torsdag 25 september 2014

Bokmässa

Mässträngsel


Idag är jag på bokmässan! Visserligen har jag redan en oändligt lång "att läsa" lista men det finns alltid utrymmer för fler (biblioteks) böcker. Eftersom jag är bibliotekarie är mässan ett givet tillfälle att träffa kollegor och gamla kurskamrater men jag försöker också hitta nya roliga böcker att recensera. På mässan kan man även lyssna på en mängd intressanta seminarier:

Fredag
Om fredagen kan man lyssna på Annika Elmqvist och Johan Berggren som pratar om att klimatkrisen och finanskrisen orsakar och förstärker varandra. Men att båda går att förstå – och bekämpa. Annika är en av initiativtagarna till Klimatriksdagen i Norrköping i juni 2014 och Johan är chefredaktör Ordfront magasin.
Då pratar även Antje Jackelén och Svante Axelsson om Svenska kyrkans biskopsbrev om klimat och boken Vår tid är nu!


Lördag
På lördag fortsätter Svante Axelsson som är generalsekreterare i Svenska Naturskyddsföreningen att tala om det största hotet mot klimatet men han ger också tio hoppfulla perspektiv på klimatkrisen. Lördag eftermiddag är det dags för rafflande miljödebatt då Maria Wetterstrand och Gabriel Liljenström, författare till den lättsamma och samtidigt allvarliga boken Vad är miljö?, bjuder in till diskussion om heta miljöfrågor. Vad kostar en orkan? Är klimathotet en konspiration?

SöndagPå söndag resonerar Antje Jackelén, Magdalena Streijffert och Cecilia Näsman kring "Vilka är redskapen vi behöver för en hållbar försörjning? Ett samtal om livsmedelsproduktion, klimat och ekonomisk rättvisa".

onsdag 24 september 2014

Bokonsdag: Modernt lantliv, en inrednings- och idébok




Idag skriver jag om relativt nyutkommen inredningsbok. Jag har tidigare recenserat boken Naturlig inredning av samma författare där man fick tips om att inreda med pinnar och andra naturnära inredningstips. Det som gör att boken Modernt Lantliv platsar på Köpstoppsbloggen är att den fokuserar på hur man hyfsat enkelt och billigt kan inreda i en mer modern men ändå lantlig stil (med vissa drag åt den industriella trenden) genom att återanvända sådant man redan har hemma eller genom att fynda billigt på loppis och fixa till. Det är många som gärna fyndar på loppis och bondauktioner men det gäller att sakerna inte bara blir stående i något förråd, för då är det ju inget fynd längre. Med inspiration från den här boken får fyndjägaren förhoppningsvis tummen ur och fixar till sina fynd så att de får komma in i finrummet!


Jag måste erkänna att jag personligen ingte är något jättefan av den fransk/danska lantstilen eller shabby chic stilen, framför allt inte de redan färdigslitna/fabriksslitna möblerna man kan köpa. Men några inslag kan fungera bra. Det som också gör att jag gillar den här boken är nog att de flesta av interiörerna ligger någonstans mitt emellan de lantliga vita  och de superfärgglada mönstrade som man annars gärna ser i retro/vintageloppis inredningsböcker och artiklar. Sedan gillar jag föremål med en historia men som även kan och får användas. Mitt nuvarande köksbord består till exempel av en tjock furubordskiva som agerade soffbord i mitt föräldrahem. På 90-talet fick det nytt liv som matbord efter att vitlaserats och försetts med IKEA-ben. Ett tag hade barnen det som pysselbord också innan det fick bli mitt nya köksbord. Dessutom har min dotter tagit över ett skrivbord som prytt både min mors och senare även mitt flickrum. Det har gått från grått till vitt men är fortfarande lika funktionellt.


I den här boken återanvänds gamla saker på ett både roligt och kreativt sätt. Koffertar förvandlas till soffbord, spegeldörrar blir en häftig köksö, pinnstolar sättsihop till en nätt soffa och ett rostigt cykelhjul får nytt liv som en ljuskrona. Cykelhjul är ju sådant man ofta kan fynda i containrar när bostadsrättföreningar och samfälligheter har städdagar liknande. Pinnstolarna har stigit i pris allt eftersom de blivit mer populära men det går fortfarande att fynda och måla om.

Modernt lantliv


Ett annat roligt tips är att förnya en sliten bordsskiva genom att skapa ett lapptäcke av tapetstuvar som man sedan lackar. Det blir en annorlunda sorts permanent duk. Bonustips om man inte vill klistra lapparna direkt på skivan är att köpa en extra byggskiva och lägga ovanpå. På så sätt får man även ett större bord. Det här är även en kul festidé! Vill man inte göra om ett helt matbord kan man ofta fynda lagom slitna IKEAS fyrkantiga små lackbord som är perfekta att göra om.
För den som är lagd åt det hållet kan man få inspiration till att inreda sitt eget tokrolig "Villa Villerkulla" där stolarna får skor och stolsryggarna förvandlas till kulramar. Om inte annat kan det bli kul barnrumsinredning. Många av återanvändningstipsen är ganska enkla så även barn och ungdomar kan vara med och hjälpa till. Varför inte ge fritids eller klubbrummet en "make-over" inspirerad av Modernt lantliv?

Om författaren
Anna Örnberg är född 1963 och arbetar som frilansande formgivare och skribent. Hon har tidigare gett ut en mängd olika inredningsböcker om allt från shabby chic (en stil jag personligen avskyr) till hur man får det trivsamt i trädgården.Framförallt har hon haft stora framgångar med böckerna "Inred och dekorera ljust och lantligt", "Inred lantligt inne och ute" samt "Inred lantligt på ditt eget sätt".

tisdag 23 september 2014

Supersparmånad - så handlar jag kläder

Går iväg

För ett tag sedan fick jag en kommentar på inlägget om hur jag handlar billig mat som undrade om jag hade någon strategi för att handla billiga kläder. Där har jag lite olika strategier beroende på om det är till mig eller till barnen och även vilken typ av kläder det gäller.Nu när det är supersparmånad försöker jag att inte köpa kläder alls men jag slog till på ett par fodrade vinterstövlar till dottern på en sportrea.

Till mig själv

  1. Inte handla alls
  2. Ta emot avlagda kläder
  3. Handla på rean - men bara om det är något jag absolut behöver och garanterat använder
  4. Handla begagnat
  5. Handla på barnavdelningen (funkar bara om man som jag är strl XS och kan ha juniorstorlekar)
Det allra bästa tipset är att inte handla kläder i onödan... Det innebär att man inte planerar sin nya höst, vår eller sommargarderob i bakhuvudet medan man slukar modetidningar. Man går inte in i klädbutiker (varken riktiga eller på nätet) och om man är bjuden på på fest/bröllop/dop ser man inte det som en anledning att handla nytt. Det går alldeles utmärkt att någon av alla fina plagg som redan hänger i garderoben eller så kan man försöka låna om har en vän eller familjemedlem som drar samma klädstorlek Man slänger eventuella klädkataloger direkt i pappersåtervinningen och blundar för att alla extraerbjudande. Det kan vara svårt i början men man vänjer sig snabbt.
Om man vill få sig en tankeställare kan man prova exempelvis projekt 333, då inser man hur lite kläder man egentligen behöver.
Och om man ska kunna klara sig med en minimal garderob så gäller det också att man köper kvalitet före kvantitet - inte nödvändigtvis dyrt men att det är något som man kommer att gilla länge och som håller formen och färgen. Om det dessutom är tillverkat under bra arbetsförhållande och av miljövänligt material är det en fördel.

Sedan skäms jag inte heller för att ta emot avlagda kläder om familj eller vänner städar i garderoben. Framför allt får jag en del kläder av min mamma som har nästan samma storlek. Hon handlar mer kläder än jag och rensar följaktligen garderoben oftare än jag.

Jag handlar väldigt lite på rea men det händer. Ofta missar jag dock reorna eftersom jag ändå inte går in i butikerna.

Vad gäller second hand så tar jag ibland ett varv på någon av de begagnatbutikerna jag gillar men jag köper bara något om jag verkligen älskar det - annars förtjänar plagget helt enkelt inte en plats i min garderob. Det innebär att jag även här följer principerna om det ska vara av god kvalitet etc. Det behöver inte nödvändigtvis vara märkeskläder, jag har en svart H&M klänning som jag köpte för 14 år sedan på Myrorna i Malmö som jag fortfarande älskar och använder.

Ett sista tips är att handla på barnavdelningen men det funkar bara om man är strl XS-S som jag och kan ha juniorstorlekar.  Ofta sitter de här kläderna bättre på mig men man vill ju inte alltid gå omkring i sportiga outfits. Barnskor är inte heller alltid så roliga - jag har strorlek 35 i skor...

Något jag ännu inte haft tillfälle att prova än är lånegarderober eller att hyra kläder.

Till barnen
  1. Köpa färre kläder
  2. Handla på rea och lägga undan
  3. Ta emot avlagda kläder
  4. Handla begagnat
Jag är verkligen ingen storshoppare men mina barn har definitivt fler kläder än de hinner använda så numera försöker jag att använda mig av "lean production tänk" och köpa kläder först när de verkligen behöver - ett par jeans ut - ett par jeans in. Om man som jag arbetar i ett köpcentrum finns det alltid någon butik som rear just det jag behöver.


Nu när barnen är större är det lite knepigare att använda sig av strategin att handla på rea och lägga undan. Dels är de mer petiga med vad de sätter på sig och dels kan de hux flux växa både på längden och bredden och då har man inte sparat något om man står med en hög kläder som de "växte förbi"
Nu för tiden fyndar jag lagom.  Jag köper bara sådant på rean som jag garanterat är säker på att de kommer att ha. Länge har Åhlens varit en favorit vad gäller nya kläder men nu har barnen tyvärr vuxit ur deras strl 140.

I perioder har jag bytt en del kläder med vänner och bekanta som har haft barn i andra storlekar. De senaste åren har jag bland annat köpt i princip oanvända vinterkläder från en familj som har barn som är ett år äldre än mina - väldigt praktiskt. Jag tar också emot avlagda kläder om det är rätt storlekar. Om det är något som jag eller barnen inte vill ha skänker vi det vidare.

Tradera har bra utbud
I perioder har jag handlat en del på framförallt Tradera. Jag har också några favorit begagnatbutiker men stort utbud av barn- och ungdomskläder. Numera måste man dock nästan ha med sig barnen så att de kan prova alternativ tycka till.  En viktig anledning till att jag handlar begagnat är inte bara för att det är bra ur ekonomisk - eller miljösynpunkt, det är också för att jag tycker att utbudet i butikerna är helt bedrövligt när barnen passerar 128 och/eller 140. Jag gillar helt enkelt inte att sätta på min 10-åring tonårskläder. På Tradera och liknande kan man däremot fortfarande hitta andra stilar än den som är inne just nu.
Barnmarknader är också veritabla guldgruvor - förutom om man vill ha typ short eller byxor till 11-åringar - de håller nog bara en säsong :-) Ofta rear de dessutom ut kläderna som är kvar dag två.

Kläderna blir ju också billigare om man säljer dem vidare. Jag har sålt en del på Tradera men känner inte riktigt att jag har tid för det. Istället ger jag bort kläderna till kompisar som har yngre barn eller till min favoritbegnataffär.

Husmorstips!
Utöver tipsen ovan försöker jag dessutom att sköta kläderna så gott det går. Vädrar och tar bort fläckar, lagar och fixar ibland om (här skulle jag kunna bli bättre..). Jag tvättar en gång i veckan i en av föreningens tvättstugar och dessemellan tvättar jag upp träningskläder för hand och förbehandlar fläckar. Jag använder dessutom förkläder när jag lagar mat och byter om från jobbkläder till hemmakläder på kvällen - sådant gör också att kläder räcker längre.

Har du några bra tips?

måndag 22 september 2014

Svampar och annat har satt guldkant på sparmånadens mat

Även den här måndagen blir det lite matbloggande. I år har jag varit ganska duktig på att ta tillvara frukt, bär och framför allt svamp. Tyvärr kan jag inte så mycket om svamp så jag har främst plockat kantareller och  Karl Johanssvamp. En och annan tegelsopp har också slunkit med.
Jag tror egentligen inte att jag sparar så mycket pengar på det eftersom jag aldrig hade köpt motsvarande livsmedel i en butik men det har onekligen gett guldkant på maten.

Björnbärspaj

Att äta pajen utomhus på skogsutflykt gjorde att den smakade ännu godare!

En glasslåda plockade björnbär och några hallon blev en god paj.  Receptet lär komma från Leila Lindholms bok (jag skippade både blåbärssylt och balsamvinäger samt använde färska bär).
När vi var ute i skogen hittade vi massor av svamp så det blev från allt smörstekta kantareller och äggröra till frukost, svampsoppa på Karl Johansvamp och lite blandad stekt svamp på den hemmagjorda pizzan.

Pizza

Lite harsyra piggar upp!

Av äpplen gjorde vi äppeldricka och jag plockade även nypon och gjorde egen nyponsoppa (äntligen fick jag användning för min passervagga). Jag ska även göra lite äppelmos. Förra årets skörd har räckt ända till nu! Sen ska jag torka lite äppelringar också. Jag har fortfarande inte köpt någon mat-tork utan torkar i rumstemperatur samt ugnen beroende på ringarnas tjocklek.






tisdag 16 september 2014

Tur att jag har supersparmånad....

Money, money, money...

Bild:Emma Brabrook


Vilken tur att det är supersparseptember tänkte jag när insåg att jag skulle behöva betala handpenning på resan OCH flygbiljetter inom 7 dagar....  Nu gäller det att skaka fram alla mynt jag kan hitta...

 Efter har ägnat timtal åt research och offerter från olika researrangörer har jag äntligen bokat min och barnens drömresa. Nästa år ska vi åka på safari till Tanzania och avsluta med några dagars bad på Zanzibar. Jag började spara till den här resan redan när jag skiljde mig och kommer dessutom att spara så mycket jag kan under det kommande året men jag hade inte riktigt räknat med att jag skulle behöva punga upp med över 30 000 på ett bräde och inom 7 dagar... Tur då att jag har kunnat omfördela/omprioritera lite olika sparpotter (jag hoppas verkligen att min mobil håller ännu ett år) och resten av månaden året kommer det att snålas som bara den. Å andra sidan tror jag att jag har lättare att spara om jag verkligen inte har några pengar att göra av med än om jag bara ska spara för sakens skull. Så än en gång är jag tacksam att jag hoppade på supersparmånaden, att jag använder mig av budgetverktyget YNAB och att jag har erfarenhet av att köpstoppa!

måndag 15 september 2014

Ingen matblogg men..

I min familj är det av någon anledning väldigt många som fyller år på hösten, exempelvis bägge mina föräldrar (september), mina barn (september och december)och barnens pappa (oktober) m. fl.I slutet av förra veckan var det dags att fira en nybliven 11-åring.

Mat

Till skillnad mot tidigare år med skridskokalas, slottskalas, go-cart kalas eller  cowboykalas... blir det inga extravaganta födelsedagsfiranden för barnen i år. Dels sparar jag till till vår Afrika resa och dels ska barnen få nya datorer under hösten så i år blir det enbart kalas för närmaste familjen. Som alltid får födelsedagsbarnet välja mat och i år ville sonen ha "Coke can chicken" inspirerad av ett Jamie Oliver recept. Det visade sig vara rätt mycket pyssel med det men det var väldigt kul att laga mat tillsammans med sonen.
Eftersom min mor och jag inte äter kött gjorde jag coca cola marinerade quornfiléer till oss. Som tillbehör åt vi sås, majsbröd, grönsallad och grillad majs. Storebror önskade sig dessutom en magnumflaska Pommac att dricka till maten. Detta är tydligen är säsongsvara och något som enbart säljs i studenttider samt till nyår men ÖoB räddade dagen!

Tårta

Och till sist lite tårta
Jag har alltid gillat att göra tårtor. Även om jag inte är någon hobbykonditor (det viktigaste är att de smakar gott) har det genom åren blivit allt från spårvagnar, till glassbomber och slottstårtor. De senaste åren har vi experimenterat med tårtor som tar till vara godisvinster från sommarens Lisebergsbesök, så även i år. Det blev en Ahlgrens bilartårta vilket innebär vanlig sockerkaksbotten fylld med jordgubbsmousse (med gelesocker slipper man gelatin!) och "fluff" gjort på Ahlgrens bilar. Tårtan dekorerades med grön marsipan, pyntgelé och massor av Ahlgrens bilar... Även om jag inte är så förtjust i bilar blev tårtan jättegod! Ett mycket lyckat födelsedagsfirande!

onsdag 10 september 2014

Bokonsdag: Rensa ut

Bild: Hoi förlag

I helgen när jag fick barnen från deras far fick jag också med en lapp hem från skolan där det stod att det skulle arrangeras loppis en vecka senare. Varje barn skulle bidra med 10-15 prylar att säljas vilket för min del innebar 20-30 saker som skulle samlas ihop... Först fick jag lite panik (jag rensade ju ut massor i samband med flytten och känner inte att jag har så jättemycket överflödiga prylar) men sen kom jag på att tänka på att jag hade boken Rensa ut liggande halvläst och kände mig genast lugnare

Rensa ut är en pedagogisk handledning i hur man får ordning på sitt hem och i förlängningen sitt liv - på ett metodiskt och harmoniskt sätt. På femtiotvå veckor, fördelat på fyrtiosju veckor med uppgifter i olika teman och fem veckors välförtjänt semester, ska man kunna nå sitt mål. Antingen kan man följa vecka för vecka eller välj ut det som passar bäst. Efter varje utfört tema får man dessutom tips på en bra belöning i form av en upplevelse eller liknande. Det kan vara att gå på bio, café eller bowla.Eller varför inte bjuda in vännerna på fest (med tidsenligt tema) när man rensat bland sina gamla vinylskivor. Det finns ju ingen vits att spara de gamla godingarna om man inte gör sig tillfälle att lyssna på dem!

Boken innehåller också intervjuer med bland annat en psykolog specialiserad på samlarbeteende och en yoga-instruktör som sålde alla sina saker för att leva ett lättare liv. Författaren diskuterar även sådant som köpstopp (och refererar till mitt köpstoppsprojekt- kul!) och att ge bort upplevelser i present.
Det bästa tipset jag hittade i boken är att ladda en färdig frukostbricka. Man sätter helt enkelt in en bricka i kylen där man placerar alla frukostsaker så är det bara att ta ut hela brickan på morgonen. Så smart, varför har jag inte tänkt på det tidigare?


En bra sak med boken är också att författaren erbjuder olika strategier vad gäller att rensa. När det gäller att t. ex göra sig av med gamla skolböcker tipsar hon om att man visserligen kan kasta allt men att en mellanväg kan vara att spara något från varje årskurs eller något som en barn kan vara intresserad av ur ett historisk perspektiv (välskrivningshäftena?). Jag gillar också författarens lättsamma ton och hon drar sig inte för att driva med sig själv. Ett exempel är följande dialog från bloggen

-    Älskling, vill du vara snäll och bära upp den här lilla lådan till loftet?
-    NEJ.
-    Nej? Vad menar du med Nej?
-    Jag menar: Varför ska du spara detta?! Nej, jag bär inte upp den lådan. Du får köra den till Erikshjälpen. Förresten vad hette nu den där boken igen, den som du skrivit?

Det där sista brukar jag inte höra för då är jag på väg ut med lådan till bilen. Sen kör jag till Erikshjälpen. Eller till sommarstugan, för där behövs alltid extra porslin

Jag har i alla fall lättare för att ta råd av någon som villigt erkänner att den inte är perfekt! :-)

Och loppisen då? Hittills har vi fått en urvuxen ryggsäck, 3 pocketböcker och två par urväxta skridskor men jag är övertygad om att vi kommer att få ihop tillräckligt med saker!

Om författaren
Eva Maria Karlander är diplomerad friskvårdsterapeut och är särskilt intresserad av stresshantering. För några år sedan upplevde hon att hennes eget hem utgjorde en energitjuv. Med den här boken vill hon hjälpa andra att rensa ut bland sina saker och få ett lättskött hem.

Mer
minimalism is the end of organizing


tisdag 9 september 2014

Supersparmånad som ett psykologiskt knep

Cocktails & Dreams... rip off of Tom Cruise movie Cocktail

Bild: Christina Pinto

 Det är något som man verkligen vet den 25:e smäller det Då finns det ingen som tar en man är kung kung kung i baren Det är värt å leva fattigt ett tag om man får vara kung för en dag

Att få ordning på sin ekonomi handlar mycket om psykologi och disciplin. Det tar ett tag att vänja sig av med vanor som att unna sig lite extra vid löning, köpa nya kläder för att man är bjuden på fest/bröllop/dop eller bara något så enkelt som att inte slentrianmässigt köpa samma varumärken utan prova något nytt som är billigare.
Överlag tycker jag också att jag har stor hjälp av att min budgetmånad inte längre löper den 25:e-25:e utan 1:e-1:e. När jag liksom många andra får löning den 25:e har jag fortfarande en knapp vecka kvar av min budgetmånad vilket gör att i alla fall jag automatiskt undviker onödiga utsvävningar som utelunch eller liknande. Ett sätt att lura sig själv...
På samma sätt är utmaningar som supersparmånad ett sätt att lura hjärnan att bryta gamla vanor. Det är lättare att avstå från något under en begränsad tid men efter en månad kan det lika gärna ha blivit en god vana. Under mitt köpstoppsår vande jag mig av vid att gå in i butiker om jag inte hade något speciellt ärenden. Fortfarande anammar jag principen att t. ex inte prova kläder om det inte är så att jag har utrymme i budgeten. Det spelar ingen roll om det är ett superfynd om pengarna inte finns där. Om jag inte provar plagget blir jag heller inte besviken för att jag inte kan köpa det om det nu skulle visa sig att det satt som en smäck. Skulle det senare visa sig att det finns utrymme i budgeten kan man ju alltid gå komma tillbaka vid något senare tillfälle men underligt är det sällan man orkar göra det. Ofta är det "out of sight - out of mind", att man glömmer det för att det dyker upp andra saker man blir sugen på.

Har du några bra pengapsykologiska tips?

måndag 8 september 2014

Supersparmånad - så handlar jag mat

Jag har flera gånger bloggat om hur jag håller nere matkostnaderna. Idag tänkte jag exemplifiera hur jag äter billigt genom att bevaka extrapriser..

Hemköp
Eftersom jag bor granne med Hemköp kollar jag alltid in deras erbjudanden, jag är dessutom bonuskund för extra förmånliga erbjudanden (även om jag inser att jag på så sätt säljer min integritet och köpvanor) .

 Havrefras - check (ner i matkällaren eftersom jag köpte billiga flingor på ÖoB förra veckan). Dock blev det inga chips eftersom det bara fanns i äckliga smaker.

Vitkål för 2 kr kg - perfekt till coleslaw, i wok och annat! Kanske blir det kålpudding också. Sen köpte jag svensk salladslök samt basilika. Jag tänker hemmagjord pesto (har typ 5 kg pasta i matkällaren), och salladslöken blir perfekt till fiskblocket i frysen.

Willys
10 min bort till fots ligger en Willys. Jag tar gärna en kvällspromenad dit om det finns något att fynda. Även här är jag Willys+ kund.


Här handlade jag grönsaker (fast inte vitkålen för den var ju billigare på Hemköp). Dessutom hade de extrapris på quornfärs så nu blir det förmodligen kålpudding någon av de kommande veckorna. Rotmos och vegokorv ser jag också fram emot. Ägg från frigående höns för 20 kr paketet - ner i korgen. Äggröra äter jag ofta när jag inte har barnen och inte orkar laga nåt ordentligt.
Hemköp och Willys ingår i samma koncern men det betyder inte att de har samma priser på identiska produkter. Det som är på erbjudande hos Willys ena veckan kan dyka upp i Hemköps reklamblad nästa vecka men till ett annat (och inte nödvändigtvis bättre pris) så man får hålla lite koll.


ÖoB
Jag arbetar på ett kontor i Nordstan och det tar knappt 3 min att gå till ÖoB.

Mest "slafsmat" på ÖB denna veckan, eventuellt kollar jag in om jag behöver fylla på kryddor men förmodligen inte. Pasta behöver jag inte, har fullt i matkällaren. Saker jag annars brukar handla på ÖoB när det är extrapris; tvättmedel, tandkräm, ketchup, snabbkaffe, Heinz vita bönor, flingor, te, diskmedel och mjöl.

Netto
Om det är några bra erbjudanden brukar jag ta en sväng till Netto på lunchen, det tar ungefär 30 min  att gå fram och tillbaka samt handla. Nackdelen med Netto är att det kan vara svårt att hitta det man letar efter, särskilt under tidspress. Om jag saknar Danmark brukar jag också ta en sväng till Netto och köpa torskrom eller nåt annat som påminner mig om vårt kära grannland.





Billiga grönsaker här med. Purjo och morötter hittade jag billigare på Willys och vitkål på Hemköp men en massa gul lök, (fransk löksoppa...) potatis och gurka blir bra. Pasta fanns det också till hyfsat pris 6 kr / 500 g men det har jag redan en massa.  Saknas på bild gör det billiga mjölet 9 kr kg för 6 pack men det är för tungt för mig att bära och det brukar ofta gå att hitta enskilda paket eller två pack till samma pris eller runt 10 kr på någon av de andra affärerna om man har lite is i magen. Dessutom kan man fynda udda saker som inredning, kläder, hemtextil och annat beroende på vad de har för specialsortiment den här veckan. Jag har handlat allt från ett nattlinne till latteskedar i  melamin, tofflor och målarpenslar.
När jag är i Danmark brukar jag dessutom handla olika sorters Yogite på Netto, ofta 25 kr billigare än i Sverige....


Övriga affärer
Det finns även en ICA Maxi inte allt för långt bort och det är egentligen bara en lite omväg att stanna där på väg hem från jobbet men det orkar jag bara om det är särdeles bra erbjudanden. Det tar 10 min att cykla dit så det gör jag också ibland. Jag har ett ICA kort så jag brukar kolla in ICAs korterbjudanden.
Min mor tipsade mig om att Coop ofta har bra erbjudanden om man självscannar. Dock har jag ingen Coop i närheten. Jag brukar visserligen snabbt kolla in deras reklam i en av våra lokaltidningar men jag har ännu inte tagit mig dit. Sen har jag inget Med mera kort heller även om jag överväger att skaffa för att ta del av kortrabatten på resor och annat. I helgen var jag på utflykt i sällskap med min mor som har Medmera kort och då passade jag på att handla på Coop (ännu mer frukostflingor + yogurt) för att min mor ändå skulle in och ha en sak.
Som jag bloggade om för en tid sen har jag ju upptäckt Lidl men det ligger heller inte direkt på vägen. Där ska det också vara något riktigt speciellt, exempelvis intressant utländsk mat för att jag ska ta den omvägen.

Som man kan se av min inringade varor ovan fyndar jag ofta:
  • varor med lång hållbarhet som jag kan förvara i matkällaren
  • grönsaker
  • frukostflingor
Dessutom håller jag ett öga på om det är extrapris vår favoritost, ekovaror, pasta etc. Eftersom jag köper samma varor har jag "bästa priset" mer eller mindre i huvudet.

Sen tittar jag alltid efter nedsatta varor med kort hållbarhet MEN jag slår bara till om det är något jag är säker på att vi kommer att äta upp snart och att det är något som familjen gillar. Det är ju inget fynd om man slänger det. Förutom flingorna är det inte så mycket hel eller halvfabrikat utan jag lagar helst från grunden vilket också håller nere priser och gör att man inte behöver lusläsa innehållsförteckningar.
Saker jag BARA köper om det är på extrapris är juice, dricka (MER, läsk etc) kakor, chips och godis.

Mitt system kanske låter komplicerat men att ögna igenom butikernas reklamblad online tar inte många minuter. Dessutom ligger butikerna bra till geografiskt - tid (och bensin för den som kör) är också pengar. Mitt system samspelar också med min veckomenyplanering. Och till sist, jag skäms över huvud taget inte för att jag bara handlar varor till extrapris i en butik...

lördag 6 september 2014

Supersparmånad som ett sätt att mota bort Murphy

Murphy's Toast

Murphys lag är ett modernt tänkespråk som formuleras ungefär "Om något kan gå fel så kommer det förr eller senare göra det".

När jag läste några andra bloggar kom jag att tänkta på ytterligare en anledning att prova en supersparmånad, nämligen som ett sätt att mota bort Murphy. En supersparmånad är nyttig dels genom den förhoppningsvis genererar ett litet överskott som kan användas till att fylla på bufferten och dels för att den visar var man skulle kunna skära om något oförutsett inträffar.Just det här att kunna skära ner utan att behöva utnyttja sin buffert är bra eftersom det skapar större marginaler i tillvaron.
I somras behövde jag exempelvis ringa en låssmed en lördag då mitt dörrlås hade gått sönder. 2 timmars väntetid, 5 minuters arbete senare samt 1600 kr fattigare kom jag in i min lägenhet... Visserligen har jag en buffert men den här gången behövde jag inte nalla av den. Istället tog jag pengar från lite andra budgetkategorier (som jag har totalkoll på genom YNAB, mitt budgetverktyg. Närr man ska använda sin buffert och inte, är något jag har funderat en del och på och som kommer att bli ett inlägg längre fram.



Trevlig helg!

torsdag 4 september 2014

Supersparmånad September

Som jag skrev i förra veckan så har jag valt att hoppa på Frivid42s Superspararmånad. Anledningarna till detta är flera:

  • Få tips och inspiration från andra
  • Ge det befintliga sparandet en extra puff
  • För att jag gillar utmaningar!
Sedan en tid tillbaka har barnen och jag planerat en safariresa. Jag började spara till detta redan när jag skilde mig för att ha något för mig och barnen att se fram emot. I somras började jag titta lite mer på tänkbara resmål och insåg att det skulle bli väsentligt mycket dyrare att åka efter att barnen fyllt 11 (en fyller 11 i år och en fyller 11 nästa höst). Efter att ha räknat lite fram och tillbaka bestämde jag mig för att satsa på att komma iväg redan nästa sommar. Det betyder att jag verkligen kommer att få dra åt svångremmen och göra vissa prioriteringar i min budget. Efter mitt köpstoppsår känner jag mig ändå väl förberedd för en sådan utmaning och jag har även stor med hjälp av YNAB, mitt budgetverktyg.


Tänkbara besparingar
Matlåda till jobbet nästan alla dagar
Satsa på billig mat
Äta ur förråden
Köpstopp på kläder och annat
Minska onödiga transporter (taxi, tåg, hyrbil) vilket innebär att jag kommer att köpa mitt månadskort som vanligt däremot inte att göra några andra resor eller använda mig av bilpoolen.
Dra ner på alkohol

Dessutom drar jag ju nytta av min redan sparsamma livsstil som att jag inte har någon bil och att jag bor förhållandevis billigt. Dessutom är jag lättroad - det är alltid en fördel :-)


Tänkbara inkomstökning
Sälja saker
Panta burkar och flaskor


Egentligen hade jag tänkt att vara med på en barnmarknad och sälja saker men tyvärr fick jag ingen plats. Jag får se om jag kan sälja lite av sakerna ändå. Det är främst urvuxna barnkläder och lite sportutrusnting typ skridskor och sånt. Annars har jag inte så mycket överflödigt, jag rensade rätt bra inför flytten tll min lägenhet och jag köper heller inte så mycket nytt.
I övrigt har jag svårt att komma på några bra inkomstökningar. Tiden räcker inte riktigt till för extrajobb på grund av familj, heltidsjobb, blogg, studier, föreningsengagemang etc. Men barnen och jag brukar plocka upp burkar om vi ser dem ligga på marken och vi kanske ska ta en extra sväng på torget på lördag morgon... Det gäller bara att komma före pensionärerna

Hur har det gått?
Hitills har jag framför allt använt mig av taktiken att INTE gå in i butiker. Och när jag beställde en födelsedagspresent till sonen på CDon.se så nappade jag inte på ett enda av de förmånliga erbjudandena. Vi kommer att för första gången på många år inte arrangera något stort kalas för sonens kompisar heller.
Däremot har det redan blivit en hel del uteätande (i form av luncher) på grund av olika sociala åtaganden. Jag vet att jag skulle kunna nixa sådant helt men ibland får man anpassa sig och göra det bästa av situationen. Väljer jag att bjuda en kompis på fika får jag dra in någon annan stans i budgeten. Och pengar är inte allt, jag vill inte bli någon fanatisk snåljåp.

Om man ser till siffror ligger mitt planerade sparande i september på 7100 kr till olika sparpotter  (pension, investeringar, resor osv) + 2000 i extraamorteringar (CSN och bolån) vilket motsvarar en sparandeandel på ca 35%.  Det planerade sparandet + extramorteringarna dras automatiskt (man ska alltid betala sig själv först) och sen hoppas jag på att få några extra hundralappar över.

onsdag 3 september 2014

Bokonsdag: the Secret Gardener





The Secret Gardener, dumsnåla tips för nygamla odlare av av Elin Unnes är titeln till trots, en svensk bok Jag läser extremt mycket, både svenska och engelska böcker, skönlitteratur, facklitteratur, e-böcker, tryckta böcker etc. Men det är sällan jag läser en bok och direkt känner att WOW - den här älskar jag. Men så var det i det här fallet. The Secret Gardener är den bästa boken jag läst på länge - i alla kategorier! Fina bilder, roligt språk och engagerande!

Vi nygamla odlare är snåla, envisa, skeptiska, nyfikna och bryr oss inte så mycket om vad andra tycker. Vi odlar för att äta och för att känna oss oberoende men även för att grönsaker är fascinerande och vackra, och att dra stenhårda gränser mellan det vackra och det funktionella är ändå ointressant eftersom de flesta blommor är ätliga och dessutom har medicinska egenskaper.

Om jag nu ska sansa mig lite och hålla mig till objektiva fakta så missionerar skriver Elin Unne (nyfrälst odlare) om ett år i en odlares liv. Boken bygger på bloggen "Ett år med Lotten" (fast boken är mer strukturerad och har vettiga kapitel som inte har skrivits på fyllan enligt författarens själv) och det är mycket fokus på stadsodling/kolonilott. Men mycket av det går naturligtvis att applicera på vanliga villaträdgårdar också. Författaren skriver om allt från förodling, till månodling, hur man odlar smart i pallkragar och hur man tar till vara på skörden. Och det man skördar kan man ju även använda till annat som exempelvis hårtonic eller hudkrämer.

Boken har fått viss kritik för att fokusera på sk. hipsterodling (att odla  ska vara coolt och nördigt) istället för att visa hur enkelt det egentligen är men jag tycker att det finns utrymme för alla typer av böcker. Huvudsaken är att man blir inspirerad! Sen behöver ju inte alla nödvändigtvis snöa in på violer. Själv är jag mycket förtjust i lavendel och pärlhyacint men det är säkert väldigt "Svensson". Inte kan man äta pärlhyacint heller....

Boken kan du provläsa här och jag hoppas att du gillar den lika mycket som jag!

Om författaren
Elin Unnes är rockjournalisten som började leva ett hemligt dubbelliv som grönsaksodlare. Hon har varit redaktör på tidningar som Darling, Vice och Bon, och skriver regelbundet om musik för Dagens Nyheter. När hon fick en kolonilott strax utanför Stockholm drabbades hon av ett våldsamt odlingsintresse och började blogga under pseudonymen The Secret Gardener. Numera skriver hon för Allt om Trädgård och ser en supertidig potatisskörd som en av sina största bedrifter.

måndag 1 september 2014

Dags att planera inför Fairtrade Challenge 2014, Sveriges största fikapaus den 16 oktober

Cup of tea

Idag går startskottet inför Fairtrade Challenge 2014, Sveriges största fikapaus. Förra året fikade en halv miljon deltagare i Fairtrade Challenge i över 6000 fikapauser runt om i Sverige. Den 16 oktober är målet att samla ännu fler som fikar Fairtrade-märkt under en och samma dag. Fairtrade Challenge är en kampanj som anordnas av Fairtrade Sverige med syftet att sprida information om och öka konsumtionen av Fairtrade-märkta produkter och kampanjen finansieras av SIDA.

I Fairtrade Challenge gör privatpersoner och kändisar, företag och organisationer, kommuner och skolor gemensam sak och sätter fokus på hur lätt det är att göra skillnad med sin kaffekopp. Det är för sjätte året i rad som fikapausen Fairtrade Challenge anordnas. Syftet är att visa hur vi med hjälp av att välja Fairtrade-märkt när vi handlar kan skapa möjligheter till utveckling och stärka mänskliga rättigheter i länder med utbredd fattigdom. Konceptet är lika enkelt som tidigare år. Registrera antal deltagare på kampanjsidan och var med och fika minst en Fairtrade-märkt produkt den 16 oktober. Fikapauserna kan äga rum på arbetsplatsen, hemma vid frukostbordet, ute på stan eller tillsammans med innebandygänget. Likt tidigare år delas utmärkelser ut för den största fikapausen, den kommun som samlar flest fikadeltagare per capita samt det hotell eller servering som anordnar största fikapausen. De som registrerar sin fikapaus kan också vara med och tävla om den bästa fikabilden och den bästa fikaidén.
Redan idag kan man gå in på fairtradechallenge.se och registrera sin fikapaus. Där finns bland annat material att använda under sin fikapaus, massvis av goda fikarecept och tips och idéer på hur en fikapaus kan se ut.


Jag och Kajsa Bergqvist fikar den 16 oktober, fikar du?

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin