måndag 25 april 2011

Trädgårdsarbete med kompost i fokus

april 098

Påskhelgen tillbringades hemma och med det fina vädret blev det en hel del tid (och arbete) i trädgården. Eftersom vi är ganska lata har ett lagom stort trädgårdsintresse handlar det mest om att kratta barr och löv, röra i komposterna och dra upp maskrosor.

april 099

Resultatet

I september 2009 köpte vi äntligen vår efterlängtade kompost, en Greenline master, och trots lite köldrelaterade problem under förra vintern har det överlag gått bra att kompostera. Förra året köpte vi kompost nummer 2 och nu har det blivit dags att tömma kompost nr 1.

april 104

Intressant att notera är att vi uppenbarligen äter en hel del ägg. Jag har valt att kasta äggskal i komposten, jag försöker krossa dem så gott det går men det räcker tydligen inte. Inte för att det gör något. Äggskalen vittrar sönder med tiden och berikar jorden med kalk vilket är bra eftersom jorden annars långsamt försuras av regnet.

april 102

Observation nummer två är att sk. komposterbar plast tar ganska så lång tid att bryta ner. Det vita på bilden är den typen av påsar som bland annat ICAs "I love eco" potatisar kommer i.
Annat som inte brutits ner är tallbarren. Vi har två stora tallar i trädgården och vi får massor av barr. Jag har lagt en hel del under rhodedendronbuskarna men även en del i komposten. Det kommer jag nog att sluta med. Träden kommer dessutom att tas ner de närmsta åren så det är ett övergående problem.

april 105

Inte heller vinkorkar bör hamna i komposten...

Plasten på bilden är den typen av cellofan som sitter kring ekoavocader - den ska också vara komposterbar enligt uppgift men i fortsättningen så åker den nog i återvinningen. Däremot så verkar det mesta annat som vi slängt i komposten försvinna, allt från matrester, lite trädgårdsavfall som gräs, tidningspapper, fisk och köttrester (inga ben), skaldjur (oftast kokar jag buljong på räk- och kräftskal) och strö.

Hur går det med era komposter?

8 kommentarer:

 1. vi har också kastat äggskal i komposten, men det blev lite för mycket för en stor familj, som älskar ägg :)

  SvaraRadera
 2. Jag har haft hushållskompost sen 2007 och tömt den 2 ggr (har inte hunnit ännu i år). Jag kan säga att det växer som sjutton i jorden som man lagt komposten i! Vad gjorde du av kompostjorden? Äggskal och avocado verkar segt att bryta ner. Jag har haft en rishög sen vi flyttade in och äntligen har jag flisat det översta och hittade en massa fin jord under. Detta har jag nu lagt ut som jordförbättring till en ny trädgårdslund jag håller på med. Jag gillar att kompostera! http://lindastradgard.blogspot.com/2011/04/blabarsstigen.html Jag gillar din blogg också, toppen att följa så man får en påminnelse om miljörelaterade grejer.

  SvaraRadera
 3. Kompostjorden får ligga och efterkompostera lite i en stor cementbehållare som vi har i trädgården. Vi har också en rishög att ta tag i - det får bli ettt projekt för en annan helg.

  SvaraRadera
 4. Tips för att slippa äggskalsbitarna i rabatten: innan de åker i komposten, lägg äggskalen i hushållspapper, vik/knyckla ihop och krossa i handen. I min familj skalar vi numera ofta direkt på hushållspapper - enkelt, bekvämt och inga stora bitar i kompostjorden.

  SvaraRadera
 5. Hi! I enjoyed your posting on composting. I have had the same experiences as you, regarding the composting of those "kompostbar" bags that Ica and others sell their produce in. As well, I tried composting bone. Bad idea! I have had some problems with branches that are just too thick. They go into another compost bin for larger stuff. You can check out my posting on using what you've got to see how I used these lovely apple tree shoots. I know everyone burns them in Sweden, or drives them off to the dump, but I wanted to find a way to get them out of the pile without adding to pollution in the air from the smoke and car exhaust, while protecting my smaller plants and trees from a young dog. http://www.eco-eloquence.com/?p=3448

  Thanks for sharing your experiences! I enjoy your blog, your energy to do better and the many links.

  SvaraRadera
 6. Tack för tipset om hushållspapper. Tidningspapper borde också funka bra.

  Great tip on using branches! I will have to do experimenting at home as i have a pile of branches that are to thick for the garden compost.

  SvaraRadera
 7. hm
  Will know from now
  very interesting. thanks!

  SvaraRadera
 8. Vi ska just bygga ihop vår tredje och komposterar hela året även om vi bor norrut. Den fryser lite på vintern men sen blir det fart igen så det fungerar bra.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin