fredag 20 april 2012

Minibo: Trætophuset

2012-04-08 12.20.53

Under påsken besökte jag Mols och tog en cykeltur i trakterna  kring Rönde.Vi hade fått ett tips om att det fanns ett intressant trädhus att titta på . En bit utanför Rönde (förbi mannen som säljer honung på gården) fann vi till sist det sk. Trætophuset. Huset ligger på Kaløvig Center, ett litet konferenscenter med miljöfokus vid Følle Strand norr om Århus. Huset är tänkt att användas som möteslokal för 4-5 personer och/eller för övernattning (i bäddsoffa) för två personer. Vill man gå på toaletten får man dock klättra ner en 8 meter och bege sig iväg stora huset ...


2012-04-08 12.24.01

Det 10 m2 stora huset är designat och konstruerat av firman La Cabane Perchée i Provence, som har byggt fler än 300 trädkojor över hela världen. Bland företagets trädhus hittar man allt från små, finurligt konstruerade kojor avseddda för barn  - till fullt utrustade hotellsviter med alla tänkbara bekvämligheter. Företaget värnar om hantverksskicklighet men även om trädet/träden som som ska bära husen. Det kan vara svårt att se på bilderna men den största tyngden vilar på en ring kring stammen.
Fakta om huset:

 • 10 m2 hus & 11m2 terrass
 • Huvudsakligt byggmaterial är cederträ
 • Huset är byggt 8 m upp i en 110 år gammal och 26 meter hög bok..

En av nyckelpersonerna i projektet kring Trætophuset är Alain Laurens som även är grundare till La Cabane Perchée. Han arbetade under 25 år inom reklambranschen innan ha sa upp isg för att starta trädhusföretaget, insoirerad av boken Klätterbaronen av Italo Calvino.
Laurens har skrivit boken Treehouse Living som kom ut 2008 och där man kan läsa (och dregla över bilder på) om olika typer av trädhus där inga grenar har sågats av och inga spikar har spikats i träden...
Året efter kom
boken Exceptional Treehouses


Fler bilder finns på Kalövigs Facebooksida

6 kommentarer:

 1. Hej Anki! Om du inte har sett eller provat någon av trädhusen på Islanna utanför Falköping så vill jag varmt rekommendera dem! www.Islanna.com Jag och min sambo bodde på hotell Andrum för ett par år sedan (då fanns inte trädhus nr 2) och åt dessutom trerätters ensamma i restaurangen. Det var vegetariskt, närodlat, ekologiskt och det godaste jag någonsin ätit. Enkel och ärlig mat som var fantastisk! Det charmigaste av allt var frukostkorgen som hissades upp till oss med nybakat bröd och allt man kan önska sig av en frukost.

  SvaraRadera
 2. :-) där vill jag bo!!

  / Oskar

  SvaraRadera
 3. Tack för tipset Karin, det ska jag kolla in !

  SvaraRadera
 4. Kolla in Treehotel.
  www.treehotel.se

  Cataina

  SvaraRadera
 5. Häftig träkoja minst sagt! Hur går det med köpstoppet?

  SvaraRadera
 6. Det var ju några år sedan jag hade köpstopp. Nu för tiden satsar jag på medveten/hållbar konsumtion

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin