onsdag 18 april 2012

Bokonsdag: The Treehouse Book

the treehouse book

Den här boken hittade jag i det danska sommarhus där jag tillbringade påsken. Boken har några år på nacken men trädkojor är ju på något sätt ett tidlöst ämne. Författare är äkta paret Peter & Judy Nelson samt David Larkin.
I boken finns bilder på och historier kring olika typer av trädhus, allt från vinterisolerade permanentboenden till roliga lekskulpturer. En spännande byggnad är The Scurlock Treehouse som byggdes av William Scott Scurlock, även ökänd som the "Hollywood Bandit". Scurlock rånade banker iförd olika maskeraddräkter men ägnade sig även åt att bygga ett 3-våningsträhus med badrum, eldstad, fullt utrustat kök och 30 stycken fönster...
Många av trädhusen i boken var mer eller mindre exklusiva beställningsjobb men det fanns även fina exempel där fäder byggt fina trädhus som ersättningen för de trädkojor de själva aldrig fick som små..


the Treehouse book

Det jag gillade med boken var ett det fanns både bra och dåliga exempel på trähus, i bemärkelsen mer eller mindre lyckade trähusbyggen. I något fall hade ett hus blivit svårt skadat i en storm men blev efter renoveringen nästan ännu bättre än innan. Peter har verkligen lärt sig den hårda vägen vilka träd och tekniker som inte är lämpliga vid trähusbyggen. Dessutom blev jag väldigt väldigt sugen på ett egen trädkoja...

Om författarna
Peter Nelson även känd som the Treehouse guy driver företaget Treehouse Workshop, Inc., tillsammans med Det ursprungliga Treehouse företaget har nu även knoppat av sig Nelson Treehouse and Supply (här kan du köpa en ritning) samt Treehouse ARTZ  som är sinriktade på arborism, själva träden.


Vill du fördjupa dig i mer träkojslitteratur har Peter Nelson även skrivit böckerna:
New Treehouses of the World (2009)
Treehouses of the world (2004)
Home Tree Home: Principles of Treehouse Construction and Other Tall Tales (1997)
Treehouses: The Art and Craft of Living Out on a Limb (1994)


Mer
Är du sugen på att övernatta i ett trähus? I USA finns det ett flertal ställen, ett är Treehouse point där man kan även mellan 5 olika trähus att sova i.

På fredag skriver jag mer om Trætophuset på Kaløvig Center

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin