torsdag 7 februari 2013

Ekonomiska mål


I slutet av januari bloggade jag om mina sparmål i samband med den ekonomiska nystarten. Utifrån den budget jag har lagt (mer om den en annan gång...) ska jag försöka spara minst 3000 i månaden. Detta är pengar som förs över till mitt/mina sparkonton så fort jag får lön enligt principen "pay yourself first". Får jag pengar över i slutet av månaden, eller ett oväntat tillskott åker dessa också iväg in på kontot.

Sparmål i prioritetsordning

 1. Buffertkonto: 10000 kr (100% upnått)
 2. Överskottkonto: 7000 kr (ca 60% uppnått)
 3. Renoveringskonto 10000
 4. Semesterkonto 15000
 5. NYC 2015 50000
 6. Kina & transibiriska järnvägen 2016 50000
 7. Wibblebuffert (minst 1 årslån på banken, delmål 1, 200 000)

1. Buffertkonto (mål 10 000)

Eftersom jag inte har någon bil bedömer jag att det räcker med 10000 kr. Pengarna ska vara lätt tillgängliga och täcka saker som akut tandvård, att toaletten eller någon viktig vitvara går sönder, resekostnader om nära anhörig blir sjuk eller liknande. Jag kommer givetvis att ha försäkringar men det kan vara skönt att utan problem kunna lägga ut om man behöver ta in på hotell vid en vattenläcka eller boka en svindyr flygbiljett för att nå fram till en vän eller familjemedlem som blivit allvarligt sjuk eller skadad.

2. Överskottskonto (mål 7000)
Konto där jag förvarar de pengar jag budgeterat för oregelbundna utgifter som ny vinterjacka, julklappar, dyrare än väntat tandläkarbesök etc. Även dessa pengar ska vara lätt åtkomliga och finns på ett vanligt bankkonto.

3. Renoveringskonto (mål 10 000)
Pengar för ytskiktsrenoveringar etc när jag får en lägenhet. Så att jag har pengar till att måla om eller tapetsera om det behövs.


4. Semesterkonto (mål 15000)
I år blir sportlovet och skidåkning den "dyra" semestern för mig och barnen. Där hade jag redan 15000 "ihopsparat" efter min del av vinsten när vi sålde bilen. Jag har redan tullat på pengarna för att betala resa och skidskola för sportlovet. Sen tillkommer liftkort, skidhyra och lite annat. Bor gör vi tack och lov gratis i släktings stuga. Förhoppningsvis kan jag hålla nere övriga kostnader under vistelsen i fjällen och sedan fortsätta fylla på kontot efter sportlovet för att bekosta sommarsemester och ev resor kring höstlov, jullov.

5. NYC 2015 (målsumma 40000)
2010 var mamma och jag i NYC för första gången. Vi bestämde där och då att vi skulle åka tillbaka 2015 så det ska jag börja spara till. Jag vet att vi inte gjorde av med så mycket som 40000 förra gången (snarare mer runt 25000 inkl resa och boende) men i dagsläget är det inte helt klart om det bara är mamma och jag som åker eller om barnen ska med.

6. Kina & transibiriska järnvägen 2016 (målsumma 50000)
Sen vill jag åka transibiriska järnvägen och resa runt i Kina innan jag fyller 40 så det ska jag göra 2016 är planen. Jag har ingen aning hur långt 50000 räcker men jag satte det som utgångssumma.

7. Wibblebuffert (minst 1 årslån på banken, delmål 1, 200 000)
Sparmålet är döpt efter den tidigare finansministern och hennes uttalande om att alla borde ha en årslön på banken. Fuck off money är en annan benämning på ett sådant här konto. Jag skulle gärna ha en årslön på banken ifall jag skulle blir arbetslös eller om jag får en genial idé som jag behöver pengar för att genomföra.
Det lär dock ta ett tag att spara ihop till en sådan summa och jag har i dagsläget andra sparmål som jag prioriterar... men på sikt är det dröm.

Dessa är alltså mina kortsiktiga sparmål. Jag försöker att spara 3000 i månaden och när jag måste ta ut från exempelvis buffertkonto blir högsta prioritet att återställa det så snabbt som möjligt. Buffertkontot är för tillfället "fullt" så just nu prioriterar jag mitt sk. överskottkonto. Därefter blir det renoveringskontot som prioriteras osv...
Jag har lagt upp en kalkyl där jag kan följa mina sparmål med hjälp av en mall från Vertex 42 (se den otydliga bilden längst upp) . Med hjälp av den kan man i princip ha ett enda sparkonto men ändå följa de individuella sparmålen. Man kan även allokera pengar procentuellt per sparmål, dvs om jag jag får säg 7000 tillbaka på skatten eller ett osannolikt oväntat arv på 50000 kan jag säga att jag vill att 5% ska gå till sparmål 2, 25% till sparmål 3, 50 till sparmål 4 osv och själv slippa fundera ut hur mycket jag ska föra in under varke kolumn. Praktiskt! I mitt fall blir det nog snarare 250 kr över på matkontot, 22 kr i pantpengar och 50 kr över på äta ute kontot - men det är också pengar...

Långsiktiga mål

Mina mer långsiktiga mål som jag siktar mot parallellt med de kortsiktiga är att betala av studielån i något snabbare takt än CSNs betalningplan samt att amortera ner framtida bolån. Efter att studielånen är avbetalda vill jag öka pensionssparandet. Och på sikt vill jag spara ihop en årslön på banken...


Vägen dit
För tillfället har jag billiga levnadsomkostnader, en ganska stor summa på banken från bodelningen (öronmärkt för framtida lägenhetsköp) och inga andra lån än studielånet. Så i teorin har jag uppnått en stor andel av mina sparmål. Bodelningssumman räknar jag dock inte riktigt med då jag planerar att köpa en lägenhet inom en snar framtid. Jag kommer dock att satsa på ett billigare boende än jag kanske hade tänkt mig från början, det blir snarare lägenhet än radhus men det gör också att jag får mindre driftskostnader och ett bekvämare liv där jag inte behöver tänka på att gräsmattan ska klippas eller dyra elräkningar. Dessutom har jag ju bara barnen halva tiden och vi kan göra många roliga saker för de pengarna som ett extra rum eller två skulle kosta. Jag håller dessutom nere kostnaderna genom att inte äga någon bil, handla begagnat och allmänt snåla. Nästa vecka kommer jag att skriva mer om några av mina konkreta sätt att leva billigare i vardagen.

Vad har du för sparmål?

18 kommentarer:

 1. Vad intressant att läsa om dina sparmål, och också en ögonöppnare att även om jag känner att jag håller koll på ekonomin så är det där med sparande ett helt annat kapitel. Ett antal år med studerande make och två barn via ivf (både kostnader för behandlingar och föräldraledigheter) har gjort sitt till, men helt klart borde jag se över det där.

  Jag måste bara fråga om du faktiskt har olika konton för dina sparmål, eller om du har öronmärkta pengar på samma konto?

  SvaraRadera
 2. gillar sparande i projektform. jag sparar nu 200 kr i mån till bilskatten nästa gång ety den va en läxa!!!
  så ska vi till Mallis 2014. 10 pers.
  korta och långa mål är roligt.
  men betänk att jag är arbetslös och snart är a-kassan slut. sparmålen består hur det än går med jobb :)

  SvaraRadera
 3. Ekomamman: Jag har separata konton för XL/Wibble som är ett där man måste låta pengarna stå en viss tid men i gengärld får högre ränta. Jag har även separata konton för överskott, buffert och semester. Jag har inte börjat spara till NYC och Kina än, så jag får se om jag ska öppna ett nytt sparkonto eller använda befintlit semesterkonto.
  Jeanette: 200 kr är bra mycket bättre än 0, huvudsaken är ju att man har ett mål.

  SvaraRadera
 4. Inga lån, inga barn och en liten avgift på lägenheten gör att jag kan leva på väldigt lite pengar. Jobbar timmar inom vården så inkomsten kan verkligen variera,men friheten är guld värd. Har dessutom en kolonistuga med tillhörande trädgård. Nutid snartid och framtid delar jag in mina konton i. Vet ju aldrig vilken inkomst jag har, men går lätt runt på 6500 i månaden,alla pengar utöver det åker in på framtid eller snartid. Tänker att det är bra att ha en slant när jag går i pension, men vem vet hur länge jag lever.Inte lägga allt på hög utan ha något till nu och snart,lite hittepå och trevligheter i sin vardag är nog bra.
  Hoppas allt kommer att gå bra för dig och att du uppnår det du önskar dig.Me

  SvaraRadera
 5. Nutid snartid och framtid - vilken bra benämning på sparkontona!

  SvaraRadera
 6. vilket inspirerande inlägg! är nu mycket pepp på att organisera mitt sparande bättre, ser fram emot att läsa fler inlägg om din budget :)

  SvaraRadera
 7. Roligt att höra Kristina, du får höra av dig hur det går!

  SvaraRadera
 8. Vilket bra tips! Tack!
  Har nu laddat ner mallen, gjort en grovskiss, öppnat två extra sparkonton och bett CSN att höja månadsavgiften. Behövde verkligen den där pushen att komma igång med lite mer strukturerat sparande.

  SvaraRadera
 9. Kul att du blev inspirwerad Matilda!

  SvaraRadera
 10. Härligt inlägg - Det ska bli kul att läsa om fortsättningen!! Vi amorterar en klumpsumma till bolånet varje år, vilket jag ser som ett sparande på lång sikt och det är roligt att se lånekostnaderna gå ner för varje år (redan 30% lägre än vad vi hade för 5 år sedan). Sedan sparar min man och jag på separata konton, inte öronmärkta men en del är lätt tillgängligt för nödfall. Själv har jag ett "spar"konto som fylls med på extra inkomster: skatteåterbäring, ränta, försäljning etc som är "fun money", och används för kul saker i vardagen och även resor.
  Hälsningar eva

  SvaraRadera
 11. Hej!

  Har du sparkonto hos en storbank? Sist jag kollade gav det inte så bra ränta. Hur mycket kan du i så fall tänka dig att ha på en storbanks sparkonto?

  Hur tänker du dig att du ska spara Wibblebufferten, på ett sparkonto?

  Just nu "spara" vi mest genom att amortera på bolånet.

  /K-Nisse

  SvaraRadera
 12. Eva, ja visst är det är ett bra sparande amortera. Och skönt att se att det verkligen händer något.

  K-Nisse. Jag är inte speciellt intresserad av aktier av olika skäl. Det är möjligt att jag kommer att satsa på fonder framöver men det blir ett framtida projekt. Just nu sitter grundplåten till Wibble/XLbufferten på ett "låst" "förvaringssparkonto" på en storbank med något högre ränta.Där får den sitta åtminstone några månader.

  SvaraRadera
 13. Intressant inlägg om olika sparande. Så har jag inte tänkt, även om jag alltid har sparat och haft en budget. Förutom sparandet amorterar vi en massa på huset för att sänka boendekostnaden i framtiden.

  Jag blir också mycket imponerad av dina planerade resor. Alltså jag vet ju inte vad jag ska göra i sommar och du vet vart du ska resa 2016.

  Hos oss är det mer att plötsligt händer det. Vi har i några år pratat om Japan och nu plötsligt blev det bokat till senare i år. Inte så lång framförhållning, men desto viktigare att ha en sparad rejäl buffert.

  SvaraRadera
 14. Har lagt in min ekonomi på sidan
  "smartbudget" som inte är så dum heller. Lever rätt så snålt för att amortera av ett lägenhetslån och ser det som sparande även om mitt lån inte år så stort. Har 10 år kvar till pension och vill vara lånfri då. Räknar med 3 år till lånefri och drar då ner till att spara, fast kanske inte så våldsamt mycke som nu, för att ha till resor, pension eller annat.

  SvaraRadera
 15. Av en slump så gled jag in på din blogg, och vad intressant den var, denna kommer jag att fortsätta att läsa.
  Jag är själv intresserad av detta med KÖPSTOPP. Men något som inte skulle fungera med köpstopp är att jag jobbar i klädbutik, och jag måste ha "nya" kläder på mig...hur i helskotta går man då tillväga med köpstopp. Jag kanske kan göra en buffert att ha endast till jobbkläder, sedan är resterande köpstopp?

  SvaraRadera
 16. Camilla, japan är ett av mina drömresemål också. Fördelen med att ha en plan är ju att man kan ändra den men ändå ha pengar sparade.

  Anonym, smartbudget verkar vara ett vettigt verktyg. Att vara lånefri till pensionen låter som en bra plan.

  Veronica, kan tänka mig att det är en utmaning om man jobbar i butik men måste man verkligen ha "nya" kläder. Går det att kombinera på något smart sätt eller kanske lånbyta med arbetskamrater?

  SvaraRadera
 17. Intressant blogg! Jag håller på att lägga upp lite olika sparmål och hittade mallen du har ovan i inlägget och det är precis vad jag behöver. Var hittar man den? Googletjänst antar jag vilket passar mig ypperligt då jag jobbar med dessa tjänster, dock värdelös på allt vad kalkyleringsliknande verktyg heter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mallen kommer från Vertex 42
   http://www.vertex42.com/ExcelTemplates/savings-goal-tracker.html
   Den kan även finns som template i google drive så sök där efter savings goal tracker

   Radera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin