torsdag 4 september 2014

Supersparmånad September

Som jag skrev i förra veckan så har jag valt att hoppa på Frivid42s Superspararmånad. Anledningarna till detta är flera:

 • Få tips och inspiration från andra
 • Ge det befintliga sparandet en extra puff
 • För att jag gillar utmaningar!
Sedan en tid tillbaka har barnen och jag planerat en safariresa. Jag började spara till detta redan när jag skilde mig för att ha något för mig och barnen att se fram emot. I somras började jag titta lite mer på tänkbara resmål och insåg att det skulle bli väsentligt mycket dyrare att åka efter att barnen fyllt 11 (en fyller 11 i år och en fyller 11 nästa höst). Efter att ha räknat lite fram och tillbaka bestämde jag mig för att satsa på att komma iväg redan nästa sommar. Det betyder att jag verkligen kommer att få dra åt svångremmen och göra vissa prioriteringar i min budget. Efter mitt köpstoppsår känner jag mig ändå väl förberedd för en sådan utmaning och jag har även stor med hjälp av YNAB, mitt budgetverktyg.


Tänkbara besparingar
Matlåda till jobbet nästan alla dagar
Satsa på billig mat
Äta ur förråden
Köpstopp på kläder och annat
Minska onödiga transporter (taxi, tåg, hyrbil) vilket innebär att jag kommer att köpa mitt månadskort som vanligt däremot inte att göra några andra resor eller använda mig av bilpoolen.
Dra ner på alkohol

Dessutom drar jag ju nytta av min redan sparsamma livsstil som att jag inte har någon bil och att jag bor förhållandevis billigt. Dessutom är jag lättroad - det är alltid en fördel :-)


Tänkbara inkomstökning
Sälja saker
Panta burkar och flaskor


Egentligen hade jag tänkt att vara med på en barnmarknad och sälja saker men tyvärr fick jag ingen plats. Jag får se om jag kan sälja lite av sakerna ändå. Det är främst urvuxna barnkläder och lite sportutrusnting typ skridskor och sånt. Annars har jag inte så mycket överflödigt, jag rensade rätt bra inför flytten tll min lägenhet och jag köper heller inte så mycket nytt.
I övrigt har jag svårt att komma på några bra inkomstökningar. Tiden räcker inte riktigt till för extrajobb på grund av familj, heltidsjobb, blogg, studier, föreningsengagemang etc. Men barnen och jag brukar plocka upp burkar om vi ser dem ligga på marken och vi kanske ska ta en extra sväng på torget på lördag morgon... Det gäller bara att komma före pensionärerna

Hur har det gått?
Hitills har jag framför allt använt mig av taktiken att INTE gå in i butiker. Och när jag beställde en födelsedagspresent till sonen på CDon.se så nappade jag inte på ett enda av de förmånliga erbjudandena. Vi kommer att för första gången på många år inte arrangera något stort kalas för sonens kompisar heller.
Däremot har det redan blivit en hel del uteätande (i form av luncher) på grund av olika sociala åtaganden. Jag vet att jag skulle kunna nixa sådant helt men ibland får man anpassa sig och göra det bästa av situationen. Väljer jag att bjuda en kompis på fika får jag dra in någon annan stans i budgeten. Och pengar är inte allt, jag vill inte bli någon fanatisk snåljåp.

Om man ser till siffror ligger mitt planerade sparande i september på 7100 kr till olika sparpotter  (pension, investeringar, resor osv) + 2000 i extraamorteringar (CSN och bolån) vilket motsvarar en sparandeandel på ca 35%.  Det planerade sparandet + extramorteringarna dras automatiskt (man ska alltid betala sig själv först) och sen hoppas jag på att få några extra hundralappar över.

2 kommentarer:

 1. Tycker att det ligger mycket i kommentaren om att vara lättroad. Det finns ingen anledning att vänja sig vid dyra och avancerade nöjen. När allt kommer omkring finns det inget som slår en cykeltur i skogen med medhavd matsäck. Eller en tur till sjön med metspö i hand. Eller varför inte ansluta till naturskyddsföreningens cykeldag som inordnas imorgon på flera platser i landet!!
  http://www.naturskyddsforeningen.se/cykeldagen

  SvaraRadera
 2. Mycket saker som är riktigt roligt är gratis :-). Kram

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin