onsdag 24 april 2013

Bokonsdag: the Starving artist way
"Make it yourself...Make it cool... Make it cheap..."

Det här är en sorts Martha Stewart inspirerade handbok till mat, inredning m.m men med lågbudgetlösningar och konstnärlig tvist. Den svältande konstären kan konststycket att har öga för detaljer och roliga alternativa användningsområden för saker;

The s.a favours cheap, quick, creative ideas with a downtown, do-it-yourself attitude, a no-skills-necessary, quick approach, a budget of small change, and a tremendous amount of artistic imgination.

Försa delen av boken handlar om mat och innehåller allt från recept på egen fishsauce (för thailändsk matlagning) till en risotto med svamp och avocado samt tapenade där man har drygat ut oliverna med svarta bönor. Balnd drinktipsen finns det ett recept på hemmagjord absinth och ett intressant efterrättstips är kaffegranita på gammalt kallt kaffe.
Andra delen av boken handlar om heminredning och för den som har väldigt ont om cash är tipset att bara skaffa det allra nödvändigaste (so men madrass kanske) och hänvisa till att du är inne på japansk minimalism. För den som har lite mer tid, pengar och fantasi kan man läsa om hur man målar sina väggar kreativt eller plexiglasbord med tomater i... Det finns också flera tips på hur man skapar möbler av rörledningar, något som är ganska hett just nu (finns även att köpa färdiga från exempelvis Housedoctor eller Granit)

Tredje delen av boken handlar om saker man kan ha på sig, allt från tofflor eller mössor - filtade av gamla tröjor eller ett flätat skärp av överblivet tyg. Det tipsas även om accessoarer som smycken eller hur man gör en plånbok av silvertepj.
Fjärde delen av boken innehåller skönhetstips som att göra egen vanlig tvål eller retroinspirerad raktvål.
Sista delen av boken handlar omsådant som har med festliga tillfällen tt göra  som kreativ presentinslagning och hur man gör egna 3-D gratulationskort.

Några projekt är lite udda, som att filta med exempelvis katthår men en hel del av tipsen är riktigt bra! En retroinspirerad raktvål i en fin porslinsburk kan t. ex bli en bra fars-dag present!
Förutom de olika projekten innehåller boken dessutom fakta om olika konstinriktningar och de konstnärer som kännetecknar de olika inriktningarna något som verkligen lyfter boken.Men förvånande nog, det är ju trots allt en konstnär som ligger bakom boken så är den inte speciellt visuell. Boken är väldigt enkelt illustrerad med svart/vita teckningar, jag hade nog väntat mig mer färg.

Jag hittade boken på biblioteket och det är nog ingen jag skulle köpa men den kan nog bli en kul present till en kreativ kompis med konstintresse!

Om författaren
Nava Lubelski växte upp i Soho i New York med föräldrar som försörjde sig som konstnärer. Här kan man läsa en kul intervju där hon berättar lite om sin uppväxt. Hon studerade egentligen rysk litteratur och historia men har varit aktiv som konstnär sedan 2001.Det här är hennes första bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin