att förvandla kläder, prylar och möbler . Det bjuds på konkreta idéer på specifika projekt, men också mer generella tips, som vad man bör tänka på när man målar om en möbel. Till exempel hur det ibland kan vara bättre att spackla fanérmöbler eftersom faneren kanske inte tål att slipas ned.

Ett av av de projekt jag gillar bäst är överkastet av gamla t-shirts. Jag har en känsla att det är väldigt vanligt bland killar att ha en massa t-shirts som man inte använder men ändå inte vill göra sig av med av nostalgiska skäl. Ett annat är kökspallen som hottas upp med svenskt tenn motiv ( se ett inspirerande exempel här). De går för övrigt för en hel del pengar på Blocket och Tradera...
Ett annat kul projekt är bänken som får en ny dyna av en gammal trasmatta. Av någon anledning är jag helt inne på trasmattor för tillfället och jag är lite sugen på att prova den här idé. Det fattas bara en bänk i behov av en makeover :-)

Orkar du inte göra om egna loppisfynd kan du alltid shoppa REMAKEprodukter i Stockholms Stadsmissions butiker på Skånegatan, Stortorget, Hagagatan och Plattan.


Boken ”REMAKE - Ge dina gamla saker ett nytt liv" är ett samarbete med ICA Bokförlag och går att köpa i Stockholms Stadsmissions butik på Sergels Torg och second handbutik Skånegatan samt i webbshopen på www.stadsmissionen.se/webbshop. Priset är 200 kronor i butik och 250 kronor i webbshopen inklusive frakt och serviceavgift.

tisdag 19 mars 2013

Begagnatutmaningen februari

Blocketfynd  
Ett av mina bästa Blocketfynd! Aaltopallar inköpta 2010

Jag har ju börjat följa the Compact, dvs att köpa begagnat i så stor utsträckning som möjligt men det går sådär om jag ska vara ärlig. Jag har handlat lite nya saker (skrivbordsunderlägg med FC Barcelona mönster) men mest begagnat. Inför sportlovet köpte jag även nya underställ till dottern.
Jag lyckades kryssa av en del saker på min lista från januari (rosa skrivbordslampa till dottern, underlakan, kökslampa) men missade några saker jag hade span på (klädställning, hallspegel).


Kvar på min Blocket/Freecycle/Begagnat önskelista står:

hallspegel i 50/60-talsstil

köksklocka retroinspirerad
lampskärm till en lampa där skärmen gått sönder

nytt överdrag till min Pellofåtölj från IKEA (köpt begagnad förra året)

trådkorg i metall

Det viktigaste är väl dock att man inte ger upp för att man inte lyckas genomföra ett projekt till 100% utan helt enkelt börjar om när man gör fel.

fredag 15 mars 2013

Inredningsfredag: renoveringshysterin tar över Sverige...

Enligt ett nyhetsbrev från Servicefinder, ett av alla offertbolag,  tycker 6 av 10  att ett snyggt hem ger dem högre status.  Hemmet är till och med en viktigare statussymbol än ett bra jobb. Att vår bostad har blivit så viktig har medfört en veritabel renoveringshysteri i hela landet.  Det målas, slipas, och snickras som aldrig förr. Under bara 3 månader förra året jobbades det 61 miljoner timmar inom byggindustriin (källa: Skatteverket). ServiceFinder har sammanställt statistik om vad och varför svenskarna renoverar om sina bostäder till vansinne.

6 av 10 tycker som sagt att ett snyggt hem ger dem högre status och det absolut viktigaste för att få en snygg bostad är ljuset (54%). Att få in mycket ljus och ha öppna ytorna gör att bostaden ser större ut. Det är förmodligen därför som vi målar både väggar, golv och tak vita, river väggar och monterar panoramafönster. Det har till skrivits böcker om jakten på det perfekta boendet, exempelvis Hög på Hus av Alexander Norén eller Ljust och fräscht som även blivit en succéshow av och med Fredrik Lindström och Henrik Schyffert.

Drömrenoveringen: KöketVad man vill renovera och vad man väljer att renovera skiljer sig dock. 17 % drömmer om att göra en köksrenovering men de erkänner att det är troligare att de istället tapetserar eller målar om.
Detta beror med stor sannolikhet på kostnaden, att renovera ett kök är ju betydligt mer kostsamt än att måla om. 40 % av de som renoverar har en budget på 5.000-20.000 kr för sitt renoveringsprojekt i bostaden. När många renoverar samtidigt köpts det ändå mycket material: 2011 estimerade man att villaägare skulle lägga 800 miljoner kronor bara på tapeter det närmaste året.

Jag är kluven til ldet här med renovering. Dels har jag renoverat flera bostäder ofta med fokus på funktion, typ elen måste verkligen bytas eller vi måste renovera öppna spisen så att vi slipper eldningsförbud men en hel del blir naturligtvis kosmetiskt också. Däremot skulle jag ha svårt för att byta ut ett golv för att det inte var rätt färg. Måla om en vägg - inga problem men de där stora grejerna skjuter jag gärna på. 
Oskar har tidigare skrivit ett tänkvärt inlägg om renoveringshetsens påverkan på plånbok, miljö och samhälle


Hur ser ni på det här med renovering?


torsdag 14 mars 2013

50/30/20 budgeten

Jag har tidigare skrivit om min ekonomiska nystart och mina ekonomiska mål så nu har turen kommit till att skriva om lite olika budgetar. Jag kommer att börja skriva om en budgetmodell som jag provat men valt att inte använda just nu. Oskar har tidigare skrivit om den här budgetmodellen i sitt gästinlägg om Balans och att köpa frihet.




50/30/20 eller "the Balanced Money Formula" är benämningen på en budgetmodell från boken All your worth, en bok som är skriven av ett mor & dotterteam.
De förespråkar att man bygger sin ekonomi på en något förenklad budgetmodell där 50% av ens inkomster ska täcka nödvändiga utgifter (tak överhuvudet, amorteringar, basmat, baskläder, el, värme, vatten osv). 20% av inkomsterna är man fri att lägga på sånt som inte är direkt nödvändigt, allt från restaurangbesök till designerkläder & kabelTV utifrån tycke och smak. Dessutom ska man spara hela 20% av ens inkomst.

Grundläggande för att modellen ska fungera är dels att skilja mellan wants and needs, något som på svenska kan översättas med äkta och skapade behov. Du behöver kläder men du behöver inte de senaste märkesjeansen, eller för den delen 10 par jeans. Du behöver tak över huvudet för dig och din familj men du behöver inte en villa på på 250 m2.

Enligt författarna lider de flesta människor med ekonomiska svårigheter av obalans. Vissa unnar sig knappt något extra men lägger å andra sidan för mycket pengar på nödvändigheterna. Man kanske har köpt mer hus än vad man kanske har råd med eller så har man två nya bilar fastän man egentligen skulle klara sig med en.
Andra har kontroll över de nödvändiga utgifterna men unnar sig lite för mycket av livets goda och kanske på kredit dessutom. 

Fördelen med den här typen av budgetar är att man lätt kan se var någonstans på skalan man hamnar. Man kanske lägger mer än grannarna på livets goda men genom att räkna procentuellt på sina inkomster kan man se att man har råd med det (förutsatt att man sparar dessutom). Då kan man utan att skämmas unna sig det där man faktiskt vill - eller låta bli och lägga lite extra på sparandet för att man kanske har en dröm om att ta tjänstledigt och ägna ett år åt att lära sig laga gourmetmat i Paris...

När jag satt och räknade på den här typen av budget hade jag först väldigt svårt att komma ner i 50%. Jag bestämde mig därför för att gå till källan genom att läsa boken. Jag kunde inte hitta den här boken på något svenskt bibliotek så jag var tvungen att köpa den.
Efter att ha läst boken och räknat om hamnar jag fortfarande något över 50% vad gäller mina behov, framför
allt för att jag alltid räknar med vad jag får ut netto om jag vabbar en vecka och för att jag valt att amortera extra på lån. De ska egentligen räknas in som sparande.Intressant nog ligger jag dessutom närmare 20% än 30% vad gäller mina "wants", vilket kanske inte är så konstigt nu när jag håller lite extra i mina pengar.

Men författarna framhåller att man inte ska avfärda modellen bara för att man inte omedelbart får modellen att funka utifrån ens egna ekonomi. Det är bättre att få ner sina needs till 54% och sitt sparande till 15% än att bara blunda för de ekonomiska problemen. Sen kan man jobba med att förbättra sina siffror lite i taget genom att skär lite här, försöka öka sina inkomster osv.
Nästa vecka kommer jag att skriva om en annan budgetvariant 60/30/10 - som jag känner passar mig bättre just nu. Jag hoppas också kunna återkomma med en recension av "All your worth" men de närmaste veckorna har jag en hel del att göra så det blir nog först om ett tag.


Mer
The 50/30/20 budget fix
Taking Issue With The Balanced Money Formula
How to Get Out of Debt Part 3 – Ditch Deprivation with a Super Simple Budget

onsdag 13 mars 2013

Bokonsdag: Konsten att leva billigt




Den här boken fick jag tips om genom boken Konsten att leva billigt och må bättre som jag recenserade i januari.

Boken innehåller massor av tips för att leva billigare, allt från hur man semesterar billigt till hur man lägger upp en budget och vilken utrustning en baby egentligen behöver. Boken är baserad på författarens egna erfarenheter av att leva snålt (eller resursbevarande som hon föredrar att kalla det) som ensamstående småbarnsförälder, en livsstil som hon även hade nytta av vid krisåren på 90-talet. Målet är att få ut så mycket som möjligt av varje enskild krona.
De flesta av råden utgår från vardagen. Det handlar om att jämföra priser i livsmedelsbutiken och ta med egen lunch till jobbet. Det bjuds på recept på allt från billig cheesecake (använda avrunnen filmjölk istället för cream cheese) till dajm i micro. För boendet får man veta hur man fixar enkla reparationer och underhåll och hur man sparar på energi.
Tyvärr har boken åldrats. Även om många tips och viss information i grunden håller än i dag så är siffrorna och omständigheterna helt inaktuella. Det är visserligen intressant att läsa om räntor på 12-14% men få använder väl idag checkhäften eller postgiro för att betala räkningar. Det finns dock ett stort nostalgivärde i att läsa om när Yves Rocher fortfarande var en postorderfirma, om Konsums blå-vita sortiment och tipset om undvika rikssamtal. Minns ni förresten Gula tidningen? Den lever tydligen kvar i form av Gulans, någon sort konkurrent till Blocket.

Bästa tipset i boken:
Ha alltid en vatten- eller saftflaska med på resor. Det blir dyrt att köpa läsk i kiosker. Särskilt barn har en benägenhet att bli väldigt törstiga när man passerar en kiosk.


Om författaren Mirjam Tapper är författare och kulturvetare (etnolog). Efter en examen från kulturvetarlinjen vid Stockholms universitet har hon arbetat som allt från pianist och pianolärare till mäklare. Hon har i många år bedrivit självstudier i psykologi och esoteriska men har under de senaste åren främst arbetat med forskning om svenska och utländska kulturpersonligheter. Hon har skrivit om Ellen Keys kärlekshistoria med litteraturkritikern, lantbrukaren och löjtnanten Urban von Feilitzen och en bok om den tyska författarinnan och psykoanalytikern Lou Salomé som var väninna till Ellen Key. Sedan 2003 driver hon Mita Bokförlag och håller föreläsningar om sina böcker över hela landet.

tisdag 12 mars 2013

10 saker v 3

Cup of tea

Rensningen har fortsatt om än i något långsammare takt. Det var inte helt lätt att få ihop 10 saker men här är veckans resultat

  1. Familjekokboken  - hopplöst gammalmodig med recept som bygger på frysta grönsaker, margarin och lättmjölk. (restavfall)
  2. Ful nyckelring (restavfall)
  3. Barn t-shirt med konstiga fläckar som inte gick bort i tvätten (restavfall)
  4. morgonrock som jag fick på bröllopsresan - en sorglig påminnelse om mitt havererade äktenskap som jag inte orkar med just nu (restavfall). Läge att sätta upp en ny på önskelistan
  5. Svenska turistföreningens årsbok 2012.Varför har jag två ex? (Myrorna)
  6. 2 engelska kokböcker  (jobbets byteshylla)
  7. 1 utläst engelsk deckare (Bookmooch)
  8. ett gäng udda sockar som varit liggande
  9. 2 burkar gamla kryddor som på något vis överlevt de senaste årens rensningar
  10. trasiga hörlurar
Dessutom har jag druckit upp allt gammalt te. Inte en enda tepåse eller tesked med löste finns kvar...

måndag 11 mars 2013

Spara pengar i livsmedelsbutiken med en prisbok

När jag bloggade om mina ekonomiska mål i februari lovade jag att skriva om hur jag sparade pengar i vardagen.  Mat är ofta en rätt stor del av budgeten, men det är också en utgiftspost som är lätt att ta kontroll över om man man bara lägger ner lite tid och kraft på det. För den som är intresserad av att spara pengar redan i livsmedelsbutiken kan en "prisbok" vara en god idé.

I mitt tidigare liv var jag visserligen prismedveten men kanske inte fullt lika priskänslig som jag är nu. Vi handlade i stort sett alltid på ICA Maxi som visserligen har bra priser överlag men vi gjorde det främst för att det var enkelt och för att vi helt enkelt var vana vid butiken. Ibland kompletteringshandlade vi även på Hemköp, Bondens marknad eller liknande men de stora återkommande vardagshandlingarna gjrodes på ICA.

Nu har jag helt förändrat mina inköpsvanor, dels beroende på att jag halva månaden bara har mig själv att tänka på men också för att det inte är lika smidigt att handla på ICA Maxi eftersom jag inte har någon egen bil. Det händer att jag tar bussen dit för att jag ska handla något speciellt eller har andra ärenden i närheten men oftast handlar jag på Hemköp eller Willys som ligger inom bekvämt gångavstånd från lägenheten respektive huset. Jag har också fått upp ögonen för Ö&B vad det gäller vissa märkesvaror. Dels är priset på deras varor generellt sett låga men i kombination med deras veckoerbjudande kan man spara en rejäl slant.

Jag blev faktiskt förvånad över hur mycket det kan skilja mellan olika affärer. Ett exempel är frukostflingor av typen Cheerios som mina barn gillar. På Hemköp kostar ett paket 29.90, på ICA Maxi kostar det 23.90 medan man på Ö&B får ett paket för 19.90. Det är hela 10 kr billigare per paket än Hemköp, pengar som kan användas till annan mat (ekologisk t. ex) eller sparas till semestern.
Ett annat exempel är maskindiskmedel av typen Yes powerdrops. På ICA Maxi kostar en förpackning m 60 taps 89 kr. På Ö&B är priset 85 kr men jag har också kunnat handla på extraerbjudande 69 kr.
Sen tillkommer alla tillfälliga veckoerbjudanden och extrapriser som 3 avokado för 10 kr, 4 lime för 10kr, bananer för 9.90 osv..

En del sådana här priser kan man kanske hålla i huvudet men för att hålla reda på vanliga priser, extra priser etc är en prisbok ett enkelt bra hjälpmedel. Jag har valt att göra en prisbok i "excel-format" som jag har i google drive. På så sätt kan jag lätt ta fram det i min telefon om jag vill kolla upp priser i affären.
Den ser ut ungefär så här:



Jag har valt att ha allt på en sida men den som vill kan naturligtvis göra fler flikar.
En sådan här prisbok är framför allt väldigt praktiskt att ha tillgång till när man planerar inköp, tittar på reklamblad osv. Jag har tackat nej till pappersreklam men får reklamblad via e-post så jag brukar snabbt ögna igenom exempelvis Ö&Bs blad för att se om det är något som det är extra bra pris på.Genom att titta i prisboken kan jag se när det är läge att bunkra vissa typer av livsmedel (som håller sig) eller hygienprodukter. Genom att titta på vad märkesvaror kostar jämför med butikens egna varumärke kan man få incitament att prova billigare varianter.

Tid (och bensin) är också pengar
Visst är det bra att spara pengar genom att välja en annan butik men om det innebär en extra sväng med bilen är det inte säkert att det blir någon större besparing. Detsamma gäller om man har långt till butiken.
För mig funkar det här systemet för att jag har gångavstånd till Hemköp och Willys. Ö&B ligger nära jobbet så då går jag dit på lunchen och att ta med en extra kasse på bussen är ingen större uppoffring.

Annat att ha i bakhuvudet
En prisbok kan spara pengar men om man köper sådant man inte använder "för att det är billigt" eller om man slänger mat som inte ätits upp så blir det inte heller någon större besparing. Och vad gäller billighetsmärken betalar jag hellre 7 kr för Heinz vita bönor på Ö&B än 4 kr för Nettos egna märke med alldeles för mosiga bönor. Att koka torkade vita bönor och blanda i en egenkryddad tomatsås är naturligtvis ett ännu billigare (och mer hälsosamt) alternativ.

fredag 8 mars 2013

Maximera ytan in lägenheten

Idag bjuder jag på en praktisk infographic om hur man maximerar ytan i sin lägenhet! Minska mängden prylar är ett av flera bra tips.


via  Forrent.com

torsdag 7 mars 2013

Gästinlägg: Hur mycket pengar behöver man för att vara ekonomiskt oberoende? Och är det möjligt för en vanlig Svensson?


Fanabe beach  sunset 6

Hur ser din dröm ut?

Bild: ahisgett

Här kommer årets första gästinlägg från Oskar. Han skriver inspirerande om möjligheten till ekonomiskt oberoende och fick i alla fall mig att ta fram miniräknaren för att se hur mina möjligheter ser ut

Om man skulle gå ut och ställa den första frågan till folk på gatan skulle man antagligen få väldigt olika svar och mycket få som bottnar i någon egentlig beräkning utan snarare känsla och dessa gissningar skulle sannolikt komma in i spannet 10-100 miljoner. Det finns dock en enkel tumregel som har visat sig fungera i alla olika ekonomiska scenarion i modern tid, nämligen dina årliga utgifter gånger 25. Denna bygger på att man räknar med en genomsnittlig avkastning efter skatt på 4 % som snitt över längre tidsperioder. Detta är i självaverket någon form av värsta tänkbara scenario men ändå en rimlig nivå. På den andra frågan skulle de flesta svara ”Nej” på instinktivt för det är vad vi har fått lära oss i Sverige att ”det är omöjligt att bli rik på arbete”. Konstigt egentligen i ett land där man tydligen måste kalla sig Arbetarparti för att komma till makten; -) Svaren är enligt mig mindre än du tror och JA! Nedan ska jag berätta varför jag tror det.

De flesta arbetande svenskar ”sparar” cirka 20 % av sin inkomst automatiskt via allmän pension och tjänstepension. Denna siffra kan variera lite men enligt tabellen ovan innebär det en genomsnittlig arbetstid på cirka 35-40 år (om man börjar jobb vid 25 alltså arbete till 60-65 års ålder, vilket också går väl ihop med vår nuvarande pensionsålder på 61-67) för att finansiera sin egen pension. Om vi utgår ifrån att man ligger på just den nivån genom sin anställning och man sedan sparar ytterligare 20 % genom att tänka mer på vilka småutgifter man har t.ex. kläder, mobiler, elektronik, inredning, mat, så är man helt plötsligt uppe i besparingar på ca 40 % vilket blir 22år (arbete från 25-47 år), hittar man sedan ytterligare besparingspotential till exempel genom ett enklare boende, avstå från bil eller annat så sänks tiden till 12,5 år (arbete from 25-37) den som är riktigt extrem (och det finns verkliga exempel) sparar hela 80 % eller mer av sin inkomst och behöver alltså arbete bara cirka 5 år för att vara ekonomiskt oberoende. Den som sparar 90 % behöver jobba i mindre än 3år. .

Exempel: Kalle och Lisa är båda 30 år, har ett barn och två bra jobb. Tillsammans drar de in 50 000 efter skatt. De bor i ett litet hus i ett mindre samhälle och de har små lån. De är duktiga på att laga mat från grunden och köper mycket inredning och kläder begagnat, tar med lunchlåda till jobbet etc. De lever ett aktivt liv och är mycket ute i naturen (vilket är gratis). Deras månatliga omkostnader är 15 000 kr. För att vara ekonomiskt oberoende behöver de besparingar/investeringar på 15 000*12*25 = 4,5 Miljoner kronor vilket kommer ta dem mindre än 10 år att få ihop. Alltså kan de sluta jobba på 40-årsdagen om de vill.

"Jag anser att alla behöver spara men det är inte för alla att spara ”extremt” men för vissa passar det och genom att få friheten att styra över sina egna liv kan de också utvecklas inom de områden som intresserar dem".
En vanlig invändning mot denna typ av resonemang är att det är tråkigt att leva och spara istället för att spendera sin inkomst, och visst kan det vara kul att bränna pengar ibland. Jag anser att alla behöver spara men det är inte för alla att spara ”extremt” men för vissa passar det och genom att få friheten att styra över sina egna liv kan de också utvecklas inom de områden som intresserar dem. Detta leder in i den andra invändningen som vanligen kommer, vissa hävdar att samhällsekonomin skulle ta stopp om en massa människor helt enkelt skulle spara en massa pengar och sedan sluta jobba, jag tror dock att det är liten risk både för att det aldrig kommer vara ett val som alla gör och för att många som blir ekonomiskt oberoende fortfarande fortsätter att bidra till ekonomin dock på sina egna villkor och ibland faktiskt med större framgång än vad de någonsin hade i sitt traditionella
arbete. Sen kan man ju fråga sig om vår natur verkligen klarar av mer tillväxt men det är en fråga för ett separat inlägg.

Den tredje viktiga invändningen handlar mer om beräkningen och hävdar att man inte kan vara säker på 4 % avkastning och därför kommer pengarna ta slut. Denna risk är verklig, men det finns också ett antal säkerhetsmarginaler, det ena är att det nästan alltid finns besparingar som går och göra om tiderna blir riktigt tuffa, de nuvarande omkostnaderna utgör inte (ens för den mycket sparsamme) något absolut existensminimum. Dessutom brukar de flesta kunna sänka sina kostnader när de slutar jobba och inte behöver allt det som ett jobb kräver i kläder, transporter etc.

”jag älskar ju mitt jobb”
Det är också ovanligt att en person som, på eget initiativ, slutar arbeta i unga år inte får några mer inkomster i resten av livet. Ofta finns det stora möjligheter att utvecklas inom nya intresseområden och i många fall kan detta också innebära en ersättning. Den fjärde invändningen brukar vara att ”jag älskar ju mitt jobb” och det må vara sant men vem vet om det är så om tio år? Dessutom är det ju inget som hindrar dig att fortsätta på ditt arbete bara för att du har investeringar som gör att du egentligen inte behöver. Många vittnar om hur de till och med har utvecklats bättre på jobbet efter den dagen då de faktiskt börjat jobba ”frivilligt” och inte för att de var tvungna.

Som sagt inledningsvis svaret på frågorna som jag ställde i början är alltså för att vara ekonomiskt oberoende behöver du besparingar/investeringar på cirka 25 gånger dina årliga utgifter, ju lägre utgifter ju mer kan man spara och samtidigt behöver man spara en mindre total summa för att nå till målet vilket ger en kraftfull effekt och minskad tid till ekonomisk frihet. Och JA! det är möjligt för de allra flesta i Sveriges avlånga och oförskämtrika land!



onsdag 6 mars 2013

Bokonsdag: the Small House Handbook




Den här boken har jag velat läsa länge men inte kunnat hitta på något bibliotek i Sverige. Tack vare mina danska bibliotekskontakter fick jag dock äntligen tillfälle att läsa den.
Jag har under åren skrivet en hel del inlägg om vad jag kallar "minibo" och även om Jay Shafer, en av förgrundspersonerna inom den amerikanska "Tiny living" rörelsen.

The small house book är Shafers första bok och kom ut 2009.
I boken berättar han om hur började intressera sig för minibo, om hans första egna minibo i form av en airstreamhusvagn och de efterföljande minibovarianterna.
Han diskuterar den amerikanska bostadsmarknaden där man oftast bygger snabbt och stort av dålig kvalité utan att funderar över hur man bäst utnyttjar utrymmet och vem som ska bo där.
Shafer förordar naturligtvis minibo av olika, både av ekonomiska, estetiska och miljömässiga skäl. Egentligen får man inte bo permanent i ett så litet hus. Man måste känna till hur man kommer runt olika typer av regler och förordningar genom att exempelvis sätta hjul på huset. 

A small awning over the door to keep occupants dry as they dig for keys and guests dry as thr wait for occupants
Han beskriver hur man planerar sitt hus hus utifrån olika behov (man måste tänka på allt från förvaring till toalettbestyr) och vilka verktyg man behöver när man väl börjar bygga.  Han beskriver även olika tekniker för att utnyttja utrymmet bäst och få ett litet hus att kännas större genom färgsättning och proportioner. 
Sista tredjedelen av boken utgörs dock huvudsaklingen av bilder och ritningar på de olika typer av minibon som man kan beställa från Tumbleweed Tiny House Company vilket drar ner intrycket av boken. Den övergår till att bli marknadsföringsmaterial än en självständig bok. Samtidigt finns det en poäng i att visa all olika typer av hus som finns. Jag är själv svag för Popomo även om de mer klassiska trähusen är fina också
.
Jag har som sagt inte lyckats hittade den här boken på något svenskt bibliotek och man verkar bara kunna beställa den antingen som fysisk bok eller som e-bok, direkt från Tumbleweed, det företaget som Jay Shafers startade. Här kan du läsa ett ganska långt utdrag ur boken.

tisdag 5 mars 2013

Rensar och rensar - 10 saker v. 2

Pyrex coffee percolator

Bild: Buttontree Lane
 
 Så här ser min älskade tekanna ut. Från början är det en kaffekanna, en sk. perkulator, från Pyrex. Så nu gäller det att hålla utkik efter en liknande på loppis & Tradera.

Egentligen skulle jag bloggat om min prisbok m.m men sjuka barn och annat har gjort att jag fått omprioritera lite. Att rensa är dock en aktivitet som går utmärkt att kombinera med vabbande. Idag har vi bland annat rensat i "bra att ha till pyssel-lådan" och påbörjat lite nytt pyssel. Här kommer listan på veckans 10+ saker

  1. engelsk deckare, pocket (till jobbets byteshylla)
  2. chic lit från bookmoochbok  (tillbaka till bookmooch)
  3. svensk pocketbok (till jobbets byteshylla)
  4. gammalt silkespapper som vi aldrig pysslat med (restavfall)
  5. överblivna rödmålade flirtkulor (restavfall)
  6. 6 år gamla eteriska oljor som inte luktade så gott längre (restavfall)
  7. använda presentsnören (restavfall)
  8. trasigt ljusfat (restavfall)
  9. glaslock till tekanna (slog tyvärr sönder arvegodset)
  10. grillvante (gett bort)
  11. påfyllningsbar ljuständare (gett bort)
  12. vinflaskkasse (gett bort)
  13. urvuxna barnbyxor (går i arv till kollegas barn)
  14. för små strumpor (går i arv t kollegas barn)
  15. gamla julkort (restavfall)
  16. konservöppnare Röda Clara (, gett bort, behöver inte två...)
  17. plåtburk (gett bort)

fredag 1 mars 2013

Att köpa lycka

Varför blir vissa personer shopaholics? Här får du ett belysande svar!

  Shopaholics Infographic 

Please Include Attribution to OnlinePsychologyDegree.net With This Graphic

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin