tisdag 5 februari 2013

4-dagars veckan i Utah, hur gick det sen?

Bulle  

Jag gillar att jobba (och fika) på tåg ...

 Sommaren 2008 skrev jag om hur stigande bensinpriser ledde till 4-dagars arbetsvecka för de statligt anställda i Utah. Redan efter ett år kunde man konstatera att projektet resulterat i en 13% minskning vad det gäller energikonsumtionen och en minskning med 12000 ton i koldioxidutsläpp. Så många som 82% av de delstatsanställda var postitiva till en förlängning av projektet. De som inte gillade projektet var främst de med små barn som hade problem med att lösa barnomsorgen. Men 2011 avslutade man projektet efter att en utredning året innan visat att de förväntade ekonomiska besparingarna uteblev.

Jag kom att tänka på Utahexperimentet eftersom det enligt uppgift är ”Jobba hemma-dagen” imorgon. I går publicerade SvD en debattartikel skriven av Håkan Wirthén  generalsekreterare Världsnaturfonden WWF,  Sophia Lövgren fil dr. generalsekreterare Sveriges Makalösa Föräldrar, Jakob Lagercrantz ordförande Gröna Bilister och Per Adolfsson vd Microsoft Sverige. Artikeln handlar om hur det varje dags görs tusentals slentrianmässiga resor till och från arbetet.  

Varje dag görs tusentals arbetsresor i onödan. Slentrianmässig organisering av arbetet tvingar många anställda att sätta sig i bilen eller på bussen för att resa till jobbet – trots att en stor del av dem inte behöver åka till sin arbetsplats varje dag för att uträtta sitt arbete. Idag finns förutsättningarna. Idag har det stora flertalet av dem som skulle kunna arbeta hemma tillgång till bredband i hemmet och de har även möjlighet att använda de system och program som krävs för att sköta sina sysslor hemifrån. 

De enda gångerna jag själv jobbar hemifrån är när jag "vobbar", dvs svara på mail etc när jag är hemma med sjuka barn eller liknande. Det mesta av mitt arbete måste nästan göras på plats, möjligtvis skulle jag kunna arbeta någon enstaka dag i veckan. Jag skulle nog heller inte vilja jobba hela tiden hemma och inte ha några arbetskamrater i närheten. Samtidigt finns det ju olika möjligheter till "co-working" runt om i landet. I Göteborg finns exempelvis Pavement och i Malmö har man Malmö Arena.

Hur ser din arbetssituaiton ut? Skulle du vilja arbeta hel- eller deltid hemifrån? Eller är du sugen på att prova "co-working"?

Mer
Utah ends 4-day workweek experiment, but Provo says it still works for them
Kolla in Jobba hemma-dagen på Facebook eller TwitterDistansarbeta mera

1 kommentar:

  1. Nu är jag föräldraledig men innan dess gick jag från en sits när det var helt ok att jobba hemma till att det inte var möjligt. Det fick mig att känna mig väldigt låst, för även om jag gillar att ha en arbetsplats att gå till och kollegor att diskutera med så är det en frihet för mig att kunna jobba hemifrån också. Jag kunde t ex mota många förkylningar på ett tidigt stadium genom att stanna hemma och jobba en dag eller kunna vara hemma för att ta emot reparatörer etc.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin