torsdag 30 september 2010

Gästinlägg: Köp nu betala nästa år, 0 % ränta?

Credit Cards

Bild: 401(K) 2012

Dagens inlägg är skrivet av Oskar som har gästbloggat om frivillig enkelhet, ekonomisk frihet och (hållbara) investeringar samt Varför alla kan (och borde) spara tidigare. Tanken är att han skall bli en återkommande gästbloggare med fokus på privatekonomi, sparande och investeringar i viss mån.

För en tid sedan skrev jag en ett inlägg här på köpstoppsbloggen, den handlade om att alla kan och borde spara. Fick mycket positiv feedback så jag försöker igen..

Motsatsen till att spara (= att skapa möjligheter för sitt framtida jag) är ju att leva på kredit (= att leva på bekostnad av sitt framtida jag). Men då säger någon kanske…men jag fick ju sååå låg
ränta…0%...det är ju gratis….eller?

Generellt finns det ett antal nackdelar med kredit:

  • Räntan (inklusive eventuella avgifter) vilken ibland är hög men andra gånger ganska låg och i några enstaka fall faktiskt verkligen är noll. Räntan är problematisk om den är hög men är relativt oproblematisk om den är låg.
  • Att du binder upp din framtida inkomst är i de flesta fall en större nackdel. Problemet är ju att man inte vet vad som händer i framtiden? Du kan ofrivilligt bli sjuk eller arbetslös. Du kan också frivilligt vilja jobba mindre, starta eget, börja studera, vara hemma med barnen eller vad det än må vara. Detta är mycket svårare när stora delar av inkomsten redan äts upp av återkommande månatliga utbetalningar för bilen, soffan, bordet, kameran, TV:n etc.
  • Livsstils-inflation dvs. en tillvänjning när man lever på en ’högre nivå’. Det vill säga att när du väl har en ny bil, nya kläder och ny mobiltelefon är det lätt att du börjar ta det för givet det känns ganska snart inte längre som en lyx utan som en del i ditt eget personliga ”existens minimum”. När grejerna får något år på nacken ska de bytas ut för att bibehålla samma nivå.
  • Möjliggör ökad överkonsumtion. De flesta av oss, i vår del av världen, överkonsumerar i förhållande till vad miljön klarar av. När vi lånar mot vår framtida inkomst redan idag ger det oss möjlighet att överkonsumera i än högre grad och vi minskar också vår möjlighet att slå in på en annan väg i framtiden.
Du kan när som helst omvärdera hur du ska leva ditt liv i framtiden och snabbt eller långsamt
svänga in på en ny väg men du kan inte göra ogjort det du gjorde igår. Min personliga reflektion gällande kredit är alltså att vi intecknar jordens resurser, vår tid och vår ekonomi
långt in i en framtid som vi ännu vet mycket lite om.

Hur har ni reflekterat över detta?

onsdag 29 september 2010

Våga ta steget att bli klimatsmart (Ulricehamn)

family jumps again

Bild: Evil Erin

Ulricehamns kommun och Hållbar Utveckling Väst söker dig som vill och vågar ändra dina vanor och bli klimatsmartare. Tre personer eller familjer kommer under hösten och vintern att få coachning av experter för att ställa om till en klimatsmartare livsstil. man kommer att kunnna följa deltagarna i Ulricehamns Tidning och via social medier som blogg och Facebook. Är du Ulricehamnsbo och vill vara med? Hör av dig så fort du kan, projektet startar i oktober!
All rådgivning och deltagande i aktiviteter är helt utan kostnad för de tre utvalda hushållen.

Du/ni får personlig vägledning av experter på:

  • Energianalys av ditt hem
  • Få inspiration till klimatsmart belysning
  • Testa Eco Driving eller att åka kollektivt
  • Klimatsmart mat
  • Gemensamma träffar med utmaningar och aktiviteter för alla tre hushållen
  • Komma med önskemål på andra aktiviteter i strävan mot en klimatsmart livsstil

Dessutom avslutas projektet med en gemensam middag lagad av en känd kock!

Sökes...... er som vill ställa om till ett klimatsmartare liv!

Ni kan vara: Barnfamiljer, sambos, singelhushåll eller pensionärer.

Ni vill: berätta om hur ni upplever hur det är att jobba för att bli mer klimatsmart. Kan tänka er att intervjuas i tidningen eller radio, skriva egen klimatdagbok i tidningen, blogga, delta i sociala medier, fotografera till exempel.

Ni är: motiverade för att förändra er livsstil för att bi mer klimatsmarta.

Hur går det till?

Du/ni får personlig coachning av våra experter vid ett antal tillfällen. Man ordnar även gemensamma träffar för alla som deltar. Projketet är ett samarbete med Ulricehamns Tidning som kommer att skriva en artikelserie. Fokus kommer framförallt att ligga på upplevelsen hur det är att ställa om till ett klimatsmartare liv och vad som är bekvämare, smartare, snyggare, roligare. Men också på ekonomi och miljöpåverkan. Projektet har olika teman för varje månad:

  • Boende (oktober, kopplade till vanor i hemmet, inkl el-användning)
  • Transporter (november, kopplade till resvanor)
  • Konsumtion (januari, kopplade till konsumtionsvanor, inkl matvanor)d

Tid
Oktober 2010 – januari 2011.

Låter detta intressant?

Intresseanmälan och mer information finns på Ulricehamns kommuns webbplats.

De stora pendlarexperimentet

WHAT ARE YOU HONKING ABOUT? #HDR #photog

Bild: mescon

"Att ett ökat kollektivresande är en förutsättning för en framtida hållbar trafiksituation är de flesta med på. Men för många pendlare är det ett stort steg att ställa bilen och istället resa kollektivt. Med provåkarkorten vill vi sänka tröskeln till ett kollektiv resande och få fler att våga testa"

Västtrafik har precis dragit igång vad de kallar för "Det stora pendlarexperimentet". Kampanjen är Västtrafiks största någonsin och går ut på att värva nya resenärer, framförallt bilpendalre som har chansen att få ett gratis tvåveckors provåkarkort, värt 750 kronor.
Kampanjen och pendlarexperimentet inleddes den 27 september och senast den 20 oktober måste bilpendlaren anmäla sitt intresse på Västtrafiks hemsida för att få möjlighet att få ett provåkarkort. Korten skickas ut per post i början av november.

Imorgon torsdag kl. 13.30 kan man chatta med Västtrafiks experter och ta chansen att ställa frågor. Även kommande torsdag (7/10) kan man chatta.

4 steg
Västtrafik tipsar även om fyra steg till förändring som kan göra det lättare att bli bättre på att ställa bilen.
  1. Bli medveten om dina mönster
  2. Klargör vinsterna med förändring
  3. Ta ett litet första steg
  4. Ha tålamod
Det här är steg som nog fungerar bra även när det gäller andra förändringar i livet.

Själv åker jag numera med glädje buss till jobbet varje dag efter att ha tvingats ta bilen när jag gick på kryckor i våras och somras.

Blog Action Day 2010 närmar sig!

Water Games

Bild: Amodiovalerio Verde

I år deltar jag för 4:e året i Blog Action Day den 15:e oktober. Årets tema är vatten, ett ämne som jag har skrivit en hel del om tidigare. Vill du också delta så anmäler du dig här! Det finns t.o.m förslag på vattenrelaterade ämnen att skriva om!

tisdag 28 september 2010

Eko-dejta för en hållbar relation!

Two hearts

Bild: Andrew Pescod

Idag lanserar Spraydate och KRAV ett nytt koncept: Eko-dejting. De femtio första som eko-dejtar vinner entré till KRAVs Framtidsdag den 12:e november.
Att eko-dejta innebär man kan profilera sig som klimatsmart genom att i sin sökprofil på Spraydate kryssar i de nya intressekategorierna ”ekologisk mat och dryck”, ”miljö” och ”natur”.

– Många singlar lever miljömedvetet och eko-dejting känns viktigt för framtiden, dessutom är det ett kul sätt att marknadsföra vår Framtidsdag, säger Lars Nellmer, VD för KRAV.
Enligt en kommande SIFO-undersökning som KRAV presenterar i sin helhet i oktober tillhör singlar den grupp som köper allra mest KRAV-märkt.
De femtio första som eko-dejtar får gratis entré till KRAVs Framtidsdag den 12:e november. En heldag om den hållbara matbranschens framtid där intressanta föreläsningar av bland andra Johan Rockström varvas med god mat av Renée Voltaire och underhållning med Emil Jensen.
Är du inte singel men ändå vill vinna en entré till KRAVs Framtidsdag så kan du alltid tävla med recept på den godaste KRAV-lunchen.

Lycka till!

Weekendresa på hemmaplan

Lobster - London Bridge, London, England - Friday 7th September 2007

Bild: law_keven

Är du sugen på att åka bort över helgen? Varför inte göra en weekendresa på hemmaplan? Gillar du dessutom hummer, kräftor och musslor - då ska du ta en skaldjursresa genom Bohuslän i höst.

Oktober är skaldjurssäsong i Bohuslän och under månadens två sista veckor, 15-31 oktober, går restauranger, hotell och aktivitetsföretag samman under namnet www.skaldjursresan.se, med specialerbjudanden för den som älskar mat från havet. Fler än 30 hotell och vandrarhem, restauranger och aktivitetsföretag från Koster i norr till Öckerö i söder deltar i arrangemanget och det finns allt från hummer- och ostronsafarin, skaldjursbufféer och olika typer av weekenderbjudanden att välja på.

Big 5 eller barnen med?
Du kan exempelvis själv vara med och både fånga och äta vad Bohusläns eget "Big Five", dvs hummer, kräftor, musslor, ostron och räkor under den tid de smakar allra bäst.
Har du barn med rekomenderar jag varmt ett besök på Havets hus i Lysekil! 2010 är Barnens år på Havets Hus vilket man firar med nya lekfulla attraktioner i anläggningen samt en ny spännande utställning om havsmonster. Verkliga och mytiska havsmonster finns trovärdigt återgivna i modeller och bilder.

Kosters trädgårdar
Är du i Strömstad så gör gärna en avstickare till Kosters trädgårdar på Sydkoster.
Kosters trädgårdar är en ekologiskt odlad besöksträdgård som erbjuder såväl god mat som försäljning av grönsaker, blommor, kryddor, perenner och ett plantskolesortiment av buskar.
Trädgårdens gårdsbutik säljer ekologiska ostar, oljor, sylter, kryddor, böcker mm medan "Trädgårds Cafét" serverar måltider skapade av egenodlade råvaror och lokala produkter från bygden. samt har fullständiga rättigheter. Under hösten bjuds det på olika typer av kurser och konserter.

Vi ses vid havet!




måndag 27 september 2010

Matmåndag: Skippa kylskåpet?

Three new old-fashioned fridges

Bild: Vilseskogen

Strax innan jag åkte till NYC fick jag tips om en NY times artikel,Math Lessons for Locavores,
via the Everyday Minimalist. Artikeln diskuterar närodlad mat och hur mycket av energiförbrukningen man "sparar" genom att välja närproducerat ändå bara är en droppe i havet jämfört ned vår energiförbrukning i samband med att vi tar bilen till affären, sätter på ugnen, kör diskmaskinen eller har på kyl och frys.

The real energy hog, it turns out, is not industrial agriculture at all, but you and me. Home preparation and storage account for 32 percent of all energy use in our food system, the largest component by far.

Frågan blir ju om man kan klara sig utan kyl och frys? Med det liv vi lever idag skulle min familj har svårt att klara oss. Men en period hade jag faktiskt ingen kyl. Istället bodde jag i en gammal lägenhet där jag hade ett skafferi som var tillräckligt svalt. Eftersom jag bodde ensam hade jag heller inget större behov av frysfack.

Skulle du kunna tänka dig att stänga av kylen och/eller frysen?

lördag 25 september 2010

Bokmässan!

Här kommer lite bilder från Bokmässan som pågår i Göteborg just nu! Jag var där i torsdags och fredags och återvänder även på söndag! Bokmässan är verkligen en av årets höjdpunkter, intensivt med minglande, seminarium och mycket människor. Däremot har jag ännu inte köpt en endaste bok :-)

Döden i grytan

Jag kollade in lite intressanta titlar att recensera framöver

DSC05331

Den här boken fanns att beskåda i flera montrar.

DSC05325

Ny bok från duon bakom Lyxfällan. I ICA Bokförlags monter B08:22, kan du träffa Charlie Söderberg och Mathias Andersson idag.

DSC05269

På söndag blir det ett seminarium tillsammans med Tomas Lerner!
Fler bilder från Bokmässan hittar du här!

Gröna promenader i Stockholm

Greetings from Stockholm HDR

Bild: mescon

Funderar du på att besöka huvudstaden i höst? Varför inte prova en kulimarisk promenad? Under 2 timmar går du tillsammans med en guide på tur med kulinariska stopp och smakprover. Välj mellan de två ekologiska turerna "Stockholm goes Green, Hammarby Sjöstad" och "The Urban Organic Walk"- en hyllning till Stockholm som "European Green Capital 2010". Culinary Walking Tours ges både på svenska och engelska.

Stockholm goes Green, Hammarby Sjöstad
För grupper (minst 8 pers), svenska eller engelska
Tid på dagen enligt överenskommelse
Program 2 h med smakprover
Guide: Karolina Philo, författare till ”Eko Stockholm” och ”Vägen till ett skönt och grönt barnaliv”

Besök i Sjöstadens miljökvarter med generösa promenad- och cykelstråk. Grön arkitektur med material i trä, solceller, gröna tak och underjordisk soportering. Längs vattenlinjen är stamskog av björk och al bevarad. Vi tittar också på boflottarna för sjöfågel och vassparken för utsikt och rekreation. Programmet avslutas i kvartersbutiken Fine Food där vi avnjuter en ekologisk förfriskning.

550 kr/person

Inkluderat i pris:
• Program
• Svensk eller engelsktalande personlig guide/koordinator
• Smakprover
• I så stor utsträckning som det är möjligt försöker vi även skapa personliga möten med butiksägare och producenter

The Urban Organic Walk
För grupper (minst 8 pers), svenska eller engelska
Tid på dagen enligt överenskommelse
Program 2 h med smakprover
Guide: Karolina Philo, författare till ”Eko Stockholm” och ”Vägen till ett skönt och grönt barnaliv”.

Ekologi är så mycket mer än mat. Och den är rolig och modern. Turen börjar på Sundlof som är proffs på ekologisk skönhet. Alla varor är framtagna utan syntetiska dofter, färger eller konserveringsmedel. Nästa stopp är Norrgavel med Svanenmärka möbler i tidlös nordisk design. På vägen dit går vi förbi Pontus! som vunnit pris i White Guide som Sveriges bästa ekologiska gourmetkrog 2009. På Chokladfabriken som sedan följer avnjuter vi ekologisk tryffel. Turen avslutas på Eat! – Matbutiken med ett av de största ekologiska sortimenten i stan.

550 kr/person

Inkluderat i pris:
• Program
• Svensk eller engelsktalande personlig guide/koordinator
• Smakprover
• I så stor utsträckning som det är möjligt försöker vi även skapa personliga möten med butiksägare och producenter


Gowalla
Vill du hellre gå på egen hand kan du ladda ner applikation Gowalla till din mobiltelefon. Där hittar du Stockholm Green Capital Tour och 6 intressanta ställen att besöka.

fredag 24 september 2010

Inredningsfredag: smarta lösningar för trångbodda



När jag skrev om compact living i somras fick jag tips om familjeföretaget Gargnäs Snickeri som har tagit fram många smarta möbler för compact living. Ovan kan man se en kort film om Deskbed 2.0 ett skrivbord som även är en säng men jag gillar även sängskåpet och matplats/förvaringen. Företaget ligger i Sorsele men man samarbetar med företag över hela landet där man tillsammans producerar och utvecklar möbler och andra inredningsdetaljer.

Mer
Staying Sane: Living Small with Children
The Simple Joys of Smaller Living

tisdag 21 september 2010

På fredag kör Återvinningshelgen igång!


Nu har du chansen att göra en rensning hemma och samtidigt göra en insats för miljön. Den 24-26 september arrangerar El-Kretsen Återvinningshelgen

Omkring 15 miljoner gamla mobiltelefoner ligger hemma i svenska folkets byrålådor, "skräp" som skulle kunna återvinnas och värdefullt material återanvändas till nya produkter, el eller fjärrvärme. El-Kretsen arrangerar därför Återvinningshelgen för att öka återvinningen av små elprodukter exempelvis mobiltelefoner, batterier, glödlampor och elektriska leksaker.
Vi är bra att på återvinna stora saker som kylskåp och tv-apparater, men gamla mobiltelefoner, trasiga leksaker och hårfönar blir lätt liggande kvar hemma. Elprodukter som hamnar i naturen kan skada miljön, och det är även ett resursslöseri då de innehåller material som guld, silver, plast och metaller som kan återanvändas till nya produkter, el eller fjärrvärme. I takt med att utbudet ökar, är det viktigt att vi också lär oss att ta hand om dessa produkter på rätt sätt.

Lär dig mer om återvinning
Om du går in på www.el-kretsen.se kan du lära dig mer om återvinning och vilka produkter som är viktiga att återvinna. Genom att ange ditt postnummer där, eller sms:a det till 72456 kan du få information och vägbeskrivning till din närmsta återvinningscentral.
Själv har jag nog en och annan gammal leksak som borde flyttas från"att lagas lådan" för att istället återvinnas.

El-Kretsen är ett bolag som ägs av 21 branschorganisationer och drivs utan vinstintresse. El-Kretsen har idag cirka 2 000 kunder anslutna till sig. Enligt lag måste importörer, tillverkare och företag som säljer elprodukter samt bärbara batterier på den svenska marknaden erbjuda hushållen ett insamlings- och återvinningssystem för gammal uttjänt elektronik och batterier. El-Kretsen erbjuder ett rikstäckande återvinningssystem med cirka 1 000 mottagningsplatser. Systemet täcker samtliga produktområden som omfattas av lagen och ger god service till alla som vill lämna in gamla produkter.

måndag 20 september 2010

Matmåndag: Lunchlådeinspiration



Idag invigde jag min nya poppiga lunchlådeväska som jag köpte i USA. Den fungerade som väntat bra, det fanns gott om plats för en gammal glasslåda med ugnsbakade grönsaker, den lilla frysklmapen och en liten burk tsatsiki! Eftersom väskan är gjord av neopren håller den både kyla respektive värme bra i ca 4h, något som är användbart om man man inte har tillgång till kylskåp på jobbet eller resan.
Jag måste erkänna att jag sällan lagar speciell lunchlådemat. De allra flesta luncher är rester från dagen innan eller "fyndat i frysen". Eftersom vi inte har någon mikrovågsugn hemma brukar jag passa på ta med frysta saker till jobbet och värma dem där.

Matsajten Tasteline och KRAV har nyligen dragit igång en recepttävling om den godaste lunchlådan. Låt dig inspireras av filmerna om Arash och Stina som diskuterar sina lunchlådor på jobbet. Vinnar-receptet kommer att tillagas och serveras som en del av menyn på KRAVs Framtidsdag den 12:e november. De tio bästa recepten får Renée Voltaires nya kokbok och KRAV-märkta produkter. Skaparna av de tio bästa recepten får också gratis entré till KRAVs Framtidsdag och Det goda köket. Skicka in ditt bidrag till tavling@aftonbladet.se

Annan inspiration
Jag har tittat på fina bentoluncher men jag kan inte riktigt förlika mig med allt svinn. Kanske kan man kombinera inspiration från de här två länkarna:
Can You Pack a No-Waste Lunch?
Bento Box Basics for Back-to-School

söndag 19 september 2010

På resande fot: New York

Nu har det gått drygt en och en halv vecka sedan jag kom tillbaka från New York. Det var en maxad vecka full med upplevelser och intryck! Jag åkte tillsammans med min mamma som fyllde 60 år och målet var att hinna se, göra, smaka på och uppleva så mycket som möjligt.

NYC 150

Klassisk sightseeing
Eftersom det var första gången vi besökte New York fanns det en massa turistsaker som vi ville se. Vi tog en sväng förbi frihetsgudinnan men gick inte i land utan satsade på Ellis Island istället.
Vi var uppe Empire State building tidigt på morgonen och Top of the Rocks på kvällen. Andra "måsten" som vi kunde bocka av var Central park, Rockefeller plaza, Grand central station, Strawberry fields, Chinatown, Wall street, Ground zero m.m

Highline

En av de bästa upplevelserna var promenaden längs the Highline, en nedlagd tågbana längs Manhattan som numera fungerar som en upphöjd park sedan ett år tillbaka. Här kan du läsa en intressant uppsats om the Highline, skriven av två svenska landskapsarkitektstudenter.

the River café

Själva födelsedagsfirandet blev också mycket lyckat med snabbfärja till Dumbo (Down Under the Manhattan Bridge Overpass), middag på River café (där middagsunderhållningen bland annat bestod av ett romantiskt frieri vid bordet brevid). Efter middagen avslutade vi kvällen med en kvällspromenad över Brooklynbron. Vid 10-tiden på kvällen var det 26 grader varmt...

S5030907

Mat
Det är billigt att äta ute i USA och det fanns mycket god mat överallt! Vi ville naturligtvis äta New York style cheesecake men även donuts, ostron på Oyster bar, bagels, mexikansk mat m.m. Annat vi gjorde var att köpa med oss kinamat till hotellrummet men vi blev lite besvikna över att man inte fick typiska fyrkantiga take-away kartonger. Våra cupcakes från Magnolia bakery var också finare än vad de var goda (väldigt söta).


Flatiron

Eftersom vi gillar hus tittade vi på Flatiron building och ett flertal andra arkitekturhistoriskt intressanta byggnader. Dessutom besökte vi en massa konstmuseer. Bäst var Moma och bambuinstallationen på Metropolitan museum of arts takterass.

Lunchbag

Shopping
Som väntat blev det inte så mycket shopping men jag slog i alla fall till på en kamera. Jag tar en hel del bilder och kände att jag ville ha en lite bättre kamera. Det blev en Nikon D3000 som inhandlades på B&H Photo vilket bara det var en upplevelse!
Jag köpte lite smarta saker som jag ser fram emot att använda, bland annat lunchväskan ovan och smarta lunchskins, återanvändningsbara påsar som man har sina smörgåsar i. Sen köpte jag en tvål och en burk kryddor, något som intresserade samtlig säkerhetspersonal på hemvägen. Förmodligen påminde formen ock tjockleken om sprängdeg :-)

Rockerfeller Plaza

Packningen fungerade också väldigt bra. Möjligtvis hade jag kunnat lämna någon tunika hemma. Dessutom var min röda handväska (bilden ovan) lite för liten för kamera, guidebok etc och min gröna väska lite för stor men det löste vi med att köpa en shoppingkasse av tyg på MOMA. Det var väldigt skönt att bara resa med handbagage men på hemvägen fyllde jag min medhavda extraväska men smutstvätt och annat som jag kunde avvara medan jag fortsatte mot Stockholm, och checkade in den. jag vet inte om det berodde på att vi var hela 50 min tidiga när vi landade i Bryssel men inga väskor försvann på vägen!

Mer
Fler NYC-bilder hittar du här! Jag satte även ihop en Spotifyplaylist med New Yorktema som du kan lyssna på här.

lördag 18 september 2010

Fika och gör skillnad i år igen!

Cup of tea

Den 27 oktober 2010 mellan klockan 08.00-20.00 tävlar Sverige, Norge, Danmark och Finland återigen om vilket land som kan samla flest personer att fika Rättvisemärkt under en dag.
Förra året fikade hela Sverige Fairtrade-märkt, från södra Skåne till norra Lappland. 130 000 personer fikade och bidrog samtidigt till att förbättra arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer. Sverige blev bäst på att Fairtrade-fika i Norden och i år hoppas man kunna slå förra årets resultat och bli 150 000 som fikar samtidigt.

Samtidigt som du dricker Rättvisemärkt kaffe eller te, äter Rättvisemärkt choklad eller frukt, bidrar du till att odlare och anställda i utvecklingsländer får förbättrade arbets- och levnadsvillkor. Du kan delta som privatperson, organisation eller företag. Anordna en egen fikapaus eller delta en Fairtrade Fika som någon annan ordnar. Här kan du se om någon arrangerar en Fairtrade Fika nära dig.

Precis som förra året är reglerna enkla. Alla som arrangerar eller deltar i en fikapaus den 27 oktober där minst en Fairtrade-märkt produkt serveras får vara med i utmaningen. En fikapaus kan ordnas var som helst - i din skola, på din arbetsplats, i din kyrka eller organisation, på stan eller hemma i soffan med familj och vänner.Varje Fairtrade Fika har en sorts fikamästare. Det är fikamästaren som ser till att fikapausen anmäls här på webbplatsen och att resultatet räknas och registreras efteråt.
Alla vinnerFairtrade Challenge är ett enkelt och roligt sätt att engagera sig själv och andra och sprida information om Fairtrade. Det finns också fina priser att vinna. Det lag som får mest poäng i år vinner en resa med Fairtrade till odlare i Afrika. Fina priser finns också till bästa butiken, snyggaste fotot och för flest Fairtrade-produkter i samma fika. Se mer om våra olika tävlingar och priser på www.fairtradechallenge.se.

fredag 17 september 2010

Återvinningens dag 18 september (Göteborg med omnejd)

Återbruket

Den 18 september är det dags för Kretsloppsparkens dag på Kretsloppsparken igen. Vi var där förra året och men jag gillar fikan på Returhuset bäst. Parken är lördagsöppen som vanligt, mellan kl 10.00 och 15.00, och butikerna har fina erbjudanden just denna dag.
I Kretsloppsparken Alelyckan blir det en dag som går i lekens tecken. Den kände antikexperten Peter Pluntky finns på plats några timmar för att värdera besökarnas leksaker, teknikprylar och annat. Det finns också ett leksaksbytarbord där man kan lämna en leksak i utbyte mot en annan.
För de yngre finns det clown, hoppborgar och annat på plats. Sopsorterande hundar kommer också att finnas på scenen och det är en programpunkt som är intressant för hela familjen. De duktiga hundarna visar hur lätt det är att göra rätt när det är dags att sortera avfall, något som vi människor inte alltid lyckas med….
Alla som tar med sig något användbart – en möbel, en pryl, böcker eller något annat – kan vara med i en enkel tävling med chans att vinna en elcykel.
Butikerna i parken har många fina erbjudanden. Rea och specialpriser hos Stadsmissionen på bl a leksaker, blomkrukor och gardiner. Återbruket har rea på fönster! Om man blir trött i benen kan man ta en avkopplande paus på Returhuset med kaffe och bulle eller korv och bröd.
Kretsloppsparkens Dag arrangeras av kretsloppskontoret Göteborgs Stad. I år ingår dagen i den regionala satsningen Återvinningens Dag, som genomförs av Renova i samarbete med kommunerna i göteborgsområdet.
Program:12.00 –14.00 Peter Pluntky, känd expert från Antikrundan, värderar dina gamla leksaker, spel, reklamföremål, skyltar och liknande, samt teknikprylar av alla de slag. Men ta inte med dig konst, juveler, mattor, ostindiskt porslin eller liknande.
Hela dagen: Toy Swap – leksaksbytarbord. Lämna en leksak, välj en annan utan kostnad. Den trollande clownen Hokus vandrar runt i parken och hittar på skoj och bus hela dagen.
11.00, 12.30, 14.00 Sopsorterande hundar på scenen. Husse Anders Lundberg har med sig Faxe och Kompis som visar hur lätt det är att göra rätt – till och med när man är hund.
Kretsloppsparkens Dag ingår i Återvinningens Dag som arrangeras av Renova i samarbete med kommunerna i göteborgsområdet. Kretsloppsparken ligger på Lärjeågatan, vid Gamlestadsvägen, mitt emot Alelyckans sportcenter. Fri parkering. Man kan åka kollektivt med buss 78, hållplats Vattenverket.

torsdag 16 september 2010

Besök i Borlänge

Miljödag

I går tog jag morgontåget mot Borlänge för att prata på deras miljö- och klimatdag, ”Naturen har vi bara till låns.

Myrorna, Örebro

När jag bytte tåg i Örebro såg jag att det låg en Myrornabutik tvärs över gatan. Affären visade sig vara väldigt stor och välsorterad. Jag fyndade tre pocketböcker på engelska för 35 kronor, perfekt!

100915 029

En av programpunkterna var Unni Öhman från Borlänge kommun som pratade om GMO. Efter föreläsningen passade jag på att känna henne på pulsen och fråga vad allmänheten egentligen tycker om GMO. Enligt henne är folk i Borlänge förhållandevis intresserade och kunniga vad det gäller GMO. Kommunen satsar också mycket på få kommuninnvånarna att välja ekologisk mat och mäter bland annat försäljningen av ekomjölk varje år respektive ekobananer var tredje år.

Textilt återbruk

Malin Lindström höll i en workshop om textilt återbruk. Hon har även gett ut en bok med samma namn (recension kommer). Jag pysslade ihop en liten väska till min Blackberry

Därefter pratade Birgtita Rasmusson om sin bok Släng inte maten som jag skrev om förra vintern. Enligt henne slängs var 3 matkasse vilket är ett enormt slöseri vad det gäller resurser.

Modevisning

Did u give the world some love today babe?, en ekoreko butik i Falun ordnande modevisning. Bor du i Falun så vill jag tipsa om deras föreläsningskvällar i samarbete med Studiefrämjandet.

Kvällen avslutades med ett framträdande av duon Mats Höjer och Sölve Olofson men då var jag tvungen att gå för hinna med tåget till Hallsberg.

Bulle

I servicekupén såldes supergoda kanelbullar från Saffran och kummin, ett surdegsbageri i Säter. Eftersom jag inte kom längre än till Hallsberg så sent på kvällen fick jag övernatta i Hallsberg på hotell Stinsen och åka vidare nästa morgon.

Låt 50-öringen göra nytta!



Du har väl inte missat att 50-öringen går i pension den 30 september. När den silverfärgade 50-öringen blev ogiltig 2006 försvann ett värde av 125 miljoner kronor eftersom många lät mynten ligga kvar i byrålådan. De 50-öringar som är i omlopp idag är värda 197 miljoner kronor. Enligt en TNS/Sifo-undersökning känner inte ens hälften av alla till vilket datum mynten slutar gälla i handeln. Vi har dammsugit huset på 50-öringar och lämnat in en hel burk till Glassbilen som samlar in mynten till förmån för BRIS, Childhood och SOS Barnbyar. Insamlingsbössor finns även på Sveriges samtliga Swedbankkontor, Sparbankskontor, Bishops Arms, KappAhl butiker, IKEA varuhus, Apoteksgruppens apotek och Elite Hotels.

Mer
På hemsidan http://www.50oringenforsvinner.nu/ kan du läsa om myntets historia och vad som hänt när andra valörer gått ur tiden.

onsdag 15 september 2010

Projekt 333

Project 333

Bild: joshmadison

Inspirerad av andra minimalistiska klädprojekt som The Uniform Project, Six Items or Less och http://thecardiganproject.tumblr.com/ har Courtney med bloggen Be more with less dragit igång ett eget projekt kallat Project 333, dvs 3 månader med 33 plagg (eller prylar).
Projektet ska pågå 1 oktober - 31 december och i dessa 33 plagg/prylar ska allt från kläder till skor, ytterkläder och accesoarer ingå. Undantaget är vigsel/förlovningsringar, underkläder, sovkläder, slapparkläder (in-home lounge wear) och träningskläder (som dock bara får användas vid träning). Här kan man inspireras av Courtney egen lista.

Tanken är att välja ut en perfekt garderob som ska funka både både till vardags och fint (exempelvis under jul- och nyårshelgen) och att hänga undan resten av garderoben i 3 månader.

Vad skulle du ha med på din lista?

Mer
Project 333 har fått en egen Facebooksida och Twittertag #project333


lördag 11 september 2010

Valvelande

Den 19 september går Sverige till val men jag kommer inte skriva vilket parti du ska rösta på. Jag är inte ens säker själv. Enligt Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap, är väljarrörligheten numera är mycket stor. "Mellan 2002 och 2006 års val bytte 37.1 procent av de svenska väljarna parti. Räknar man med byten mellan sofflocket och valurnan är rörligheten ännu större, 45 procent. Nära hälften av valmanskåren förändrar sitt politiska valbeteende mellan valen". I våras berättade en föredragshållare från JKL att det dessutom är ovanligt man byter block.



DSC00129

En gång träffade jag Göran Persson och kollegan från Norge, Jens Stoltenberg, i Nordstan. Han var mest intresserad av att tala med de unga förstagångsväljarna.
Första gången jag fick möjlighet att rösta lade jag min röst på V. Sedan röstade jag blankt i samtliga val i många år eftersom jag inte trodde på partipolitik. Nåt år röstade jag på miljöpartiet i kommunal- och landstingsvalet men blankt i riksdagsvalet.
Förra valet bestämde jag mig för att göra alla tester och valkompasser som fanns för att se var jag egentligen hörde hemma. Enligt samtliga tester var jag centerpartist - grön men med borgerlig värderingar uppenbarligen. Eftersom jag är pragmatiskt lagd röstade jag sålunda på centerpartiet även om jag innerst inne inte kände mig speciellt centerpartistisk. Dessutom personröstade jag i kommunvalet. Jag lade min röst på en person som jag kände till sedan tidigare och som jag uppfattade det hade gjort ett bra jobb i Skövde där jag bodde några år på 90-talet.
Tji fick jag. Nu kan jag se tillbaka på 4 år där jag fått bland annat fått tillbaka kärnkraft vilket jag är starkt emot. Personen jag röstade på fick visserligen ett mandat i kommunfullmäktige men jag är inte säker på att han gjort så stort intryck. Särskilt som om han fick uppdrag i Stockholm när alliansen bildade regering.

Valpejl
Vill du kolla in presumtiva kandidater närmare kan jag rekommendera Sveriges Radios och Sveriges Televisions unika webbtjänst Valpejl där du kan söka information kring alla kandidater som siktar mot riksdag, landsting eller kommun i höstens val. Jag gjorde det stora testet för att matcha mina politiska åsikter mot partierna och de riksdagskandidater som svarat på Valpejls enkät. Den här gången blev jag inte centerpartist :-) Göran Hådén, tidsengagerad miljöpartist som kandiderar till riksdag, kommun- och regionfullmäktige 2010 skriver mer om valpejl här.

Mer valrelaterat
Cykelsmart har undersökt hur pass cykelvänliga riksdagspartierna egentligen är?
Följ svenska folkets intresse på Google inför valet i September

fredag 10 september 2010

Gästinlägg: Torpardrömmar

Autumn evening in Sweden

Bild: med tillstånd/with permission from Dan Wiklund

För tillfället befinner jag mig på resande fot och istället för det vanliga inlägget blir det ett gästinlägg. Det här inlägget kommer från en anonym och var urprungligen en kommentar på Susannes gästinlägg: "När bara en vill leva enkelt". Jag tyckte att kommentaren var så bra att den förtjänade att bli läst av flera!


Jag har samma problem som Susanne men i mitt fall är det min fru som vill leva i "ekorrhjulet". Eller rättare sagt hon vill ha lyx, men samtidigt vill hon jobba så lite som möjligt. :)

Vi var också normala och ganska lika när vi träffades för 25+ år sedan. Vi ville bo inne i storstan men letade efter ett torp på landet. På den tiden var hon intresserad av att odla egna grönsaker.

Idag bor vi en stor, fin och dyr villa i stan. Kostar multum i uppvärmning och alla prylar som skall köpas och underhållas.

För några år sedan köpte vi ett torp. Men då hade frun tröttnat på att odla, leva enkelt och sådant. Men hos mig hade intresset för det enkla livet, självförsörjning och sådant växt sig allt starkare. Jag "fick" köpa torpet men frugan gjorde klart att hon inte skulle lägga två strån i kors med upprustning. Möjligen när det var dags att inreda med gardiner och sånt någon gång i framtiden (huset behöver mycket renovering och modernisering innan det blir riktigt mysigt, även om det är fullt beboeligt redan idag).

Idag är det jag som tjuvar till mig någon dag eller två per månad för att jobba på torpet. Men frugan håller mig mest sysselsatt med att jobba med lyxhuset i storstan.

Det är oerhört ledsamt egentligen. Jag vill helst bygga ett nytt hus, parallellt med det gamla torpet på landet. Ett hus som skall vara i samklang med naturen; solvärme och solenergi att driva kyl/frys och lite belysning. Egna odlingar med grönsaker och fruktträd. Höns och några julegrisar. Kanske en get eller två som kan hålla borta sly och annat. Sylta, safta och torka svamp och frukt. Byta med andra "bönder". Leva det enkla livet.

Ditt och mitt mål är mycket lika; men utgångspunkterna skiljer sig något. Det är inte omsorgen om "den stora" miljön som driver mig; utan enbart önskan om att vara självförsörjande och leva "off-the-grid" och utan lån eller beroende av stat/kommun eller liknande. Skulle t.ex. gärna se alternativa betalningsmedel - t.ex. "arbetspoäng" a'la LETS.

Vet inte hur det kommer att gå för min fru och mig i framtiden. Hon vill resa och uppleva mer av den stora världen. Jag vill utforska den "lilla världen". Hennes intressen förutsätter mer lönearbete. Mina intressen innebär mindre lönearbete. Det går inte ihop.

tisdag 7 september 2010

Gästinlägg: Cykeläventyr genom konsumtionssamhället

Uttramparen

För tillfället befinner jag mig på resande fot så istället för de vanliga inläggen blir det olika gästinlägg. Idag skriver Emil om sitt kommande cykeläventyr.

Jag stod i mitten av min levnads bana då i en nermörk skog jag mig befann, där ej merväg och stig jag kunde ana.

Så börjar Dantes gudomliga komedi och så börjar även mitt äventyr. Mitt äventyr tar mig inte genom helvetet men genom vårt konsumtionssamhälle och förhoppningsvis tvärs över den amerikanska kontinenten. Jag är snart trettio år, min karriär efter mina universitetsstudier har precis börjat, jag gillar prylar. Men någonting känns inte riktigt rätt, mitt liv ter sig allt för tryggt och den konsumtionsiver jag själv är en del av känns ärlig som en flygvärdinnas leende.

Mitt namn är Emil Mörk. Jag har det stora nöjet att arbeta med konsumtionsfrågor dagarna i ända genom ett projekt som drivs av Folkuniversitetet. Det är jättekul att få betrakta den kultur jag själv är en del av men det skapar också en känsla av att jag faktiskt vill göra någonting för att bryta de mönster som jag tror skadar mig och mina medkonsumenter. Genom mitt arbete kom jag i kontakt med köpstoppsbloggen som verkligen varit inspirerande att läsa. Nu känns det jättekul att få gästblogga här och jag börjar med att tacka för förtroendet och all inspiration.

Under min semester i somras läste jag Stephen Kings mastodontroman Pestens tid. Jag vet inte om jag egentligen gillade boken sådär jättemycket men den var engagerande på sitt sätt. Romanen utspelar sig i ett stort antal amerikanska stater och städer och för att riktigt hänga med i alla resor skaffade jag mig en karta över USA. Det var så mitt stora äventyr började. Jag tänkte att det vore kul att någon gång cykla över den amerikanska kontinenten. Tanken ville inte riktigt släppa mig och för några veckor sedan bestämde jag mig för att i alla fall göra ett försök.

Det var så Uttramparen föddes. Bloggen var först tänkt att vara för att dokumentera mina förberedelser för mig själv men det har visat sig att ganska många har varit intresserade av vad som händer och det känns verkligen jättekul. Jag vill sprida kärleken till det fantastiska muskeldrivna fordonet som cykeln faktiskt är. För att få råd med resan och för att få tid till att träna och driva bloggen behövde jag drastiskt se över vad jag använde min tid till. Mina arbetstider kunde jag inte göra någonting åt. Däremot fanns det en lång rad andra åtgärder jag kunde hänge mig åt. Jag har burit ut min TV, jag har slutat med ute-luncher, jag har slutat shoppa och framför allt, jag mår superbra av mitt nya liv.

Tanken med projektet är att jag ska köpa så lite av min utrustning som möjligt. Cykling tenderar att bli något av en materialsport vilket jag tycker är lite synd. Givetvis blir det roligare om man har bra grejer men det ska inte vara det avgörande. Jag har ingenting emot grejer, jag gillar grejer men jag tycker kanske att fokusen på prylar blir väl stort. Så jag tänker byta, eller få helt enkelt klara mig utan det mesta av min utrustning. Det första bytet blev finfina cykelväskor mot mitt x-box. Att få tag på tält, sovsäck, liggunderlag och bra kläder ska nu vara del av det kommande äventyret. Förutom de materiella förutsättningarna är jag i stort behov av tips och råd. Jag har inga tidigare erfarenheter av långa cykelturer, jag är relativt otränad, jag behöver tips på hur man kan förenkla sitt liv, jag har aldrig varit i USA och jag kommer behöva att folk ger mig support när det är motvind och uppförsbacke, både mentalt och fysiskt.

Följ gärna Uttramparens äventyr och bidra med dina kunskaper på www.uttramparen.se.

söndag 5 september 2010

Göteborg: Hållbar framtid

Göteborg - Världskulturmuseet (Museum of World Culture)

Bild: jaime.silva

Med rubriken Göteborg: Hållbar framtid arrangerar Museion (en miljö inom Institutionen för globala studier för forskning och utbildning kring världskultur och globaliserat kulturarv.) ett antal seminarier på Världskulturmuseet. Under kursen Göteborg: hållbar framtid finns tillfälle för debatt och diskussion kring de utmaningar Göteborg står inför.

8/9 Arkitekturens kraft. Arkitektur och stadsplanering påverkar oss i grunden. Konsekvenserna av det som ligger på ritbordet kan få avgörande konsekvenser för ett samhälles välstånd. Mark Isitt, journalist och arkitekturkritiker på Göteborgs-Posten ger exempel på hur arkitektur kan hjälpa eller stjälpa. Fri entré.

15/9 Ikväll är fokus på miljöfrågor. Fri entré.

29/9 Ikväll är fokus på frågor om identitet och tillhörighet. Fri entré.

lördag 4 september 2010

Gästinlägg: Ett rikt studentliv, trots knappa medel

Festival

Just nu befinner jag mig på resande fot och lämnar plats för några gästbloggare. Dagens inlägg är skrivet av Caroline.

Carolina heter jag och studerar vid högskolan sedan 2,5 år tillbaka. Frivillig enkelhet och miljön är två områden som jag känner mycket för och har haft mycket användning av i mitt liv som student. Jag älskar att umgås med andra människor och gillar allt som har med mat att göra, vilket ofta är en lyckad kombination. Jag spenderar mycket tid med min pojkvän som jag delar många upplevelser med. Mellan detta försöker jag träna för att må bra och samt kludda lite färg på målardukar ibland vilket är en skön kontrast till det akademiska.

Studenttiden är en härlig period för många. Även om skolan kräver mycket slit och ansträngning från vår sida ger den också mycket tillbaka. Precis som det i arbetslivet finns människor med varierande livssituationer, finns det studenter vars tillvaro skiljer sig mycket från varandra.
Det som vi oftast har gemensamt är den knappa ekonomin. En del studenter väljer att jobba vid sidan av studierna. En del, däribland jag själv, väljer att ta den konsekvens det innebär för ekonomin att inte arbeta extra. I båda fallen krävs ett smart upplägg för ekonomin som håller för den långa tid som vi kommer att spendera som studenter. Det är här som det kan passa att ta sig en rejäl funderare på vad som är viktigast att tillgodose i sin tillvaro. Många studenter har familj och bostäder som kräver en större ekonomi än för oss som bor i små ettor med utgifter som till största delen berör oss själva.

Därför behöver vi använda vår uppfinningsrikedom för att ändå skapa en tillvaro med utrymme för ett rikt liv, trots knappa medel.

Inom en studentbudget finns det ofta inte utrymme för någon större konsumtion för varor som kläder, prylar och dyrare tjänster. Inte heller kan vi spendera någon större summa på resor och andra sociala aktiviteter. Men måste detta innebära att tillvaron behöver vara fattig? Alla som har varit eller är i en ekonomiskt ansträngd situation kan intyga att det finns relativt få fördelar med att behöva begränsa sig på grund av sin ekonomi vid de tillfällen då andra kan välja att delta eller konsumera. Därför behöver vi använda vår uppfinningsrikedom för att ändå skapa en tillvaro med utrymme för ett rikt liv, trots knappa medel.

De idéer och tankar som Köpstoppsbloggens inlägg berör kan vara en stor tillgång när man lever som student. Vad är viktigt för just dig? Behöver jag verkligen ha samma konsumtionsmönster som tidigare eller kan jag se det här som en chans att verklig se vad som berikar min tillvaro? Jag tänkte därför ge lite tips om vad som kanske kan underlätta för dig som student (eller för dig som bara vill ha inspiration givetvis) och förhoppningsvis bidra till en ekonomi som kan fungera.
  • Ha en buffert som säkerhet. Detta kan vara svårt för vissa att tillgodose men försök att åtminstone ha en mindre summa på ett separat konto eller liknande för oväntade utgifter. När både tandläkarkostnaden och en hög med studentlitteratur ska betalas kan det kännas skönt att ha den där sparade summan. Även här gäller det att kunna prioritera och tänka lite på den närmaste framtiden för eventuella utgifter som kommer att gräva stora hål i ekonomin.
  • Gör upp en budget. Jag vet. Detta är något som många tycker är rent ut sagt skittråkigt och inget som orkas göras varje månad. Du lever under knappa omständigheter, så gör åtminstone en uppskattning för hur du kan fördela dina inkomster. Här kan det vara bra att sätta sig ner en stund och tänka lite på vad som är viktigt för dig. Personligen berikar mina vänner och pojkvän mitt liv mer än något annat så jag väljer att spendera en större del av min budget på aktiviteter jag gör tillsammans med dem och inte materiella ting. För till exempel dig som har familj kommer din budget innehålla en mängd andra poster som är viktiga för just dig, precis som varje livssituation är unik på sitt sätt.
  • Leta efter studentrabatter och erbjudanden. Här kan det finnas pengar att spara! Hör efter när du ska köpa något om de har speciella förmåner för studenter. Fråga dina studentkompisar om de vet var det finns att få eller sök på nätet. Dessutom är mycket gratis för alla, som att låna böcker på biblioteket.
  • Ta tillvara på det som skolan kan erbjuda. Vi har till exempel bio en gång i månaden som hålls i en stor föreläsningssal, helt gratis! Det som anordnas på skolorna genomförs i stor utsträckning av andra studenter och vet hur tajt budget vi har. Därför brukar de anordna grejer till en låg kostnad eller ibland helt gratis! Att delta i skolans aktiviteter är även jättebra tillfällen att lära känna nya människor.
  • Köp begagnad studentlitteratur. Studentlitteratur har oftast hutlösa priser och vanligtvis behövs en hel mängd med böcker till varje kurs. Köp begagnat av andra studenter eller försök låna på biblioteken (och miljön blir glad).
  • Köp begagnat eller byt när du behöver något nytt. Behöver du verkligen en sprillans ny soffa under studenttiden? Eller att ha en rad uppsättning med jeans? Hör med dina vänner om ni kan låna av varandra och helt plötsligt få en större garderob till mycket mindre pengar. Dessutom är det mycket snällare mot miljön.

Så, det var några studenttips som jag ville dela med mig av. Ekonomin kan vara ett gissel för många och även för mig. Men med lite idéer och finurlighet har jag ändå utrymme för att ha en rolig studenttid. Jag har kommit underfund med att det inte är ytterligare en tröja i garderoben eller en ny vas som gör mitt liv rikare, utan att spendera mycket tid med andra människor som jag älskar. Och det behöver ju inte kosta något alls egentligen.

fredag 3 september 2010

Gästinlägg: Varför alla kan (och borde) spara

Handlar om pengar

Bild: Henrik Ström

Just nu befinner jag mig på resande fot och lämnar plats för några gästbloggare. Det här är det andra gästinlägget från Oskar som gästbloggat om frivillig enkelhet, ekonomisk frihet och (hållbara) investeringar tidigare.

Ofta hör och läser jag kommentarer i stil med ’jag kan inte sparar just nu för att…’ och så kommer en beskrivning av varför just denna vecka, månad, år är så speciellt och hur det är otroligt omöjligt att spara. Det kan dock vara värt att notera att alla livets veckor, månader och år är speciella.

Ekonomiska data visar att nära nog alla, i Sverige, har fått det bättre ekonomiskt under de senaste åren och om jämförelsen dras ut över längre tid (t.ex. 30 år) är detta ännu mer tydlig. Kan så vara att som det ofta sägs i media och av politiker som vill göra en poäng att vissa grupper ’hamnat efter’ med det innebär bara att förbättringen av deras ekonomi är mindre än för övriga grupper i samhället. Sparande är på många sätt mer en inställningsfråga än en ekonomisk fråga t.ex. är en av de vanligaste orsakerna att förhållanden tar slut bråk om pengar och ändå är det ju i tvåsamheten som möjligheten att bygga en stabil ekonomi är som störst.

Det finns bara ett sätt att spara ihop pengar och det är att göra av med mindre än det som kommer in. På engelska finns ett uttryck som används flitigt i sammanhang där privatekonomi diskuteras nämligen ’pay yourself first’ vilket fritt översatt är ’betala dig själv först’. Något förenklat betyder det att du ska ta en förutbestämd andel av din lön (t ex 10 , 20 eller 30 % kanske till och med mer för vissa) vilket du sätter direkt till sparande innan du börjar använda dina pengar. Med andra ord lever du som om din lön var 10-30 % lägre. Detta medför ju inte bara att du har möjlighet att bygga upp en buffert och ett långsiktigt sparande utan även att du ganska snabbt bygger ett mycket stabilare (ekonomiskt) liv. Detta är oftast inte en fråga om matematik utan en fråga om inställning.

Det finns (korta) tider i livet när man kanske inte kan spara, t ex om man under ett par månader har mycket låg inkomst eller tillfälligt höjda kostnader. Om detta läge permanentas måste man dock göra några förändringar (på inkomst- eller utgiftssidan) så att sparande får plats inom den ekonomin man har.
Ett exempel kan vara om du är ensamstående med en heltidslön inom dit arbetsområde (tex. utbildad lärare som jobbar som lärare) då kan du inte gå att hoppas på att det ska bli mycket bättre nästa år utan du måste spara idag, du har din yrkesbana vilket innebär en viss inkomst. Din inkomst kan visserligen förändras, men även till det sämre och om den förbättras kommer det sannolikt att ske långsamt därför måste sparande rymmas inom nuvarande ramar. Om du däremot, under en kort tid är sjukskriven, och har lägre inkomster är det OK att stryka sparandet så länge du räknar med att återgå i arbete inom en inte allt för avlägsen framtid.

En anledning till att så få sparar är att inga (kortsiktiga) kommersiella intressen finns för att driva fram detta beteende. På kort sikt kan det minska konsumtionen något, bankerna skulle inte få låna ut lika mycket pengar etc. Det ligger dessutom i politikens (kortsiktiga) intresse att ha ett folk som är beroende av politiska beslut, och som går att ”lura” att rösta mot sin politiska övertygelse/ideologi med en skattesänkning eller bidragshöjning. Tror dock att dessa eventuella kortsiktig negativa konsekvenser som skulle komma av ökat sparande med stor marginal vägs upp av de långsiktiga positiva konsekvenserna som Tobias Schildfat skriver i sin bok ’Vägen till din första miljon – Alla kan bygga en egen pengamaskin’
”Ju fler människor som med hjälp av en stark egen ekonomi vågar välja sitt liv utifrån sin passion ochskapande kraft, desto bättre tror jag att vår värld kommer att utvecklas.”

Min egen övertygelse är att en person som har en ordnat ekonomi har lättare att ta etiskt korrekta beslut och leva i mycket bättre samvaro med sin omgivning och i samklang med sina värderingar och njuta mer av livet - inte en dum kombination! Nu är jag intresserad av vad ni som läster tycker?

Vad tänker ni om dessa resonemang? Hur gör ni för att spara? Sparar ni inte och i så fall varför?

torsdag 2 september 2010

Gästinlägg: Längtan efter ett enklare liv

Bathing in evening light

Bild: Flickrolf

För tillfället är jag på resande fot så istället för de vanliga inläggen kommer jag att publicera några gästinlägg. Dagens inlägg är skrivet av av Anna och var ursprungligen en kommentar på mitt inlägg om hur att shoppa prylar inte gör dig lycklig på längre sikt.

För några år sedan separerade jag från mitt ex. Vi hade bott tillsammans utomlands under ett antal år och jag flyttade hem till Sverige med en liten resväska fylld endast med mina kläder och någon enstaka pryl. Jag lämnade kvar alla våra gemensamma möbler och saker eftersom jag ändå inte ansåg det värt mödan och kostnaden att frakta över detta till Sverige. Dessutom hade jag inget boende här utan bodde hemma hos mina föräldrar den första tiden.

Trots mitt brustna hjärta och att jag kom hem till Sverige utan vare sig boende, jobb eller vänner så kändes mitt liv så väldigt "lätt" under den här rätt svåra tiden. Jag insåg snabbt att jag tyckte det var en befrielse att bara äga det nödvändigaste och att det var detta faktum som gjorde att jag mådde så bra. Detta från en helt vanlig tjej som älskade kläder, magasin, böcker, prylar, skönhetsprodukter...
Jag hade en liten summa pengar som jag fick hushålla med tills jag hittade ett arbete, jag var orolig över detta innan, att jag skulle leva "fattigt" men jag insåg snabbt att jag klarade mig bra! Jag kommer ihåg att min mamma tyckte synd om mig eftersom jag inte hade så mycket kläder och tog med mig på en shoppingtur men själv hade jag hela tiden känslan av att "jag behöver inte mer, jag klarar mig". Jag tyckte jag hade tillräckligt med kläder. Förutom kläder hade jag även smink och en cd-spelare (som sagt, det var några år sen!). Det var ungefär vad jag ansåg vara det jag behövde för att må bra.

En annan sak som hände under den här tiden var att jag inte tittade på TV mer än vid enstaka tillfällen, kanske bidrog det också till att jag mådde så bra. Jag tror det i alla fall.

När jag sedan flyttade till en egen lägenhet så valde jag att köpa få möbler second-hand och en känsla som jag fullkomligt älskade var att det alltid fanns plats, även i min lilla lägenhet. Jag hade alltid en nästintill tom låda när jag behövde lägga undan något, allt kändes så enkelt och befriande!

Jag fortsatte alltså att leva "spartanskt" under ett par år eller så. Jag hade medvetet få möbler hemma och jag hade få plagg i min garberob. Säkert är det olika beroende på var man bor och i vilka kretsar man umgås men här var det i alla fall snudd på pinsamt att jag hade så få möbler. Även att jag hade "samma gamla kläder" tror jag störde vissa. Jag var ju trots allt en ung och modeintresserad tjej! Men efter en tids frånvaro från butikerna började jag få känslan av att det var smått vulgärt att köpa nya kläder hela tiden utan att det låg något verkligt behov bakom för så hade jag levt tidigare. Jag hade förr en känsla av att jag inte hade tillräckligt, jag "behövde" alltid något nytt, men nu kändes det tvärtom; som om jag hade mycket, kanske för mycket rentutav? Det är här tv-tittandet kommer in tror jag. Jag såg lite på TV, ägde ingen dator och läste inga modemagasin, jag tror att därifrån hade jag tidigare fått många impulser att "uppgradera mig" genom att köpa nya kläder och prylar. Nu när de var borta så kunde jag tänka själv och då kändes det helt plötsligt som om jag inte saknade något, det var som sagt en känsla som tidigare hade varit närmast konstant hos mig.

Det är dock värt att nämna att jag aldrig hade någon ideologisk övertygelse som stod bakom mitt val att leva på det här sättet, det var slumpen som gjorde att jag fick den här upplevelsen och sedan insåg jag till min förvåning att jag gillade det.

Man kan fråga sig hur det kom sig att jag gick tillbaka till att konsumera och skaffa mig fler prylar när jag hade upplevt fördelarna med att leva enkelt.


Sedan började jag sakta men säkert konsumera ungefär som alla andra. Man kan fråga sig hur det kom sig att jag gick tillbaka till att konsumera och skaffa mig fler prylar när jag hade upplevt fördelarna med att leva enkelt. Jag antar att det bror på att jag inte hade någon plan att hålla fast vid min livsstil och att jag tillslut kom att påverkas av vårt konsumtionssamhälle. Det är inte förrän nyligen som jag verkligen har insett jag faktiskt inte mår bra av det och vill gå tillbaka till något som liknar den livsstil jag hade för ca 10 år sedan.

Den här starka upplevelsen av att vara så lycklig trots att jag inte hade "något" har fascinerat mig ända sen dess samtidigt var det lätt att glida tillbaka till en mer "normal" inställning till saker. (jag träffade sedan en man och vi fick barn och har numer ett "normalt" hem med ganska mycket saker). Jag har ofta berättat om det för vänner och brukar försöka övertala min man att vi ska rensa/inte köpa på oss saker i onödan. Han är absolut ingen slösa men han förstår nog inte riktigt vad jag menar. Jag antar att det är svårt att förklara för folk att man faktiskt kan må otroligt bra av att ha lite saker omkring sig när vi lever i ett samhälle där det inte tycks finnas någon botten. Där alla bara vill ha mer hela tiden.
Men jag kan önska att alla unnade sig själva att leva utan en massa överflödigt crap under en tid och få uppleva vad som då händer. För mig var det en tid av lugn, glädje och trygghet, inte alls de känslor man kanske skulle associera med att vara utan boende, prylar, pengar, böcker,..


Jag har talat mig varm över fördelarna med att ha få saker hemma i många år nu, men jag har känt det ungefär som om människor runt omkring mig tycker att det låter för extremt eller fanatiskt. Men faktum är att jag är 100% övertygad om att man mår bättre av att ha få saker. Rent praktiskt blir det enkelt att leva i sitt hem, man har lätt att hitta saker och det är lätt att städa och hålla ordning. På ett djupare plan så tror jag man har utrymme att hitta till sig själv, man har överblick över sitt liv på ett annat sätt. Utrymmet ger plats åt tankar och idéer, det låter kanske galet flummigt för vissa men det är logiskt egentligen. Man hittar lättare till det som är viktigt, ligger det en massa skräp framme har det ju en tendens att distrahera. Utan allt skräp finns det inga hinder! Det har förstås också en positiv påverkan på privatekonomin då man inte längre shoppar en massa saker som man egentligen inte behöver och inte behöver lägga tid på att leta runt efter den senaste prylen.
Det blir också mer njutningsfullt att köpa något som man behöver. Det tror jag förresten är en starkt bidragande orsak till att det kan kännas så otroligt bra att omge sig av få saker, men har då sållat bort allt onödigt till saker som verkligen betyder något. Man har bara kvar det som man har full användning för alternativt stort personligt värde. Då uppskattar man varje liten sak man har och man är helt omgiven av saker som ger energi. Jag hade min älskade cd-spelare, jag lyssnade på musik varje dag och uppskattade den SÅ mycket! Jag hade en svart finstickad tröja från HM som passade perfekt till alla möjliga tillfällen. Jag hade en vacker fotoram som påminde om mitt forna liv utomlands. Jag hade helt enkelt alla prylar jag behövde.
Jag skulle gärna vilja rensa ut allt hemma så jag fick uppleva den känslan igen. Jag kan fysiskt känna hur möbler och allehanda prylar här hemma tynger ner mig fast tanken är att det ska vara tvärtom. Jag tyckte det var så kul att läsa denna artikel och finna att det faktiskt finns människor som valt denna livvstil. Jag har ännu inte träffat någon irl som någonsin har förstått mig när jag pratat om detta.

Självklart är det skillnad för folk som är behövande "på riktigt", jag medger att jag hade tak över huvudet och därmed hade det rätt så bra. Och visst ska det få finnas materiella behov. Men jag kan önska att alla unnade sig själva att leva utan en massa överflödigt crap under en tid och få uppleva vad som då händer. För mig var det en tid av lugn, glädje och trygghet, inte alls de känslor man kanske skulle associera med att vara utan boende, prylar, pengar, böcker, .. ja saker kort o gott.

onsdag 1 september 2010

New York och en omgång gästinlägg

Rent a Bike or Take a Cab?

Bild: Tony the Misfit


Idag åker jag på en efterlängtad resa till New York, därefter bär det av till Stockholm innan jag återvänder hem. Under tiden bjuder jag på några gästinlägg!

Vi ses snart!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin