tisdag 30 juni 2015

De ekonomiska målen för 2015 - uppföljning i halvlek

Untitled

Pengar är inte allt men jag gillar att ha ekonomiska mål...

Liksom förra året känns det bra att göra en uppföljning i halvlek för att att kolla av hur jag ligger i förhållande till mina ekonomiska mål för 2015.

Kortsiktiga mål 2015


  1. Finansiera sportlov 2015 (sparade 2000 kr i månaden sedan sommaren 2014)
  2. Fortsätta spara löpande till Afrikaresan - slutbetalning i början juni
  3. Parisresa
  4. Småspara till sensommaren NYC resa med mamma (men har det mesta sparat sedan tidigare på låst konto )
  5. Göra extra amorteringar på mitt bolån så att jag kan komma ner ytterligare 3% i belåningsgrad. Avsätter samma summa som tidigare men ökar den inte som jag egentligen hade planerat att göra.  
  6. Amortera av 6% på mitt studielån
Vad gäller sportlovsresan så fick jag under hösten använda större delen av mina ihopsparade pengar till handpenningen på Afrikaresan men tack vare flitigt extrajobbande (och snålande) kunde jag fylla på det kontot igen. Eftersom vi har förmånen att kunna bo gratis i släktings stuga blev det väldigt mycket billigare än om vi hade behövt hyra stuga. I år var vi dessutom 4 vuxna som delade på  kostnaderna för mat, hyrbil och bensin etc.
Även Parisresan jag fick i julklapp (betald resa och boende för mig och barnen) blev av. Tack vare strikt budget och ett satans snålande från januari till maj så kom vi ivägäven på den resan. Här kan du läsa mina budgettips från Parisbesöket.

Extraamorteringarna av bolånet löper på. Målet är 3% per år och hittills har jag nått 1,3%. Räntorna är ju fortfarande låga så jag tycker att jag får bra utväxling på mina extraamorteringar. Jag känner att mitt mål funkar - mer mäktar jag inte med just nu i förhållande till mina andra ekonomiska mål [läs resor]. Kanske får jag några hundralappar över under hösten så att jag kan nå 3%.

Hitills har jag amorterat av 3,38 % av studielånat så jag ligger helt i fas med mitt årsmål. Jag amorterar bara lite extra i dagsläget (jag rundar av några tior uppåt varje månad) men trots att det bara rör sig om några extra hundralappar per år så förkortar det tiden som jag kommer att ha lånet med flera år. Dessutom sparar jag pengar på att inte behöva betala så mycket ränta.


"Mellanmål" 1,5-5 år

  1. 40-års resan Transsibiriska/transmongoliska järnvägen 2016
  2. Betala av CSN innan 2020
Mitt sparande för nästa års resa (500 kr i fondsparande per månad) löper på som vanligt. Efter min Afrikaresa kommer jag att växla över en del av sparandet till 40-årsresan. En del kommer dock att gå till att öka min vardagsbudget efter det senaste årets snålande. Jag har en lista på saker som gått sönder och behöver ersättas, saker som behöver fixas här hemma och jag är mer än redo att öka matbudgeten lite igen.
Som det är nu planerar jag inga större resor efter Kinaresan även om barnen och jag drömmer om lära oss surfa någonstans där det är varmt... Sen vill jag gärna åka tillbaka till Rom och Paris också.

Jag har ju som mål att bli av med mitt CSN i lagom takt men helst till 2020 även om målet har nedprioriterats lite i förhållande till resorna. Planen för i år är som sagt att betala av minst 6% och om jag ökar extraamorteringen med någon hundralpp eller två per år bör jag nå det tills 2020. 


Mål på längre sikt
Jag har egentligen bara ett större ekonomiskt mål på längre sikt och det är att betala av mitt bolån om ca 5-7 år (är nere i 27% belåning). Just nu amorterar jag lite extra varje månad ISTÄLLET för att spara ihop en räntebuffert. Eftersom jag är ensamstående så måste jag vara beredd på räntehöjningar men jag satsar på att kontinuerligt säkra mig genom att amortera ner lånet löpande.

2 kommentarer:

  1. Hej! Jag är imponerad av hur mycket du kan spara. Jag har tidigare varit en slösa men sparar nu till semester, julklappar, buffert och pension. Är akademiker men lågavlönad. Pendlar varje dag till jobbet vilket kostar ca 2300 i månaden. En fråga är du högavlönad? Jag läser den blogg regelbundet sen flera år och tycker mycket om den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Att jag har en hyfsad lön är absolut en bidragand eorsak till att jag kan spara så pass mycket som jag gör. En annan är att jag bara behöver lägga 580 kr i månaden (busskort) på att ta mig till jobbet. Sen bor jag billigt, boendekostnader är ju också en stor del av hushållskostnaden Lycka till med ditt sparande och kul att du gillar bloggen!.

      Radera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin