onsdag 17 april 2013

Bokonsdag: Spara med barnen - från veckopeng till egen lägenhet


Våra barn behöver spara pengar för framtiden. Framförallt till den dag då de ska flytta hemifrån och behöver en egen bostad. För att kunna göra det behöver de sina föräldrars stöd. Föräldrar kan stötta genom att spara pengar regelbundet och välja vettiga sparformer, men framförallt genom att ge barnen en känsla för pengar och pengars värde.
I boken resonerar Claes Hemberg utifrån fem perspektiv:
- Barns känsla för pengar.
- Barnens egna pengar.
- Frågor om pengar som barn ställer.
- Olika "pengapersonligheter" som barn (och vuxna) har.
- De misstag som bör begås tidigt (så de inte kommer senare).


Utifrån sin långa erfarenhet som sparekonom beskriver författaren på ett praktiskt och lättförståeligt sätt hur man hjälper barnen med deras sparande så att det blir framgångsrikt - och vad man som förälder ska spara till (och det är varken studier eller körkort).
Han ägnar även ett kapitel åt vad man i familjebudgeten "hittar" pengar som kan användas till sparande.
Genom åren har han mött många föräldrar och deras barn. Med detta som bakgrund presenterar han en sparandemodell som utgår från barns fem olika "pengaåldrar", från 4-årsåldern till 20-årsdagen. 


Det här är en riktigt bra referensbok att ha i familjens bokhylla. Den tar upp allt i från hur man ska planera inför att barnen flyttar hemifrån och kanske köper sin första lägenhet till hur man kan få yngre barn att fundera över val och kvalitet genom att skicka dem till mataffären med uppmaningen att prova en ny produkt. Den öppnar också för bra diskussioner med barnen om hur de ser på pengar, vad de har för tankar och funderingar kring konsumtion och sparmål. Jag hade inte tänkt på hur viktigt det faktiskt är att de får göra misstag, det är ju betydligt bättre att de gör dem med sina förhållandevis små summor de har till sitt förfogande som barn och unga jämfört med när de växer upp.

En liten brasklapp... Redan tidigt i boken påpekar Hemberg att sparandet till barnen inte får knäcka familjeekonomin. Det vuxnas sparande måste komma i första hand...

 Om författaren
Claes Hemberg är sparekonom på Avanza och författare. Han har tidigare gett ut "Spara mindre - få ut mer" och "Spara klokare - 55+". Nyligen kom hans senaste bok ut,  Vad är pengar? där han svarar på vanliga frågor om pengar.

Mer
Han twittrar!
Claes Hemberg gillar otrohet och äktenskapsförord
Prata pengar med barnen - jodå, det funkar!

4 kommentarer:

 1. Tack Ann-Christin! Se även intressant intervju med Claes http://www.di.se/artiklar/2013/3/28/claes-hemberg-gillar-otrohet-och-aktenskapsforord/

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset. Än är ju mina barn lite väl små, men tids nog är det ju dags för veckopeng och sparande.

  SvaraRadera
 3. Jättesvårt. Sparbössor tror jag inte på (kostar ju förmögenhet att tömma dem) och när barnen var små, hade vi inte råd att spara så mycket till barnen. Och vänta och spara till någon efterlängtad pryl månadsvis kändes inte bra. Ungefär som att köpa sommarleksaker till någon som fyller år i december...

  P.S.
  Ändå har barnen blivit väldigt sparsamma och ekonomiska :)

  SvaraRadera
 4. P.P.S.
  fast de äger inte sin bostad

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin