onsdag 13 augusti 2014

Bokonsdag: Skärgårdsbagerier
Har du semester kvar? Varför inte besöka ett bageri vid havet? I den här boken blir man guidad till 23 bagerier vid havet, från Norra Bohuslän via de småländska och östgötska skärgårdarna till Stockholms norra skärgård. Dessutom får man ta del av bageriernas recept. Ett exempel är Harstenas hallonpaj till exempel, som annars kräver två timmars paddling från Tyrislöt till den lilla pittoreska ön Harstena i Östergötlands skärgård.

Författaren och fotografen Pippi Engstedt besöker både välkända bagerier som Bergs på Marstrand och Sandhamnsbageriet som mer okända pärlor i havsbandet. Vissa bagerier bakar sju sorters kakor som i alla tider medan andra har nybyggda ved- och stenugnar där de bakar surdegsbröd.
Jag blev själv väldigt sugen på att baka surlimpa efter recept från Lenas bageri som tyvärr stängde 2012. Det enda bageriet i boken som jag själv har besökt är Bergs konditori på Marstrand (som även har gett ut en egen kokbok) . 
Den här boken kom ut 2011 och mycket kan hända på något år så kolla gärna upp att bageriet finns kvar innan du ger dig av. Många av bagerierna har dessutom bara säsongsöppet..

Det finns en app för både iPhone & Android där du hittar både recept och väganvisningar till bagerierna i boken.

Om författaren
Pippi Engstedt är radioproducent, författare och fotograf.Hon har skrivit böcker som Utposter - svenska fyrplatser med logi, "Kloster - vistelser i stilla rum" och "Älskade träd - 33 arboreta, en rad alléer och andra fina träd".

3 kommentarer:

 1. Svar
  1. P.S.
   Det finns trevligt bageri/kafé i Lilleby; där finns gott ekologiskt hembakat bröd, äggost, färska ägg och annat: http://www.mjoviks.se/

   Radera
  2. Ja, Mjövik står på min lista, det har bara inte blivit av än!

   Radera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin