onsdag 3 september 2014

Bokonsdag: the Secret Gardener

The Secret Gardener, dumsnåla tips för nygamla odlare av av Elin Unnes är titeln till trots, en svensk bok Jag läser extremt mycket, både svenska och engelska böcker, skönlitteratur, facklitteratur, e-böcker, tryckta böcker etc. Men det är sällan jag läser en bok och direkt känner att WOW - den här älskar jag. Men så var det i det här fallet. The Secret Gardener är den bästa boken jag läst på länge - i alla kategorier! Fina bilder, roligt språk och engagerande!

Vi nygamla odlare är snåla, envisa, skeptiska, nyfikna och bryr oss inte så mycket om vad andra tycker. Vi odlar för att äta och för att känna oss oberoende men även för att grönsaker är fascinerande och vackra, och att dra stenhårda gränser mellan det vackra och det funktionella är ändå ointressant eftersom de flesta blommor är ätliga och dessutom har medicinska egenskaper.

Om jag nu ska sansa mig lite och hålla mig till objektiva fakta så missionerar skriver Elin Unne (nyfrälst odlare) om ett år i en odlares liv. Boken bygger på bloggen "Ett år med Lotten" (fast boken är mer strukturerad och har vettiga kapitel som inte har skrivits på fyllan enligt författarens själv) och det är mycket fokus på stadsodling/kolonilott. Men mycket av det går naturligtvis att applicera på vanliga villaträdgårdar också. Författaren skriver om allt från förodling, till månodling, hur man odlar smart i pallkragar och hur man tar till vara på skörden. Och det man skördar kan man ju även använda till annat som exempelvis hårtonic eller hudkrämer.

Boken har fått viss kritik för att fokusera på sk. hipsterodling (att odla  ska vara coolt och nördigt) istället för att visa hur enkelt det egentligen är men jag tycker att det finns utrymme för alla typer av böcker. Huvudsaken är att man blir inspirerad! Sen behöver ju inte alla nödvändigtvis snöa in på violer. Själv är jag mycket förtjust i lavendel och pärlhyacint men det är säkert väldigt "Svensson". Inte kan man äta pärlhyacint heller....

Boken kan du provläsa här och jag hoppas att du gillar den lika mycket som jag!

Om författaren
Elin Unnes är rockjournalisten som började leva ett hemligt dubbelliv som grönsaksodlare. Hon har varit redaktör på tidningar som Darling, Vice och Bon, och skriver regelbundet om musik för Dagens Nyheter. När hon fick en kolonilott strax utanför Stockholm drabbades hon av ett våldsamt odlingsintresse och började blogga under pseudonymen The Secret Gardener. Numera skriver hon för Allt om Trädgård och ser en supertidig potatisskörd som en av sina största bedrifter.

4 kommentarer:

 1. Den här boken står på min att läsa-lista. Får nog kolla med biblioteket om de har den eller kan tänka sig att köpa in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min bok hittade jag av en slump på Bibliotekets nyhylla men jag överväger verkligen om jag inte ska köpa den. det får bli när supersparmånaden är över.

   Radera
 2. Lyssnade på henne på tv. Klart intressant. Inte lätt att vara nybörjare bland alla proffs, klart man vill vara lite hemlig....

  SvaraRadera
 3. Bokade direkt på biblioteket! Låter som en bok helt i min smak!

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin