onsdag 27 februari 2013

Bokonsdag: modemanifestet"The bitterness of poor quality remains lng after the sweetness of lowprice is forgotten"Benjamin Franklin

Redan i början av 2012 skrev jag om mina planer om att recensera Modemanifestet. Åtskilliga gånger har haft med mig boken hem från biblioteket men nästan alltid har det varit 7-dagars lån och boken har lämnats tillbaka oläst till förmån för någon av alla andra tusentals olästa böcker som lockat och pockat på att bli lästa. Jag har helt enkelt inte varit sugen på att läsa någon modebok. Kanske är det för att jag själv genomgått något av en shoppingdetox vad gäller kläder. Det var månader sen jag köpte något nytt plagg även om jag har ärvt eller bytt till mig något enstaka begagnat det senaste halvåret. Men på senare tid har lusten att fördjupa mig i mode återvänt, kanske beror det på att energinivåerna är på väg tillbaka efter en turbulent tid eller helt enkelt på att dagarna håller på att bli lite ljusare men till sist läste jag ut boken!

Boken Modemanifestet - de stilsmartas handbok, är skriven av Sofia Hedström med foto av Anna Schori och kom ut redan 2011. Den har blivigt väldigt omskriven och inspirerat många att se över sina egna shoppingvanor vad gäller kläder.

Bokens första hälft är upplagd som en slags dagbok, där Hedström beskriver sitt shoppingfria år som en sorts avgiftning från ett missbruk. Därpå följer ett manifest i sju punkter, som uppmanar läsarna att sluta slentrianshoppa och att lita mer till den egna stilkänslan (samt tips på hur man hittar den).
Den tredje och sista delen av boken består av olika exempel på hur man kan återanvända och återvinna klädesplagg man har tröttnat på genom att sy om, färga eller helt enkelt bära det på ett nytt sätt.

Jag gillade verkligen "dagboken" där man fick följa med- och motgångarna under shoppingdetoxen. Sofia inser hur mycket tid hon har slösat bort  i affärer över åren

"Jag har plötsligt tid att reflektera och blir arg över hur mycket tid jag slösat bort på konsumtion". "På en månad blir det 27 bortslösade timmar och på ett år 324 timmar. Det betyder att hjag under det shoppingfria året har 13,5 dygn över. Jag känner mig som en vinnare , men underar samtidigtom int emitt liv hade varit bättre om jag vid det här laget var specialist på spanska i stället för shopping".
Varje gång hon öppnar sin garderob blir hon påmind om sitt dåliga omdöme, och hon går bland annat igenom varje plagg för att ta reda på var det har tillverkats.

"Jag brukar beskriva mig som en person som stödjer svenskt mode, men till min förvåning har inte ett enda av mina plagg tillverkats i Sverige".

Hon rensar ut plagg som bär på minnen som är dåliga eller omöjliga att glömma och botar sin hjärtesorg, inte genom att shoppa loss, utan genom att bearbeta den.
Jag kunde känna igen en hel del av hennes tankar från mitt eget köpstopp. Det enda jag saknar är några bilder med på Sofias outfits och klädexperiment under shoppingdetoxen. Det hade varit roligt att bilder på när hon bär en sidenscarf som turban i oktober eller förnyar klänningar genom smart placerade knutar..
Det är fascinerande med någon som verkligen lever och andas mode, det är så långt bort från min egen vardag. Paradoxalt nog är jag intresserad av kläder och mode men samtidigt totalt ointresserad av "säsongens nyckelplagg" eller  "vårens färger".

"Vidare är det så att vad som kan vara vacker på en amerikansk filmstjärna, som fått underkasta sig en sträng diet, eller en finlemmad fransyska onte alltid passar en frisk, sund och sportbetonad svensk flicka".


En annan sak jag gillar är citaten ur Märtaskolans handbok i andra delen av boken. Trots att boken är utgiven 1941 är texten på många sätt tidlös. Jag har ett flertal liknande böcker stående i bokhyllan, det är kanske dags att bläddra igenom dem igen.Däremot är jag inte lika förtjust i den stilsmarta receptsamlingen. Det är visserligen många kul och användbara exempel på hur man kan fixa till kläder som fått fläckar eller gått sönder  Däremot är en del av kreationerna nog lite för avantgardistiska för mig. Men jag blev påmind om när jag själv experimenterade med att färga kläder med bland annat te och rödbetsspad när jag var tonåring. Man kanske skulle prova tipset att färga med rödvin?  Alla tips är kanske inte så genomtänkta, om man shoppingdetoxar för miljöns skull kanske inte knepet att "tatuera sina jeans med blekmedel" är någon höjdare, bättre då att färga/stärka med kaffesump. Som bonus kan man ju även använd kaffesumpen som bodyscrub :-)

Om författaren
Sofia Hedström är journalist och rapporterar om mode i bland annat Svenska Dagbladet, SVT, norska NRK och Stil i P1. Jag har länge uppskattat Sofia Hedströms krönikor i bland annat Veckans affärer och Svenska Dagbladet.

Hon är en modeveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och Sao Paolo, och intervjuat designer som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs.
Hon är en av den världskända modefotografen the Sartorialist stilfavoriter och har synts i magasin som amerikanska Elle, brittiska Vogue och japanska Vogue.
Anna Schori bor och arbetar numera i New York, efter tio år i London. Hon gör uppdrag för hotell, utställningar, skivbolag, gallerier, tidningar och bokförlag som Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, DV Man, Sonic och Elle.

Mer
Sluta shoppa - bli stilsmart
Ett annat modemanifest
Hitta hela Modemanifestets Shoppingdetox på Facebook!

5 kommentarer:

 1. Dagboksbiten är den mest läsvärda och stundtals kul. Däremot tipsen om att tefärga sina kläder känns inte direkt nyskapande och kreativa. Nya idéer med foton hade varit roligt. Har man dessutom 74 klänningar i garderoben så har man ju en uppsjö att prova på.

  SvaraRadera
 2. Försöker mig på en egen variant av modemanifestet - att under ett år inte shoppa något nytt. Har hållit på i tre veckor och det går väl sådär.. följ gärna min shoppingdetox på min blogg!

  SvaraRadera
 3. Kikci, kul att läsa om ditt projekt. Det är bara att vara envis och fortsätta kämpa med ett sådant projekt - och en blgog är ju ett bra sätt att få inspirerande och positiv feedback

  SvaraRadera
 4. Den boken måste jag låna, tack för tipset!

  Är nog lite som du, dvs intresserad av kläder men ointresserad av att klä mig enligt säsongens mall för hur en ska se ut.

  Blir även inspirerad att köra Project 333, är rätt säker på att ens personliga stil blir tydligare då en bara har favoritplaggen kvar och inte en massa övriga plagg som mest agerar utfyllnad.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin