Jag är ofta nere i Köpenhamn men precis som i Göteborgsvardagen då jag ogärna lämnar Hisingen (eller Göteborgs Manhattan som det också kallas...) så tillbringar jag det mesta av tiden på Amager. Jag är så gott som aldrig inne på trendiga Vesterbro och Ströget underviker jag som pesten.
Utsikt över naturskyddsområdet Amager Fælled från Sjællandsbroen
Amager är en 96m2 stor ö och där hittar man naturligtvis Kastrup men stora delar av ön är faktiskt naturskyddsområde. Amagers norra och västra delar tillhör Köpenhamns kommun, medan övriga delar består av Tårnby kommun (där Kastrup ligger) och Dragør som är en egen kommun. Jag har tidigare skrivit om friluftsmöjligheterna på Amager men idag tänkte jag tipsa om Dragör.
Trots att byn bara ligger 12 km från Rådhusplatsen känns det som om man är långt i från storstan. Här är det småstadsidyll för hela slanten i det lilla fiskeläget. Det är gulrappade hus med klängande stockrosor och kullerstensgator. Om husen känns mer som i Holland än Danmark så beror det på att Kristian II
bjöd in nederländska bönder till att odla upp ön för kronans räkning i början av 1500-talet. Många slog sig ned i byn Store Magleby ett fåtal kilometer från fiskeläget Dragør (och där många än idag har namn med nederländskt ursprung som Neels och Tønnes). Dragørborna var helt
beroende av grannbyn och underställd dess administration och genom
århundraden har spänningarna mellan de danska fiskarna och sjöfararna i Dragør och de
holländska bönderna i Store Magleby funnits kvar.
I Dragør har man levt på fiske och sjöfart, bland annat var sillfisket viktigt. I våra dagar har turismen varit den största inkomstkällan och i slutet av 90-talet när färjorna slutade gå mellan Limhamn och Dragör i samband med att Öresundsbron skulle öppna innebar det ett stort ekonomiskt avbräck.
Idag kommer det en del turister på besök sjövägen (det finns en stor småbåtshamn) och det händer även att utländska turister letar sig ut till byn. I övrigt har det blivit en lite exklusivare förort till Köpenhamn, ungeför som Lomma & Bjärred.
Med Öresundsbron i bakgrunden, bild: Emil Stefanov
Att göra
Det finns två museum, Dragør Museum i hamnen som är inriktat på fiske- och sjöfart samt
Amagermuseet som ligger i Store Magleby och som fokuserar på hur livet gestaltade sig förr för öns bönder. Båda är
öppna under sommar-månaderna. Annars är det mysigt att bara köpa glass och promenera omkring i byn. Ett tips är att ta sig ut till fortet och klättra upp på toppen. Där har man en fantastisk utsikt. På sommaren kan man naturligtvis bada också. Det finns en liten långgrund sandstrand
Äta
Ett udda tips på vägen ut är Flyvergrillen, ett snabbmatsställe som ligger granne med Kastrups start- och landningsbanor. Det är ett samlingsställe för planespotters i alla åldrar och det finns en lekplats barnen. Inne i Dragör finns det lite olika caféer och restauranger (och de serverar inte bara sill), eller så tar man med sig en picknick på sant köpstoppsmanér.
Bo
Vill man bo över finns det ett gammal badhotell som är ombyggt till semesterlägenheter eller varför inte på det gamla fortet! Det finns ett B&B som ser idylliskt ut men som de facto ligger mer eller mindre granne med Kastrup så det kan nog vara bra att packa ner öronpropparna. Man kan också campa eller helt enkelt bara göra en dagsutflykt och sedan ta bussen tillbaka till stan.
Ta sig dit
Det går buss från centrala Köpenhamn (och Kastrup) men man kan även cykla ut till Dragör. Vägen går under start- och landingsbanorna vilket kan vara en häftig upplevelse om man kommer samtidigt som något flygplan.
Mer
Sydsvenskanartikel, Nytt liv i byn som dog när färjorna slutade gå
fredag 1 augusti 2014
Hemester på bortaplan: Amager & Dragör
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
hihi, Hisingen är ju bäst ♥
SvaraRadera