tisdag 27 januari 2009

Ett plastfritt liv

Bild: InfinityGivingCircle

Plast utgör en stor del av våra liv, det märker jag särskilt nu efter att vi även börjat sopsortera mjukplast. Det bliv väldigt lite brännbart till soptunnan men väldigt mycket plastförpackningar (2-3 fulla påsar i veckan) som bärs iväg. Det måste gå att minska mängden plast som kommer in genom att handla smartare, välja andra alternativ i butiken. En som har tagit itu med mängden plast på allvar är "Envirowoman". I december 2006 bestämde hon sig för att leva utan plast ett helt år. Det var ett tufft beslut som innebar ett liv utan salta tilltugg (nästan alltid förpackade i plast) och en vild jakt på plastfri tandkräm och toalettpapper. Ett år senare hade hon ändå lyckats få ihop en rätt stor hög med plast och upptäckt att plast finns där man minst anar det. Men experimentet fortsätter! Även under 2008 försökte hon minska sin plastkonsumtion med hyfsat resultat.

Hennes två bästa tips för ett plastfritt liv är att skippa plastpåsar till grönsaker när man handlar och att ta med egna tygpåsar till affären.

En annan som som testar att leva plastfritt är Annie som skriver på bloggen Vi Visar Vägen. Inspirerad av en artikel i tidnngen REKO skall hon prova en plastfri vecka.

Läs mer!
Lera och potatisstärkelse kan ersätta plast
Hur gör man med mjukplast?

6 kommentarer:

 1. Vi bor i nagot sa ovanligt som en liten indisk turistort dar plastpasar ar forbjudet! Ok att nagra har och dar fuskar, men overlag efterlevs forbudet. De flesta har alltsa med sig tygshoppingpasar nar man gar och handlar, och de som likt mig nastan alltid glommer det, far bara hem varorna i papperpasar som ar tillverkade av ihoplimmade dagstidningar! Valdigt fina pasar blir det, om an nagot opraktiska att bara i.

  SvaraRadera
 2. Bra initiativ! Papperspåsarna låter spännande-

  SvaraRadera
 3. Att åtminstone ha papperspåsar istället för plastpåsar i grönsaksdiskarna borde inte vara så svårt kan man tycka. I vår ekologiska butik Planeten är de så och känns väldigt naturligt. Det där med en plastfri vecka känns som en bra grej, skall också prova det!

  SvaraRadera
 4. Har börjat återanvända plastpåsarna för grönsaker. Har en bunt som jag använt i snart 2 månader. Inga problem, även om en och annan ser förvånade ut när jag halar upp min gamla påsar..

  SvaraRadera
 5. Jag är vekrligen impad av envirowoman! Som du kan se i min rapport efter den plastfria veckan tyckte jag att det var riktigt svårt, och jag förstår verkligen inte hur vi ska bära oss åt nät oljan är slut. Intressant dock med artikeln om oljefri plast! Hårdplast verkar dock vara en svårare utmaning.

  SvaraRadera
 6. Vi köper papperskassar på coop, som används flera gånger, plus egna kassar, men helt utan plast, nej.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin