torsdag 7 april 2011

Gästinlägg: Begränsning kontra maximering

Här kommer ett gästinlägg från Karin som tidigare gästbloggat om sitt år med utmaningar, om stressigt studentfirande och att gå igång på begränsningar.


Inspirerad av Anki (igen!) och projekt 333 gjorde jag min egen variant kallad projekt 33 som innebar samma regler avseende kläder och accessoarer men bara en månad. Jag förberedde mig, tänkte över vad som skulle ske under månaden och valde utifrån det. Syftet med detta projekt är som jag ser det förenkling. Att slippa välja bland en massa kläder eftersom man redan gjort sitt val och därigenom spara tid och möda. Jag fick med en kompis på noterna och vi satte igång 1 februari. Hur gick det då? Jo, jag pratade med en kollega om mitt projekt och hon sa direkt:” jag skulle behöva ett motsatt

projekt. Jag har tex hur många örhängen som helst men använder alltid samma par. Likadant med kläder”. Jag gick och funderade på detta och kände att så är det ju för mig med, speciellt när det gäller örhängen men även när det gäller kläder. Jag har också relativt mycket kläder(dels har jag svårt att slänga kläder som är hela, dels har jag två klädintresserade, givmilda och ombytliga väninnor…).
Problemet är att vissa saker hamnar längst in i garderoben och används därför inte. Jag bestämde därför att projekt 33 bara skulle vara 2 veckor sen skulle det övergå i projekt Maximal där så mycket som möjligt av kläder och accessoarer skulle användas under en månad.

Projekt 33: Jag lyckades inte riktigt, jag använde mer och det berodde delvis på vädret som växlade mellan regn och många minusgrader. Det berodde också på att jag under 80-årskalaset för svärmor ville använda de ”kalassmycken” jag aldrig använder annars som är pärlhalsband, diamantring och guldarmband efter min mamma. Där blev det 3 extragrejer som jag hade planerat att strunta i.
Jag insåg att det var viktigare att variera ytterkläder efter väder så jag slapp frysa och bli blöt vid pendlingen till jobbet än att variera övriga kläder. Och att eftersom jag så sällan är finklädd är det viktigt att få vara det fullt ut de få tillfällen det gäller.

Bortsorterade saker efter en månad med projekt Maximal!!

Projekt Maximal: Vad jobbigt det har varit att hålla på och byta hela tiden! Obegripligt att många håller på och byter väska ofta! Det är ju stor risk att viktiga saker som jobbnycklar eller plånbok glöms kvar.. För att lyckas med detta projekt har jag varje kväll lagt en kvart på ett fundera ut nya kläder, lägga fram dem, byta örhängen och halsband och dokumentera dagens val. Jag har under månaden som projektet varat använt nära 200olika kläder, väskor, skor, smycken och accessoarer (underkläder, sportgrejer och sovkläder oräknat). Två bananlådor har fyllts med kläder och saker som jag kommer att göra mig av med vilket skapat mer plats i garderoben. (Otroligt vad mycket konstiga örhängen och halsband jag har sparat i en massa år!) Jag har pånyttupptäckt en del kläder som var finare och skönare än jag tidigare insett, likaså väskor. Jag har också hittat en del fina kombinationer som jag kanske annars inte skulle upptäckt. Sytt om gamla kläder så att de passar bättre har jag också gjort. Alltså äger jag igen ett par snygga, svart finbyxor som sitter bra istället för ett par oanvända,säckiga garderobsvärmare. Jag har klätt mig betydligt mer varierat och roligt under denna månad, haft kjol mycket oftare och återupptäckt att hängande örhängen är kul! Men som sagt- jobbigt har det varit. Kollegans kommentar var att hon börjat fundera på hur hon egentligen har tänkt när hon köpt nya kläder, eftersom hon under månaden upptäckt att hon äger mycket som hon egentligen inte alls trivs i.

Jag gillar att ge mig själv utmaningar för att fundera över mina tankar och vanor. Jämfört med tidigare projekt som året med olika utmaningar varje månad (2009) är detta det som ligger närmst köpstoppstanken. Ett litet bidrag till en renare miljö kan man alltså se det som även om det också är en rent personlig nyupptäckt och rensning av min egen garderob.

6 kommentarer:

 1. Intressant! Själv håller jag sakta men säkert på att rensa i garderoben och kläder som aldrig använts åker nu ut.

  SvaraRadera
 2. Vilken bra idé att maximera och använda allt man kan. Om man kommer på att det verkligen inte går att ha ett plagg finns det ju ingen mening med att spara det... TACK för tipset!

  SvaraRadera
 3. Bägge projekten låter ju väldigt intressanta. Genom att maximera kan man ju hitta gömda guldkorn, men det gäller ju att fortsätta använda dem sen.

  SvaraRadera
 4. Hej, jag har kört en variant av ditt projekt. Mitt tema till fredagar har varit "kläder som inte på länge sett dagens ljus". Jag har också planerat och lagt fram på torsdagskvällen och faktiskt har det här varit riktigt kul.

  SvaraRadera
 5. Kul idé med maximeringen! Jag kör en liknande variant där kläderna hänger på galgar i garderoben, och där de senast använda hamnar längst bak till höger. Sedan tar jag plaggen i ungefärlig ordning från vänster till höger, så att alla plagg används. Det är roligt! Och de plagg som jag drar mig för att använda helt de åker i bortskänkeslådan. Tror jag ska blogga om det.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin