Bild:
freefotouk
I fredags var jag på en intressant och inspirerande föreläsning med den kontroversielle Jonas Colting, triatlet och "hälsokonnosör". Temat var hälsa och träning men en hel del av vad han sa kan även appliceras på våra konsumtionsvanor. Hans tes var att vi förvänta ross att allt ska gå så lätt, snabbt och vara så roligt nu för tiden.
“Detta man brukar säga om att “det ska vara roligt att träna”… det ÄR inte roligt att träna alla gånger! Det handlar om att känna en tillfredsställelse och att ha en känsla av kontroll, att man klarat av att göra något som varit väldigt tufft. ”
Han framhöll hur varken vi, våra kroppar eller vår hjärna egentligen är byggda för den här typen av samhälle - vad Colting refererar till som “De snabba kickarnas tidevarv”. Vi är otåliga, saknar disciplin och har dessutom ett alldeles för kortsiktigt fokus i våra liv. Bara för att vi var bra på 60m i gymnasiet men att vi numera har lite ont i knän och rygg betyder inte att vi ska lägga ner allt vad motion heter.
“Normal är bara ett tillstånd där vi tror att vi är friska för att vi alla delar samma sjukdom” – Stefan Sauk
När Colting citerade Sauk syftade han på våra välfärdssjukdomar och vårt sockermissbruk men jag tycker att den här typen av resonemang kan användas vad gäller ekonomi och konsumtion också.
Skulder
- "vi kommer aldrig att kunna betala av huslånet så det är lika bra att ta fullt" eller "alla andra dras ju med studielån så varför ska jag betala av mer än jag behöver"
Konsumtion
- vi måste shoppa nu genast, kan inte vänta, orkar inte spara utan måste få den där shoppingkicken vilket leder till impulsköp och konsumtion på kredit
Dessutom saknar många ett långsiktigt perspektiv både vad gäller sin privatekonomi och livet i övrigt. Många lever gott veckan efter lön för att sedan äta nudlar två veckor innan lön vilket varken är bra för ekonomin eller hälsan i längden. Som alltid tror jag på att sakta ner, ta sig en funderar och att se längre än näsan räcker. Har man dragit på sig övervikt under flera år kan man inte förvänta sig att gå från fet till atlet på en månad (t.o.m Torsten tog ett år på sig). Detsamma gäller om man misskött sin ekonomi, det är aldrig för sent att ta tag i saker och ting men man måste ha lite uthållighet också. Det tar tid att skapa en hållbar vardagsekonomi, bygga upp en buffert och bli skuldfri eller få pengar över till att investera för framtiden.
Hur lyckades de gamla betala av sina huslån...?
SvaraRadera