onsdag 10 april 2013

Bokonsdag: All my life for sale

All my life for sale är en projekt som blev en bok som blev en utställning....


När John D. Freyer, universitetsstuderande, återvände till Iowa efter tre månades fråvaro insåg han att han på knappt ett år lyckats fylla sitt hem till bredden med trottarfynd och prylar från loppisar. När han 12 månader tidigare hade han flyttat till Iowa, för att läsa vidare, rymdes allt han ägde i bakluckan på hans bil.
Han hade allid varit typen som sparade på "bra att ha" prylar men nu insåg han för första gången att prylarna var ett hinder som stod mellan honom och olika möjligheter som att t. ex stanna i New York lite längre.
Han bestämde sig för att helt enkelt sälja allt han inte behövde så att han skulle kunna flytta till New York kommande termin.

Han började fotografera och lista några saker på Ebay och det fick att fundera över varifrån sakerna kom och inte minst varför han hade köpt dem till att börja med. Han fick för sig att han behövde en webbplats och registrerade domänen allmylifeforsale.com.Efter det han han inte så mycket annat val än att faktiskt sälja av sitt liv.

Det första han sålde var sin brödrost som gick till en köpare i Illinois. Först då började John tro att projektet kanske trots allt skulle fungera. Bland de 1200 sakerna han sålde fanns allt från ett öppnat paket tacoskal, sin favorittröja och lakan med Star Wars mönster till sin familljs färdiginslagna julklappar.
Även om målet med projektet var att han skulle kunna lämna Iowa blev prylarna samtidigt något som höll honom kvar då det tog betydligt längre tid än tänkt att sälja allting.

Han började fundera på var sakerna tog vägen och bad köparna att skicka en hälsning med lite information om hans prylars nya liv. Efter ett tag fick han en inbjudan att hälsa på sitt gamla saltkar och han bestämde sig för att fråga köparna om de var intresserade av att han kom och hälsa på sina fd ägodelar. Gensvaret blev enormt och inom en vecka hade han fått över 100 inbjudningar från hela världen. När han efter nio månader till slut hade lyckats sälja det mesta, dels på Ebay och dels på en gårdsloppis (samt slänga resten) gav han sig av på en resa som skulle ta honom över större delen av USA.
Han befanns sig bland annat på väg från New York den 11 september 2001 och upplevelserna efter det kom att ändra inriktningen både på projektet men även på hans liv. Han började intressera sig mindre för prylarna och mer för människorna. När han väl återvände till Iowa var det inte lika lockande att resa till New York. Istället blev han kvar i Iowa, gjorde färdigt sina studier och avslutade projektet. Han insåg att han inte behövde leva in en storstad för att känna en koppling till "den stora världen" och han var trött på att ständigt börja om - han ville ha en fast grund att stå på.

Det var intressant att läsa om alla olika prylar, var John hade fått tag i dem och vem som köpte dem. Det är också en hel del tänkvärda samtidskommentarer här och var.

"My friend Maya has a collection of garbage. Well, actually, it is a collection of photographs of garbage. I think that might be the best way to collect. Just photograph stuff and leave it where it is."
Min favoritsak i boken var annars den kultiga LP skivan "How to bellydance for your husband" inklusive instruktioner.
Det sista som såldes var domännamnet AllMyLifeForSale.com som köptes av University of Iowa Museum of Art för imponerande $1,165...

MerIan Usher drog igång ett liknande projekt 2008 och har sedan dess gett ut 3 böcker samt sålt filmoptionerna på sina upplevelser

4 kommentarer:

 1. Tack för tipset om en spännande bok, måste nog kolla upp den här :)

  SvaraRadera
 2. http://husfadern.wordpress.com/
  Precis som denna blogg alltså, fast i Sverige.

  SvaraRadera
 3. Den boken skulle jag vilja läsa. Tyvärr fanns den inte på biblioteket i länet. =(

  SvaraRadera
 4. Hemmamamman, kolla om de kan fjärrlåna in den från t. ex Göteborgs stadsbibliotek

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin